Vansummeren en organisatie riskeren vervolging

DeLuna

De Ronde van Vlaanderen telde in totaal veertien valpartijen. Bij één van deze valpartijen is een 65-jarige vrouw betrokken. Wielrenner Johan Vansummeren, die de toeschouwster aanreed, loopt samen met de organisatie het risico om vervolgd te worden. 

Een inschattingsfout van Vansummeren zou de oorzaak zijn van de aanrijding. Dit verklaarde de renner gisteren zelf. Hij had te laat de vluchtheuvel opgemerkt, waar de 65-jarige Marie-Claire Moreels de wedstrijd volgde. Vansummeren wilde nog snel rechts invoegen, maar dat lukte niet meer. Hij wipte zijn fiets daarom snel op de vluchtheuvel maar botste toen tegen de vrouw aan. Moreels viel en kwam met haar hoofd tegen de stoeprand aan. Ze liep ernstig schedelletsel op en moest twee keer worden geopereerd. Haar toestand is erg slecht. 

Vansummeren loopt het risico om vervolgd te worden voor 'onopzettelijke slagen en verwondingen', maar volgens advocate verkeersrecht Isabelle De Clercq gaat ook de organisatie niet vrijuit, meldde ze in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "De organisatie heeft de plicht om de weg vrij te maken." Het is nog onduidelijk of de vrouw wel op de vluchtheuvel mocht staan. Zelfs organisator Wim Van Herreweghe weet het niet.

Vansummeren, die zelf ook in het ziekenhuis belandde met hoofdletsel, was na de race erg ontdaan van de aanrijding. "Met mij valt het mee. Enkele hechtingen in m'n gezicht en een blauw oog. Dat is op dit moment niet het belangrijkste. Ik ben echt geschrokken. Ik voel me beroerd, omdat er andere mensen bij betrokken zijn. Ik vind het gewoon heel erg voor die vrouw en haar familie. Ik hoop dat het met haar de goede richting op gaat. Het enige belangrijke is dat die vrouw goed herstelt."