Eis: twintig jaar voor moord in gevangenis

Een 31-jarige man uit Hoorn die vorig jaar juli een medegevangene heeft doodgestoken in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein moet een celstraf krijgen van twintig jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist bij de rechtbank in Utrecht.

Een conflict over de betaling van hasj vormde de basis voor het steekincident. Beide gedetineerden hadden daarover eerder op de dag een gesprek gehad dat uitmondde in geweld. Volgens de officier vielen daarbij 'forse' klappen, maar zwegen beide mannen. De verdachte 'omdat hij zich wilde wreken en niet wilden worden overgeplaatst', stelde de officier.

Bovendien hield hij ook nog eens een mes bij de hand. Het OM legt de man om die reden moord met voorbedachten rade ten laste. "Toen de mannen elkaar die avond tegenkwamen, ging de verdachte gelijk op het slachtoffer af en stak hem in het hart", betoogde de officier.

Bij de eis is rekening gehouden met het forse strafblad van de verdachte. In Nieuwegein zat hij een straf uit van 36 maanden, ook voor een steekpartij. In de penitentiaire inrichting in Hoorn, waar hij eerder verbleef, had hij ook al een medegevangene gestoken. Die liep daardoor een klaplong op.

De man wil niet meewerken aan onderzoeken naar zijn persoonlijke gesteldheid, maar volgens het OM zijn er desondanks wel aanwijzingen voor 'problemen in de sfeer van krenkbaarheid'. "Verdachte is en blijft een gevaarlijk man en de straf moet niet alleen passen bij de behoefte aan vergelding maar ook rekening houden met een maximale bescherming van de maatschappij", stelde de officier.