Agent die op auto schoot vervolgd

De Rotterdamse politieagent die in augustus 2012 drie keer schoot op een wegrijdende automobilist moet voor de rechter verschijnen. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. De agent dacht dat zijn collega in gevaar was, maar uit onderzoek is gebleken dat dat niet het geval was. De automobilist raakte door schoten invalide.

De rechter moet de zaak toetsen omdat deze 'juridisch en feitelijk complex is', stelt het OM. De agent wordt verdacht van poging tot doodslag, maar de officier van justitie zal tijdens de behandeling van de zaak concluderen dat sprake was van noodweer en daarom ontslag van rechtsvervolging eisen, kondigt het OM in Rotterdam aan.

Op de bewuste ochtend hielden de politieman en een collega de auto staande op de Eendrachtsweg in Rotterdam. De bestuurder had te veel gedronken, maar toen de politieman hem wilde aanhouden, reed hij door. De politieman schoot toen op de wegrijdende auto, omdat hij dacht dat zijn collega die voor de auto stond gevaar liep. Zij kon echter op tijd wegspringen. De agent rende vervolgens met de auto mee en schoot nog twee keer op de automobilist, die tot stilstand kwam.

Achteraf bleek dat de automobilist door het eerste schot dusdanig was geraakt dat hij zijn benen niet meer kon bewegen, blijkt uit een reconstructie van het OM. De automobilist werd nog verdacht van bedreiging van een politieagente, maar die zaak wordt geseponeerd omdat hij invalide is geworden door het incident.

Wanneer de rechtbank de zaak behandelt is nog niet bekend.