Paralympisch kampioene Mortimer komt uit voor Nederland

Summer Ashley Mortimer, een paralympisch zwemster met zowel een Canadees als een Nederlands paspoort zal tijdens de Swimcup in Eindhoven voor het eerst uitkomen voor Nederland. De regerend paralympisch kampioen in de klasse S10 op de 50 meter vrijeslag en de 100 meter rugslag zal haar carrière voortzetten als volledig lid van het Nederlands paralympisch zwemteam onder leiding van bondscoach Mark Faber.

De afgelopen jaren is de 20-jarige Mortimer voor Canada uitgekomen. Na de Spelen in Londen heeft ze haar sportcarrière geëvalueerd en is tot het besluit gekomen om verder te gaan in Nederland. Zij heeft hiervoor bij het Internationale Paralympische Committee (IPC) een aanvraag gedaan voor een wijziging van haar sportnationaliteit. Inmiddels is deze gehonoreerd en mag ze vanaf 1 januari 2014 voor Nederland uitkomen. 

Mortimer heeft veel contact gehad met bondscoach Faber. Tijdens de Swimcup wil zij zich kwalificeren voor het EK in Eindhoven. Mocht dit lukken dan zal Mortimer zich definitief aansluiten bij het Nederlandse team. Haar doel op de lange termijn is het plaatsen voor de Zomerspelen in Rio de Janeiro in 2016. Er zijn al plannen om te verhuizen naar Nederland, maar vanwege haar studie in Canada is daar momenteel nog geen sprake van. 

\

Summer Ashley Mortimer tijdens de Paralympische Spelen in Londen.