Hogere straf voor hotelschutter

De 30-jarige Valdir L., die een willekeurige 25-jarige vrouw doodschoot in een Van der Valk-hotel, is maandag in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist.

De straf valt hoger uit, omdat het Amsterdamse gerechtshof het L. 'zwaar aanrekent' dat hij net negentien dagen uit de gevangenis was. Bovendien droeg hij continu een doorgeladen pistool bij zich en aarzelde hij geen moment om het wapen te gebruiken.

In februari 2011 was L. met een groep naar het hotel gegaan om extra drank te kopen. Toen een van zijn vrienden in het hotel in gevecht raakte, wilde L. hem helpen en trok zijn pistool. Naar eigen zeggen schoot hij drie keer in de grond om de vechtersbazen uit elkaar te halen. In totaal loste hij elf schoten.

L. schoot ook toen hij in de draaideur stond, terwijl hij zag hoe het 25-jarige slachtoffer en haar man binnen waren. De vrouw, een onbekende voor de schutter, werd in haar rug geraakt en overleed aan haar verwondingen. Het hof stelt dat L. door 'lukraak' te schieten 'willens en wetens' de kans aanvaardde om iemand te raken. Er is dan ook geen sprake van moord met voorbedachten rade, maar wel van doodslag, aldus de uitspraak.

Eerder veroordeelde de rechtbank in Haarlem L. al tot twaalf jaar cel voor de dodelijke schietpartij. De schutter ging daarop in hoger beroep.