FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 januari 2014

Bedrijven boos op Bouterse om nieuwe feestdag

Het Surinaamse bedrijfsleven reageert woedend op een besluit van president Desi Bouterse om opnieuw een officiële feestdag in te voeren. Aanstaande vrijdag, de dag waarop het Chinees nieuwjaar wordt gevierd, zal ook in Suriname een nationale vrije dag zijn, zo besloot Bouterse maandagnacht.

Het is de vijfde nationale feestdag die Bouterse sinds zijn aantreden in 2010 instelt. Suriname kent daardoor al zestien vrije dagen, dubbel zoveel als Nederland. "Sinds gisteravond ben ik door tientallen boze ondernemers gebeld", klaagt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. "Plots zomaar vrije dagen afkondigen is funest voor zowel planning als productie. Bedrijven die ervoor kiezen toch open te zijn zullen hun personeel plots dubbel moeten betalen."

Het bedrijfsleven is vooral kwaad omdat het besluit zo kort van tevoren is genomen, zonder enig overleg te plegen. "De regering moet tot de orde worden geroepen. Dit kan niet zomaar worden geaccepteerd", vindt Welzijn.

Het plotse besluit van Bouterse heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijfsleven. Het stuurt ook de planning van de rechterlijke macht in de war. Zo kunnen er volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws aanstaande vrijdag verschillende rechtszaken niet doorgaan. Daardoor moeten enkele verdachten noodgedwongen in vrijheid worden gesteld, omdat de maximale termijn van hun voorlopige hechtenis anders wordt overschreden.

De Chinese gemeenschap in Suriname reageert wel verheugd. Ze hebben stevig gelobbyd bij president Bouterse om hun nieuwjaarsdag als nationale feestdag erkend te zien. Het overgrote deel van de Chinezen in Suriname is actief in de detailhandel en de wegenbouw en had anders maar heel moeilijk kunnen deelnemen aan het nieuwjaarsfeest. Dat wordt in Suriname traditioneel gevierd door verscheidene Chinese verenigingen, onder meer door vuurwerk af te schieten.

De voorbije jaren verhief Bouterse al het Offerfeest, nationale dag van de Marrons, het Hindoeïstische lichtjesfeest Divali en de herdenking van zijn eigen staatsgreep van 1980 tot nationale feestdagen. Vooral die laatste beslissing kwam hem op forse kritiek te staan.

Toernooi Pattaya onthoofd door blessures

Het WTA-toernooi van Pattaya moet verder zonder de nummers één en twee van de plaatsingslijst. Sabine Lisicki (1) meldde zich in de Thaise badplaats vlak voor haar partij in de tweede ronde af met een schouderblessure. Svetlana Kuznetsova (2) kon niet in actie komen door een heupblessure.

Lisicki beleeft tot nu toe een zeer ongelukkig seizoen. De verliezend Wimbledonfinaliste van vorig jaar moest eerder deze maand in Brisbane opgeven met maagklachten. Op de Australian Open sneuvelde de Duitse al in de tweede ronde.

Door de blessuregevallen krijgen Andrea Hlaváčková en Julia Görges een vrije doortocht tot de kwartfinale. De Roemeense Sorana Cîrstea (4) is nu de hoogst geplaatste speelster die nog in het toernooi zit.

Bij het WTA-toernooi van Parijs won Carla Suárez Navarro (7) dinsdag met 6-1 en 6-4 van Johanna Larsson. De nummers één tot en met vier van de plaatsingslijst komen in de eerste ronde nog niet in actie.

'Ierland nalatig bij voorkomen kindermisbruik'

Ierland heeft steken laten vallen bij de bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik en is daarvoor aansprakelijk. Dat oordeel heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag geveld in de zaak die slachtoffer Louise O'Keeffe tegen de Ierse regering had aangespannen. Dublin moet O'Keeffe dertigduizend euro schadevergoeding betalen.

De 48-jarige O'Keeffe had er recht op dat zij voor een 'onmenselijke en vernederende behandeling' zou worden behoed, vindt het EHRM. De Ierse werd op 9-jarige leeftijd in de klas misbruikt door een leraar van haar rooms-katholieke school. Ze daagde de staat voor de rechter omdat die volgens haar had verzuimd maatregelen te nemen om het 'stelselmatige misbruik' op de Dunderrow-school in de jaren zeventig tegen te gaan.

Het hof in Straatsburg gaf haar gelijk. Het vonnis maakt mogelijk de weg vrij voor honderden andere Ierse misbruikslachtoffers om schadeloosstelling van de overheid te eisen.

[PL] Liverpool oppermachtig in Merseyside-derby

Liverpool heeft dinsdag de Merseyside-derby tegen Everton met klinkende cijfers gewonnen. Door doelpunten van Steven Gerrard en Luis Suárez en twee van Daniel Sturridge zegevierde de thuisploeg op Anfield met 4-0. Everton slaagde er in 1999 voor het laatst in om drie punten te pakken op Anfield.

Sturridge was zelfs dicht bij een hattrick, maar in de 55e minuut schoot hij een penalty hoog over. De 4-0 eindstand stond toen al op het scorebord. Liverpool bezet de vierde plaats in de Premier League, vier punten boven Everton, dat zesde staat.

Liverpool komt door de zege iets dichter in de buurt van Arsenal, dat dinsdag twee punten verspeelde. Southampton hield de koploper op 2-2. Manchester City kan woensdag bij een uitzege op Tottenham Hotspur de eerste plaats overnemen. Chelsea, dat thuis speelt tegen West Ham United, kan in punten op gelijke hoogte komen met Arsenal. Liverpool volgt op zes punten.

René Meulensteen blijft met Fulham in degradatienood verkeren. Uit bij Swansea City werd met 2-0 verloren. Fulham staat slechts één puntje boven de degradatiestreep.

Overige uitslagen

Uit Thuis Uitslag
Norwich City Newcastle United 0 - 0
Crystal Palace Hull City 1 - 0

[PL] Van Persie direct belangrijk bij rentree

Robin van Persie heeft dinsdag een succesvolle rentree beleefd bij Manchester United. De international, die anderhalve maand aan de kant stond door een dijbeenblessure, zette zijn ploeg in de competitiewedstrijd tegen Cardiff City al in de zesde minuut op voorsprong. Manchester versloeg de hekkensluiter op Old Trafford met 2-0.

De tweede goal van United kwam op naam van Ashley Young. De aanvaller scoorde na een uur spelen op aangeven van Juan Mata. De Spanjaard maakte zijn debuut na eerder deze week voor een slordige 35 miljoen euro te zijn overgenomen van Chelsea.

Net als Van Persie maakte ook Wayne Rooney zijn rentree. De van een liesblessure herstelde Engelsman viel in de 63e minuut in voor zijn Nederlandse ploeggenoot.

Manchester United blijft ondanks de zege steken op de zevende plaats in de Premier League. Het door voormalig United-speler Ole Gunnar Solskjaer getrainde Cardiff City staat samen met Sunderland onderaan.

Israëliër vast voor spionage voor Iran

Een Israëlische man, die lid is van de ultra-orthodoxe groepering Neturei Karta, is door een rechtbank in Jeruzalem veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf wegens spionage voor Iran. Volgens de rechtbank vloog de 36-jarige Isaac Bergel in 2011 naar Berlijn om de Iraanse ambassade daar informatie over Israël te verstrekken, aldus de BBC dinsdag.

Na zijn terugkeer naar Israël zou Bergel contact blijven houden met Iraanse diplomaten. Het is niet bekend welke informatie hij aan Iran heeft verstrekt. De groep waarvan de man deel uitmaakt, erkent het bestaan van de staat Israël niet. Neturei Karta vindt dat de Joden voor de vorming van een staat op de komst van de messias hadden moeten wachten.

Vader Neymar geeft vooruitbetaling Barça toe

Bij de transfer van Neymar heeft FC Barcelona in 2011 een bedrag van tien miljoen euro vooraf betaald aan het bedrijf van Neymar senior. Bij de daadwerkelijke overgang kreeg het bedrijf nog eens dertig miljoen euro. Dat heeft de vader van de voetballer dinsdag gezegd tijdens een haastig geplande persconferentie in het Braziliaanse Santos.

Door de commotie rond de transfer van Neymar legde vorige week FC Barcelona-voorzitter Sandro Rosell zijn functie neer. Barcelona heeft altijd gezegd dat met de transfer van de Braziliaanse voetballer 'slechts' 57 miljoen euro was gemoeid. Nu blijkt dat er eigenlijk 97 miljoen euro is betaald.

De reden voor de persconferentie was dat vader Neymar rust wil rond de persoon van zijn zoon. "Hij moet zich in alle rust voor kunnen bereiden op het WK dat over een paar maanden wordt gespeeld. Vrij van alle speculatie." De vader, die tevens optreedt als manager van zijn zoon, ontkende echter een voorcontract te hebben gesloten met FC Barcelona.

De FIFA staat een voorcontract alleen toe als een voetballer in de laatste zes maanden van zijn contract zit. Neymar had nog een contract van ruim een jaar bij Santos.

"De eerste tien miljoen was alleen om de aan te geven dat ze Neymar echt wilden hebben. De resterende dertig miljoen zou dan later komen." Echter zou het bedrijf volgens de Braziliaanse media de Catalaanse club veertig miljoen euro hebben moeten betalen als Neymar niet naar Barcelona zou komen.

Dat was ook zeker een optie geweest volgens vader Neymar. "Hij kon een jaar later gratis weg. We hadden honderd procent van de rechten en dan hadden we met ons bedrijf 120 miljoen euro op kunnen halen. We hadden aanbiedingen van andere clubs die deze bedragen boden", aldus Neymar senior. "Maar we wilden de transfer voor de Confederations Cup, voor het geval dit toernooi een grote mislukking zou worden en de transferwaarde van Neymar enorm zou dalen."

Volgens vader Neymar was de veertig miljoen dan ook niet meer dan een vergoeding voor het vroegere vertrek van Neymar bij Santos, dat eigenlijk pas voor komende zomer stond gepland. "Hopelijk is dit de laatste keer dat ik voor de camera moet komen om dit uit te leggen."

[WTT] Tennisser Paire meldt zich af voor Rotterdam

Benoît Paire doet volgende maand niet mee aan het ABN Amro Tennis Tournament in Rotterdam. De Fransman raakte tijdens de Australian Open geblesseerd en is niet op tijd fit. Dat maakte hij bekend via Twitter. Paire moet ook de toernooien in Montpellier en Acapulco laten schieten.

Paire bezet op de wereldranglijst de 24e plaats. Vorig jaar verloor hij in Ahoy al in de eerste ronde van Marcos Baghdatis uit Cyprus.

'Mötley Crüe houdt er mee op'

Mötley Crüe stopt er mee. De Amerikaanse hardrockband, die in 1981 werd opgericht, kondigt volgens entertainmentsite TMZ dinsdag zijn afscheid aan tijdens een persconferentie in Beacher's Madhouse Theater in Hollywood. Eerder gingen al geruchten over het einde van de band.

Voor het zover is, gaat Mötley Crüe nog wel toeren, weet TMZ. De band, die werd opgericht door Nikki Sixx en Tommy Lee, heeft nog 72 optredens gepland staan. De tournee, waarbij Alice Cooper het voorprogramma verzorgt, zou binnenkort van start moeten gaan.

Naast Sixx en Lee zijn ook Mick Mars en Vince Neil lid van Mötley Crüe. De band scoorde hits als Girls Girls Girls, Piece of your Action en Shout at the Devil.

DNB: verlies op WK drukt beurskoers

De dreigende uitschakeling van een nationaal team op het WK voetbal kan een negatief effect hebben op de aandelenkoersen in het betreffende land. Dat concluderen onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De onderzoekers namen de beurshandel in Italië en Frankrijk onder de loep tijdens de wedstrijden waarin beide landen werden uitgeschakeld op het WK van 2010. Daaruit bleek volgens hen dat de dreigende uitschakeling zorgde voor aanmerkelijk lagere koersen, waarbij de verschillen opliepen al naar gelang de kansen op overleving slonken.

Beide onderzochte wedstrijden speelden zich in ieder geval deels af tijdens de handelsuren van de nationale aandelenbeurzen. Om het effect van de wedstrijden op de koersen goed in te schatten richtten de onderzoekers zich op het aandeel STMicroelectonics (STM), dat zowel in Parijs als Milaan een beursnotering heeft. Tijdens de wedstrijd, die Frankrijk de kop kostte, deed STM het slechter in Parijs dan in Milaan. Gedurende de wedstrijd waarin Italië naar huis werd gestuurd, was de koersontwikkeling andersom.

Depp geëerd om haar en make-up

Johnny Depp wordt op 15 februari geëerd tijdens de Makeup Artists and Hairstylists Guild Awards in Californië. De acteur neemt dan de eerste Distinguished Artisan Award in ontvangst vanwege zijn samenwerking met kappers en visagisten, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

"Hij is een acteur die de vaardigheden van kappers en visagisten gebruikt om zijn personages beter te laten uitkomen", legt een woordvoerder uit. "Depp heeft de kunst van haar en make-up altijd gesteund en hij is altijd respectvol en aardig tegen de mensen die hem opmaken en zijn haar doen."

Depp krijgt de prijs uit handen van visagist Joel Harlow. De acteur werkte met Harlow samen in onder meer The Lone Ranger, Dark Shadows en de Pirates of the Caribbean-films. The Lone Ranger is ook een grote kanshebber tijdens de awardshow. De film werd drie keer genomineerd. Ook de tv-series Breaking Bad en American Horror Story kunnen meerdere keren in de prijzen vallen.

De Makeup Artists and Hairstylists Guild Awards worden uitgereikt aan haarstylisten en grimeurs voor hun prestaties in films, televisie, reclames en theater. De laatste keer dat de ceremonie plaatsvond, was in 2004.


Depp geëerd om haar en make-up (Foto: Novum)

Brand legt Noorse dorpen grotendeels in de as

Twee kleine dorpen in het midden van Noorwegen zijn grotendeels verwoest door een grote brand. De brandweer heeft het vuur nog altijd niet onder controle. Tientallen mensen zijn geëvacueerd.

Door een krachtige wind kon het vuur dinsdag snel om zich heen grijpen. Zo'n negentig gebouwen, waaronder woningen en vakantiehuisjes, werden in de as gelegd. Door de wind konden geen blushelikopters worden ingezet.

De branden in de gemeente Flatanger braken maandagnacht uit. De autoriteiten vermoeden dat vonken van een elektriciteitskabel de boosdoener waren. De politie hoopt dat zo'n vijftig gebouwen in de twee dorpen kunnen worden gered.

Vorige week zondag werd het historische houten dorpje Lærdalsøyri in Noorwegen ook al door een brand verwoest. De huizen stonden op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.

Vliegtuigspotters vast in VAE om spionage

Drie Nederlanders zitten al een paar dagen vast in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Volgens familie van een van hen, een 52-jarige man uit Nieuw-Vennep, zijn de drie dinsdag aangeklaagd wegens spionage. Een woordvoerster van de familie zei tegen het ANP dat de mannen vliegtuigspotters zijn die waarschijnlijk verboden objecten hebben gefotografeerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dinsdagavond dat er in de VAE drie mensen zijn opgepakt. Zij krijgen consulaire bijstand en er is contact met de familie, zei een woordvoerder.

De familie van de Nieuw-Vennepse man zegt dat de drie vrienden enthousiaste vliegtuigspotters zijn die ook graag in verre landen vliegtuigen fotograferen. "Vermoedelijk hebben ze verboden objecten gefotografeerd in restricted area's". Er is af en toe kort telefonisch contact. Ook is een advocaat ingeschakeld.

Beau niet bang voor plotselinge dood

Beau van Erven Dorens zou er vrede mee hebben als hij morgen dood zou neervallen. "Ik zou het vreselijk vinden voor mijn gezin, maar so be it", zegt de SBS-presentator, die getrouwd is met Selly en vier kinderen heeft, in Grazia. "Ik ben er niet bang voor."

De 43-jarige Van Erven Dorens zegt wel nog een hele waslijst te hebben met dingen die hij wil doen. "Ik was altijd al een beetje opgejaagd door de dood. Ik zet echt mijn tanden in het leven. Als ik zoals nu veel studioprogramma's presenteer, krijg ik het soms benauwd en snak ik ernaar ergens vanaf te springen."

De ziekte van zijn vrouw Selly heeft ervoor gezorgd dat de presentator nog meer in het 'nu' probeert te leven. Ze kampte met borstkanker. "Je moet niet de hele tijd naar morgen kijken of voortdurend terugbladeren. Daar was ik vroeger veel minder goed in, maar door Selly's ziekte viel alle ruis weg."

Reiziger vaker moedeloos van vervoerders

Reizigers in het openbaar vervoer worden steeds vaker moedeloos van de bureaucratie en de onpersoonlijke behandeling van de verschillende vervoerders. Dat staat in het jaarverslag van het OV Loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer.

De informatievoorziening aan reizigers liet vorig jaar nog altijd te wensen over en de versnippering in het openbaar vervoer is te groot, aldus het loket. De vervoerders werken onvoldoende met elkaar samen om tot een beter netwerk te komen. De versnippering geeft reizigers het gevoel dat er geen rekening wordt gehouden met hun belangen.

Medewerkers van het OV Loket werden in 2013 meer geconfronteerd met de moedeloosheid van reizigers. Ze zijn volgens het loket soms lang bezig hun gelijk te halen, terwijl geen van de betrokken partijen de verantwoordelijkheid neemt om de reiziger ook gelijk te geven.

Vorig jaar kwamen er in totaal 6831 klachten binnen, 109 minder dan in 2012. De drukste maand was november, toen het OV Loket 1024 klachten ontving, een recordaantal. De meeste klachten gingen over de NS. Het spoorbedrijf kreeg er bijna 4500.

Agent die op auto schoot vervolgd

De Rotterdamse politieagent die in augustus 2012 drie keer schoot op een wegrijdende automobilist moet voor de rechter verschijnen. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. De agent dacht dat zijn collega in gevaar was, maar uit onderzoek is gebleken dat dat niet het geval was. De automobilist raakte door schoten invalide.

De rechter moet de zaak toetsen omdat deze 'juridisch en feitelijk complex is', stelt het OM. De agent wordt verdacht van poging tot doodslag, maar de officier van justitie zal tijdens de behandeling van de zaak concluderen dat sprake was van noodweer en daarom ontslag van rechtsvervolging eisen, kondigt het OM in Rotterdam aan.

Op de bewuste ochtend hielden de politieman en een collega de auto staande op de Eendrachtsweg in Rotterdam. De bestuurder had te veel gedronken, maar toen de politieman hem wilde aanhouden, reed hij door. De politieman schoot toen op de wegrijdende auto, omdat hij dacht dat zijn collega die voor de auto stond gevaar liep. Zij kon echter op tijd wegspringen. De agent rende vervolgens met de auto mee en schoot nog twee keer op de automobilist, die tot stilstand kwam.

Achteraf bleek dat de automobilist door het eerste schot dusdanig was geraakt dat hij zijn benen niet meer kon bewegen, blijkt uit een reconstructie van het OM. De automobilist werd nog verdacht van bedreiging van een politieagente, maar die zaak wordt geseponeerd omdat hij invalide is geworden door het incident.

Wanneer de rechtbank de zaak behandelt is nog niet bekend.

Gevangenisbewaarders willen staken

Beveiligers van het particuliere beveiligingsbedrijf G4S leggen volgende maand mogelijk het werk neer. Ze zijn het niet eens met een sociaal plan dat is opgesteld vanwege de bezuinigingen in het gevangeniswezen, melden de vakbonden dinsdag.

Vanwege de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moeten een aantal gevangenissen dicht en worden niet langer particuliere bedrijven ingehuurd. Daardoor staan bij G4S in de zomer vierhonderd mensen op straat.

Overleg over een sociaal plan tussen de bonden en het bedrijf leverde vorige maand niets op. Het eindbod werd door bijna alle leden afgekeurd. Toen de ondernemingsraad met een nog slechter plan kwam besloten de bonden tot actie over te gaan.

De bonden hebben een reeks eisen opgesteld die komende week in een ultimatum aan G4S worden voorgelegd. Als G4S daarna niet over de brug komt met een 'socialer' sociaal plan, gaan de beveiligers over op werkonderbrekingen. "In eerste instantie zijn die van korte duur maar daarna voor onbepaalde duur", zegt De Unie-bestuurder Maarten Hoelscher in een toelichting.

De beveiligers van G4S zijn onder meer actief in gevangenissen op Schiphol en in Zeist.

'Bieber stopt met zingen en start met tattoos'

Justin Bieber heeft het even helemaal gehad met muziek maken. Het 19-jarige tieneridool, dat vorige week werd opgepakt in Miami Beach en onder meer wordt verdacht van rijden onder invloed, zou het liefst een tattooshop openen met zijn vader Jeremy. Dat zou Bieber tegen zijn manager Scooter Braun hebben gezegd.

De zanger vloog enkele dagen geleden naar Panama en sprak daar met onder anderen Braun en Usher over de gebeurtenissen van afgelopen tijd. "Justin heeft Braun en Usher verteld dat hij een break wil van zingen en toeren", zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse entertainmentblad Radar Online. "Hij klaagde dat hij afgelopen jaar bijna alleen maar onderweg was en nauwelijks tijd heeft gehad om bij te komen."

Volgens de bron heeft Bieber geen zin om elke paar dagen wakker te worden in een andere stad. "Op korte termijn wil hij een tattooshop openen met zijn vader, daar hebben ze het al heel lang over. Het moet anders worden dan alle andere shops die er al zijn."

Ondertussen vertellen bronnen aan entertainmentsite TMZ dat Bieber zijn huis in Calabasas, een plaats in Californië, kwijt wil. De zanger kwam eerder onder vuur te liggen omdat hij het huis van zijn buurman met eieren zou hebben bekogeld.

Dinsdag werd bekend dat op 14 februari een zitting plaatsvindt rond het incident in Miami Beach. Of Bieber daarbij aanwezig moet zijn, is nog niet bekend.

Skiër Kristoffersen breekt ban voor Noorwegen

Skiër Henrik Kristoffersen heeft in Schladming The Nightrace, de avondslalom, gewonnen. Het is de eerste keer dat de pas 19-jarige Noor een wedstrijd in de World Cup wint, en de derde keer dit seizoen dat hij op het podium staat.

Na de eerste run ging Mario Matt uit Oostenrijk aan de leiding. Kristoffersen, de Zweed Mattias Hargin en Marcel Hirscher, ook uit Oostenrijk, stonden binnen twee tienden van een seconde. In de tweede run werd de snelste tijd aanvankelijk neergezet door Felix Neureuther. De Duitser, na de eerste manche nog op de negende plek, wist hierdoor uiteindelijk te klimmen naar plek drie.

Hirscher, de leider in de slalom-World Cup, had halverwege een ruime voorsprong op de Duitser, maar door een fout hield hij slechts één honderdste van een seconde over. Kristoffersen slaagde erin te profiteren van de fout van Hirscher, en was 0,18 seconden sneller. Matt ging al bij de derde poort in de fout en haalde de finish niet.

In november schreef Kristoffersen al geschiedenis door in het Finse Levi als eerste Noor in bijna tien jaar op het podium van een World Cup-slalom te staan. Met derde plaatsen in Levi en Adelboden, en een tweede plaats in Kitzbühel, liet hij al zien een grote stap gemaakt te hebben. Dit keer was het tijd voor de eerste Noorse slalomzege sinds Truls Ove Karlsen in februari 2004 de slalom in Kranjska Gora op zijn naam schreef.

Dankzij zijn tweede plaats loopt Hirscher in de stand om de algemene World Cup fiks in op leider Aksel Lund Svindal. In het slalomklassement behoudt Hirscher de leiding.

Teeven: OM is aan zet bij vrijlating Van der G.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kan voorlopig niets doen om de vrijlating van Volkert van der G. tegen te houden. Eerst moet het Openbaar Ministerie besluiten of het een verzoek bij de rechter indient of de moordenaar van Pim Fortuyn eerder mag worden vrijgelaten of niet.

Pas als duidelijk wordt wat het OM wil, ligt er de mogelijkheid voor 'politieke interventie', zei Teeven dinsdagavond tijdens het debat over het proefverlof van Van der G. Dan kan hij het OM verzoeken om alsnog aan de rechter te vragen om de voorlopige vrijlating tegen te houden. De rechter besluit daar uiteindelijk over. De voorlopige vrijlating voor Van der G. staat gepland voor 2 mei, zei Teeven.

Teeven wilde niet zeggen of hij van zijn bevoegdheid gebruik zal maken. Dat is 'volstrekt prematuur', zei hij. Eerst moet het OM een besluit nemen. "Die rol kan komen, die is er op dit moment niet." De discussie daarover zou uiterlijk in de laatste dagen van maart moeten worden gevoerd; het OM kan uiterlijk 2 april een verzoek bij de rechter indienen om de voorlopige vrijlating tegen te houden.

Teeven herinnerde de Kamerleden eraan dat de Tweede Kamer er destijds bewust voor heeft gekozen om de bewindspersonen op afstand te zetten bij een besluit over de voorwaardelijke invrijheidstelling. Het OM doet 'op dit moment' zijn werk en moet een beslissing nemen, zei de staatssecretaris.

Het OM kijkt daarbij onder meer hoe Van der G. zich heeft gedragen in de gevangenis en tijdens het proefverlof. Ook behoort een nieuwe gedragsrapportage tot de mogelijkheden, zei Teeven. Dat moet duidelijk maken of er kans bestaat dat hij opnieuw een moord pleegt.

Teeven noemde het verder toeval dat een paar uur voor het Kamerdebat bekend werd dat het OM onderzoek doet naar Van der G. De staatssecretaris bezwoer dat zijn departement het niet naar buiten heeft gebracht.

Tijdens het debat werd ook gesproken over het proefverlof van Van der G., waarvan het eerste inmiddels heeft plaatsgevonden. Teeven zei dat het niet mogelijk was om de nabestaanden van de vermoorde politicus daarover voorafgaand te informeren. De manier waarop het verlof werd uitgevoerd maakte dat niet mogelijk, zei hij. De familie is wel geïnformeerd voordat bekend werd gemaakt dat het verlof had plaatsgevonden.

De bewindsman blijft verder bij zijn besluit om het proefverlof tegen te houden, totdat de rechter anders besloot. "Ik had goede redenen om mij te verzetten tegen het verlof op dat moment. De rechter heeft anders geoordeeld. Dat moet kunnen in een rechtsstaat." Teeven vreesde onder meer voor de veiligheid van Van der G. Ook zou het kunnen leiden tot maatschappelijke onrust.

In dat opzicht zei Teeven nog dat er wordt nagedacht of Van der G. na zijn vrijlating naar het buitenland moet worden gebracht in verband met zijn veiligheid.

Bijstandsregels verder afgezwakt

De nieuwe bijstandsregels worden waarschijnlijk minder streng dan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft voorgesteld. Zij zal haar plannen aanpassen door gemeenten meer beleidsvrijheid te geven. Ook het nieuwe regime voor jonggehandicapten wordt naar verwachting verzacht. Met de extra maatregelen zijn al snel enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid. De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, waarmee het kabinet in het najaar een begrotingsakkoord sloot, zijn bereid te helpen bij het zoeken naar een dekking.

Ingewijden hebben dat gezegd. Klijnsma, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie 'bevriende' oppositiefracties hadden dinsdagmiddag vertrouwelijk overleg over de plannen van de staatssecretaris. Bij Kamerdebatten bleek dat die buiten de regeringsfracties niet op steun kunnen rekenen. Ze dreigen daardoor te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Daarom is het kabinet aangewezen op de oppositie.

Klijnsma wil onder meer dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Ook wil ze een 'wachttijd' van 4 weken invoeren bij het aanvragen van een uitkering. Deze voornemens stuiten op grote bewaren bij de oppositie.

Ook over de participatiewet voor arbeidsgehandicapten van Klijnsma is de oppositie kritisch. Vooral het plan om jonggehandicapten hun Wajonguitkering af te nemen als ze bij herkeuring arbeidsgeschikt worden verklaard, is slecht gevallen. Een groot deel van de Kamer vindt het te ver gaan als Wajongers straks massaal in de bijstand belanden.

Na het overleg met Klijnsma toonden D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob zich optimistisch dat de staatssecretaris aan de bezwaren tegemoet zal komen. Slob bespeurde bij haar 'een luisterend oor'. Hij wees erop dat het kabinet "moet bewegen", wil het rekenen op voldoende steun voor de voorstellen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na het overleg dat de wensen van de oppositiepartijen zijn geïnventariseerd en dat Klijnsma huiswerk heeft meegekregen. PvdA-leider Diederik Samsom denkt dat de vijf partijen er zeker uit gaan komen. Volgens Zijlstra is het 'niet eenvoudig' om de wensen van de vijf partijen tot elkaar te brengen.

Klijnsma bleef na afloop voorzichtig, maar noemde het wel 'een goed idee' om te overleggen.

Voor de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer volgende week zal er opnieuw overleg zijn tussen coalitie, Klijnsma en D66, ChristenUnie en SGP.

Meer ruimte gemeenten voor bijstandsregels
Bijstandsregels verder afgezwakt (Foto: ANP)

Russische biatleten betrapt op doping

Twee Russische biatleten zijn betrapt op dopinggebruik en voorlopig geschorst. Ook een biatleet uit Litouwen is positief bevonden.

Met het oog op de Olympische Winterspelen volgende maand heeft de internationale biatlonbond IBU ook  Internationaal Olympisch Comité geïnformeerd. De namen van de atleten en de middelen waarop de sporters zijn betrapt zijn niet bekend gemaakt. Als ook de B-staal positief is zullen de schorsingen definitief worden.

Moeizaam overleg EU-Rusland

Rusland en de Europese Unie hebben tijdens de topontmoeting dinsdag in Brussel niet hun onderlinge geschillen kunnen wegwerken. Wel onderstreepten ze het belang van hun strategische relatie, en de Russische president Vladimir Poetin beloofde niet te zullen ingrijpen in buurland Oekraïne.

Het was een 'open, eerlijke en zakelijke' discussie, zeiden Poetin en de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, op een gezamenlijke persconferentie.

Van Rompuy en Barroso uitten hun zorg over de situatie in Oekraïne, waar verscheidene hoge EU-functionarissen pogen te bemiddelen tussen regering en oppositie. Poetin moest niets hebben van bemoeienis van buitenaf in Oekraïne: "Wij hebben toch ook geen missie naar Athene gestuurd toen daar de eurocrisis uitbrak?"

Wel beloofde Poetin dat Rusland niet in Oekraïne zal interveniëren. Zijn aanbod aan Kiev van lagere gasprijzen en een lening van 15 miljard dollar blijft op tafel, ook na het aftreden van de Oekraïense premier Azarov, die eerder dinsdag zijn vertrek aankondigde.

Van Rompuy en Barroso herhaalden dat het Oostelijk Partnerschap, waarmee de EU haar banden met Oekraïne en andere ex-Sovjetrepublieken wil versterken, geen bedreiging voor Rusland vormt. Maar Poetin meent dat zijn land hierdoor economische schade zou lijden.

Van hun kant klaagden de EU-leiders over Russische protectionistische maatregelen, zoals de regels waarmee Rusland EU-produkten tegenhoudt. Die regels zijn 'van praktisch belang voor onze economie', aldus Poetin.

Poetin onderstreepte wel het belang van de EU-Russische handelsrelaties. Beide partijen beklemtoonden dat er geen scheidslijn door het Europese continent mag lopen.

Uiteindelijk spraken de twee kampen af dat ze verder zullen praten over het Oostelijk Partnerschap en over samenwerking tegen terrorisme.

Kale Iraanse held stopt pesten

Toen de Iraanse onderwijzer Ali Mohammadian merkte dat een van zijn pupillen gepest werd omdat hij kaal was geworden door een mysterieuze ziekte, schoor hij zijn hoofd uit solidariteit ook kaal. Binnen de kortste keren volgde de rest van de klas zijn voorbeeld, en het pesten stopte.

De onderwijzer postte eerder deze maand een foto van zichzelf en de achtjarige Mahan Rahimi op Facebook, met het commentaar ‘Onze hoofden zijn gevoelig voor haar’ er onder. Het achtjarige ventje was door zijn kaalheid namelijk in een isolement geraakt, lachte niet meer en presteerde steeds slechter op school. Mohammadian hoopte het ventje door deze solidaire actie weer op de goede weg te krijgen.

Onmiddellijk werd het bericht massaal geliket en gedeeld. Als gevolg hiervan raakte Mohammadian landelijk bekend en werd tot nationale held uitgeroepen. Ook de nationale media pikten dit op en interviewden de sympathieke onderwijzer, waarna hij zelfs door president Rouhani werd geprezen en een nationale held werd.

Gelukkig bleef het niet bij prijzen alleen. De regering bood aan om bij te dragen aan de ziektekosten van Mahan Rahimi, waarna hij in het Razi-ziekenhuis  in Teheran werd onderzocht. Daar werd ontdekt dat Mahan lijdt aan een ziekte die zijn auto-immuunsysteem aantast, maar het is nog niet bekend welke ziekte dat is. Om dat te achterhalen zijn er monsters naar een ziekenhuis in Duitsland gestuurd.

Man bevecht haai, lapt zich op, drinkt bier

De term 'eindbaas' dient niet licht gebruikt te worden. Toch is de 24-jarige James Grant er één. Hij bevocht eerst een haai die zich aan zijn been had vastgegrepen, lapte zichzelf vervolgens op en ging daarna bier drinken in de dichtstbijzijnde kroeg. Dat schrijft Huffington Post.

Grant was in Nieuw-Zeeland met vrienden aan het speervissen in troebele wateren, toen hij plots een haai aan zijn been voelde trekken. “Ik dacht, verdorie, nou moet ik proberen dat ding van m'n been af te krijgen”, vertelde hij aan Radio New Zealand. De afgestudeerde dokter trok direct zijn mes tevoorschijn en stak het dier herhaaldelijk, waarna het zijn been losliet en afdroop. Naar alle waarschijnlijkheid betrof het een tot wel drie meter lange gevlekte zevenkieuwshaai [foto hieronder].

Eenmaal aan land deed hij zijn geleende wetsuit uit en zag een aantal bijtwonden in zijn been. Toen hij zijn vrienden riep geloofde niemand dat hij door een haai gebeten was, dus gebruikte Grant de meegebrachte EHBO-koffer om de tot vijf centimer grote japen te verbinden.

De vrienden en hij besloten vervolgens het vissen in te wisselen voor bier drinken. Zoals het een eindbaas betaamt ging Grant gezellig mee en pas na enkele biertjes in de kroeg kwamen zijn vrienden eindelijk achter de waarheid, toen de barman Grant wat nieuw verband gaf omdat hij bloed op de vloer lekte.

Daarop besloot de vriendengroep dat hun maat toch maar even langs het ziekenhuis moest. Tot slot de 'eindbaas'-kers op de taart: de maandag erop was de dokter gewoon weer aan het werk. Daarnaast zal hij vrolijk weer gaan speervissen als-ie is genezen en heeft het haai-verbind-bierdrink-avontuur hem niet afgeschrikt.

Een gevlekte zevenkieuwshaai. Copyright vrijgegeven door de Argentijnse fotograaf José María Pérez Nuñez.

Een gevlekte zevenkieuwshaai. Hoe groot de haai in kwestie was, is onbekend. Copyright vrijgegeven door de Argentijnse fotograaf José María Pérez Nuñez.

Franse rechter: Roma-gezin mag niet terugkeren

Een rechtbank in de Franse stad Besançon heeft dinsdag bepaald dat het Roma-meisje Leonarda Dibrani en haar familie niet mogen terugkeren naar Frankrijk. Vorig jaar oktober werden Leonarda en haar familie uitgezet naar Kosovo. Het 15-jarige meisje werd tijdens een schoolreisje opgepakt, ten overstaan van haar klasgenootjes. Dit leidde destijds tot veel ophef.

Leonarda en haar familie wonen inmiddels in Mitrovica, in Kosovo. "Aan mijn toekomst is vandaag een eind gekomen", reageerde ze dinsdag op de uitspraak. "Dit is een nachtmerrie voor mij. Dit komt erg hard aan. Ik probeer moedig te blijven, maar dit doet pijn."

Volgens de rechter is de uitzettingsprocedure volgens de wet verlopen. De Franse autoriteiten hebben zich gehouden aan alle internationale regels en verdragen, aldus de rechter.

Coffeeshop jaar dicht na schietpartij

Coffeeshop The Brothers uit Heerlen moet een jaar dicht als het aan burgemeester Paul Depla (PvdA) ligt. Aanleiding is de schietpartij van vorige week, waarbij een Belg ernstig gewond raakte. Het is het vierde incident rond de coffeeshop in korte tijd, motiveert de burgemeester het besluit.

In een gesprek met omwonenden van de coffeeshop aan de Heerlerbaan gaven veel buurtbewoners aan dat zij zich zorgen maken om hun veiligheid, meldt de gemeente dinsdag. De maat is nu vol, stelt Depla. De exploitant van de coffeeshop is maandag op de hoogte gesteld van de voorgenomen sluiting. Ook de Heerlense gemeenteraad is geïnformeerd.

Depla is een van de drijvende krachten achter het wietmanifest, waarin meer dan twintig burgemeester pleiten voor regulering van de wietteelt. Ministerie van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder weten daar niets in te zien.

Alle deelnemende ploegen aan Tour bekend

De 22 ploegen die dit jaar deelnemen aan de 101e editie van de Tour de France zijn bekend. De Franse teams Cofidis en Bretagne-Séché, het Zwitserse IAM Cycling en NetApp uit Duitsland kregen dinsdag een wildcard van de organisatie. De achttien World Tourploegen, met daarbij de Nederlandse troeven Belkin en Giant-Shimano, zijn automatisch verzekerd van deelname.

Cofidis is sinds de oprichting van de ploeg in 1997 altijd van de partij. Bretagne-Séché, IAM Cycling en NetApp maken komende zomer hun debuut. Vorig jaar besloot de organisatie nog om alle beschikbare wildcards aan Franse ploegen toe te kennen.

De 22 deelnemende ploegen aan de Tour de France:

Belkin, Giant-Shimano, AG2R, Astana, BMC, Cannondale, FDJ, Garmin Sharp, Lampre-Merida, Lotto-Belisol, Movistar, Omega Pharma-Quick-Step, Orica-Greenedge, Europcar, Katoesja, Team Sky, Tinkoff-Saxo, Trek, Cofidis, Bretagne-Séché, IAM Cycling en NetApp.

'Wiet' op muts, 3 kilo wiet in auto

Toen de 32-jarige Ali Reza Tabibnejad afgelopen vrijdag met drie kilo wiet in zijn auto besloot rond te rijden, nam hij twee stomme beslissingen. Ten eerste voegde hij asociaal in op een andere rijstrook, daarnaast bleek hij een muts op te hebben met het woord 'Weed' erop.

Agenten zagen hem op de snelweg bij La Pine, Oregon iets te liberaal van rijstrook wisselen en besloten de man aan te houden. Daarbij werd de 'wiet'-beanie al snel opgemerkt. Er werd toch eens in de auto rondgesnuffeld en al snel hadden de State Troopers drie kilo wiet gevonden.

In plaats van een verkeersboete krijgt de in Missoula, Montana woonachtige Tabibnejad nu een proces aan zijn broek en zit hij sinds het incident vast. Huffington Post herinnert zich dat het niet het eerste geval was van ongelukkige kledingkeuze.

Zo werd afgelopen jaar een man in Wisconsin gearresteerd voor rijden onder invloed. Hij droeg op dat moment een t-shirt met de tekst: "Been Drinking? Free Breathalyzer Test: Blow Here", met daaronder een pijltje richting zijn kruis.

Huiselijk geweld blijkt ruige seks

De politie van Manatee County, in de Amerikaanse staat Florida, rukte afgelopen weekend massaal uit na een melding van huiselijk geweld. Eenmaal ter plaatse bleek de man des huizes zijn vrouw slechts snoeihard te hebben genomen.

Rond halftwee in de nacht van zaterdag op zondag rinkelde de telefoon op het plaatselijke politiebureau. Een buurtbewoonster had harde geluiden uit een huis gehoord, en vermoedde dat een vrouw klappen kreeg van haar echtgenoot. Hierop besloot Bromsnor poolshoogte te nemen.

Zowel man als vrouw werd aan de tand gevoeld. Schoorvoetend gaven zij toe 'ruige seks' te hebben gehad. Buuv had gewoon niet goed geluisterd.

Hierop taaiden de agenten onverrichter zake af. Wel gingen ze naar verluidt nog even naar de luistervink. Haar werd verteld voortaan maar oordopjes in te doen.

Stewart: "Roda laat Hupperts niet gaan"

Roda JC wil vooralsnog niet meewerken aan een transfer van Guus Hupperts naar AZ. Technisch directeur Earnest Stewart van AZ kreeg een 'nee' vanuit Kerkrade. De Alkmaarders hoopten Hupperts (21) weg te halen uit Zuid-Limburg.

De vleugelspeler is bezig aan een goed seizoen. Hupperts maakte dit seizoen negen goals voor Roda. In de Eredivisie was hij vijf keer trefzeker en in de beker scoorde hij zowel tegen PSV als Vitesse twee keer.

Dankzij zijn goede ontwikkeling bij Roda staat Hupperts in de schijnwerpers. De jeugdinternational werd door Ajax-trainer Frank de Boer vlak voor de winterstop al genoemd als één van de beste vleugelaanvallers in de Eredivisie. De geruchten over een overgang naar Amsterdam kwamen daarna op gang.

Een bod van Ajax bleef uit, maar AZ meldde zich wel bij Roda. De nummer acht van de Eredivisie sprak met de club uit Kerkrade, maar tot een deal kwam het niet. "Zoals het er nu uitziet, wil Roda JC hem niet laten gaan", zegt Stewart in gesprek met RTV Noord-Holland.

AZ zou overwegen om een tweede bod uit te brengen op Hupperts, die ook in verband werd gebracht met een overstap naar Anderlecht. De aanvaller moet de tweede aanwinst worden voor de ploeg van Dick Advocaat. Simon Poulsen keerde onlangs terug in Alkmaar na een weinig succesvolle periode bij Sampdoria.

Exorcist verdrijft 200 demonen

Het zal je toch maar gebeuren: verhuis naar een andere woning, blijkt het al bewoond te zijn door 200 demonen! Dit overkwam Latoya Ammons in het stadje Gary te Indiana, een deelstaat van Amerika.

De drie kindertjes van de officiële vrouw des huizes zijn inmiddels alle drie wel een keertje door een demonische entiteit bezeten geweest. Daarbij puilden hun ogen uit, bewogen ze zich voort als een moderne versie van Joe Cocker en maakten ze allerlei grommende geluiden. Een van de zonen is in het ziekenhuis terecht gekomen omdat 'iets' hem een rotgooi gaf. Ook heeft een verpleegster en iemand van de kinderbescherming kunnen aanschouwen hoe dezelfde pechvogel in een vlaag van totale ontkenning van de natuurwetten, achterwaarts tegen de muur op liep.

De plaatselijke baas van de politie was door ervaringen uit het verleden doodsbang om bij het huis in de buurt te komen. Naar eigen zeggen hoorde hij vreemde geluiden in het pand en zag hij diverse voorwerpen, die normaal gesproken niet zo geneigd zijn tot het kiezen van het luchtruim, zweven. Volgens deze meneer is de kelder van het huis een soort poort van de hel. De stevig in zijn schoenen staande wetsdienaar claimt zelf ook te zijn aangevallen. Zijn auto begon namelijk vanzelf vooruit en achteruit te rijden.

Een vrij ernstige situatie dus. En wat moet je doen wanneer er rare dingen in je buurt gebeuren? Wie ga je bellen? Een Katholieke priester! Of beter: een exorcist. Net als in de films. Als we Vader Maginot mogen geloven was het heel logisch dat bovenstaande allemaal is gebeurd: waarschijnlijk is Latoya vervloekt door een ex-vriendje of het vriendinnetje daarvan. Door deze vervloeking zijn bepaalde 'deuren' opengegaan in dit huis, die normaal gesproken gesloten (moeten) blijven. Maar ondanks enige bedreigingen en afkeurende meningen van de gene zijde is het de priester gelukt het huis weer 'schoon' te krijgen. Een gedeelte van het proces is opgenomen en daarop zou duidelijk te horen zijn hoe de demonen totaal geen respect tonen voor de vakman die ze komt verdrijven. Deze video valt hier te zien/beluisteren.

Eerste testdag Jerez (28/1/2014)

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste Formule 1-testdag van het nieuwe seizoen. De Fin was in zijn Ferrari zeven tienden sneller dan Lewis Hamilton, die rond 13.00 uur zijn testdag al moest beëindigen nadat hij na het verliezen van zijn voorvleugel frontaal de bandenstapels in reed.

Ook voor Red Bull en McLaren was het geen goede dag: beide teams hadden problemen met de achterkant van de auto. Sebastian Vettel kwam in zijn Red Bull pas helemaal aan het einde van de dag de baan op, terwijl McLaren geen enkel rondje had kunnen rijden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:27.104 -.--- 31
2 L. Hamilton Mercedes 1:27.820 +0.716 18
3 V. Bottas Williams 1:30.082 +2.978 7
4 S. Perez Force India 1:33.161 +6.057 11
5 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:36.530 +9.426 15
6 E. Gutiérrez Sauber 1:42.257 +15.153 7
7 M. Ericsson Caterham -:--.--- -.--- 1
8 S. Vettel Red Bull Racing -:--.--- -.--- 3

Decembermoordenproces moet doorgaan

Het Hof van Justitie van Suriname heeft dinsdagavond bevolen dat het Decembermoordenproces tegen ten minste één van de vijfentwintig verdachten moet worden voortgezet. Dat meldt ochtendkrant De Ware Tijd. Volgens sommige juristen kan de beslissing van het hof ook gevolgen hebben voor de zaak tegen Desi Bouterse. Hij is hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders in 1982.

Het gaat om de zaak tegen Edgar Ritfeld, een oud-militair die eerder hoger beroep aantekende tegen een in 2012 aangenomen amnestiewet. Ritfeld heeft altijd volgehouden volkomen onschuldig te zijn. Hij wilde daarom dat het Decembermoordenproces gewoon zou doorgaan, ondanks dat hij door de amnestiewet vrijuit is gegaan.

Het Hof van Justitie geeft Ritfeld nu dus zijn zin en beveelt de voortzetting van het proces voor de krijgsraad.

"Het Openbaar Ministerie (OM) is nu weer aan zet. Zij kunnen de krijgsraad nu verzoeken om door te gaan met op zijn minst het proces tegen Ritfeld", vertelde staatsrechtjurist Hugo Essed dinsdagavond op de Surinaamse radio.

Volgens Essed heeft het besluit van het hof ook gevolgen voor de andere verdachten - zoals Desi Bouterse. "Het OM kan nu ieder moment verzoeken om ook de schorsing van hun zaak nietig te doen verklaren", besluit hij.

President Desi Bouterse heeft nog niet op het onverwachte besluit van het hof gereageerd. Het Surinaamse staatshoofd brengt momenteel een bezoek aan Cuba. Zijn raadsman, advocaat Irvin Kanhai, zei tegen nieuwssite Starnieuws zich geen zorgen te maken. "Alleen de zaak tegen Ritfeld wordt voortgezet. Voor mijn cliënten blijft het Decembermoordenproces geschorst."

Sana: "Niemand heeft met me gepraat"

Tobias Sana komt niet voor in de plannen van Ajax-coach Frank de Boer. De Zweed (24) heeft nog een contract voor één jaar, maar weet niet wat zijn rol is in Amsterdam. Sana kwam in de zomer van 2012 over van IFK Göteborg.

In zijn eerste seizoen speelde de aanvaller in totaal negentien wedstrijden voor de hoofdmacht van Ajax. Sana vond vijf keer het net voor de Amsterdammers. Met de ploeg van De Boer won de Zweed in mei de landstitel.

Dit seizoen komt Sana niet in de plannen voor van De Boer. De vleugelspits kwam in augustus en september nog in actie voor Ajax, maar sinds het duel met PEC Zwolle (2-1 winst) op 14 september verdween Sana uit beeld. De enkelvoudig international krijgt wel speeltijd bij Jong Ajax. Sana scoorde één keer in dertien duels in de Jupiler League.

In de winterstop ging de Scandinaviër met roots in Burkina Faso niet mee met Ajax op trainingskamp in Turkije. "Ik vind mezelf goed genoeg om bij de selectie te zitten, maar het is de keuze van de trainer en dat respecteer ik", zegt Sana tegen Ajax Life.

Tekst en uitleg over de bijrol kreeg Sana niet. "Niemand van het eerste team heeft met me gepraat. Dus ik weet niet wat mijn positie nu is. Het enige wat ik weet is dat ik met het tweede speel. Daar moet ik niet over klagen. Er zijn mensen in de wereld die het slechter hebben dan ik. Ik moet blijven lachen", besluit de vleugelspits, op een zijspoor bij de huidige koploper in de Eredivisie.

'Van der G. moet achter tralies blijven'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet er 'alles aan doen wat in zijn macht ligt' om ervoor te zorgen dat Volkert van der G. zijn volledige gevangenisstraf van achttien jaar uitzit. Dat zei Lilian Helder (PVV) dinsdagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer over het proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn.

"De moordenaar van Fortuyn heeft niets in onze samenleving te zoeken", betoogde Helder. Van een vervroegde vrijlating in mei van dit jaar kan dan ook geen sprake zijn, stelde zij.

Het Openbaar Ministerie zou inmiddels besloten hebben om een nieuw onderzoek te doen naar Volkert van der G. Het onderzoek zou bedoeld zijn om te kijken of het wel verantwoord is om Van der G. vervroegd vrij te laten. Helder denkt dat Teeven achter dit onderzoek zit. Zij noemde het wel erg toevallig dat luttele uren voor het debat bekend wordt dat er zo'n onderzoek komt.

Helder nam het Teeven kwalijk dat hij zich achter dit onderzoek verschuilt en zelf niet duidelijk stelling durft te nemen.

Peter Oskam (CDA) is blij met het onderzoek, omdat er nu duidelijkheid komt. Als blijkt dat Van der G. geen gevaar meer vormt voor de samenleving, dan kan hij wat Oskam betreft in mei de gevangenis verlaten. "Als er gevaar voor herhaling is mag hij niet eerder vrijkomen."

Experts noemen gaswinningsplannen risicovol

Onafhankelijke deskundigen waarschuwen dat Groningen niet veiliger wordt door de maatregelen van het kabinet om gaswinning rond Loppersum met tachtig procent terug te brengen en de gasproductie in de rest van Groningen op peil te houden. Dat meldt de NOS dinsdagavond.

De experts vinden dat te veel risico's worden genomen bij de plannen voor toekomstige gaswinning. Veiligheid zou niet ondergeschikt moeten worden gemaakt aan de gascontracten, is de waarschuwing die oud-ingenieur Adriaan Houtenbos afgeeft.

Bovendien zou het terugschroeven van gaswinning bij Loppersum kunnen zorgen voor grote drukverschillen verderop in het Groninger gasveld. Dat zou tot extra aardbevingen kunnen leiden, stelt geoloog Peter van der Gaag. Hij vindt dat het kabinet meer zou moeten luisteren naar onafhankelijke onderzoekers. Daarnaast is er volgens hem te weinig gebruikgemaakt van actuele kennis op het gebied van door mensen veroorzaakte aardbevingen.

Hoogleraar geologie aan de Katholieke Universiteit Leuven Manuel Sintubin vindt dat drastische maatregelen moeten worden getroffen, laat hij aan de NOS weten. Mensen zouden geëvacueerd moeten worden, huizen verstevigd en dijken versterkt. Daarnaast zou een campagne Groningers bewuster moeten maken van de gevaren van aardbevingen en hoe zij zich daarop moeten voorbereiden, aldus Sintubin.

Verkiezingsdatum Thailand gehandhaafd

De Thaise regering heeft dinsdag na overleg tussen premier Yingluck Shinawatra en de nationale kiesraad besloten dat de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag gewoon doorgaan. Dat heeft vicepremier Pongthep Thepkanchana bekendgemaakt. De kiesraad drong uit vrees voor geweld aan op uitstel van de verkiezingen.

De kiescommissie en de regering werden het dinsdag niet eens, liet de vicepremier weten. De rechter bepaalde vorige week dat de verkiezingen slechts konden worden uitgesteld als de premier en de commissie dat allebei verstandig achtten.

Commissielid Somchai Srisutthiyakorn herhaalde dinsdag dat het in veel provincies nog ontbreekt aan de politiemensen en het materieel om de verkiezingen in goede banen te kunnen leiden. Omdat hun oponthoud te wijten is aan de demonstranten beschuldigen sommige medewerkers van de premier de kiesraad ervan samen te spannen met de oppositie.

Honderden antiregeringsbetogers hadden zich dinsdagochtend verzameld rond het gebouw waar Yingluck met de kiescommissie in beraad ging. De betogers willen dat de regering aftreedt, maar geen nieuwe verkiezingen, omdat die waarschijnlijk ook weer door de huidige regeringspartij zullen worden gewonnen. Zij willen dat de macht in handen komt van een niet-gekozen 'volksraad' die hervormingen moet doorvoeren en de corruptie moet aanpakken.

De protestbeweging zal vermoedelijk alles in het werk stellen om de stembusgang van zondag te verstoren. Als voor minder dan 95 procent van de parlementszetels op ordentelijke wijze een afgevaardigde wordt gekozen kan het nieuwe parlement niet bijeenkomen.

Geen PS+ nodig voor PlayStation-versie TES:O

De opkomende MMO van Bethesda genaamd The Elder Scrolls: Online zal geen PlayStation Plus nodig moeten hebben voor de PlayStation-versie van het spel. Wel zal het nog steeds het maandelijkse bedrag van €12,99 kosten om het spel zelf te kunnen spelen.

PlayStation Plus, dat €49,99 per jaar kost, wat je normaal nodig hebt om spellen online te kunnen spelen op de PlayStation 4 is niet nodig volgens de uitgever van The Elder Scrolls: Online. In een interview met PlayStation Blog zei hij ''A PlayStation Plus membership is not required to play The Elder Scrolls Online. PS4 players will only be required to pay the same monthly subscription associated with The Elder Scrolls Online that PC and Mac users will pay — nothing more.''

Het is niet bekend of je voor de Xbox versie van het spel geen Xbox Live nodig hebt. 

The Elder Scrolls: Online komt uit op 4 april voor Windows en Mac en in juni voor de Xbox One en PlayStation 4.  

KNVB bekijkt contracten Twente en investeringsgroep

De KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar de contracten tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports. De voetbalbond bestudeert of de verbintenissen voldoen aan de regels. NRC Handelsblad meldde dinsdag dat spelers van Twente niets weten over de contracten van hun club met Doyen.

De KNVB stelt als voorwaarde dat een speler zijn arbeidsovereenkomst met de club heeft en ook het salaris van de club ontvangt. "Spelers mogen niet op de loonlijst van een derde partij staan", laat de bond weten in een verklaring. "Daarnaast moet een club onafhankelijk zijn en blijven in het transferbeleid."

Doyen Sports is een maatschappij die een percentage van de transferrechten van een speler koopt bij een club. Het gevolg is dat de club niet meer volledig eigenaar is van de speler. Als de voetballer verkocht wordt, ontvangt Doyen een deel van de transfersom.

FC Twente-commissaris Aldo van der Laan zei dinsdag in een interview met NRC Handelsblad dat vier spelers van Twente van wie de rechten waren verkocht, van niets wisten. "Dat is ook niet relevant, want wij hebben een deal met Doyen en niet met de spelers", aldus Van der Laan. Onder de spelers bevindt zich naar verluidt Dusan Tadic.

Volgens Twente en Doyen is er niets aan de hand. "We hebben geen enkele invloed, op welke beslissing dan ook", liet Doyen aan de NOS weten. "We verplichten de club niet om spelers op te stellen of wel of niet te verkopen. De clubs zijn onafhankelijk in hun beslissingen. Zoals bij alle financieringen zijn er voorwaarden. Maar dat zijn in ons geval alleen financiële voorwaarden."

'PS1- & PS2-spellen naar PS4'

Sony is momenteel bezig met het in elkaar knutselen van een service waarbij je PS3-spellen kunt streamen naar de PS4. Een anonieme bron bij Sony die aan deze Streaming-dienst werkt heeft aangegeven dat er vermoedelijk ook een emulator komt voor PS1- en PS2-spellen.

Deze emulator zou er voor zorgen dat het mogelijk wordt om fysieke versies van PS1- en PS2-spellen te spelen op de PS4. De grafische kwaliteit van deze spellen zou met de feature ook verbeterd worden. Volgens de bron is de technologie al aanwezig, zo kan de PS Vita moeiteloos PS1 spellen afspelen en de PS3 kan dit met PS1-, PS2- en de PSP-spellen.

Volgens de bron zou het technisch gezien ook mogelijk moeten zijn om de oudere games ook via de komende streamingdienst aan te bieden. Sony heeft zelf nog niks officieel bekendgemaakt.

Campinglife

Van reclame en commercie moet ik niets hebben. Ik heb er een grafhekel aan. Altijd maar dat nep-blije gezeurkous over troep die ik helemaal niet wil hebben. Bah. Op de commerciële televisie zie je ook hoezeer de programma's zijn doordrenkt met commercie. Ik haat het. Behalve dan natuurlijk op zondagochtend, wanneer Campinglife op televisie komt. Dan zet ik zonder problemen alle principes even overboord. Het geluid moet harder en iedereen in huis wordt geacht stil te zijn en gezellig op de bank te komen zitten.

Gebroken elleboog houdt Vanendert aan de kant

De Belgische wielrenner Jelle Vanendert blijkt vorige week in de Ronde van San Luis zijn elleboog te hebben gebroken. Dat wees nader onderzoek in het ziekenhuis van Herentals uit. De coureur van Lotto-Belisol liep de zogeheten radiuskopfractuur al in de eerste etappe op, maar hield het tot de laatste dag vol. In de slotetappe moest Vanendert zondag alsnog de strijd staken in Argentinië.

De 28-jarige Belg hoeft geen operatie te ondergaan, zo liet Lotto-Belisol dinsdag weten. Vanendert moet voorlopig wel een brace dragen om zijn gehavende elleboog te beschermen en zal zeker 10 dagen niet kunnen fietsen. De klimmer, die in 2011 tijdens de Tour de France de zware Pyreneeënetappe naar Plateau de Beille won, hoopt op 19 februari weer aan de start te staan van de Ruta del Sol.

Gebroken elleboog houdt Vanendert aan de kant
Gebroken elleboog houdt Vanendert aan de kant (Foto: ANP)

Pre-orders stopzetten mogelijk op Steam

Heb je weleens een spel in de pre-order geplaatst omdat hij jou erg leuk leek, maar wanneer je meer informatie kreeg het eigenlijk toch niet zo tof zou worden? Dan is het nu mogelijk om bij Steam die pre-order stop te zetten, mits het spel nog niet is uitgebracht. 

Sinds kort kun je bij Steam zonder moeite de pre-order stopzetten. Waarbij je voorheen moeite moest doen door naar customer support te gaan, ticket aanmaken, wachten op antwoord hoef je nu enkel op een knopje te drukken waarbij je gestorte geld naar je steamwallet gaat die je vervolgens kan gebruiken voor andere Steamproducten. Het is nog wel mogelijk om je geld terug op je rekening te ontvangen maar dan zul je dat op de conventionele manier via de Steam Support moeten doen.

Dit geldt niet voor early acces-spellen. 

Kelly van der Veer: laag IQ niet erg

Kelly van der Veer maakt zich niet druk over de hoogte van haar IQ. "Ik heb andere kwaliteiten", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Ik heb me daar nooit druk over hoeven maken en ik heb alles wat ik wilde bereiken door keihard te vechten bereikt."

Van der Veer doet woensdagavond voor de tweede keer mee met De Nationale IQ Test van BNN. De eerste keer, in 2005, werd bij Kelly een IQ van 77 gemeten. Gemiddeld scoren mensen tussen de 85 en 115. "Je IQ zegt helemaal niets. Het leven houdt niet op als je hoog of laag scoort", aldus de 33-jarige transseksueel.

Ook visagist Thijs Willekes doet, net als onder anderen Willibrord Frequin en Prem Radhakishun, de test woensdag voor de tweede keer. In 2011 had hij een IQ van 108. "Ik verwacht dat ik naar beneden ga", voorspelt de visagist. "Ik vind het retemoeilijk, omdat je een tijdsdruk hebt door die bedenktijd." Van der Veer maakt zich daar niet druk om. "Tijdsdruk is gewoon een smoesje zodat je daar achteraf de schuld aan kunt geven als het niet lukt."

Hoewel de 37-jarige Willekes, die vanaf 24 februari weer te zien is als presentator van De Modepolitie 2.0, denkt minder hoog te scoren, vindt hij het niet heel belangrijk. "Ik vind het belangrijker hoe ik het doe in de praktijk. De test is een momentopname en daar hecht ik niet al te veel waarde aan", legt hij uit. Van der Veer wil niet voorspellen hoe ze de test gaat maken. "Ik stort me er gewoon in. Het kan regenen en het kan onweren."

Van der Veer werd in 2007 overigens afgetroefd door Bonnie St. Claire. Laatstgenoemde slaagde er destijds in om een IQ van 52 neer te zetten.

NL'er jaarlijks 140 keer naar super

De gemiddelde Nederlander maakt elk jaar 140 keer de gang naar de supermarkt en geeft daar drieduizend euro aan boodschappen uit. Albert Heijn is de populairste super. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Consumentenbond.

Een kwart van de negenhonderd ondervraagden geeft aan het liefst naar de Albert Heijn te gaan. Lidl komt, samen met Jumbo, op de tweede plaats. In de AH rekenen consumenten gemiddeld 53 euro per week af, terwijl dit bij de Spar wekelijks 29 euro is. Nederland telt 4400 supermarkten.

Ook het duurzaamheidsbeleid van de vijf grootste supermarkten werd in het onderzoek meegenomen. Alleen Albert Heijn scoort hierin volgens de bond een voldoende. Aldi sluit de rij.

Den Haag Hollands Spoor vanaf 2015 verbouwd

Station Den Haag Hollands Spoor gaat in 2015 op de schop. Het voorplein van het station wordt opnieuw ingericht en aan de achterzijde wordt een plein van achthonderd vierkante meter met een stalling voor zo'n 2500 fietsen ingericht. De klus duurt twee jaar en gaat zestien miljoen euro kosten, meldt spoorbeheerder Prorail dinsdag.

De tunnel van de stationshal naar de perrons, die nu doodloopt, wordt doorgetrokken naar de achterkant van het station. Zo ontstaat een station met 'twee voordeuren', stelt Prorail. Aan het nieuwe plein is ruimte voor winkels.

Momenteel is er te weinig capaciteit voor fietsen, terwijl ruim veertig procent van de reizigers met de fiets naar het station gaat. Vandaar de nieuwe stalling. Dagelijks maken zo'n 45 duizend mensen gebruik van het station.

De gemeente Den Haag, NS en Prorail leggen de miljoenen bij elkaar voor de verbouwing. De treinen blijven gewoon rijden tijdens de werkzaamheden, verzekert Prorail.

'Coulson wist van afluisteren News of the World'

David Coulson, de oud-hoofdredacteur van de opgedoekte schandaalkrant News of the World, wist dat beroemde personen werden afgeluisterd. Een getuige in het proces tegen Coulson en zes anderen zei dinsdag dat hij een voicemailbericht van de telefoon van acteur Daniel Craig in 2005 aan Coulson heeft laten horen.

Getuige Dan Evans vertelde de rechter dat hij in 2005 de voicemails van Craig afluisterde. In een van de berichten was een vrouw te horen. "Hoi, ik ben het. Ik kan nu niet praten. Ik ben bij de Groucho met Jude. Ik houd van je." Het bericht was ingesproken door actrice Sienna Miller, die op dat moment een relatie had met acteur Jude Law. NotW kopte de volgende dag dat Craig en Miller er een affaire op na hielden.

Volgens Evans droeg Coulson hem op de herkomst van de informatie te verhullen. De hoofdredacteur gaf hem opdracht een kopie te maken en deze bij de receptie van de krant achter te laten. Op deze manier moest het er op lijken dat een anonieme bron de opname had doorgespeeld, aldus Evans.

Evans heeft al eerder bekend tussen 2005 en 2010 telefoons te hebben gehackt voor News of the World. Coulson, die de redactie van 2003 tot 2007 leidde, ontkent net als de zes andere verdachten in de zaak alle betrokkenheid bij het afluisterschandaal.

Elfde album Bløf in april

Bløf brengt op 25 april zijn elfde studioplaat uit. Het album krijgt de poëtische naam In het Midden van Alles. Vanaf begin april gaat de Zeeuwse band ook toeren door Nederland. De plaat werd opgenomen in Zuid-Frankrijk en afgerond in Brussel.

Paskal Jakobsen, Peter Slager, Bas Kennis en Norman Bonink werden bij het maken van de cd geholpen door producent JB Meijers. "Dit is wellicht het album waarmee we ons meer dan ooit profileren als een band die er anno 2014 nog steeds toe doet", zegt zanger Jakobsen in een verklaring. "De sound van nu, mede dankzij de productionele input van JB." Of JB ook heeft geholpen om de band tekstueel naar een (nog) hoger plan te tillen, moet nog eventjes worden afgewacht.

Bløf vierde in 2012 zijn twintigjarig bestaan met het verzamelalbum Hier - Het Beste van 20 Jaar Bløf. Het vorige studioalbum van de band, Alles Blijft Anders, dateert uit 2011.

Morsi: ik ben president van Egypte

De tweede rechtszaak tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is dinsdag meteen na aanvang voor bijna een maand verdaagd. Morsi schikte zich tijdens de openingszitting opnieuw niet gedwee onder het gezag van de rechter.

De afgezette Egyptische president stond dinsdag alleen in een wit gevangenisuniform in een geluidsdichte kooi van metaal en glas. Daar schreeuwde en gebaarde hij boos naar de rechter: "Wie ben jij? Vertel het me!" "Ik ben het hoofd van het Egyptische strafhof!", antwoordde rechter Shabaan el-Shami. Morsi zei volgens een televisieverslaggever tegen de rechter dat hij de legitieme leider van Egypte is en blijft.

Andere aangeklaagden riepen tijdens de rechtszitting dat hun rechtszaak 'onrechtmatig' is. Zij gingen met hun rug naar het hof staan uit protest tegen hun vervolging. De Egyptische staatstelevisie zond sommige delen van de rechtszaak niet uit. Morsi stond met 129 anderen terecht, onder wie leden en leiders van de Egyptische Moslimbroederschap, de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamasbeweging. De aanklachten hadden allemaal betrekking op een gevangenisuitbraak tijdens de opstand tegen het regime van Morsi's voorganger Hosni Mubarak. Toen ontsnapten meer dan 20 duizend gevangenen tijdens de meest gewelddadige periode van de revolutie tegen Mubaraks bewind.

Volgens Egyptische autoriteiten was de gevangenisuitbraak onderdeel van een georganiseerde poging om het land te destabiliseren. Morsi zou met buitenlandse groeperingen hebben samengewerkt om de Egyptische staat te ondermijnen.

Mensenrechtenorganisaties roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar deze chaotische gebeurtenissen. Een advocaat voor de Moslimbroederschap stelde dat de rechtszaak slechts leek te zijn aangespannen om Morsi en de Moslimbroederschap te 'belasteren'.

Morsi werd in juli vorig jaar afgezet en gearresteerd. Hij staat ook terecht in drie andere rechtszaken. In sommige hiervan kan hij de doodstraf krijgen. In de rechtszaak van dinsdag wordt een levenslange gevangenisstraf geëist. Dinsdag raakten aanhangers van Morsi in Caïro slaags met de politie. Een medewerker van het ministerie van binnenlandse zaken kwam bij een beschieting om het leven. De Egyptische autoriteiten schroeven de veiligheid op in de hoofdstad en verwachten later vandaag meer gewelddadige incidenten.

Damrak maakt einde aan verliesreeks

De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten. De AEX won 0,4 procent op 392,23 punten, terwijl de AMX 0,8 procent bij kon schrijven. Ook andere Europese beurzen noteerden in het groen met als uitblinkers Parijs en Madrid met winsten van respectievelijk 1,0 en 1,2 procent.

De afgelopen handelsdagen stonden de mondiale aandelenmarkten onder forse druk na onder meer teleurstellende groeivooruitzichten voor China en onrust in opkomende markten. Onder meer de Dow Jones Index zette vorige week de slechtste prestatie op weekbasis neer sinds 2011.

Op de AEX noteerden tien van de 25 fondsen hogere koersen met als uitblinker een 3,5 procent hogere koers voor ArcelorMittal. De staalreus profiteerde van een positief analistenrapport van Nomura over de mijnbouwsector.

Indexzwaargewicht ING Groep volgde met een winst van 3,1 procent. Het ministerie van Financiën organiseert een derde veiling om het resterende deel van de Alt-A portefeuille ter waarde van ruim twee miljard dollar te verkopen.

DSM steeg twee procent ondanks een forse koersdoelverlaging door UBS van 58 naar 49 euro. De Zwitserse broker verlaagde het koersdoel vanwege de teleurstellende kwartaalcijfers van DSM vorige week.

Philips beleefde een volatiele dag na publicatie van de jaarcijfers. Het aandeel koerste zowel fors lager als hoger om uiteindelijk slechts 0,2 procent lager te sluiten. Indexzwaargewichten Unilever en ASML besloten de dag als grootste dalers met verliezen van 0,9 en 1,4 procent.

Op de AMX blonken de volatiele fondsen Aperam en USG People uit zonder directe aanleiding. De fondsen sloten fors hoger met winsten van respectievelijk 8,4 en 5,2 procent. Onder de smallcaps steeg Value8 met 0,3 procent nadat deelneming Snowworld aankondigde Snowplanet over te nemen.

Ambtenaren: Plasterk aanklagen

Ambtenarenbonden willen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor de rechter slepen als hij doorgaat met 'morrelen' aan de rechtspositie van ambtenaren. Dat schrijft Abvakabo FNV dinsdag in een persverklaring. Uit protest tegen het handelen van Plasterk hebben ruim driehonderd ambtenaren zich verzameld voor een protestmars in Den Haag.

De bonden wijzen Plasterk erop dat hij verplicht is met hen te overleggen als hij de rechtspositie van overheidsmedewerkers wil wijzigen. Volgens Abvakabo heeft de minister echter aangegeven niet in gesprek te willen. "De politiek gaat tegen de regels in met dit wetsvoorstel", aldus voorzitter Corrie van Brenk van de ambtenarenbond.

Plasterk wil dat ambtenaren in de toekomst ongeveer dezelfde rechten en plichten hebben als werknemers in de private sector. Zo krijgen overheidsmedewerkers in zijn plannen dezelfde ontslagbescherming als een niet-ambtenaar. De minister heeft een wetsvoorstel daartoe ingediend. De Tweede Kamer stemt daar later op de dag over.

Volgens de bonden moeten ambtenaren hun speciale positie echter behouden. "Een ambtenaar mag geen speelbal van de politiek worden, omdat hij bijvoorbeeld kritisch is op de bestuurder waar hij voor werkt", aldus Van Brenk. "Bovendien willen we niet dat ambtenaren maar gewoon op straat gezet kunnen worden als er na verkiezingen een nieuw beleid wordt gevoerd."

VN-Veiligheidsraad stemt in met EU-missie CAR

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag ingestemd met de inzet van een Europese troepenmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vorige week werd al bekend dat de Europese Unie militairen naar de CAR wil sturen om te helpen het geweld in het land te bedwingen en burgers te beschermen. Frankrijk heeft al 1600 militairen in de CAR gelegerd.

In de resolutie die de Veiligheidsraad dinsdag aannam wordt ook gedreigd met sancties tegen mensen in de CAR die mensenrechten schenden. Het geweld tussen christenen en moslims in het land heeft al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Bijna een miljoen mensen zijn huis en haard ontvlucht.

De EU-missie wordt aangevoerd door een Franse generaal-majoor, liet de Europese Raad weten. Vorige week werd al bekend dat de troepenmacht vierhonderd tot zeshonderd man sterk wordt. De Europese militairen worden in en rondom de hoofdstad Bangui ingezet en de missie zal maximaal zes maanden duren, aldus de Raad.

[vid] Mladic: Joegotribunaal is satanisch

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft dinsdag voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag geweigerd te getuigen in het proces van zijn vroegere politieke meester, Radovan Karadzic. Hij bestempelde het hof als 'satanisch'.

Karadzic en Mladic staan allebei apart terecht op beschuldiging van oorlogsmisdaden en genocide, onder andere in verband met de moord op meer dan 7500 moslimmannen en -jongens in juli 1995 in Srebrenica. Karadzic wilde dat Mladic zou verklaren dat de opdracht om oorlogsmisdaden te plegen niet van hem kwam.

Mladic liet de rechters weten dat hij de vragen van Karadzic niet zou beantwoorden. Hij zei dat hij ziek was en ook niet het risico wilde lopen zichzelf te belasten. De zitting was na krap een uur voorbij. Het was voor het eerst sinds het einde van het conflict dat de beweerde architecten van de Servische gruweldaden in de Bosnische oorlog van 1991-1995 in het openbaar samen te zien waren, maar omdat Mladic niets meer wilde prijsgeven dan een beknopte opsomming van zijn militaire dienst, werd er geen nieuw licht geworpen op de oorlog die honderdduizend mensenlevens eiste.

Karadzic werd in 2008 in Belgrado gearresteerd na acht jaar op de loop te zijn geweest. Hij woonde onder een valse naam in de Servische hoofdstad en werkte als alternatief genezer. Naar Mladic werd zestien jaar gezocht, voor hij in 2011 werd opgepakt in het noorden van Servië, waar hij eveneens onder een valse naam woonde.

Mladic wilde aanvankelijk geen verklaring afleggen, vervolgens zei hij dat hij zou praten als iemand zijn kunstgebit zou ophalen dat hij in zijn cel had laten liggen. Maar toen hij zijn tanden in had weigerde hij nog steeds te getuigen. De rechters legden zich er bij neer, ook al hadden zij hem eerder bevolen wel naar de rechtbank te komen.

De advocaat van Mladic, Branko Lukic, zei dat zijn cliënt als gevolg van een beroerte een geheugenstoornis heeft, waardoor hij feiten en fictie door elkaar haalt.

Karadzic en Mladic hadden tijdens de zitting nauwelijks oogcontact. Karadzic keek dikwijls in paperassen op zijn bureau, terwijl Mladic vooral leek te genieten van de aandacht, naar de publieke tribune zwaaide en voor de rechters salueerde toen hij de zaal verliet.

Mladic wilde een verklaring van zeven kantjes voorlezen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de rechters. Bij het verlaten van de zaal zei hij in het voorbijgaan in het Servisch tegen Karadzic: "Radovan, bedankt en sorry. Ik mocht niet van de idioten. Zij verdedigen de NAVO-bommen."

Karadzic stelde Mladic vragen over de voornaamste beschuldigingen in hun respectieve tenlasteleggingen, ook wel wetende dat de generaal daar geen antwoord op zou geven.

Hij vroeg Mladic of hij hem ooit had geïnformeerd dat 'gevangenen' in Srebrenica geëxecuteerd waren of zouden worden. Hij vroeg of zij ooit hadden afgesproken om inwoners van de Bosnische hoofdstad Sarajevo te onderwerpen aan een terreurcampagne van mortierbeschietingen en sluipschutters. Hij vroeg waarom de Servische strijdkrachten in Sarajevo beschietingen uitvoerden en sluipschutters inzetten. Tot slot kwam de vraag of de Bosnisch-Servische leiders een plan hadden om Kroaten en moslims tijdens de oorlog uit het door Serviërs beheerste gebied te verdrijven.

Mladic las steeds van een stuk papier zijn weigering om te antwoorden voor. Een keer zei hij dat zijn stuk van zeven kantjes op de kwestie-Srebrenica inging. "Ik denk dat het interessant kan zijn", zei hij.

Bij het opstaan uit de getuigenbank bedankte Mladic de rechters sarcastisch. "Jullie hebben mijn stelling bevestigd dat het Haagse tribunaal geen gerechtshof is, maar een satanisch hof."


Mladic refuses to testify as witness for Karadzic in war crimes tribunal (Euronews)

Promovendus Sassuolo ontslaat Di Francesco

Sassuolo heeft Eusebio Di Francesco dinsdag de laan uitgestuurd. De 44-jarige coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende resultaten op het hoogste niveau. Sassuolo staat achttiende in de Serie A en won slechts één van zijn laatste acht competitiewedstrijden.

Ondanks het ontslag zegt Sassuolo Di Francesco dankbaar te zijn voor bewezen diensten. Hij schreef historie door de club voor het eerst naar het hoogste niveau te loodsen. Sassuolo laat weten dat de training dinsdag wordt geleid door Paolo Mandelli, in afwachting van het aantrekken van een nieuwe technische staf.

Peshawar te onveilig voor boekpresentatie Malala

De boekpresentatie die de Pakistaanse tieneractivist Malala Yousafzai dinsdag aan de universiteit van het Pakistaanse Peshawar zou geven is op het laatste moment afgelast. De politie kon de veiligheid tijdens de presentatie niet garanderen.

Malala zou haar nieuwe boek 'Ik ben Malala' presenteren. De 16-jarige voorvechtster van onderwijs voor meisjes werd in 2012 door de Taliban in haar hoofd geschoten. Zij overleefde de moordaanslag en woont sindsdien in Groot-Brittannië. De Taliban zien meisjesonderwijs als strijdig met hun strikte interpretatie van de islam.

Hof verdubbelt straf voor doodslaan baby Sittard

De Sittardse man die in juli 2011 zijn drie maanden oude baby doodsloeg moet veertien jaar de gevangenis in. Het gerechtshof in Den Bosch verdubbelde daarmee het vonnis van de rechtbank in Maastricht, die hem medio 2012 zeven jaar cel oplegde. De man kreeg destijds ook tbs, maar dat is volgens het hof niet nodig.

De 47-jarige man mishandelde zijn zoontje Dayton wekenlang. De baby liep hierdoor vele ribbreuken, beenbreuken en een scheur in zijn schedel op. Het kind overleed uiteindelijk in juli 2011 toen hij bijna drie maanden was. De vader sloeg toen zo hard met zijn vuist op het hoofd van het kind dat een nieuwe scheur van ruim elf centimeter ontstond.

De man mishandelde voor de geboorte van de baby al zijn vriendin. Vanaf het begin van de zwangerschap kreeg ze regelmatig klappen.

Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum onderzocht komen tot een andere conclusie dan eerder geraadpleegde experts. Volgens hen heeft de man weliswaar een persoonlijkheidsstoornis, maar is deze die maar in geringe mate van invloed geweest op het gewelddadige gedrag tegen zijn kind.

Daarom heeft het hof geen tbs opgelegd. De rechters vinden dat de ernst van de feiten een hoge gevangenisstraf rechtvaardigt en noemen het handelen van de man 'gruwelijk' en 'weerzinwekkend'.

Justin Bieber op 14 februari voor de rechter

Justin Bieber moet op Valentijnsdag voor een rechter verschijnen in Florida. De 19-jarige aandachtshoer wordt verdacht van rijden onder invloed, verzet tegen zijn arrestatie en rijden met een ongeldig rijbewijs.

Tijdens de zitting wordt de aanklacht tegen Bieber voorgelezen. Of de zanger ook echt bij de zaak aanwezig moet zijn, is volgens het Amerikaanse blad People niet zeker. Bieber werd woensdagnacht in de boeien geslagen in Miami Beach omdat hij meedeed aan een straatrace. Ook een vriend van hem, Khalil Sharief, werd opgepakt.

De twee zijn niet aangeklaagd voor straatracen. Volgens de politie heeft Bieber toegegeven dat hij wiet rookte, alcohol dronk en medicijnen nam voor hij in de auto stapte.

Essien: "Seedorf maakt keuze makkelijk"

Michael Essien werd dinsdag gepresenteerd als aanwinst van AC Milan. De Ghanees heeft zin in zijn nieuwe avontuur. Essien mocht bij Chelsea transfervrij vertrekken en koos voor een verblijf bij het AC Milan van Clarence Seedorf.

De aanwezigheid van de Nederlander heeft volgens Essien een grote rol gespeeld bij zijn keuze. In San Siro tekende de controleur een contract tot 2015 en hij gaat met rugnummer 15 spelen.

"Het is een enorme eer om bij AC Milan te spelen", begint Essien zijn verhaal tijdens de persconferentie. "Sulley Muntari en Ricardo Kaká zijn goed vrienden van me en ook Seedorf ken ik al langer. Toen ik met Clarence had gesproken was de keuze erg makkelijk. Ik wilde nergens anders meer heen."

Essien denkt dat Seedorf de juiste man is om Milan weer uit het slop te trekken. "Het is niet het beste seizoen van Milan tot nu toe, maar we moeten het maximale eruit halen. Ik ken Seedorf niet als trainer, maar als speler was hij zo goed, dat hij het op de bank ook prima zal doen."

"José Mourinho heeft me veel verteld over de stad Milaan en ik verwacht dat ik me snel aanpas", vervolgt de Ghanees international. Essien mocht na negen jaar Chelsea en een half tussenjaar Real Madrid zonder transferrsom vertrekken van de Londense clubleiding.

Het leek er even op dat de transfer af zou ketsen, omdat er complicaties waren bij de medische keuring. Volgens algemeen directeur Adriano Galliani is er echter niets aan de hand. "Michael is hartstikke fit. Alle geruchten die dat weerspreken zijn fabeltjes. Ik ben overal bij geweest en verzeker jullie dat er geen problemen waren."

Falcao strijdbaar: "Hoop op WK"

De blessure van Radamel Falcao was een enorme tegenslag voor Colombia en de spits zelf. Toch geeft hij de hoop op het WK in Brazilië niet op. Falcao werd inmiddels met succes geopereerd aan een kruisband van zijn linkerknie, nadat hij deze vorige week scheurde in het bekerduel met Chasselay.

De verwachting was dat de Colombiaanse spits zeker tot na het WK uitgeschakeld zou zijn. Maar de chirurg die Falcao onder het mes nam, gaf reden tot hoop. De medicus liet weten dat Falcao bij een gunstige revalidatie het WK wellicht toch haalt. De aanvaller is zelf dan ook hoopvol op een vroege rentree binnen de lijnen.

"Ik ben er van overtuigd dat alles goed komt en ik ga er alles aan doen om op het WK te spelen", sprak Falcao op een speciaal belegde persconferentie.

"Toen ik hoorde dat ik een ernstige blessure had opgelopen en dat de kans miniem zou zijn dat ik het WK zou halen, maakte het me niet uit hoe groot die kans was. Het feit dat er een mogelijkheid is, geeft me al hoop."

Falcao weet echter dat hij voor een zware periode staat. "Ik zal elke dag hard moeten werken en veel zal afhangen van mijn mentale gesteldheid. Ik denk dat ik het kan opbrengen om dag in dag uit te revalideren."

De tijd dringt echter, want op 14 juni begint voor Colombia het WK in Belo Horizonte met de wedstrijd tegen Griekenland. "Ik bekijk het van dag tot dag. Het belangrijkste blijft dat ik volledig herstel. Ik kan geen stappen overslaan en zal mezelf niet onnodig veel druk opleggen."

Brein overweegt cassatie in blokkadezaak Pirate Bay

Stichting Brein, je weet wel; die gekkies die hun boterham verdienen met (het 'bestrijden' van) auteursrechtenschending, overweegt om naar de Hoge Raad te stappen om het opheffen van de blokkade van The Pirate Bay aan te vechten. Volgens de auteursrechtenstichting staat de uitspraak van vanmiddag, waar de rechter Brein vrij vertaald een dikke fucking middelvinger gaf, haaks op het oordeel van rechters in andere landen.

"De uitspraak van het hof is nadelig voor de ontwikkeling van de legale online markt omdat die bescherming nodig heeft tegen illegale concurrentie", stelt Brein-directeurzakkenvuller Tim Kuik in een verklaring.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dinsdag dat internetproviders Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren omdat de blokkade niet effectief is en op grote schaal (en eenvoudige wijze) wordt ontweken.

"Het doel van de blokkering van The Pirate Bay is uiteraard de inbreuken via The Pirate Bay te verminderen. Het is tegenstrijdig dat het hof weliswaar constateert dat dit doel inderdaad wordt bereikt, maar vervolgens toch afwijst omdat gebruikers naar andere sites kunnen", stampvoet Kuik daarover.

Brein vindt dat het hof verder vooruitloopt op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De advocaat-generaal liet in een advies in november weten dat een siteblokkade in principe mág worden opgelegd. Gelukkig had de rechter van vandaag iets meer hersens in z'n pannetje.

Strand Delft bij drukte ongeschikt voor naaktlopers

Het strand in Delft is ongeschikt voor naaktrecreatie als meer dan 150 mensen op het strand hun kleding wél aanhebben. Dat heeft de kantonrechter in Den Haag dinsdag bepaald. 23 naaktrecreanten stonden dinsdag voor de rechter omdat ze 44 boetes van negentig euro per stuk niet wilden betalen. Dertig boetes werden geschrapt.

De politie deelde de bekeuringen uit omdat het strand in de Delftse Hout sinds april vorig jaar geen naaktstrand meer is. De meeste verdachten werden vrijgesproken, omdat uit het proces-verbaal van de politie niet bleek dat op het strand meer dan 150 geklede mensen waren.

Een van de verdachten werd ontslagen van rechtsvervolging, omdat ze niet wist dat naaktrecreatie niet meer was toegestaan. Negen personen moeten hun boetes alsnog betalen.

De gemeente besloot in maart vorig jaar dat de Delftse Hout, in 1984 aangewezen als naaktstrand, vanaf april alleen nog toegankelijk zou zijn voor geklede gasten. De bekendmaking werd twee keer gepubliceerd in het gemeenteblad.

Anders dan dertig jaar geleden is het strand omringd door drukke wijken, zo vindt het Openbaar Ministerie. Het werd afgelopen zomer door duizenden recreanten bezocht, waaronder veel gezinnen met kinderen. Dat maakt de plek ongeschikt voor naaktrecreatie, aldus de rechter.

Knegt en Kerstholt op alle afstanden in Sochi

Bij de Olympische Spelen komende maand in Sochi zullen shorttrackers Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt uitkomen op alle afstanden.

Knegt en Kerstholt rijden de 500, 1.000 en 1.500 meter. Daarnaast maken ze met Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Christiaan Bökkerink deel van de aflossingsploeg. Normaal gesproken is Bökkerink reserve. Van der Wart start ook op de 500 en 1.000 meter.

Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof rijden bij de vrouwen alle afstanden. Lara van Ruijven start op de 500 meter en  ze maakt met Ter Mors, Yara van Kerkhof, Sanne van Kerkhof en Rianne de Vries deel uit van de aflossingsploeg bij de vrouwen.

Titanfall-bèta bevestigd

Titanfall krijgt definitief een bèta op Xbox One en pc. Dat heeft Respawn-baas Vince Zampella bevestigd via zijn Twitter-account. De bevestiging komt na een serie aan geruchten dat de bèta er aan zat te komen.

Een van de bijbehorende geruchten is dat de bèta begint op 14 februari. Dit gerucht is mede gevoed door een Franse retailer die marketingmateriaal zou hebben met deze bètadatum. Over de datum heeft Respawn zelf nog niets gezegd. Volgens de Twitter-mededeling van Zampella komen er meer details beschikbaar in de komende dagen.

Titanfall komt 13 maart uit op Xbox 360, Xbox One en pc.

Bayern zonder Robben en Ribéry naar Stuttgart

Bayern München moet het morgenavond in de uitwedstrijd bij VfB Stuttgart stellen zonder Arjen Robben en Franck Ribéry. De twee buitenspelers kampen met lichte spierblessures, meldt de Duitse landskampioen vandaag.

Robben had vrijdag in het uitduel bij Borussia Mönchengladbach als invaller na ruim anderhalve maand nog zijn rentree gemaakt. Naast de twee buitenspelers moet Bayern ook Holger Badstuber, Bastian Schweinsteiger, Daniel van Buyten en Javi Martínez missen. De Rekordmeister gaat met 47 punten uit zeventien duels fier aan kop in de Bundesliga. Stuttgart staat twaalfde.

Verdachten kopieerden examens gezamenlijk

De verdachten in de examenfraudezaak hebben het grootste deel van de gestolen eindexamens met een groepje opengemaakt en gefotografeerd in het huis van verdachte Anass B. Dat zei de Rotterdammer dinsdag in de rechtbank. Ze maakten de plastic verpakkingen open met een aardappelschilmesje. Een van de rechters omschreef het als lopendebandwerk.

De 19-jarige B. was naar eigen zeggen betrokken bij de diefstal van 24 examens. Zelf kwam hij door zijn omvang het dakluik waaronder de examens lagen niet door, maar hij was er wel bij. De drie andere examens zijn door anderen gestolen.

Toen de examens vervolgens weer dichtgemaakt in de kluis werden gelegd, stond B. op een afstandje. "Ik kon me op school niet vertonen want ik had eigenlijk examentraining in Leiden. Maar die had ik natuurlijk niet meer nodig."

De Rotterdammer zei ook dat hij erg blij was met de examens. "Ik had ze echt nodig", vertelde hij met een glimlach. Hij had hoge cijfers nodig omdat hij tandarts wilde worden. Safae K. was volgens hem degene die met het plan voor de diefstal kwam. Zij betoogde eerder op de dag juist nog een kleine rol in het geheel te hebben gehad.

De verdachte, die door anderen wordt aangewezen als de spil, vertelde uitgebreid over wat er volgens hem is gebeurd. Bij de politie deed hij dat ook al, maar aanvankelijk was hij dat niet van plan. Hij bekende door druk van de politie. "Ze zeiden dat ze mijn ouders zouden aanhouden als ik niets zou zeggen."

De oudere broer van de Rotterdammer is ook verdachte in de zaak. Hij zat niet meer op het Ibn Ghaldoun en studeert geneeskunde. De 21-jarige Salahodin raakte bij de zaak betrokken door zijn broertje. Die belde S. op omdat hij nergens naartoe kon met de vijf tassen examens die Anass en zijn klasgenoten hadden gestolen. Zijn broer gaf vervolgens toestemming om de tassen mee naar huis te nemen.

De 19-jarige Rotterdammer is zich momenteel thuis aan het voorbereiden op zijn vwo-examen. Hij moet in mei staatsexamen doen omdat hij door de zaak naar eigen zeggen op geen enkele school wordt aangenomen. "Ik ben de enige die met mijn hele naam in de media is gekomen."

Mourinho verwacht Van Ginkel eind maart terug

Het herstel van Marco van Ginkel verloopt voorspoedig. De middenvelder kan mogelijk eind maart zijn opwachting maken bij het belofteteam van Chelsea. Dat zei trainer José Mourinho dinsdag. De 21-jarige middenvelder vertrok afgelopen zomer van Vitesse naar Chelsea en scheurde in september zijn voorste kruisband af.

Voor het revalideren van een gescheurde kruisband staat normaliter negen maanden. "Marco is heel goed bezig", liet Mourinho weten. "Misschien dat hij eind maart of begin april weer kan spelen voor het beloftenteam. Voor de hoofdmacht komt hij dit seizoen echter niet meer in actie." Het ligt niet voor de hand dat de tweevoudig international mee mag naar het WK in Brazilië.

Van Ginkel debuteerde op 18 augustus voor Chelsea in de competitiewedstrijd tegen Hull City. Een maand later, op 24 september, sloeg voor de middenvelder het noodlot toe in het bekerduel tegen Swindon Town.

Quintana en Movistar verkiezen Giro boven Tour

Nairo Quintana doet komende zomer definitief niet mee aan de Tour de France. De nummer twee van afgelopen jaar wordt opgesteld in de Giro, zo maakte werkgever Movistar dinsdag bekend. Alejandro Valverde leidt de Spaanse wielerformatie in de Tour. Quintana brak vorig seizoen spectaculair door in de Tour met een tweede plaats in het eindklassement en als winnaar van het berg- en jongerenklassement.

De 23-jarige Quintana liet al meermaals doorschemeren dat de Ronde van Italië zijn voorkeur geniet. De Giro is vanwege de vele klimkilometers beter op zijn lijf geschreven. De Colombiaan zei echter een knechtenrol voor Valverde in de Tour niet uit te sluiten. Inmiddels heeft Movistar de knoop doorgehakt. Gezien Quintana's leeftijd en het hoge verwachtingspatroon wordt het rijden van alleen de Giro verstandiger geacht.

"We vinden het voor Nairo een interessante wedstrijd om zich op verschillende aspecten te verbeteren", verklaart algemeen manager Eusebio Unzue. "Hij zal voor het eerst de enige kopman zijn." Valverde en Quintana zullen in de Vuelta wel samen starten.

Asscher voelt zich gesteund door Roemenen-rapport

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) voelt zich gesteund door het rapport waarin de WRR waarschuwt voor herhaling van de problemen die zich met de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders hebben voltrokken. Asscher belooft er 'alles aan te doen' om dat te voorkomen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid luidt in een maandag verschenen rapport de noodklok over de kwetsbare positie van laagopgeleide arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. "Ik heb daarover al vaker mijn zorgen geventileerd, en ik ben blij dat zo'n deftig instituut als de WRR nu zegt dat dat terecht was", zei Asscher dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Asscher wijst erop dat hij streng optreedt tegen constructies die zijn bedoeld om de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen. Ook heeft hij in Europa aandacht gevraagd voor de schaduwkanten van arbeidsmigratie en werkt hij aan versterking van de positie van flexwerkers.

De WRR zegt ook dat de overheid meer moet investeren in de integratie van Roemenen en Bulgaren. Daarvoor ziet Asscher weinig mogelijkheden, aangezien de overheid burgers van de Europese Unie daar niet toe kan dwingen. Wel wijst hij op de 'participatiecontracten' die hij heeft ingevoerd. "Maar uiteindelijk is dat de verantwoordelijkheid van mensen zelf."

De Tweede Kamer wil dat Asscher ook nog schriftelijk reageert op het WRR-rapport, voorafgaand aan een debat over arbeidsmigratie dat voor volgende week staat gepland.

Overleg Syrië opgeschort 'voor nieuw regeringsplan'

De vredesbesprekingen tussen de Syrische regering en de oppositie in Genève zijn opgeschort tot woensdag. De ongeplande pauze geeft het bewind van president Bashar Assad de tijd om een nieuw plan voor de politieke toekomst van Syrië op te stellen, zegt een lid van de oppositiedelegatie.

De onderhandelingen werden dinsdagochtend na een korte zitting verdaagd, aldus onderhandelaar Murhaf Joueijati van de Syrische Nationale Coalitie. Volgens Joueijati moet het toekomstplan van de regering-Assad uitgaan van de tijdens de eerste Syrië-conferentie in Genève in 2012 overeengekomen uitgangspunten. De tegenstanders en medestanders van Assad leggen die echter verschillend uit.

De Syrische regering legde maandag al een voorstel op tafel over de politieke toekomst van Syrië, maar dat keurde de oppositie nauwelijks een blik waardig. Volgens Joueijati had dat plan 'niets met een overgangsregering te maken'. De tegenstanders van president Assad staan erop dat hij de macht afstaat, maar dat is voor hem onbespreekbaar.

Wie het in Syrië voor het zeggen krijgt is de heikelste kwestie van de vredesonderhandelingen. De beide kampen werken ondertussen aan deelakkoorden zoals de toelating van hulp voor de inwoners van het belegerde Homs. Oppositieafgevaardigde Louay Safi liet dinsdag weten dat de afgelopen weekeinde afgesproken evacuatie van vrouwen en kinderen uit Homs is vertraagd omdat de veiligheid van de evacués niet is gewaarborgd.

De oppositie heeft dinsdag voorgesteld de belegering van de sjiitische plaatsen Nubul en Zahra in de provincie Aleppo op te breken, zei Safi. Ook aan het beleg van Adra, een gemengde voorstad van Damascus, willen de rebellen een einde maken.

'Koningin Elizabeth moet bezuinigen'

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag kritiek geuit op de boekhouding van koningin Elizabeth II en het koningshuis. Het Lagerhuis heeft er bij de koningin op aangedrongen meer geld binnen te halen door Buckingham Palace vaker open te stellen voor bezoekers.

In een rapport van een Lagerhuis-commissie staat dat het Britse koningshuis meer geld nodig heeft om achterstallig onderhoud aan de afbrokkelende paleizen te kunnen verrichten.

Voorzitter van de commissie Margaret Hodge heeft er bij het koningshuis op aangedrongen 'meer te doen met minder'. Volgens Hodge is Buckingham Palace per jaar maar 78 dagen geopend voor publiek. Het paleis trekt in die dagen een half miljoen bezoekers. Hodge meent dat het bezoekersaantal moet worden opgekrikt, zodat er meer geld binnenkomt.

Jaarlijks ontvangt Elizabeth een toelage van 31 miljoen pond (37,4 miljoen euro).

Weer tik op de vingers voor Bram Moszkowicz

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz is dinsdag opnieuw op de vingers getikt. De Amsterdamse Raad van Discipline acht bewezen dat Moszkowicz als advocaat van Estelle Cruijff onder meer financiële afspraken niet goed heeft vastgelegd, onnodige kosten maakte en naar media stapte zonder de toestemming van Cruijff.

Moszkowicz wordt daarom een maand van het tableau geschrapt. De maatregel is puur symbolisch, omdat Moszkowicz vorig april al definitief werd geschrapt. Wel kan het oordeel een signaal zijn voor andere advocaten over wat wel en niet kan binnen de beroepsgroep.

De raad was negatief over de reiskosten van 1500 euro die Moszkowicz aan Cruijff vroeg voor een ritje van een kilometer tussen zijn kantoor en het Amstel Hotel. Volgens Moszkowicz wilde Cruijff daar afspreken, maar de raad acht bewezen dat de raadsman de locatie zelf had uitgekozen. Bovendien zou hij Cruijff niet van tevoren hebben verteld dat hij reiskosten zou rekenen.

Wel oordeelde de raad dat het uurtarief dat Moszkowicz rekende niet tegen de afspraken was. Cruijff moest haar voormalig raadsman vijfhonderd euro per uur betalen, terwijl hij haar een 'kleine vergoeding' zou gaan vragen. Die afspraak is echter niet vastgelegd, stelt de raad. Wel is het tarief van vijfhonderd euro volgens de raad 'hoog'.

Moszkowicz stond Cruijff bij toen ze moest getuigen in de zaak tegen haar vriend Badr Hari. Volgens advocaat Nico Meijering, die de tuchtklacht namens Cruijff aanspande, kreeg ze een flinke rekening toen ze eenmaal op hem was overgestapt.

Moszkowicz werd vorig jaar van het tableau geschrapt. Het hof in Den Bosch bevestigde toen een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.

'OM wil nieuw onderzoek naar Volkert van der Graaf'

Het Openbaar Ministerie wil een nieuw onderzoek naar Volkert van der Graaf Dat meldt de NOS dinsdag op basis van verschillende bronnen. Het onderzoek zou bedoeld zijn om te kijken of het wel verantwoord is om de moordenaar van Pim Fortuyn vervroegd vrij te laten.

Het onderzoek moet onder meer de psychische gesteldheid van Van der Graaf in kaart brengen. Ook moet onderzocht worden hoe groot de kans is dat hij weer in de fout gaat.

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf, maar kan over een paar maanden voorwaardelijk vrijkomen, omdat dan twee derde van zijn straf erop zit. Anderhalve week geleden ging Van der Graaf voor het eerst op proefverlof.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zag eigenlijk niets in proefverlof, maar de Raad van Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming oordeelde dat het wel moest gebeuren.

[vid] Uitgelekte beelden inFamous: Second Son

Er zijn gameplaybeelden online verschenen van inFamous: Second Son. De beelden zijn gemaakt tijdens een perstour van de game in China en zijn afkomstig van een externe camera.

In de beelden is niet alleen te zien hoe de gamemechanieken werken, maar je hoort ook duidelijk iemand van het ontwikkelteam uitleggen wat er kan en hoe het in elkaar zit.

inFamous: Second Son komt 21 maart uit op PlayStation 4.

Peter verlaat Utopia

Utopiaan Laura heeft Peter Nunninga weggestemd. De voormalige café-houder is daarmee de derde bewoner die het programma verlaat.

Laura kreeg de mogelijkheid Billy, Jimmy of Peter eruit te stemmen. Laatstgenoemde zat al langere tijd niet lekker in zijn vel. Hij dacht er al langer over het programma te verlaten, maar financieel was dat voor de bewoner niet mogelijk. Bewoners moeten een borg betalen als ze mee willen doen aan het programma. Doordat Peter is weggestemd krijgt de voormalig café-houder zijn borg van 10.000 euro terug.

Laura mocht beslissen wie van de genomineerden er mocht blijven omdat zij werd verkozen boven visumhouder Ruud. Volgens de regels van het tv-programma komen er maandelijks twee visumhouders. De bewoners bepalen vervolgens na een paar dagen van het visum wordt omgezet naar een vast verblijf. Deze bewoner mag vervolgens beslissen wie van de genomineerden vertrekt.

Peter is de derde bewoner die Utopia verlaat. Eerder verlieten paardenverzorgster Lindy en beveiliger Harold vrijwillig het terrein. Lindy is inmiddels vervangen voor Jimmy, voor Harold zal binnenkort een vervangende bewoner komen.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum.

[Foto] Ericsson rijdt Caterham CT05 naar buiten

Marcus Ericsson heeft vandaag tijdens de testsessie in Jerez de eerste meters gemaakt met de Caterham CT05. Het team hield geen officiële lancering van de bolide, maar de belangstelling was er niet minder om.

Het opvallendste onderdeel van de auto is, net als bij de concurrenten, de neus. Caterham is met een originele oplossing gekomen, waarbij de getrapte neus instand in gebleven, maar om aan de regels te voldoen is aan de voorzijde veel veranderd. Het normale deel van de neus is stevig ingekort en daaronder ontspruit het nieuwe gedeelte dat de auto aan de regels doet voldoen en tevens de ophanging voor de voorvleugel vormt.

Ericsson zal ook morgen voor Caterham in actie komen, waarna testrijder Robin Frijns donderdag het stuur overneemt. De tweede coureur van het team is Kamui Kobayashi die vrijdag in Jerez in de bolide mag stappen.

Vrouwelijke verdachte ontkent inbraak school

De enige meerderjarige vrouwelijke verdachte in de examenfraudezaak had naar eigen zeggen maar een klein aandeel in de zaak. De 19-jarige verdachte ontkende dinsdag voor de rechtbank in de kluiskamer te zijn geweest. Volgens haar stond ze alleen op wacht.

De 19-jarige Rotterdamse barstte meerdere keren in huilen uit toen de rechters haar ondervroegen. "Ik heb die dingen niet gestolen", snikte ze: "In de media hebben ze zo veel dingen verteld die niet eens kloppen." Ze ontkende dat de diefstal haar plan was, zoals andere verdachten zeggen: "Ik wist niet eens waar de kluis was, ik wist niks."

Het meisje was er op 30 april bij de 'voorverkenning'. De dag erna vond de eerste inbraak plaats. Safae K. wist naar eigen zeggen niet precies wat de medeverdachten van plan waren. Toen ze daarachter kwam, kon ze niet meer terug omdat ze zich onder druk gezet voelde.

Bij K. zijn foto's van examens op een usb-stick gevonden. De gegevensdrager lag onder haar kussen, wat de rechter aanmerkte als een opmerkelijke plek."Het is nogal grappig. Vroeger werd gezegd: als je een boek onder je kussen bewaart, dan zit-ie in je hoofd."

Het meisje heeft het nog erg moeilijk met wat er is gebeurd. Ze wil dit schooljaar alsnog haar vwo-diploma halen, maar kan zich door het proces maar moeilijk op haar school concentreren. Ook is de band met haar ouders ernstig verstoord geraakt. "Ze doen alsof ik iemand vermoord heb. Ik weet nu wel dat ik fout was."

De andere vrouwelijke verdachte in de zaak is het zusje van K, de 16-jarige Saliha. Haar zaak is dinsdagochtend vanwege haar leeftijd achter gesloten deuren behandeld.

[vid] Eetporno vindt gretig aftrek

Dacht je op pornogebied alles al te hebben gezien, dan is er nu iets nieuws. Heel Zuidoost-Azië is sinds kort verslingerd aan eetporno. En daar komt geen paarsgepunte lans aan te pas!

De hotste fetisj van het moment heet 'Meok-Bang'. Hier kan men zich urenlang vergapen aan een Oosterse schone die grote hoeveelheden voedsel naar binnen stouwt. En daarvoor moet je diep in de buidel tasten.

De rijzende ster aan de voedselpornohorizon heet 'The Diva'. Overdag heeft de Aziatische een saai kantoorbaantje, maar na acht uur 's avonds gaan alle remmen los. Voor het oog van de webcam zit het slanke poppetje enorm te schransen.

Vele duizenden mannen kijken mee hoe het vrouwtje zich in de kleinste uurtjes te buiten gaat aan vet voedsel. En deze kerels betalen een klein vermogen om te mogen fappen op een geheel geklede dame die aan het eten is. The Diva verdient dan ook al snel duizenden euro's per nacht met haar bijbaan.


'Eet smakelijk!'*fapfapfap*

RWE moet 3,3 miljard afboeken op kolencentrales

De Duitse energieleverancier RWE moet 3,3 miljard euro extra afschrijven op kolencentrales en energiecentrales gestookt op gas. De voorziening komt boven op een eerdere afboeking van achthonderd miljoen euro in september vorig jaar en heeft gevolgen voor de winst over 2013, zo meldt de eigenaar van het Nederlandse Essent dinsdag.

"Door heel Europa liggen energiecentrales op gas en kool onder substantiële economische druk", aldus topman Peter Terium. RWE heeft naar eigen zeggen last van de lage behoefte aan energie. Ook wint het gebruik van groene energie terrein. Door deze 'fundamentele veranderingen' op de energiemarkt is een forse afschrijving onvermijdelijk, aldus het energiebedrijf.

De afschrijving wordt meegenomen in het boekjaar 2013 en heeft daarom gevolgen voor het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat van RWE. Begin maart maakt het Duitse energiebedrijf de jaarresultaten over 2013 bekend.

Politie arresteert tiener voor lachgashandel

Een 15-jarige inwoner van het Friese Oppenhuizen is maandag aangehouden omdat hij zou hebben gehandeld in lachgaspatronen. Dat meldt de politie dinsdag. De jongen zou de patronen hebben verkocht aan medeleerlingen op een school.

De politie werd door getuigen gewaarschuwd toen de tiener samen met schoolgenoten gebruikmaakte van het lachgas. Bij de jongen werden tweehonderd lachgaspatronen in beslag genomen.

Wanneer lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen, kunnen de mond en luchtwegen bevriezen. Na inname van het gas krijgt de gebruiker minder controle over het lichaam. Te veel lachgas in combinatie met te weinig zuurstof kan leiden tot schade aan de hersenen.

Lachgas valt onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij groothandels legaal verkrijgbaar. Als lachgas en lachgasballonnen bijvoorbeeld worden verkocht worden op feesten, geldt dat als oneigenlijk gebruik. Dat is illegaal.

Tegen de 15-jarige jongen is proces-verbaal opgemaakt.

Opstelten wil snellere registratie gestolen auto's

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat gestolen auto's sneller worden geregistreerd. Dat zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in een reactie op het bericht dat het aantal autodiefstallen voor het eerst sinds jaren weer is toegenomen. Een proef met snellere registratie in Brabant is succesvol gebleken.

Bij de snellere registratie wordt het kenteken van een auto binnen twee uur na melding van de diefstal zowel nationaal als internationaal geregistreerd als gestolen. De maatregel moet op 1 juni in het hele land ingaan en moet ertoe leiden dat meer gestolen auto's worden teruggevonden.

De stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit maakte vrijdag bekend dat vorig jaar 11.761 auto's werden gestolen, een stijging van 3,2 procent. Criminelen lukt het steeds vaker de elektronische beveiliging van auto's uit te schakelen. Opstelten zei verder dat het belangrijk is dat automobilisten zelf ook maatregelen nemen om hun auto goed te beveiligen.

Ruim 36 miljoen ingezameld voor Filipijnen

Op giro 555 is in totaal ruim 36,1 miljoen euro overgemaakt voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen. Dat maakten de Samenwerkende Hulporrganisaties (SHO) bekend. Vanaf dinsdag vragen de organisaties geen geld meer voor hun werk de Filipijnen.

Tot 28 februari kan nog wel geld worden overgemaakt voor hulpverlening aan het land. Het geld dat daarna binnenkomt wordt gebruikt voor een volgende actie van de SHO.

Met het geld dat is gestort kunnen de hulporganisaties naar eigen zeggen twee jaar noodhulp verlenen en ondersteuning bieden bij de wederopbouw. Na de actiedag op 18 november was al 18,5 miljoen euro ingezameld. Sinsdien bleven bijdragen binnenkomen. De verwoestende storm eiste meer dan 5700 levens.

Poker: geen gokken in essentie

Poker is in essentie geen gokken, dat zegt bijna 50 procent iin de FOK!poll. Maar dat gezegd hebbende, de meeste mensen spelen het wel als een gokspel, vndt deze 50 procent.

20 procent vind dat het helemaal geen gokspel is, ook niet hoe mensen het spelen. Die zijn gewoon minder goed, net zoals er mensen zijn die niet kunnen voetballen of darten. 27 Procent vindt het wel degelijk gokken.

Enkele reacties:

 Je kan nog zo goed zijn, uiteindelijk kan je niks zonder bruikbare kaarten. De geluksfactor is behoorlijk bepalend.

Er zijn maar een handjevol spelers die winst halen maar wel met enorme flucturerende bedragen. In essentie is t behendigheid maar de meeste mensen beheersen die behendigheid niet. Gokken dus

Op termijn krijgt iedereen evenveel goede handen. Op 50 handen die je in een toernooi speelt kun je inderdaad pech hebben, maar als je 1000+ handen speelt heb je ongeveer even veel goede en slechte handen als de rest. En dan komt het er op aan wat je er mee doet.

"In essenstie niet maar op de manier waarop 95% van de mensheid het speelt wel". Als dat van iets een gokspel maakt dan zijn bowlen, darts, pool/snooker/biljart en vele andere behendigsheid spellen/sporten ook gokken. Alles waarbij een bepaalde mate van behendigheid/inzicht nodig is om het goed te spelen is voor 95% van de mensheid een gokspel omdat ze die behendigheid/inzicht (nog) niet hebben.


Het feit dat dezelfde personen steeds in de toptoernooien spelen bevestigd voor mij dat dit geen gokspel is.
Alleen is 99% van de mensen er minder behendig in...

IOC vergroot pakkans dopingzondaars Sochi

Het Internationaal Olympisch Comité drukt sporters op het hart geen doping te gebruiken bij de Olympische Winterspelen. Om de pakkans te verhogen gaat het IOC in Sochi meer controles dan ooit uitvoeren. "Je moet dom zijn om vals te spelen", zegt Richard Budgett, medisch directeur van het IOC.

Het IOC heeft ongeveer 2500 controles gepland in Sochi. Daarvan vinden er bijna 1300 vóór de wedstrijden plaats. Dat is een toename van 57 procent ten opzichte van het aantal tests in Vancouver, vier jaar geleden. De meerderheid van de controles wordt uitgevoerd bij uithoudingssporten als langlaufen en biatlon.

"Ik denk dat het dwaas is om proberen vals te spelen", vertelt Budgett. "Als er dopinggevallen in Sochi bekend worden, zullen er betrapte atleten bijzitten die dom zijn."

David Homan, algemeen directeur van wereldantidopingagentschap WADA, denkt niet dat sporters nog wegkomen met dopinggebruik. "Je kunt niet zeggen dat er geen valsspelers zijn. Mensen zullen het altijd proberen, maar het gevaar wordt groter en de benadering is beter. Wij blijven zeggen dat je dom moet zijn om te bedriegen bij de Spelen, omdat je zeker betrapt wordt."

Bij de Winterspelen zijn in het verleden maar twintig atleten betrapt op doping. Dat is minder dan bij de zomerse variant, waar wel meer sporters en dopinggevoelige sporten aanwezig zijn. "Het zou echter dwaas zijn om het risico bij de Winterspelen af te schrijven", zegt Andy Parkinson, uitvoerend hoofd van het Britse nationale antidopingagentschap.

Ongeveer twee derde van de drieduizend sporters wordt getest op verboden middelen. Sommigen vaker dan een keer. De top vijf bij alle medaille-evenementen ondergaat een controle, alle anderen worden willekeurig gekozen. De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen is volgende week vrijdag.

Hoogste punt van Nederland ligt verkeerd

Het hoogste punt van Nederland in Vaals ligt zestig meter verderop dan tot nu toe werd aangenomen. Landschapsarchitecten ontdekten de fout toen de plek werd vergeleken met nieuwe digitale hoogtekaarten van Nederland. Dat meldt Staatsbosbeheer dinsdag. Het paaltje dat het hoogste punt aangeeft, wordt verplaatst.

Het bureau dat de fout ontdekte werd ingehuurd door Staatsbosbeheer om een nieuw inrichtingsplan te maken voor het Drielandenpunt, dat vlak bij het hoogste punt van Nederland ligt. Anderhalf jaar geleden werden er ook plannen gemaakt, maar die werden toen door ondernemers op de Vaalserberg afgeschoten.

In de nieuwe plannen worden enkele gebouwen opgeknapt en wordt de bewegwijzering veranderd. Nu lopen bijvoorbeeld zes wandelroutes langs hetzelfde stuk.

Het hoogste punt van Nederland ligt officieel overigens niet in Zuid-Limburg, maar op het Caribische eiland Saba. Het eiland werd in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. De vulkaan Mount Scenery is 887 meter hoog en is daarmee ruim 500 meter hoger dan de Vaalserberg.

Drentse die zoontje doodde was psychotisch

De 34-jarige Grietje S. uit Spier hoeft niet de cel in en krijgt geen tbs. De rechtbank in Assen oordeelde dinsdag dat S., die terechtstaat voor moord op haar 2-jarige zoontje en voor poging tot moord op haar dochter van 7 jaar, door een psychose volledig ontoerekeningsvatbaar was. Wel moet ze een jaar naar een psychiatrische kliniek.

De rechtbank oordeelde dat de dood van het jongetje geen moord was, maar doodslag. Het Openbaar Ministerie had tbs met dwangverpleging geëist. Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum bleek dat S. leed aan een psychotische stoornis en ontoerekeningsvatbaar was. Volgens de rechter is tbs echter niet nodig, omdat de kans op herhaling niet aanwezig is.

Grietje S. reed met haar kinderen op de achterbank in december 2012 een diepe sloot in bij het Drentse Stuifzand. Ze had het jongetje eerder met de ceintuur van een badjas gewurgd. Het meisje wist na een worsteling met haar moeder de auto heelhuids te verlaten.

Volvo Ocean Race in 2015 langs Den Haag

Volgend jaar zal Den Haag in de Volvo Ocean Race als stopplaats dienen. De organisatie van de zeilrace en de gemeente zullen morgen de plannen toelichten in de haven van Scheveningen. 

Bij de komende editie, die in oktober begint, zal er weer een Nederlandse boot meedoen. Team Brunel zal met schipper Bouwe Bekking deelnemen in 2014. 

De Volvo Ocean Race stopte al eerder in Nederland. In 2006 stopten de schepen in Rotterdam. In 2009 kwam de race vlak langs de kust, maar toen gold Nederland niet als tussenstop. 

Dordtse huisjesmelker mag gemeente niet bestoken

Huisjesmelker Mustafa K. mag de gemeente Dordrecht niet meer met 'een stortvloed aan brieven, faxen en e-mails' bestoken. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De gemeente en K. hadden een conflict over vergunningen voor kamerverhuur. K. stuurde de gemeente hier 2247 bezwaarbrieven over, zo'n zeventig per dag.

De ondernemer moet daar van de rechtbank mee stoppen. Hij mag voortaan maximaal nog maar tien brieven per maand aan de gemeente sturen. Gaat hij daar overheen, dan riskeert hij een dwangsom. Het hof volgt met de uitspraak het vonnis dat de rechtbank in Den Haag eerder velde en waar K. hoger beroep tegen aantekende.

K. verhuurt in Dordrecht zo'n 42 panden. Over de verhuur had hij meerdere malen een conflict met de gemeente. De aan K. opgelegde dwangsommen werden niet betaald, waardoor de gemeente zich genoodzaakt om twee van de panden van de huisjesmelker via executie te verkopen.

Na de verkoop van de panden begon K. met zijn 'brieventerreur'. In 2012 stuurde hij 790 bezwaarschriften, 467 Wob-verzoeken, 41 handhavingsverzoeken en 121 formulieren tot dwangsom in. Dat kwam neer op zeventig brieven per dag. Op 1 april 2013 stond de teller op 2247 brieven.

Volgens de gemeente stuurt K. de brieven met geen ander doel 'dan de gemeente dwarszitten en zand in de machine te strooien'. Het merendeel van de bezwaren en verzoeken zou kansloos zijn. Het hof is het met de gemeente eens. "Enig reëel belang bij de brieven, faxen en e-mails heeft K. niet", zo luidt het oordeel. Het hof vermoedt dat K. handelt uit wrok over de veiling van zijn panden.

Bovendien maakt K. 'misbruik van de aan iedere burger toekomende bevoegdheid om zich met klachten tot de overheid te wenden', zo bepaalde het hof.

'Te grote verschillen in kankerbehandeling'

Tussen ziekenhuizen bestaan te grote verschillen als het gaat om de behandeling van kanker. Oncologen van sommige ziekenhuizen voeren een bepaalde behandeling maar enkele keren per jaar uit, waardoor patiënten bij het ene ziekenhuis een aanzienlijk grotere overlevingskans hebben dan patiënten bij het andere ziekenhuis. Dat blijkt uit rapporten van KWF Kankerbestrijding en Integraal Kankercentrum Nederland die dinsdag worden gepubliceerd.

Vooral als het gaat om relatief weinig voorkomende soorten kanker of kanker waarvan de behandeling niet is gecentraliseerd, zijn de verschillen groot. Een voorbeeld daarvan is prostaatkanker. De richtlijn schrijft voor dat patiënten met een agressieve vorm van deze ziekte ook hormoontherapie krijgen, maar dat gebeurt bij slechts een derde van deze patiënten. Prostaatkanker is met bijna twaalfduizend nieuwe diagnoses per jaar de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

In de afgelopen jaren is een ondergrens gesteld aan het aantal kankeroperaties per ziekenhuis. Patiënten hebben namelijk meer kans te overleven als de chirurg die hen opereert deze operatie regelmatig uitvoert. Door de minimumnormen voeren veel ziekenhuizen bepaalde operaties niet meer uit. Zo stopte bijna de helft met het behandelen van maagkanker. Toch kan het volgens KWF Kankerbestrijding nog beter. Voor operaties aan prostaat-, sarcoom- en schildklierkanker zou de ondergrens omhoog moeten.

Ook de registratie van de resultaten zou beter moeten. Door een goede registratie krijgen chirurgen het te horen als ze het slechter doen dan hun collega's en kunnen ze aan verbetering werken. Bij darm-, borst- en longkanker gebeurt dit al, maar dat moet volgens de rapporten bij alle vormen van kanker gebeuren.

In 2010 constateerde KWF al dat er sprake is van 'ongewenste variatie' tussen ziekenhuizen. Vier jaar later is de zorg op een aantal gebieden verbeterd, maar 'we zijn er nog niet', zo luidt de conclusie. Over het algemeen is de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland overigens hoog, zo benadrukt KWF.

Uit een maandag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek dat de vermijdbare sterfte rond kankeroperaties daalt.

Skihal Snowworld neemt concurrent Snowplanet over

Skicentrum Snowworld koopt concurrent Snowplanet uit Spaarnwoude voor een bedrag tussen de 5,5 en 6 miljoen euro. Dat maakte de uitbater van indoor skibanen dinsdag in een persbericht bekend. Volgens oprichter en directeur Koos Hendriks is Snowplanet 'een uitstekende aanvulling' voor Snowworld.

Het bedrijf verwacht dat de overname al in mei wordt afgerond. Snowworld heeft onder meer pistes in Landgraaf en Zoetermeer, maar is ook eigenaar van fitnesscentra en een outdoor-park in Limburg. Het skicentrum gaf een week geleden aandelen uit in een poging minimaal 7,5 miljoen euro op te halen.

Met dat geld wil Snowworld zijn eigen vermogen versterken. Ook moet het kapitaal 'een stabiele basis vormen voor de groeiambities van het bedrijf', aldus Snowworld.

Meer klachten over schending privacy door de baas

Werknemers hebben vorig jaar vaker geklaagd over werkgevers die slordig omgingen met hun persoonsgegevens. Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dinsdag. De privacywaakhond kreeg in 2013 negenhonderd klachten van werknemers over de gebrekkige verwerking van persoonsgegevens, een stijging van ruim zeventien procent.

Het gaat daarbij om organisaties die illegaal medische gegevens van werknemers verwerkten of hun personeel met beveiligingscamera's in de gaten hielden op momenten dat dit niet mag. Ook was er een werkgever die zijn medewerkers verplichtte om aan de slag te gaan met sociale media.

In totaal kreeg de privacywaakhond zo'n zevenduizend klachten binnen. "Meer dan tien procent van de signalen die wij ontvangen gaat over de werkvloer", aldus voorzitter Jacob Kohnstamm dinsdag in Metro. "En die signalen worden ook steeds indringender. Personeel voelt zich steeds vaker gedwongen om veel meer over zichzelf bloot te geven dan zij zouden willen."

Paspoorten potentiële jihadgangers ingetrokken

Acht mensen die naar Syrië wilden reizen hebben geen geldig paspoort meer. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof verklaarde hun paspoort ongeldig om te voorkomen dat zij zouden deelnemen aan de strijd in het land, zei hij dinsdag op Radio 1. Dit is 'de afgelopen periode' gebeurd, aldus een woordvoerder.

Het is de eerste keer dat op deze manier wordt geprobeerd te voorkomen dat mensen meedoen aan de jihad. Een paspoort kan vervallen worden verklaard als wordt vermoed dat iemand in het buitenland activiteiten wil ondernemen die schadelijk kunnen zijn voor Nederland. Sinds wanneer van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt wilde de woordvoerder niet zeggen.

Degenen van wie de paspoorten zijn ingetrokken kunnen in beroep gaan tegen het vervallen van hun paspoort. "We moeten afwachten hoe de bestuursrechter hierover oordeelt, maar voorlopig zijn we hiermee effectief", zei Schoof.

Huiszoeking bij huis en theater Dieudonné

De Franse politie heeft dinsdag verschillende panden van de omstreden komiek Dieudonné M'bala M'bala doorzocht. Ook bij het theater in Parijs waar Dieudonné vaak optreedt werd een inval gedaan, meldt het persbureau AFP.

De doorzoekingen zijn volgens bronnen bij de politie onderdeel van een onderzoek naar mogelijke fraude.

Dieudonné is meermalen beschuldigd van antisemitisme. Hij is de bedenker van de 'quenelle', een gebaar waarbij een arm gestrekt wordt en de andere hand bovenop de gestrekte arm wordt gelegd. Sommigen zien in de quenelle een omgekeerde Hitlergroet

XS4ALL heft blokkade Pirate Bay meteen op

Internetprovider XS4ALL heeft de blokkade van de downloadsite The Pirate Bay dinsdagochtend direct opgeheven nadat het gerechtshof in Den Haag een eerder vonnis hierover had vernietigd. Dat meldt een woordvoerder van de provider, een dochter van KPN.

"Het is niet zomaar een druk op de knop geweest. Het ligt technisch iets ingewikkelder om een blokkade op te heffen, maar een halfuurtje na de uitspraak konden onze abonnees weer terecht op The Pirate Bay", meldt de zegsman.

XS4ALL ziet dat overal positief wordt gereageerd op de uitspraak. "Het is niet zo dat mensen ons persoonlijk bellen met felicitaties, maar via de sociale media krijgen we veel complimenten. Niet alleen van klanten, maar ook uit de juridische hoek", zegt de woordvoerder.

Provider Ziggo kon dinsdagochtend nog niet zeggen wanneer het de blokkade gaat opheffen. "We willen de uitspraak van het gerechtshof eerst intern bespreken en gaan daarna zo snel mogelijk over tot opheffing van de blokkade", aldus een woordvoerder.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dinsdagochtend dat XS4ALL en Ziggo de website The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren. Daarmee werd een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag vernietigd.

De zaak was aangespannen door Stichting Brein. Deze vertegenwoordigers van de entertainmentmaffia zijn van mening dat de internetproviders door hun abonnees toegang te verlenen tot de downloadwebsite inbreuk maken op de auteursrechten.

Schansspringer Ammann draagt vlag Zwitserland

Simon Ammann zal tijdens de openingsceremonie op vrijdag 7 februari van de Olympische Winterspelen in Sochi de Zwitserse vlag dragen. Dat maakte het Zwitserse Olympisch Comité vandaag bekend.

Ammann zal in Sochi voor de vijfde keer deelnemen aan de Spelen. De 32-jarige schansspringer heeft vier gouden medailles op zijn erelijst staan. Twee daarvan won hij in Salt Lake City in 2002, de andere twee won hij in Vancouver in 2010. De Zwitserse delegatie kent 163 atleten op de Spelen, het grootste team ooit voor Zwitserland.  

Otter komt om in muskusrattenklem

Een muskusrattenbestrijder heeft maandag een otter in een van zijn klemmen in het Overijsselse Mastenbroek gevonden. Het gaat om een jong vrouwtje, meldt waterschap Groot Salland dinsdag.

De klemmen van de muskusrattenbestrijder bevinden zich onder water in de ingangen van een muskusrattenhol. Het is volgens het waterschap in het gebied niet eerder voorgekomen dat een otter in een muskusrattenklem belandde.

De muskusrat wordt door alle waterschappen bestreden omdat die gangen graaft in waterkeringen en kades. Dat kan tot overstromingen leiden. Ondanks maatregelen om te voorkomen dat andere dieren in de klemmen belanden, is er toch een otter in een val beland.

Ondanks deze tegenslag lijkt de otter in Nederland vooruit te gaan. Twee weken geleden werd de otter voor het eerst in vijftig jaar weer gezien in de Gelderse Poort, een natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen. Eerder deze maand werd bekend dat de otter is gezien in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans. Ze werden toen ze in verschillende regio's uitgezet.

Toch geen koerswijziging bij 50Plus

Bij ouderenpartij 50Plus is toch geen sprake van een koerswijziging. Fractieleider Norbert Klein komt terug van zijn uitspraken van dit weekend en de huidige koers van de partij blijft 'onveranderd', benadrukken het partijbestuur en Klein dinsdag in een verklaring.

In een interview met de nieuwssite nu.nl zei kondigde Klein zondag een andere koers aan ten opzichte van zijn voorganger Henk Krol. Hij zei niet alleen meer de belangen van mensen boven de 50 te willen behartigen. "Ik heb vier kinderen. Ik wil dat de toekomst er voor hen ook goed uitziet", zei hij.

In een verklaring op de website van de partij betreurt hij dat het interview 'onbedoeld een andere indruk heeft gewekt'. Klein heeft slechts willen aangeven dat 'in de dagelijkse praktijk ook andere onderwerpen aan de orde komen waarvan verwacht wordt dat 50Plus een duidelijk standpunt heeft'.

50Plus is 'een brede volkspartij die het gemeenschappelijk belang zoekt van al diegenen die door alle bevolkingslagen heen de achterstelling van ouderen onderkennen en willen bestrijden', luidt de verklaring verder. Deze onveranderde koers zal tijdens een algemene ledenvergadering eind maart nog eens worden bekrachtigd.

Oefenprogramma Oranje met Ghana en Wales rond

De KNVB heeft het oefenprogramma van het Nederlands elftal in de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië rond. Op woensdag 4 juni speelt Oranje een uitzwaaiwedstrijd tegen Wales. Vier dagen eerder is een treffen met Ghana gepland. Eerder werden Frankrijk (5 maart) en Ecuador (17 mei) al als sparringpartners vastgelegd.

Vier jaar geleden oefende Oranje ter voorbereiding op de mondiale titelstrijd in Zuid-Afrika ook al tegen Ghana. Destijds werd met 4-1 gewonnen.

Wales speelde zes jaar geleden voor het laatst tegen Oranje. In de Kuip won het Nederlands elftal zijn laatste oefenduel in aanloop naar het EK 2008 met 2-0. Ditmaal wordt in de Amsterdam ArenA gespeeld. Daags na de wedstrijd tegen Wales vertrekt Oranje naar Brazilië. Nederland treft in de groepsfase Spanje, Chili en Australië.

KNVB neemt Nijhuis weer in genade aan

Arbiter Bas Nijhuis mag zondag weer zijn opwachting maken in de Eredivisie. De Twentenaar is na het uitzitten van twee duels schorsing door de KNVB dinsdag aangesteld voor het treffen tussen RKC Waalwijk en PSV.

De bond had Nijkamp geschorst vanwege losbandig gedrag tijdens een trainingskamp voor Nederlandse betaaldvoetbalarbiters begin deze maand in Belek.

Nijhuis klom 's nachts over het balkon van assistent-scheidsrechter Coen Droste en maakte hem wakker. Daarna zou de Enschedeër samen met grensrechter Edwin de Vree de gangen van het hotel onveilig hebben gemaakt.

The Prodigy op Paaspop

De Britse band The Prodigy treedt op tijdens Paaspop. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Het festival in het Brabantse Schijndel vindt plaats in het paasweekend, van 18 tot en met 20 april.

De organisatie maakte maandag ook al bekend dat Kaiser Chiefs en The Boxer Rebellion het podium beklimmen. Eerder werd al de komst van onder meer Baskerville, De Jeugd van Tegenwoordig, Triggerfinger en Guus Meeuwis aangekondigd.

Paaspop, dat sinds 1985 wordt georganiseerd, telt elf podia. In totaal beklimmen ruim 160 artiesten en bands het podium. De kaarten voor het muziekfestival zijn vanaf zaterdagochtend te koop.

Guy Ritchie wil Koning Arthur-film maken

Guy Ritchie is in onderhandeling om een film over Koning Arthur te maken. Colin Farrell lijkt de gedoodverfde favoriet om de rol van Lancelot te gaan spelen, Gary Oldman is in beeld als Merlijn. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Filmstudio Warner Bros wil de nog titelloze film uitbouwen tot een trilogie, en uiteindelijk zelfs tot zes films over de mythologische koning en het zwaard in de steen. Ritchie, vooral bekend van de Sherlock Holmes-films en Lock, Stock and Two Smoking Barrels, gaat de film ook coproduceren.

Het scenario is van Joby Harold, die eerder de misdaadthriller Awake schreef, met Jessica Alba, Hayden Christensen en Terrence Howard in de hoofdrollen. Eerdere pogingen van Warner om het verhaal weer eens te verfilmen, leidden tot niets. Toen was Game of Thrones-acteur Kit Harington nog verbonden als Arthur en Joel Kinnaman, die binnenkort te zien als Robocop, als Lancelot. Beide acteurs waren toen echter nog te onbekend.

Het verhaal van Koning Arthur staat de laatste jaren weer volop in de belangstelling bij filmmakers. Warner was tot voor kort van plan een remake te maken van Excalibur uit 1981 van John Boorman, met X-Men-regisseur Bryan Singer. Ook werkt Donald DeLine momenteel aan een wat kinderlijker versie, volgens de makers in de sfeer van Harry Potter.


Guy Ritchie wil Koning Arthur-film maken (Foto: Novum)

Aanklager onderzoekt acties Finnbogason en Poepon

Alfred Finnbogason en Rydell Poepon moeten vrezen voor een schorsing. De aanklager betaald voetbal is vooronderzoeken gestart naar de spitsen van respectievelijk Heerenveen en NAC Breda, meldt de KNVB dinsdag.

Finnbogason zou zondag voorafgaand aan de derby tegen SC Cambuur een armgebaar richting het publiek hebben gemaakt. Van Poepon wordt een vermeende slaande beweging tegen PEC-verdediger Joost Broerse onderzocht. De betrokken clubs en spelers zijn om verklaringen gevraagd. Zij hebben tot woensdag 12.00 uur de tijd om te reageren.

Finbogason is met negentien goals topscorer van de Eredivisie. Poepon vond tot dusver vijfmaal het net.

Van Ginkel: "Over twee weken hervat ik de groepstraining"

Marco van Ginkel kan door zijn voorspoedige herstel ineens hopen op deelname aan het WK voetbal in Brazilië. De middenvelder zelf verwacht niets. De medische staf van Chelsea sprak eerder de verwachting uit dat Van Ginkel dit seizoen niet meer in actie zou komen.

De situatie ziet er momenteel echter heel anders uit. Een bezoek van behandelend arts Ramon Cugat Bertomeu stemde tevreden. "En hij had zelden zo’n voorspoedig herstel gezien", zegt hij tegen De Telegraaf.

"Ik lig heel goed op schema. Over ongeveer twee weken hervat ik de groepstraining, bij Chelsea onder 16 en later bij onder 21. De gedachte daarachter is dat dit goed is voor mijn vertrouwen", legt de Nederlandse middenvelder annex aanvaller uit.

Van Ginkel durft nog niet te dromen van nieuwe stappen in zijn carrière. "Het WK zou een bonus zijn, want ik richt me alleen op mijn herstel. Mijn belangrijkste doel is weer volledig wedstrijdfit te raken. En als dat op korte termijn lukt, weet je nooit waartoe dat kan leiden."

"Het is ook nog zaak in topvorm te komen", stelt de 21-jarige speler, die twee caps voor het Nederlands Elftal achter zijn naam heeft staan. "Als je nergens van uitgaat, kan het ook geen grote teleurstelling worden."

Van Ginkel raakte geblesseerd op het moment dat hij bij Chelsea meer kansen op speeltijd leek te krijgen. Om in aanmerking te komen voor een plek op het WK, zal hij in Londen wederom een goede uitgangspositie moeten veroveren. Bondscoach Louis van Gaal geeft de voorkeur aan spelers die in actie komen bij hun club.

'Lohan maakt film met drugsdealers'

Lindsay Lohan heeft zich ingelaten met twee vermeende zware criminelen. De 27-jarige zangeres en actrice werkt voor haar volgende film Inconceivable samen met producenten Remington Chase en Stefan Martirosian, die betrokken zouden zijn bij cocaïnesmokkel en een moordaanslag in Moskou. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

Vorige maand publiceerde de krant L.A. Weekly al een uitgebreid verslag over de wederwaardigheden van het tweetal. Zo zouden ze banden hebben met de Armeense overheid en de illegale Afrikaanse diamanthandel.

Saillant detail is dat Lohan, die met deze film juist haar comeback naar het witte doek wil maken, zelf ook met geld in het project zit. Ze heeft getekend voor de hoofdrol. Een regisseur is nog niet gevonden.

Lohan was vorig jaar voor het laatst in de Nederlandse bioscoop te zien in een bijrol in Scary Movie 5. In 2012 speelde ze haar laatste grote rol, als Elizabeth Taylor in de tv-film Liz & Dick.


'Lohan maakt film met drugsdealers' (Foto: Novum)

Huntelaar: "De hand niet geschud met Van Marwijk"

Klaas-Jan Huntelaar trof weliswaar een Nederlandse coach in het competitieduel met Hamburger SV, maar daar had zowel hij als Bert van Marwijk geen boodschap aan. De spits van Schalke 04 stond niet zo maar tegenover een oefenmeester met Nederlands bloed.

Van Marwijk verkoos op het EK 2012 Robin van Persie boven Huntelaar voor de spitspositie en legde daarmee een bom onder de relatie tussen de twee. "Wat geweest is, is geweest", relativeert Huntelaar in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar een beetje prestige speelt er wel, natuurlijk. Al heb ik dat sowieso als ik tegen een landgenoot speel, hoor. Het is gewoon nét even een extra prikkeltje."

De spits scoorde zijn eerste doelpunt na vijf maanden afwezigheid door een blessure. De vreugde was zo groot dat hij het halve veld overstak, onder meer langs de dugout van Van Marwijk. Tot een gesprek tussen beiden kwam het niet, ook niet na afloop.

"We hebben elkaar eigenlijk niet echt gezien", vertelt Huntelaar. "Vooraf heb je ieder je eigen voorbereiding. Na afloop stonden wij een feestje te vieren met onze fans, en daarna is het: omkleden, pers en weer de bus in. Nee, handen hebben we ook niet geschud. Kwam er niet van."

De goaltjesdief hield een uitstekend gevoel over aan zijn optreden tegen HSV. "Scoren is altijd lekker, maar hier heb ik zó lang naar uit gezien. Maandenlang ben je met jezelf bezig - en steeds hield ik mezelf voor dat het moment van spelen vanzelf weer zou komen. Hoe het voelde toen die bal er in ging? Eigenlijk voelde het zoals altijd: een paar seconden zweef je. Heerlijk."

Domme tv voor de hardwerkende mens

“Alleen mensen die het goed hebben, lezen thrillers. Zij die in nood verkeren lezen rustige boeken.” Godfried Bomans.

Drukke mensen kiezen een boek ter ontspanning. Als je zelf de hele dag al druk genoeg bent, is het niet meer nodig om jezelf in nog meer kennis en volzinnen te wentelen. Wie interessant loopt te doen met de grote Literatuur in de trein heeft tijd te veel. Of studeert literatuurwetenschappen. Of wordt niet genoeg uitgedaagd in het werk. Of is net op een jaloersmakende vakantie geweest op een tropisch eiland en wil het bij terugkomst in Nederland lekker uitlezen.

Jean van de Velde viel als blok voor Hans Veerman

Regisseur Jean van de Velde was eigenlijk meteen gecharmeerd toen hij acteur Hans Veerman ontmoette. Dinsdag werd bekend dat Veerman zaterdag op 80-jarige leeftijd is overleden. "Hij had een heel mysterieuze lach, waarbij ik me constant afvroeg of hij me nu een lel ging verkopen of juist op mijn mond ging zoenen", zegt Van de Velde lachend tegen Novum Nieuws. "Daar viel ik als een blok voor."

De twee werkten samen aan de speelfilm De Kleine Blonde Dood en de tv-serie All Stars. "Veel mensen kennen hem vast van Spetters", zegt Van de Velde, over de film van Paul Verhoeven. "Daarin speelt hij een keihard personage, maar hij was juist een zeer fijnbesnaarde man. Ik heb geprobeerd hem daarna te casten in zachtaardige rollen."

Veerman, die ook rollen speelde in tv-series als Medisch Centrum West, Goede Tijden, Slechte Tijden en Baantjer, begon als acteur in radiohoorspelen. "Hij had een fantastische, klassieke dictie", weet Van de Velde nog. "Ieder woord had een lading bij hem. Dat is tegenwoordig wel anders. Ik klaag niet, maar het is een groot verschil met moderne acteurs."

Een van Veermans bekendste scènes is die uit De Lift van Dick Maas, waarin zijn personage al aan het begin van de film door moordzuchtige liftkabels naar zijn dood wordt gesleurd. "Hans wilde vast om iets anders herinnerd worden dan die gruwelijke sterfscène, maar je hebt het als acteur natuurlijk niet voor het zeggen."

Veerman wordt vrijdag gecremeerd. "Ik ben daar niet bij", laat Van de Velde weten. "Zo goed kende ik Hans nu ook weer niet. De cast en crew zijn bij films meestal een soort circusfamilie. Je werkt intensief samen en hebt de mooiste tijden, maar daarna gaat iedereen weer zijns weegs."


Jean van de Velde viel als blok voor Hans Veerman (Foto: Novum)

[upd] BREIN krijgt fuckyou van rechter

Internetproviders Ziggo en XS4ALL hoeven torrentsite The Pirate Bay niet langer te blokkeren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald, zo meldt XS4ALL. De blokkade is volgens het hof en diverse onderzoeken niet effectief en buitenproportioneel. En dat klopt.

XS4ALL reageert opgelucht. "Wij zijn blij dat het gerechtshof de informatievrijheid, een grondrecht van alle Nederlandse burgers, in bescherming neemt."

De zaak werd aangespannen door de gekkies van Stichting Brein, zelfbenoemd 'beschermers van auteursrechten', vooral bekend van blafbrieven en ineffectieve werkwijzen, die vooral meer en meer aandacht vestigen op de mogelijkheden van downloaden.

Abonnees van de internetproviders maken - volgens de auteursrechtenorganisatie - inbreuk op auteursrechten door muziek, films of games uit te wisselen. De rechtbank gaf de organisatie daarin begin 2012 gelijk. Daarop moest de toegang tot de site worden geblokkeerd.

Ook besloot de rechter dat de providers geen informatie meer mochten publiceren waarmee gebruikers de blokkades konden omzeilen. Ziggo en XS4ALL lieten het er echter niet bij zitten. Ze blokkeerden de toegang wel, maar spanden hoger beroep aan.

Naast het enorme gezichtsverlies voor Tim Kuik en de zijnen worden zij nu ook gedwongen de juridische kosten te betalen. Die zijn opgelopen tot € 326.000 (LOL)

Recent besloot BREIN nog dat het aanbieden van zelfgemaakte ondertitels voor films een grove inbreuk was. Ondertitelaars kregen een dwangsom schikkingsvoorstel van 1500 euro in de bus. Om ook dat aan te vechten hebben de ondertitelaars geld nodig. Ze startten hiervoor een inzameling.

Update (Danny)

Bericht kloppend gemaakt

FOK!toen: Frank Boeijen - Zwart Wit

Op 28 januari 1984 kwam de single 'Zwart Wit' van de Frank Boeijen Groep nieuw binnen in de top 40 op de 20e plaats. Het liedje was afkomstig van het album Kontakt en zou met een vierde plaats in de Nederlandse hitlijst de grootste hit van de groep worden. Boeijen schreef het liedje naar aanleiding van de moord op de Antilliaan Kerwin Duinmeijer. De moord zou de geschiedenis ingaan als de allereerste racistische moord sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar was het wel een racistische moord of was er meer aan de hand? Je leest het vandaag in FOK!toen.

Frank Boeijen Groep - Zwart Wit

De moord


AT5 in 2013

Op de avond van 20 augustus 1983 is Kerwin Duinmeijer met een aantal vrienden bij een broodjeszaak, als twee skinheads de zaak inkomen. Het zijn de op dat moment 16-jarige Nico Bodemeijer en zijn vriend Dirk. Nico en Dirk hebben het hele weekend al lopen zuipen en het duurt dan ook niet lang voordat Dirk ruzie krijgt met de allochtone uitbater van het eettentje. Duinmeijer ergert zich aan de dronkenlap en krijgt het ook al snel aan de stok met Dirk. Nico probeert de kwestie nog te sussen en loopt de zaak uit, even later gevolgd door zijn bezopen maat.

Nadat de rust weer enigszins is teruggekeerd besluiten Kerwin en zijn vrienden om naar huis te gaan. Zover zou het echter nooit komen. Eenmaal buiten gekomen schreeuwt Bodemeijer, die de jongens duidelijk op staat te wachten, dat ze niet het recht hebben om daar te lopen en begint daarna op Kerwin in te steken met een mes, dat hij kort tevoren heeft opgehaald uit een nabijgelegen café.

Kerwin rent vervolgens gewond naar de Dam en vlucht een taxi in. De chauffeur geeft aan dat hij geen bloed op zijn autobank wil en sleept de gewonde jongen zijn taxi uit. Hij moet op straat maar wachten tot er een ambulance komt. Deze arriveert pas na twintig minuten. Kerwin Duinmeijer heeft op dat moment al zoveel bloed verloren dat hij kort daarna overlijdt.

Al snel hadden veel mensen hun oordeel klaar. Blanke skinhead steekt donkere jongen dood. Het moest wel een racistische kwestie zijn. Maar was dat wel zo? Wie waren Kerwin en Nico eigenlijk?

Kerwin Duinmeijer
Kerwin Duinmeijer

Kerwin Duinmeijer
Kerwin Duinmeijer wordt in 1968 geboren als Kerwin Lucas. Kerwin heeft geen gemakkelijke jeugd. Met zijn gescheiden moeder en een broertje en zus woont het gezin in een pension in de Anna Vondelstraat in Amsterdam. Kerwin zat op een Daltonschool, een onderwijsinstelling waar leerlingen meer keuzevrijheid wordt gegeven en waar men zich vooral richt op de ontwikkeling van zelfstandigheid.

Kerwins moeder geloofde nog in de ouderwetse manier van opvoeding. Als Kerwin thuiskwam met een rapport vol onvoldoendes kwam hij onder de koude douche te staan of kreeg hij een pak slaag met een leren riem. Ook moest hij wel eens een nacht lang voor straf op een matje op het balkon doorbrengen. Kerwin heeft in die tijd maar één goede vriend en dat is Eric Duinmeijer. Als Eric op zekere dag ziet dat zijn vriend Kerwin bloed ophoest vraagt hij zijn ouders om iets aan de situatie te doen. De ouders van Eric zien ook wel in dat het een penibele situatie is en vraagt Kerwin of hij een week bij hun op de Overtoom wil komen logeren.

Het blijft echter niet bij één week. Kerwin voelt zich zo thuis dat hij niet meer weg wil. Kerwin spreekt de ouders van zijn vriend Eric aan als oom Jouke en tante Anneke, maar op school sprak hij over hun alsof ze zijn ouders waren. Als Kerwin op zekere dag een jeugdspaarrekening bij de Rijkspostspaarbak opent, neemt hij deze op naam van Kerwin Duinmeijer. Als de Duinmeijers aangeven dat ze Kerwin wel willen adopteren geeft zijn moeder aan dat ze daar geen enkel bezwaar tegen heeft en ook de Raad voor de Kinderbescherming werkt onverwacht goed mee. De dan 39-jarige Jouke Duinmeijer wordt zijn voogd, zijn vrouw Anneke wordt toeziend voogd.

Kerwin ging in die tijd ook trainen bij een boksschool aan de Albert Cuyp. Volgens zijn trainer was Kerwin ontzettend gemotiveerd maar vooral ook een eerlijk vechtende sportman. Hij was er niet de persoon naar om misbruik te maken van zijn kracht. Vader Duinmeijer had hem ook wel eens gewaarschuwd voor skinheads maar dan moest Kerwin altijd lachen. Kerwin gaf aan dat hij regelmatig met die jongens sprak en dat de meesten goeie gasten waren. Helaas zou hij die avond in 1983 de verkeerde tegen het lijf lopen.

Nico Bodemeijer
Nico Bodemeijer

Nico Bodemeijer
Nico Bodemeijer wordt in 1967 geboren als zoon in een middenstandsgezin. Zijn vader verhuurde marktkramen op het Waterlooplein en zijn moeder runde een buurtcafé. Tot zijn twaalfde kreeg Nico weinig aandacht van zijn ouders en werd vaak aan zijn lot overgelaten. Soms kwamen zijn ouders midden in de nacht stomdronken thuis en kreeg Nico weer op zijn kop omdat hij de afwas niet had gedaan. "Je bent niks waard" schreeuwden ze dan. Nico zit een blauwe maandag op een boksschool, maar blijkt daar niet de discipline voor te hebben en is al snel weer verdwenen. Als Nico na een paar maanden van het gymnasium wordt getrapt is er geen land meer met de jonge knaap te bezeilen.

Zijn moeder, die aan kanker lijdt, scheldt hij uit voor 'vuile kankerlijer'. Hij neemt provocerende tatoeages, hangt een vlag van de vikingjeugd in zijn slaapkamer en begint lectuur van de Centrumpartij en de Volksunie te verspreiden. Zijn interesse voor extreemrechts is opvallend, gezien de geschiedenis van zijn familie. Zo werd zijn grootvader en een groot deel van zijn familie in het concentratiekamp Mauthausen door de nazi's vermoord en zat zijn vader als half-Jood nog een half jaar gevangen in Westerbork.

Na de steekpartij wordt Bodemeijer veroordeeld voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Ook oordeelde de rechter dat racisme niet het wezenlijke motief was voor de steekpartij. Ook achtte de rechter dat het niet was bewezen dat Bodemeijer zijn daad met voorbedachte rade had gedaan. Bodemeijer werd veroordeeld tot opname tot ten minste zijn 21e jaar in een inrichting voor buitengewone therapeutische behandeling (een soort van tbs-regeling voor minderjarigen). In 1988 werd hij vervroegd vrijgelaten.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 juni 1989
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 juni 1989

In juni 1989 komt Bodemeijer weer in beeld als hij zonder aanleiding een 38-jarige Amsterdammer in elkaar slaat. Bij zijn aanhouding krijgt ook een politieagent een aantal klappen. Later diezelfde maand worden Bodemeijer en een 23-jarige vriendin neergestoken in café De Nickel in Purmerend. Aanleiding voor de steekpartij waren racistische uitlatingen van Nico en zijn vriendin. Nico raakte zwaargewond, de vriendin werd meerdere keren met een scherp voorwerp in haar achterwerk gestoken.

Uit de Leeuwarder Courant van 20 juni 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 20 juni 1989

In september 1989 krijgt Nico ruzie met een man in een café in Purmerend. Na een uit de hand gelopen discussie over discriminatie en racisme zou de 30-jarige man een balk hebben gepakt en had daarmee Nico bedreigd. Deze had daarop zijn mes getrokken en had de 30-jarige man in zijn hoofd, hals en buik gestoken. Nico en zijn vriendin hadden daarop proberen te vluchten in hun auto maar waren tegengehouden door een woedende menigte mensen. De politie moest er aan te pas komen om hun te kunnen ontzetten en op te sluiten. Bodemeijer wordt tot vijf jaar cel veroordeeld.

Uit de Leeuwarder Courant van 11 september 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 11 september 1989

In juni 1993 duikt de naam van de moordenaar van Kerwin Duinmeijer weer op in het nieuws. Bodemeijer is opgepakt omdat hij bij een ruzie in een kroeg een mes zou hebben getrokken. Het zou daarna vijf jaar duren voordat we weer wat horen van Bodemeijer. In augustus 1998 wordt hij opgepakt als hij vanaf een balkon op drie hoog een wielklem op een auto van een parkeerwacht gooit. Vanaf die tijd lijkt het eindelijk weer wat beter met hem te gaan. Hij is weliswaar verslaafd aan heroïne maar werkt zich wel uit de naad op de markt van zijn vader. De laatste jaren van zijn leven leed Bodemeijer aan longemfyseem, een gevolg van zo'n dertig jaar harddrugsgebruik. In januari 2012 pleegt hij zelfmoord.

Uit de Leeuwarder Courant van 9 januari 2012
Uit de Leeuwarder Courant van 9 januari 2012

Was het een racistische moord?
Bij het onderzoek van Nico Bodemeijer in het Pieter Baancentrum ontdekt men dat hij duidelijk last heeft van een ontwikkelingsstoornis. Zo neemt hij klakkeloos meningen van mensen uit zijn omgeving over. Daarnaast stelde de rechter dat de jongen was opgegroeid in een probleemgezin, onder meer veroorzaakt door de trauma's die zijn joodse vader had opgelopen toen diens familie werd weggehaald bij de grote razzia in de Waterloopleinbuurt in 1943.

In 2008 had documentairemaker Kees Vlaanderen van de Humanistische Omroep een interview met Bodemeijer. In het gesprek verklaarde Bodemeijer dat hij zich dusdanig bedreigd had gevoeld door Duinmeijer en zijn vier vrienden dat hij naar een nabijgelegen café was gegaan om daar een mes op te halen. Volgens filmmaker Vlaanderen was Bodemeijer ook pas na zijn gevangenisstraf geradicaliseerd tot een racistische skinhead. In een interview met de Volkskrant zegt Vlaanderen hierover: "Dat hij een tijd met neonazi's omging, kwam ook doordat dat de enigen waren die hem niet uitkotsten. In de ogen van de maatschappij was hij de verpersoonlijking van het kwaad. Hij heeft nooit meer een andere identiteit gekregen. En Nico was wel een jongen die daar dan ook naar ging leven."

Nadat Nico in 1988 was vrijgelaten was hij ook regelmatig het doelwit van krakers en ander dubieus volk. Wie wilde nou niet kunnen zeggen dat hij de moordenaar van Kerwin Duinmeijer op zijn bek had geslagen. In het gesprek met Vlaanderen vertelde Bodemeijer ook dat hij precies hetzelfde zou hebben gedaan als Kerwin Duinmeijer geen kleurling was geweest. Wat er zich nou precies heeft afgespeeld in de broodjeszaak zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Want ook Dirk, de vriend van Nico, ging alweer jaren geleden dood aan een overdosis heroïne.

Uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 1983
Uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 1983

De nagedachtenis
De moord op de 15-jarige Kerwin sloeg als een bom in op de Nederlandse samenleving. Op 26 augustus 1983 wordt de jongen op de begraafplaats Zorgvlied begraven. Een dag later is in Amsterdam een protestmars tegen de 'racistische' moord, waaraan zo'n 5000 mensen uit het hele land meedoen. Vanaf het daaropvolgende jaar, op 20 augustus, vindt elk jaar in Amsterdam de Kerwin Duinmeijer-herdenking plaats met een tocht van de Dam naar het Vondelpark. Daar staat ook het standbeeld Mama Baranka (Moeder Aarde), dat ter nagedachtenis aan hem werd opgericht. In Diemen vernoemen ze een straat naar hem; de Kerwin Lucasstraat.

In 2008 zou de moord op Kerwin Duinmeijer losjes worden verwerkt in de film Skin van Hanro Smitsman. In de film richt de filmmaker zich meer op de achtergronden van de dader.

Mercedes steunt Schumacher op Formule 1-auto

De nieuwe Formule 1-wagen van Mercedes heeft een steunbetuiging voor Michael Schumacher op de zijkant staan. #KeepFightingMichael is de boodschap die komend seizoen te zien is op de bolide, zo maakte de renstal dinsdag bekend. Schumacher reed van 2010 tot 2012 voor Mercedes.

De 45-jarige Schumacher ligt nog altijd in een kunstmatige coma in het universiteitsziekenhuis van Grenoble. Op 29 december kwam de Duitser tijdens het skiën ten val en raakte hij met zijn hoofd een rots. De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 is sindsdien twee keer aan zijn hersenen geopereerd.

Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn de rijders die komend seizoen met de steunbetuiging rondrijden. Rosberg was drie seizoenen de teamgenoot van Schumacher in diens tijd bij Mercedes. Het Formule 1-team presenteerde de auto op het circuit van het Zuid-Spaanse Jerez, waar vanaf dinsdag het testen voor het nieuwe seizoen begint.

Red Bull openbaarde dinsdag eveneens de nieuwe wagen op het circuit in Andalusië. Sebastian Vettel probeert in de bolide voor de vijfde maal op rij wereldkampioen te worden. Door de regels binnen de Formule 1 te wijzigen, tracht de organisatie de verschillen tussen de teams te verkleinen. Zo zijn de motor en het ontwerp van de Red Bull-auto sterk veranderd.

League of Legends laat indrukwekkende cijfers zien

Dat League of Legends een populaire game is blijkt wel uit de vele volgers van de wereldwijde Esportscompetitie. Op de website heeft ontwikkelaar Riot Games nu wat cijfers geplaatst die laten zien hoe populair de MOBA werkelijk is.

Volgens het bericht van Riot Games spelen elke maand 67 miljoen mensen League of Legends, met een gemiddelde van 27 miljoen spelers per dag. Tijdens de drukste periodes op de dag spelen 7,5 miljoen tegelijkertijd het spel.

Ter vergelijking van deze cijfers, in de drukste periode had Call of Duty: Modern Warfare 3 gemiddeld 3,3 miljoen spelers per dag. Iets minder dan de cijfers die nu bekend zijn van League of Legends.

Luuk de Jong voor medische keuring naar Newcastle

Luuk de Jong lijkt een transfer naar Engeland te gaan maken. De 23-jarige spits reist dinsdag naar Noord-Engeland af voor een medische keuring bij Newcastle United, twittert zijn huidige werkgever Borussia Mönchengladbach.

De Jong is bij de nummer vier van Duitsland op een zijspoor geraakt en mag daardoor uitzien naar een nieuwe club.

[Foto] Mercedes laat W05 zien

Ook het Formule 1-team Mercedes heeft vandaag haar bolide voor het seizoen 2014 voor het eerst getoond. Nico Rosberg en Lewis Hamilton zullen de bolides gaan besturen. De auto heeft afgelopen vrijdag voor filmopnamen al de eerste meters gemaakt.

De brede, platte neus van de auto lijkt veel op die van Ferrari en hiermee lijkt Mercedes voor dit moment de mooiste auto voor het seizoen 2014 te hebben. Net als Ferrari is er gekozen voor een agressief uiterlijk, waarbij nog opvalt dat de achtervleugel in het midden ondersteund wordt door één staander, zo blijkt uit Mercedes beschikbaar gestelde foto's.


CD: Sam Roberts Band - Lo-Fantasy

Bij de naam Sam Roberts Band zullen veel mensen in Nederland nog glazig uit hun ogen blijven kijken. In zijn thuisland Canada is dat echter heel anders. Hij is geen bekendheid van het kaliber Bryan Adams, Neil Young, Nelly Furtado of Justin Bieber, maar Sam Robert timmert toch al meer dan 20 jaar aan de weg in de muziekindustrie. Als singer-songwriter had hij al behoorlijk wat succesjes: zo won hij in 2001 met zijn debuutplaat een Juno Award, tekende bij een major en bouwde hij zijn carrière verder op met enkele hits in het land van esdoorns en ijshockey. Het is dan ook toepasselijk dat zijn nieuwe single uitverkozen werd als muzikale begeleiding van de opening van het nieuwe ijshockeyseizoen. Vlak voordat de puck bij de Toronto Maple Leafs tegen de Montreal Canadiens het ijs raakte, schalden de energieke poprockklanken uit de speakers in menig huiskamer en kroeg. 

Toekomst FBK-Games met nieuwe sponsor veilig

AA Drink is de nieuwe hoofdsponsor van de FBK-Games. Dat maakten de organisatoren van het topevenement in Hengelo dinsdag bekend. Het sportdrankmerk zal ook zijn naam verbinden aan de naam van de wedstrijd. 

Door deze verbintenis met de nieuwe sponsor is de toekomst van de wedstrijd voor de komende jaren veiliggesteld. "Er kan nu werk worden gemaakt van de verdere groei. Dit geeft vertrouwen", aldus Hans Kloosterman, directeur van de Stichting FBK-Games.  

De FBK-Games is al decennia het belangrijkste internationale atletiekevenement van Nederland en wordt jaarlijks in Hengelo georganiseerd. De komende editie heeft dit jaar plaats op zondag 8 juni. De wedstrijd maakt deel uit van de IAAF World Challenge. Het voortbestaan van het evenement stond vorig jaar ter discussie, omdat de gemeente Hengelo het stadion wilde verkopen. Op het laatste moment werden deze plannen aangepast waardoor er atletiekwedstrijden konden blijven plaatshebben.

Apples recordverkoop stelt Wall Street toch teleur

Apple heeft ondanks recordaantallen aan verkochte iPhones en iPads niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van beleggers. Het Californische bedrijf wist weliswaar beter financiële resultaten te behalen, maar de verkoopaantallen tijdens de feestdagen bleken lager dan analisten hadden verwacht.

Apple meldde maandagavond na sluiting van de Amerikaanse beurs dat het in het eerste kwartaal van het boekjaar, van oktober tot en met december, 13,1 miljard dollar (bijna 9,6 miljard euro) aan winst heeft geboekt, vrijwel evenveel als een jaar eerder. De winst komt overeen met 14,50 dollar per aandeel. De omzet steeg met zes procent tot 57,6 miljard dollar. Analisten hadden vooraf een winst van 14,09 dollar per aandeel op een omzet van 57,5 miljard dollar verwacht.

Waar analisten echter 55 miljoen verkochte iPhones hadden verwacht, bleken dat er 51 miljoen te zijn geworden. Het bedrijf verkocht daarnaast 26 miljoen iPads. Het aandeel verloor acht procent in de handel nabeurs.

De kwartaalresultaten hebben bij beleggers de angst aangewakkerd dat Apple momenteel vooral drijft op oudere verkoopsuccessen en op consumenten die al een Apple-apparaat hadden, en nu een nieuwere versie hebben aangeschaft. Het is bijna vier jaar geleden dat Apple met een geheel nieuw apparaat kwam, de iPad.

In een toelichting op de kwartaalcijfers benadrukte topman Tim Cook dat 'innovatie in het bedrijf geworteld is'. "We hebben geen moeite om met nieuwe producten te komen." Analisten verwachten dat Apple dit jaar met een smartwatch komt die is verbonden met internet. Er gaan al jaren geruchten over een Apple-tv. Daarnaast verspreidde The Wall Street Journal onlangs geruchten over een iPhone van bijna vijf inches.

[NBA] Durant wederom op dreef voor winnend Oklahoma City

De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben maandag voor de achtste maal op rij een overwinning geboekt in de NBA. De ploeg won thuis met 111-109 van Atlanta Hawks. Kevin Durant was wederom de man in vorm met 41 punten. Hij scoorde voor het elfde duel op rij meer dan dertig punten in een wedstrijd.

Oklahoma City stond, op de eerste twee minuten na, vrijwel de gehele wedstrijd op achterstand. Pas 25 seconden voor het einde nam de ploeg weer de leiding. De Hawks maakten nog gelijk, maar capituleerden anderhalve seconde voor tijd alsnog. Oklahoma City staat aan kop van de Western Conference, Atlanta staat in het oosten vierde.

Toronto Raptors versloeg Brooklyn Nets in New York met 104-103. De Raptors maakten met de overwinning een einde aan de ongeslagen reeks van vijf duels van de Nets. De ploeg uit Toronto staat derde in de Eastern Conference met een ruime achterstand op de nummer twee Miami Heat. De Nets bivakkeren momenteel op een zevende plek.

Alle uitslagen van maandag:

Philadelphia - Phoenix 113 - 124
Brooklyn - Toronto 103 - 104
Chicago - Minnesota 86 - 95
Milwaukee - LA Clippers 86 - 114
Oklahoma - Atlanta 111 - 109
Utah - Sacramento 106 - 99

[Foto] Red Bull onthult RB10 in Jerez

Het Formule 1-team Red Bull Racing heeft vanochtend voorafgaand aan de eerste testdag in Jerez de RB10 onthuld. De Oostenrijkse renstal zal dit jaar aan het vertrek komen met regerend wereldkampioen Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo die de vervanger is van Mark Webber.

Het eerste onderdeel dat wederom opvalt is de neus, waarbij ook Red Bull gekozen heeft voor een uitstekend gedeelte aan de voorzijde, dit tot afgrijzen van hoofdontwerper Adrian Newey die eraan toevoegt niet anders gekund te hebben. Het wijkt wel af van de concurrentie, omdat dit een box onder de neus is en niet een punt die naar voren loopt. Verder lijkt de auto veel op haar voorganger, de RB9, al lopen de sidepots wat langer door en zijn de lijnen iets anders dan vorig seizoen.


Van der Belt: "Ogbeche echt bezig met z'n vak"

Bartholomew Ogbeche heeft zijn carrière bij SC Cambuur eindelijk op het goede spoor gekregen. De 29-jarige spits dwingt veel respect af in Leeuwarden. Na verschillende avonturen over de hele wereld streek Ogbeche deze winter neer in Friesland.

Waar hij, met name door zijn professionaliteit, veel indruk maakt. "Echt een sprookje, deze man", spreekt directeur Gerard van den Belt tegen De Telegraaf.

Ogbeche belandde via trainer Dwight Lodeweges op stage bij Cambuur. Al snel bleek hij een voorbeeldprof. "Wij trainen altijd om half elf. De meeste jongens zijn hier dan om kwart over negen, maar om half tien is hij dan al een uur bezig met rekken en het op lengte brengen van zijn spieren. Hij legt zo even een paar benen in zijn nek."

"Hij doet ook niet even zijn schoenen aan, dat duurt vijf minuten. Alles moet precies goed en symmetrisch zitten. Die jongens kijken daar ook naar, hij is echt bezig met zijn vak. Er is even een stukje volwassenheid binnen komen lopen. We hebben er een grote meneer bij", aldus de oefenmeester.

Ogbeche luisterde zijn competitiedebuut afgelopen weekend op met een belangrijk doelpunt tegen sc Heerenveen. Daarmee was het plaatje compleet voor de aanvaller, die sinds zijn vertrek bij Xerez in de zomer op zoek was naar een nieuwe werkgever.

"Ik haalde hem na zeventig minuten naar de kant, maar volgens mij had hij negentig minuten ook makkelijk aangekund", meent Lodeweges. De coach weet zeker dat Ogbeche dit seizoen vaker belangrijk kan zijn. "Een verrassing ís hij al."

Strijdvlegel, bazooka in vliegtuig

In 2013 vond de Amerikaanse Transportation Security Administration, belast met het garanderen van veiligheid in vliegtuigen en op vliegvelden, weer een heleboel zaken in handbagage die daar niet thuishoren.

We beginnen maar direct met het lijstje. De schietgrage Amerikanen namen afgelopen jaar minstens 1813 (hand)vuurwapens mee, waarvan 81 procent geladen was.

Daarnaast troffen TSA-medewerkers 562 stun guns aan, zwart kruit, rookgranaten, flashbang-granaten, een lichtpistool en onklaar gemaakte explosieven.

Verder had een Amerikaan bedacht dat het wel een goed idee was om zijn Middeleeuwse strijdvlegel mee te nemen, inclusief ketting en stalen bal.

Verder nam iemand een namaak-zelfmoordvest mee, dat ter instructie werd gebruikt maar op explosieven na niet van echt te onderscheiden was. Ook dacht iemand een (onklare) WO2-bazooka mee te nemen.

Veel wandelstokken met geheime zwaarden erin verwerkt werden in beslag genomen, naast een lading aan kammetjes die tot messen uitgeklapt kunnen worden.

Zelfs stukken schedel werden aangetroffen. De eigenaar gaf desgevraagd aan 'geen idee' te hebben hoe er een deel van een schedel in zijn handbagage was gekomen.

In het bronartikel zijn foto's van de voornoemde artikelen te vinden.

Jonge meisjes minder geprikt

De afweer van meisjes onder de 15 jaar reageert sterker op de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker dan werd verwacht. Hierdoor kan een van de drie HPV-vaccinaties worden geschrapt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Sinds deze week krijgen meisjes die dit jaar 13 worden op de priklocatie te horen dat ze één prik minder nodig hebben. Sinds de invoering van de prik in 2010 kregen meisjes drie prikken.

Meisjes die voor hun vijftiende beginnen, hebben net zo veel bescherming aan twee prikken als aan drie, blijkt volgens het RIVM uit onderzoek van de producent. Dat geldt echter niet voor meisjes die hun eerste inenting na hun vijftiende kregen. Die bouwen hun afweer minder snel op.

Dat minder prikken nodig zijn is niet alleen goed nieuws voor de meisjes. Het levert de staat ook geld op.

Meisjes die net in Nederland zijn komen wonen kunnen toch nog drie prikken nodig hebben. Op de site prikkenteller.nl kan worden nagegaan hoeveel prikken iemand nodig heeft.

Amrabat: "Waardering Sneijder en Drogba zegt me veel"

Nordin Amrabat maakt het seizoen af in de Primera División. De buitenspeler wordt verhuurd aan het Spaanse Málaga, maar hij wil alsnog slagen bij Galatasaray.

Amrabat zat in Turkije in een lastige situatie. Omdat Turkse clubs in de competitie maar zes buitenlanders in de selectie mogen hebben, kwam het vaak voor dat hij op de tribune belandde. "Málaga kende mijn situatie en meldde zich net als een aantal andere geïnteresseerde clubs bij Galatasaray. De clubleiding vroeg of ik een tijdelijke overstap zag zitten, waarna ik ervoor heb gekozen het te doen."

De oud-speler van PSV en VVV-Venlo laat vervolgens aan De Telegraaf weten dat hij direct enthousiast is. "Málaga is toch een aansprekende club en de Primera División een sterke competitie. Voor de zekerheid heb ik even met Mounir El Hamdaoui gebeld. Ik heb met Mounir samen in het Marokkaanse elftal gespeeld en hij adviseerde me de stap te wagen."

Het is de bedoeling dat Amrabat na het seizoen weer terugkeert naar Istanbul. Málaga heeft dan ook niet de optie om Amrabat definitief over te nemen. "Nee, het gaat puur om een half jaar huur. Ik sta tot medio 2017 onder contract bij Galatasaray en wil daar nog slagen. In de zomer keer ik terug naar Istanbul."

"De voorzitter en trainer Roberto Mancini zeiden nog steeds veel vertrouwen in me te hebben. En de waardering van mijn medespelers Didier Drogba en Wesley Sneijder zegt me ook veel. Op de laatste wedstrijd tegen Juventus na heb ik in de Champions League ook alle wedstrijden gespeeld."

Amrabat heeft dus nog altijd hoop dat hij ook bij Galatasaray kan slagen. "In de Turkse competitie was ik het slachtoffer van de buitenlanderregel. Wat ik heb begrepen, wordt erover gesproken om meer buitenlandse spelers in de wedstrijdselectie toe te staan dan de huidige zes."

Een op tien Nederlanders te dik

Een op de tien Nederlanders had in 2012 last van ernstig overgewicht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In 2012 had tien procent van de mensen ouder dan 4 jaar obesitas en dertig procent van de mensen kampte met matig overgewicht.

Mensen met obesitas hebben vaker chronische aandoeningen, zoals suikerziekte type 2, een hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Maar ook angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen volgens het CBS meer voor bij mensen met ernstig overgewicht.

Ruim dertien procent van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas heeft suikerziekte type 2. Dat is negen keer meer dan bij mensen die niet te zwaar zijn. Verder hebben mensen met obesitas vier keer vaker een hoge bloeddruk en hebben ze drie keer vaker te maken met gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

Obesitas wordt vastgesteld aan de hand van de Body Mass Index (BMI) en geeft de verhouding aan tussen lengte en gewicht. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is sprake van matig overgewicht. Bij een BMI van 30 en hoger is sprake van obesitas.

Afellay dacht aan stoppen

Ibrahim Afellay maakte afgelopen zondag eindelijk zijn rentree op het voetbalveld. De aanvallende middenvelder komt uit een zware periode.

Afellay mocht bij een 3-0 stand enkele minuten meedoen in het duel met Málaga. FC Barcelona won de wedstrjid eenvoudig, maar voor de Nederlands international werd het een wedstrijd om nooit meer te vergeten.

"Het is zo zwaar geweest, deze periode. Dan denk je wel eens aan stoppen. Maar dankzij de artsen, de fysio's, de trainer en mijn medespelers ben ik gelukkig terug. Ik bedank hen allemaal", zegt Afellay tegen onder meer het Algemeen Dagblad.

Afellay moest van ver komen, dus helemaal op honderd procent zit hij nog niet. Komende week krijgt hij mogelijk opnieuw de kans om te spelen, als Barcelona het in de Copa del Rey opneemt tegen Levante. "Nu nog wat meer trainen om in vorm te raken."

Zijn invalbeurt tegen Málaga maakte in elk geval veel los in Camp Nou. Toen hij in de ploeg kwam voor Alexis Sánchez kreeg Afellay een staande ovatie. "Ik wilde me op de wedstrijd concentreren, maar dit was ongelooflijk. Echt een droom voor iedere speler."

Folklegende Pete Seeger overleden

De Amerikaanse folklegende Pete Seeger is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de New York Times dinsdag. Seeger was jarenlang een leidende figuur in de Amerikaanse folkmuziek.

Seeger overleed in een ziekenhuis in New York, zo liet zijn familie weten. De muzikant zorgde eind jaren 50 gewapend met zijn banjo voor een heropleving van de folkmuziek. Dat is van oorsprong Engelse volksmuziek, maar werd later meer de naam voor traditionele muziek van blanke boeren in Amerika.

Folklegende Pete Seeger overleden
Folklegende Pete Seeger overleden (Foto: ANP)

'Cabaye ondergaat keuring in Parijs'

Yohan Cabaye keert terug naar Frankrijk. Newcastle United heeft een principe-akkoord bereikt met Paris Saint-Germain over de transfersom van de middenvelder.

The Magpies doen Cabaye van de hand voor iets minder dan dertig miljoen euro, althans zo melden verschillende Engelse media. PSG moest de druk flink opvoeren, omdat Manchester United eveneens van zins was om de international van Frankrijk deze maand binnen te halen.

Volgens BBC ondergaat Cabaye vandaag de medische keuring in Parijs. Daarna kan hij zich definitief aansluiten bij de koploper van de Franse Ligue 1. Hij speelde eerder jarenlang in het shirt van OSC Lille, dat hem medio 2011 voor vijf miljoen euro naar Newcastle verkocht.

Het Franse RMC meldt dat PSG-directeur Olivier Létang momenteel in Engeland is om de laatste plooien van de transfer glad te strijken. Cabaye kan zich daarna naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor het debuut bij zijn nieuwe club. Het duel van aanstaande vrijdag met Girondins Bordeaux komt vermoedelijk te vroeg.

De 28-jarige speler kent zijn beste seizoen tot nu toe in het shirt van Newcastle. In negentien competitieduels vond hij al zeven keer het net. Clubs staan overigens al enkele transferperiodes voor hem in de rij. Tot nu toe was het bestuur van zijn Engelse werkgever echter niet van plan hem te verkopen.

Cabaye gaat in Parijs de concurrentiestrijd aan met onder meer Marco Verratti en Blaise Matuidi, die momenteel het centrum vormen op het middenveld van PSG. Laatstgenoemde staat door een aflopend contract op de nominatie om Parijs aan het einde van het seizoen te verlaten.

Cricketers eindigen als zevende bij WK-kwalificatie

De Nederlandse cricketploeg heeft het WK-kwalificatietoernooi dinsdag met een overwinning afgesloten. In de strijd om de zevende en achtste plaats werd Canada met acht wickets verslagen. Voor Nederland was het WK uit zicht geraakt na een vierde plaats in de poule.

In vijftig overs was Canada tot 210 runs gekomen. Oranje had slechts 36,4 overs nodig om die score te verbeteren. Het WK van 2015 vindt plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Drie jaar geleden in India, Bangladesh en Sri Lanka was Nederland wel van de partij.

Aanvoerder Peter Boren hield een redelijk gevoel over aan het kwalificatietoernooi. Oranje schoot volgens hem op de beslissende momenten tekort. "We hebben hier af en toe uitstekend cricket gespeeld. Zoals ook vandaag. Op de verkeerde momenten hebben we fouten gemaakt. Niet eens van die hele grote. Maar het gaat om details en in dat opzicht bleven we achter."

Van Geel: "Koeman heeft de drive om door te gaan"

Martin van Geel wil nog altijd dat Ronald Koeman ook volgend seizoen trainer van Feyenoord blijft. De recente resultaten doen daar niets aan af.

De Rotterdammers kenden een uitstekende start van 2014, door met 2-5 bij FC Utrecht te winnen. Vervolgens werd de ploeg echter uitgeschakeld in de KNVB Beker door Ajax (3-1) en ook afgelopen zaterdag werd van ADO Den Haag verloren (3-2).

Derhalve lijkt het seizoen van Feyenoord wederom zonder prijzen te eindigen. De achterstand op koploper Ajax is inmiddels zeven punten en komende vrijdag komt nummer twee Vitesse op bezoek.

Ondanks deze mindere periode, wil technisch directeur Martin van Geel nog steeds het contract van Ronald Koeman verlengen. "Feyenoord wil nog steeds graag verder met Ronald Koeman. Daar veranderen de resultaten in de afgelopen weken helemaal niets aan", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

"Dat zou erg kortetermijndenken zijn. Wij denken dat Ronald de drive nog heeft om hier nog anderhalf jaar te werken", vervolgt de bestuurder.

Koeman liet onlangs doorschemeren dat hij al een beslissing gemaakt heeft, maar dat hij deze op een later tijdstip naar buiten brengt. De oud-international is sinds 2011 trainer bij de Rotterdammers.

[upd]'Nintendo gaat mobiele apps ontwikkelen'

Nintendo gaat meer op de mobiele markt doen. Dat schrijft de Japanse krant The Nikkei. Op heel korte termijn brengt de gamegigant volgens de krant hierover meer details naar buiten. Het gaat hierbij echter niet volledig om mobiele games, maar meer om informatieverstrekking.

Volgens The Nikkei wil Nintendo iOS- en Android-apparaten gaan inzetten om hun consolegames aan de man te brengen. Dit gaat het bedrijf doen door informatie te verstrekken over gamereleases en het uitbrengen van onder andere gametrailers en -video's.

Volgens de berichten gaat Nintendo ook zogeheten minigames op mobiele apparaten uitbrengen. Het gaat hierbij dan om demo's van consolegames. Hiermee wil Nintendo gamers via mobiele platformen een voorproefje geven van games, in de hoop dat zij de volledige versies daarna gaan aanschaffen op hun Nintendo-consoles.

Als de berichten in The Nikkei kloppen is er vandaag een investeerdersbijeenkomst bij Nintendo, waarbij de eerste details van deze stap bekend moeten worden gemaakt.

Update 16:45

Nintendo ontkent dat er plannen zijn om games voor mobiele platformen te maken. "Nikkei's article contains information previously stated by Mr Iwata during past press conferences, including statements which relate to Nintendo's willingness to make use of smart devices to promote our products.

However during such past announcements Mr Iwata has also stated that Nintendo's intention is not to make Nintendo software available on smart devices and as such, we can confirm that there are no plans to offer minigames on smartphone devices. "

OM vraagt Israël uitlevering docent joodse school

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat Israël vragen om de uitlevering van de 26-jarige docent Ephraim S. Een verzoek daartoe wordt deze week verzonden. Dat bevestigt het OM naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf dinsdag. S. wordt verdacht van kindermisbruik op de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam.

De zaak loopt al anderhalf jaar. Dat nu pas een uitleveringsverzoek wordt ingediend, heeft volgens een woordvoerder van het OM te maken met de 'extreem hoge eisen' die Israël stelt aan uitlevering. Zo heeft het OM nu pas 'voldoende verdenking' om het verzoek in te dienen.

Geert-Jan Knoops, advocaat van S., heeft aan De Telegraaf laten weten dat zijn cliënt het uitleveringsverzoek gaat aanvechten. Knoops was dinsdagochtend niet bereikbaar voor verder commentaar.

S. zou meerdere kinderen hebben misbruikt op de scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert. Het OM wil geen uitspraken doen over het aantal slachtoffers. De kinderen durfden pas na het vertrek van hun leraar, die werd weggestuurd wegens 'ongepast grensoverschrijdend gedrag', te praten over het misbruik.

Nadat meerdere ouders bij de school aan de bel hadden getrokken, deed Cheider aangifte en stelde het OM een strafrechtelijk onderzoek in. S. vertrok na zijn ontslag in het najaar van 2012 naar Tel Aviv waar hij bijles zou geven aan kinderen.

Duizenden Amerikanen willen van Justin Bieber af

Ruim 53 duizend Amerikanen hebben een petitie getekend om de Canadese zanger Justin Bieber uit de Verenigde Staten te zetten. Als de petitie voor 22 februari door honderdduizend mensen is ondertekend, wordt het verzoek ingezien door de Amerikaanse overheid. Dat staat op een speciale website van het Witte Huis waar mensen petities kunnen indienen.

"We willen graag dat de gevaarlijke, onverantwoordelijke, destructieve en drugsgebruikende Justin Bieber wordt gedeporteerd", luidt de motivatie van de petitie, die sinds donderdag online staat. "Hij is niet alleen een bedreiging voor de veiligheid van Amerikanen maar heeft ook een slechte invloed op de jeugd. We willen Justin Bieber graag verbannen uit onze maatschappij."

De 19-jarige zanger, die in Californië woont, werd vorige week gearresteerd bij een straatrace voor rijden onder invloed. Bieber kwam de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws vanwege zijn wangedrag. Zo bekladde hij in meerdere landen gebouwen met graffiti, deelde hij het bed met een Braziliaanse pornoster en zou hij een drugsprobleem hebben. Ook bekogelde hij eerder deze maand de woning van zijn buurman met eieren.

'Tragiek gastarbeiders dreigt bij Bulgaren'

Om te voorkomen dat het Roemenen en Bulgaren net zo slecht vergaat als Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten, moet de overheid meer investeren in hun integratie. Daarvoor waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport.

Sinds dit jaar hebben Roemenen en Bulgaren geen werkvergunning meer nodig om in andere EU-lidstaten te mogen werken. De arbeidsmigratie binnen Europa levert meer op dan het kost, maar toch is er volgens de raad reden tot zorg. "Vooral over de onderkant van de arbeidsmarkt." Vooral Bulgaren, die veelal lager zijn opgeleid, zouden een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben.

De WRR ziet een parallel met de geschiedenis. Toen namen Nederlandse werkgevers ongeschoolde Turken en Marokkanen aan om werk te doen in sectoren die al snel naar het buitenland werden verplaatst. "De kosten van hun werkloosheid - onder andere in de vorm van uitkeringen - kwamen voor rekening van de gemeenschap, oftewel de overheid", ondertussen hadden de werkgevers er alleen maar voordeel aan.

Tijdens de economische crisis waren het volgens de WRR ook de Turken en Marokkanen die in groten getale werkloos werden, simpelweg omdat ze aan de onderkant van de arbeidsmarkt zitten. Om te voorkomen dat ook grote groepen Bulgaren en Roemenen werkloos worden, zouden zaken als tijdelijke contracten, uitzendwerk en ZZP-constructies kritisch tegen het licht moeten worden gehouden.

Zulke constructies brengen het risico met zich mee dat snel veel arbeidsmigranten werkloos worden, waarschuwt de raad. Ook zou het oneerlijke concurrentie met de al aanwezige beroepsbevolking op sociale premies uitlokken. Naast een goede handhaving zouden nieuwe Europese regels nodig zijn om dergelijke concurrentie tegen te gaan.

Ook zou de overheid kansen onbenut laten door maar weinig hoogopgeleide migranten naar Nederland te lokken. Slechts een vijfde van alle arbeidsmigranten is hoogopgeleid. Nederland zou voor deze groep aantrekkelijker moeten worden gemaakt door te investeren in de kennisinfrastructuur en een goed 'ontvangstklimaar'.

Ook zouden loopbanen op niveau moeten worden aangeboden. "Op die manier kunnen we misschien de vele Roemeense en Bulgaarse studenten - op dit moment zo'n 1050 respectievelijk 1600 - aan ons land binden. Een deel van hen volgt namelijk opleidingen, met name in de techniek, waar op de Nederlandse arbeidsmarkt vraag naar is."

Wel moet worden voorkomen dat alle kennis uit Roemenië en Bulgarije wordt gezogen. De onderzoekers wijzen erop dat Nederland een van de grootste investeerders in die landen is.

Geen oordeel Hoge Raad over zaak-Wilders

De Hoge Raad zal zich niet alsnog uitspreken over de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft de procureur-generaal van het hoogste rechtscollege maandag laten weten aan advocaat Gerard Spong.

Wilders werd in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van moslims, niet-westerse allochtonen en Marokkanen en het zich beledigend uitlaten over moslims vanwege hun geloof. Spong vond echter dat de Hoge Raad moest bepalen of een lagere rechter het recht goed had uitgelegd. Maar volgens de procureur-generaal is er geen reden om zogeheten cassatie in het belang der wet in te stellen.

Geen oordeel Hoge Raad over zaak-Wilders
Geen oordeel Hoge Raad over zaak-Wilders (Foto: ANP)

VS: openheid over dataverzoeken aan bedrijven

Amerikaanse technologiebedrijven mogen voortaan meer informatie vrijgeven over dataverzoeken die zij van de overheid ontvangen. Dat is de Amerikaanse regering overeengekomen met enkele grote bedrijven, zo werd maandag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De vijf bedrijven, waaronder Microsoft en Google, klaagden de regering vorig jaar aan in de hoop de gegevens openbaar te kunnen maken. Klanten zouden zo beter op de hoogte kunnen worden gesteld van de verzoeken die de inlichtingendiensten indienen bij de bedrijven. De bedrijven toonden zich tevreden met de deal. "Het publiek heeft het recht te weten hoe veel aanvragen in het kader van nationale veiligheid worden ingediend en om wat voor aanvragen het gaat", zo staat in een gezamenlijke verklaring.

FOK! wat een weer... Tweedeling in het weer

Goedemorgen luitjes! In het noorden heeft men even kunnen genieten van sneeuw en lage temperaturen, maar elders in het land bleef het zacht. Helaas zijn de vooruitzichten voor de diehard winterliefhebbers niet echt gunstig. Donderdag gaat de koudste dag worden, maar daarna gaan de temperaturen weer rap omhoog. Een echte ijsvloer zit er dus niet in. Het spreekt voor zich dat ook de liefhebbers van sneeuw weer in winterslaap kunnen gaan.

Wat valt er verder op aan ons weer? Wel, dat de neerslaghoeveelheden tussen het westen en het zuiden behoorlijk groot zijn. Een paar plekken in Limburg hebben pas 30 millimeter ontvangen, terwijl de regio Haarlem (jawel!) al ruim de 100 millimeter is gepasseerd. In mijn tuin is er 111 liter water per vierkante meter gevallen. Een goed begin van het jaar dus.

Gisteren vielen er in de ochtend een aantal winterse buien en lokaal kwam daar onweer bij voor. In de middag trokken er wat meer aaneengesloten neerslaggebiedjes over en in het binnenland viel daar ook (natte) sneeuw uit.

De minima lagen de afgelopen nacht rond de 0 graden in het noordoosten tot 3 graden langs de kust. Dus plaatselijk werd het weer glad.

Vandaag hebben we dan een tweedeling in het weer. In de kustprovincies vinden we de meeste bewolking, terwijl het noorden en oosten de meeste zon hebben.  Bovendien valt er in het zuidwesten uit de bewolking af en toe regen of motregen. Elders blijft het meestal droog. De vorst is nu ook even uit Groningen verdwenen, zodat het sneeuwdek ook daar is gaan smelten. Vanmiddag ligt het kwik tussen 4 en 6 graden. De zuidoostenwind neemt toe naar matig in het binnenland, tot krachtig langs de kust.

Donderdag liggen de temperaturen dan tussen de -2 in Groningen tot +2 in het zuiden van Limburg. Het blijft daarbij wel overwegend droog met af en toe zon.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 BoswaQ
Ondanks een druk weekend in Eindhoven had qltel tóch nog even tijd voor een wandelingetje.

 

 

 

 

FOK! wat een weer... Tweedeling in het weer

Goeiedag luitjes! Het noordoosten heeft echt even een winterprik gehad met alles erop en eraan. De rest van het land zal het met één of twee koude dagen moeten doen, want vanaf het weekend gaan de temperaturen weer omhoog. Die twee koude dagen zijn lang niet voldoende voor een ijsvloer, dus schaatsen zal er ook de komende tijd niet inzitten.

Verder valt ons deze maand het verschil in neerslag op. In delen van Limburg is er niet meer dan 30 millimeter gevallen, terwijl mijn omgeving al royaal boven de 100 millimeter is gekomen. In mijn tuin is er 110 millimeter gevallen.

Gisteren vielen er in de ochtend een aantal winterse buien en plaatselijk kwam daar ook onweer bij voor. In de middag trokken er wat meer aaneengesloten gebiedjes met neerslag over. Grotendeels regen, maar landinwaarts ook (natte) sneeuw. Zeker in het noordoosten kwam er plaatselijk weer gladheid voor. Vriezen deed het overdag nergens meer.

De afgelopen nacht trok de neerslag weer weg en klaarde het voorzichtig op. Boven de sneeuw kwamen de minima nog net onder het vriespunt terecht, maar elders bleef het boven nul.

Vandaag hebben we een tweedeling in het weer. In de kustprovincies is het overwegend bewolkt en in Zeeland en Zuid-Holland valt daar ook af en toe regen uit. In de rest van het land is het overwegend droog en zeker in het noorden en oosten is er ruimte voor zonneschijn. De maxima liggen rond de 5 graden. De wind draait naar zuidoost en neemt toe naar matig tot (vrij) krachtig.

Donderdag lijkt de koudste dag van de week te worden met kwikstanden van -2 in het noordoosten tot +2 in het uiterste zuiden.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Bosq
Qltel had ondanks drukke bezigheden tóch nog even tijd voor een boswandeling in de omgeving van Eindhoven.

 

 

 

 

Tarantino klaagt website aan wegens lekken script

Quentin Tarantino klaagt de website Gawker Media aan wegens het lekken van zijn script. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Gawker plaatste vorige week het scenario van Tarantino's beoogde western The Hateful Eight op internet. De filmmaker had daags daarvoor gezegd de film niet te zullen maken omdat het script al in Hollywood circuleerde en het alleen te zullen uitbrengen in boekvorm.

"Gawker Media schendt regelmatig de rechten van anderen die iets willen verdienen", zegt Tarantino in een verklaring. "Ditmaal zijn ze te ver gegaan. Ze plaatsen niet alleen een nieuwsartikel waarin staat dat mijn scenario op internet circuleert, maar zetten er bewust een paar links naar de betreffende pagina's bij zodat iedereen het illegaal kan lezen."

Volgens Tarantino is Gawker niet bereid het betreffende artikel te verwijderen, waarna hij zich genoodzaakt zag de site aan te klagen. Hij eist van de site een schadevergoeding en alle winst die het artikel heeft opgeleverd. Het zou gaan om een bedrag van minstens een miljoen dollar.

In het verleden leidden artikelen van Gawker over een sekstape van worstelaar Hulk Hogan en het plaatsen van een boekmanuscript van actrice en scenariste Lena Dunham al tot rechtszaken.

Better Call Saul: Jonathan Banks keert terug als Mike

Jonathan Banks, beter bekend als de zure, dodelijke 'fixer' Mike Ehrmantraut uit de serie Breaking Bad, keer terug in de spinoff Better Call Saul. Dit is door AMC bevestigd.

In Breaking Bad speelt Banks een uitgebluste detective die de vuile klusjes opknapt van Saul Goodman, een smerige, gladde advocaat die diep in allerlei onderwereldperikelen zit. Aangezien de spinoff Better Call Saul over het leven van Saul gaat, viel te verwachten dat Mike ook zijn opwachting zou maken, zoals nu bevestigd is.

Afleveringen van de serie zullen ongeveer een uur duren en Breaking Bad-maker Vincent Gilligan zal er nauw bij betrokken zijn, en de gebeurtenissen zullen zich afspelen in de tijd voor Breaking Bad. Afgezien van Banks en Saul zelf (gespeeld door Bob Odenkirk) zijn nog geen andere namen bekend.

Breaking Bad Mike
Wat is een onderwereld-advocaat zonder probleemoplosser?

Tottenham wil hoofdprijs voor reserve Capoue

Étienne Capoue mag deze winterstop naar Napoli vertrekken, maar dan wel voor de hoofdprijs. Tottenham Hotspur wil vijftien miljoen euro voor de Fransman.

Napoli wil nog voor het einde van de maand met een nieuwe defensieve middenvelder op de proppen komen. Capoue is naar verluidt de voornaamste kandidaat om de Italianen te versterken. Tottenham is echter niet van plan om de middenvelder zo maar te laten gaan.

Capoue speelde in de eerste seizoenshelft pas acht competitieduels voor The Spurs. Desalniettemin zijn de Londenaren niet van zins om hem al weg te doen. In de zomer kwam de international van Frankrijk nog voor elf miljoen euro over van Toulouse.

Voor Napoli zit het al een tijdje niet mee om een nieuwe defensieve middenvelder te vinden. Maxime Gonalons was voorheen de nummer één kandidaat om naar Napels te komen. Olympique Lyon verlangde echter zeventien miljoen euro voor de sleutelspeler.

Capoue is een plan B, maar wel iemand met perspectief. De speler ontwikkelde zich in Frankrijk tot een van de smaakmakers en kreeg vervolgens de kans om het te maken in Engeland. Daar wordt verwacht dat hij binnen afzienbare tijd een vaste stek gaat veroveren.

De 25-jarige middenvelder heeft acht caps voor de Franse nationale ploeg achter zijn naam staan. Een plek voor het WK voetbal in Brazilië zit er waarschijnlijk niet in. Tijdens de WK-kwalificatiereeks werd er slechts één keer een beroep gedaan op zijn diensten.

[PD] Real Sociedad steviger in subtop na ruime zege

Real Sociedad heeft maandag een eenvoudige overwinning op Elche geboekt. De Basken waren in eigen huis met 4-0 te sterk en blijven daardoor meedraaien in de subtop van de Primera Division. Sociedad staat zesde met 36 punten. Elche bezet na 21 speelrondes de zeventiende plaats met 21 punten, twee punten boven de degradatiestreep.

Sociedad werd na drie minuten in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Damian Suarez. Antoine Griezmann maakte er al snel 2-0 van, waarna de thuisploeg na de pauze verder afstand nam via Carlos Vela. Griezmann zorgde een kwartier voor tijd voor het slotakkoord.

Het was de zestiende competitietreffer van de 22-jarige Fransman dit seizoen. Daarmee moet hij alleen Cristiano Ronaldo (22 goals) en Diego Costa (negentien) voor zich dulden op de Spaanse topscorerslijst.

Sytze van der V. binnenkort weer op straat

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. staat binnen een paar dagen op straat. Hij heeft geen geld meer om in zijn woning in Amsterdam te blijven, heeft hij maandagavond gezegd in een reactie op een bericht van AmsterdamFM. Van der V. stelt te vrezen voor zijn leven.

AmsterdamFM meldt dat Van der V., die in een woning zou hebben mogen verblijven van een bevriende gedetineerde, het huis heeft moeten verlaten omdat de vriend eerder vrij is gekomen dan gepland. Van der V. ontkent deze lezing.

Van der V. staat niet ingeschreven in Nederland en stelt dat hij daarom geen beroep kan doen op de sociale voorzieningen. Door geldgebrek zou hij daarom niet meer in de woning kunnen blijven. Van der V. denkt dat hij binnen twee of drie dagen op straat staat.

Zijn gezondheid is echter slecht, vertelt hij. Zo heeft hij naar eigen zeggen diabetes, wat weer hartproblemen kan veroorzaken. Op straat leven is volgens Van der V. daarom ook geen optie voor hem. Daarbij denkt hij dat als hij op een bankje in het park zou slapen, al snel bekend zou worden wie hij precies is en dat dat voor problemen kan gaan zorgen. "Als ik niet zo aan mijn einde wil komen, zal ik de cel in moeten", zegt hij.

Van der V. stelt niet te dreigen, maar alleen een constatering te doen. "Ik kan niet zomaar aan de gevangenispoort kloppen. Ik moet eerst de wet overtreden." Op welke wijze hij de wet wil overtreden, wil Van der V. niet zeggen. "Dat laat ik nog even in het midden."

Van der V. leidde een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven in 2009 weigerde hem toe te laten. Begin vorig jaar werd hij nog opgepakt omdat een agent kinderporno dacht te hebben gezien op zijn laptop. De rechtbank in Zutphen oordeelde in augustus dat daar geen sprake van was, waarna hij op vrije voeten kwam. Begin november verhuisde Van der V. naar een door een particulier aangeboden woning in Amsterdam.

Nicolette van Dam zwanger van tweede kind

Nicolette van Dam en haar verloofde Bas Smit verwachten hun tweede kind. "Ik ben zwanger", twitterde de 29-jarige presentatrice. "Ik ben zó gelukkig!"

"Eerst zag ik het niet aankomen, maar later merk je toch dat je lijf verandert", vertelde Van Dam in RTL Boulevard. "Bas en ik deden een test, keken elkaar aan en konden het niet geloven, dus toen hebben we nog een tweede test gedaan."

De presentatrice had in het begin wel last van misselijkheid, vooral als ze aan het werk was in de brasserie die ze overnam van haar ouders. "In het begin kon ik geen koffie meer verdragen, dus dat was wel even een dingetje", legt Van Dam uit.

Het eerste kind van Van Dam en Smit, dochter Lola-Lily, werd in februari 2012 geboren. Smit vroeg Van Dam ten huwelijk in 2011 tijdens een vakantie op Necker Island. "Dat huwelijk komt er nu natuurlijk even niet van", aldus de presentatrice. "Dat was ook wel een beetje bewust. Als mensen dan vroegen wanneer we gingen trouwen, dacht ik: we willen nu liever een tweede kindje. Da's ook een veel grotere bekroning op de liefde."

Bonaire roept hulp in na vondst lijken

Bonaire heeft de hulp ingeroepen van experts uit het buitenland na de vondst van twee lijken afgelopen vrijdag. Dat heeft korpschef Hildgard Buitink van het Korps Politie Caribisch Nederland meegedeeld op een speciale persconferentie maandag in Kralendijk.

Het gaat om deskundigen uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten, die zijn opgenomen in een zogenoemd team grootschalig onderzoek. Het hoofd van het recherche samenwerkingsteam Wim van Vemde is ook vertrokken naar Bonaire. Op Curaçao doet een Nederlands-Curaçaos politieteam onder zijn leiding onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels.

De twee lichamen werden vrijdagochtend kort na elkaar gevonden. Een lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto, het andere lichaam in een water bij de Scholengemeenschap Bonaire. De identiteit van het laatste slachtoffer is inmiddels bekendgemaakt. Het gaat om een 27-jarige man uit Curaçao die op Bonaire woonde. Het identiteit van het verkoolde lichaam dat na het blussen van een brandende auto werd aangetroffen op de passagiersstoel is nog niet vrijgegeven.

Familie van dit slachtoffer heeft dna afgegeven dat in Nederland wordt onderzocht. Tegenover lokale media is door hen bevestigd dat het om een man met de initialen T.S. gaat. Hij zou net een langdurige gevangenisstraf op Curaçao hebben uitgezeten.

Het slaat helemaal nergens op

Ik weet niet precies wanneer het is gebeurd. Het moet er geleidelijk zijn ingeslopen. Als een dief in de nacht deed het zijn intrede in de taal van alledag. Volledig overbodig maar daarom niet minder gebruikt. Ik heb het natuurlijk over het woordje helemaal. Vroeger waren dingen geinig, mieters, olijk, schrander of amusant, tegenwoordig nog slechts helemaal leuk. Nee, niet half, maar helemaal. Op gelijkaardige wijze zijn akkoord, in orde en het simpele goed opgeslokt door het woekerende helemaal goed. Ik word er zo langzamerhand helemaal niet goed meer van.

Fabio verruilt Manchester voor Cardiff

Manchester United heeft Fabio verkocht aan Cardiff City. Dat maakte de Engelse kampioen maandag bekend. Wilfried Zaha verruilt Manchester op huurbasis voor de ploeg van coach Ole Gunnar Solskjær. Zowel de Braziliaanse back als de vleugelaanvaller kreeg dit seizoen weinig speeltijd bij United.

De 23-jarige Fabio kwam in 2008 samen met Rafael over van Fluminense. In tegenstelling tot zijn tweelingbroer bleef een doorbraak echter uit. Vorig jaar werd hij al verhuurd aan Queens Park Rangers. Zaha verruilde deze zomer Crystal Palace voor Manchester United. De 21-jarige buitenspeler begon nog niet in de basis dit seizoen.

Solskjær, een voormalige aanvaller van Manchester United, werd deze maand aangesteld bij Cardiff, dat momenteel hekkensluiter is in de Premier League. Dinsdag is uitgerekend zijn oude ploeg de tegenstander. De Noor kan nog geen beroep doen op zijn twee aanwinsten.

Swansea City rondde maandag de overgang van David N'Gog af. De 24-jarige Franse aanvaller wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Bolton Wanderers. Eerder speelde hij voor Paris Saint-Germain en Liverpool. N'Gog moet bij Swansea het gemis van de geblesseerde clubtopscorer Michu opvangen.

Obsceen handgebaar kost Balotelli 10.000 euro

Mario Balotelli is beboet voor een obsceen handgebaar richting de fans van Cagliari zondag. De aanvaller van AC Milan moet tienduizend euro betalen, maakte de Italiaanse voetbalbond bekend. Balotelli ging in het onderlinge duel in de fout na zijn late gelijkmaker uit een vrije trap.

De scheidsrechter bestrafte de actie van de 23-jarige Italiaan met een gele kaart. Dat was zijn achtste prent van het seizoen, waardoor coach Clarence Seedorf geen beroep op hem kan doen in de thuiswedstrijd tegen Torino. Milan won uiteindelijk met 2-1 van Cagliari, omdat Giampaolo Pazzini ook nog het net vond.

Marussia stelt testdebuut MR03 uit

Het F1-team van Marussia zal vandaag de nieuwe MR03 niet de baan opsturen voor de eerste officiële testdag in Jerez. De nieuwe bolide van het Russische renstal heeft een aantal technische mankementen. Hierdoor heeft het team besloten om in de fabriek te blijven. Marussia hoopt snel een oplossing te vinden, zodat de Formule 1-auto later deze week alsnog naar Jerez kan gaan.

"Hoewel onze wagen aardig op schema lag, zijn wij een kleine, maar hardnekkige probleem tegengekomen. We zijn in het Marussia Technical Centre in Banbury druk bezig om daar een antwoord op te vinden. Het is niet meer dan logisch dat we dit probleem tackelen in de fabriek, waar al onze technische mensen en de benodigde apparatuur aanwezig zijn. Ons doel is om het zo snel mogelijk op te lossen en de MR03 alsnog richting Jerez te verschepen, waar het team al is opgesteld en de monteurs wachten op de komst van de auto", aldus teambaas John Booth.

[upd] Utopianen wilden Utopia platbranden

De bewoners van Utopia hebben plannen om hun opgebouwde Utopia plat te gooien, geld te verbranden en écht vanaf nul te beginnen.

Het idee om alles wat de bewoners hebben weg te doen, zodat er daadwerkelijk iets vanaf de grond af aan opgebouwd kan worden, is afkomstig van zwerver Rienk. De bewoner gaf aan dat er te materialistisch werd gedacht en wilde daarom het geld verbranden. Het idee kreeg al snel steun van medebewoners.

Rienk stond op het punt het geld te verbranden in de openhaard, maar besloot dat eerst alle bewoners het er unaniem overeen moesten zijn. Dit leverde al snel discussie op over het doel van het verbranden en over hoe het verder zou moeten gaan zonder geld. Uiteindelijk werd er toen toch voor gekozen het geld terug te leggen in de kluis.

De opwelling over het verbranden van het geld maakt veel los bij de bewoners. De afgelopen weken hebben de bewoners veel van het startkapitaal van €10.000 uitgegeven aan onder andere internet, hout voor muurtjes en bedden.

Update 0:10
Opnieuw stond Rienk met geld in zijn handen met het idee te verbranden. Hij zou 800 euro in de kluis laten om zo de koeien te kunnen voeren en de rekeningen te kunnen betalen. De rest van het geld zou de openhaard in gaan.

Eenmaal met het geld in handen doken bewoners Andrea en Jimmy op om Rienk tegen te houden. Zij wilden hun deel van het gemeenschapsgeld behouden, waardoor de rest van de bewoners hierin meegingen en Rienk vervolgens besloot het geld niet te verbranden. Het volledige geldbedrag van ruim 4000 euro belandde daarom weer in de kluis.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.