Veel minder bedrijven failliet

Rechtbanken hebben in het eerste kwartaal veel minder bedrijven en instellingen failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal gingen tussen januari en maart 2672 bedrijven op de fles, zo blijkt maandag uit cijfers van de website faillissementsdossier.nl. Dat is bijna een kwart minder dan in het eerste kwartaal van 2013.

Hoewel het aantal faillissementen in een jaar tijd fors is teruggelopen, blijft het getal vrij hoog. Voordat de economische crisis begon, in het eerste kwartaal van 2008, werden slechts 1686 bedrijven getroffen door een bankroet. Dat is veertig procent minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Vooral in de bouw en de transportsector gingen in het eerste kwartaal veel minder bedrijven onderuit. Het aantal bouwbedrijven dat failliet ging daalde met 38 procent, terwijl het aantal faillissementen in de transportsector met zelfs veertig procent daalde. De horeca werd juist harder getroffen door faillissementen. Daar nam het aantal bedrijven dat op de fles ging met vijftien procent toe.