Freek de Jonge is aandachtshoer

Freek de Jonge staat maandag in het middelpunt van de belangstelling tijdens een hommage in het Delamar Theater. De 69-jarige cabaretier vindt dat geen enkel probleem, sterker nog hij geniet ervan. "Ik kan moeilijk zeggen dat ik niet van aandacht houd als ik al 45 jaar op de planken sta", zegt de cabaretier. Het Amsterdams Kleinkunst Festival zet jaarlijks iemand die groot is in de kleinkunst in het middelpunt van de belangstelling. Dit jaar is De Jonge aan de beurt, mede omdat hij in augustus 70 wordt.

"Ik hoef dat niet elke dag natuurlijk, maar het is wel leuk om in het zonnetje te worden gezet", vervolgt de cabaretier tegen Novum Nieuws. De Jonge vindt het niet raar dat bijvoorbeeld de 60-jarige Youp van 't Hek nog niet aan de beurt is geweest. "Dat komt wel als hij ook 70 wordt."

Hoewel De Jonge uitkijkt naar zijn hommage, heeft hij nog niet echt een idee hoe de avond gaat lopen. "Ik weet niet zo gek veel. Maar ik weet dat ze dingen uit mijn repertoire gaan doen en dat is natuurlijk leuk." Onder anderen Acda en de Munnik, Liesbeth List, Karin Bloemen en Brigitte Kaandorp beklimmen maandagavond het podium. De Jonge durft niet te zeggen naar welk optreden hij het meeste uitkijkt. "Als ik de ene naam noem dan doe ik de ander tekort."

Door het eerbetoon wordt de cabaretier 'haast gedwongen' om terug te blikken op zijn carrière. Hoewel hij het liefst vooruit kijkt, heeft De Jonge naar eigen zeggen heel veel hoogtepunten meegemaakt. "Ik heb weinig dipjes gekend", zegt hij. "Ik heb erg veel mooie dingen gemaakt. Ik heb ontroerende dingen gemaakt en ik heb voor botsingen gezorgd. Het is zo verschrikkelijk veel."

Als de cabaretier dan toch een hoogtepunt moet kiezen dan is dat cabaretgroep Neerlands Hoop, waar hij tussen 1968 en 1979 deel van uitmaakte. "Dat zie ik toch wel als een van de belangrijkste momenten." Bang dat hij zijn hoogtepunten niet meer kan overtreffen, is De Jonge niet. "Dat is mijn streven niet meer en daarnaast is het iets wat leeftijdsgebonden is. Ik zal daar niet meer aan toekomen."