Jatsenjoek: Rusland wil Oekraïne binnenvallen

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek verdenkt Rusland ervan het land te willen binnenvallen. Dat heeft hij maandag tijdens een spoedberaad van het kabinet gezegd. Rusland stookt volgens Jatsenjoek onrust in het oosten van Oekraïne om zo een militaire invasie te rechtvaardigen.

"Het plan is om de situatie te destabiliseren en troepen over de grens te sturen om ons grondgebied af te pakken", zei Jatsenjoek. "Dit zullen we niet toestaan."

Volgens Jatsenjoek zit de Russische regering achter de protesten die zondag en maandag in drie Oost-Oekraïense steden plaatsvonden. Hierbij werd een gebouw van de veiligheidsdiensten in Loehansk bezet. Er vinden al weken pro-Russische demonstraties plaats in het oosten van het land. Volgens de premier bevinden Russische militairen zich op slechts dertig kilometer van de Oekraïense grens.

De demonstranten wierpen in Loehansk barricades op in de stad en bekogelden het overheidsgebouw met stenen, eieren, rookgranaten en een brandbom. Ze beklommen het gebouw en hesen de Russische vlag. Een agent en een betoger raakten gewond. De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht en heeft alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd. De Oekraïense autoriteiten beschuldigen Rusland ervan achter de gewelddadige protesten te zitten.

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk belaagden pro-Russische actievoerders zondag na een betoging een gebouw van de regionale overheid. Demonstranten braken door een barricade van de politie, gooiden de ruiten van het gebouw in en hesen de Russische vlag.

De bestorming volgde op een demonstratie op het centrale plein van Donetsk voor aansluiting bij Rusland. Daarbij riepen betogers leuzen als 'Donetsk is een Russische stad' en 'Weg met de NAVO'. De politie gebruikte waterkanonnen om de ongeveer tweeduizend demonstranten uiteen te jagen. In Donetsk gaan al weken iedere zondag betogers de straat op om een referendum te eisen om zich bij Rusland aan te sluiten.

Ook in Charkov braken protesten uit tegen de pro-Europese regering in Kiev. De demonstranten eisten ook hier een soortgelijke volksraadpleging als vorige maand op de Krim plaatsvond.