Decembermoordenproces moet doorgaan

Het Hof van Justitie van Suriname heeft dinsdagavond bevolen dat het Decembermoordenproces tegen ten minste één van de vijfentwintig verdachten moet worden voortgezet. Dat meldt ochtendkrant De Ware Tijd. Volgens sommige juristen kan de beslissing van het hof ook gevolgen hebben voor de zaak tegen Desi Bouterse. Hij is hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders in 1982.

Het gaat om de zaak tegen Edgar Ritfeld, een oud-militair die eerder hoger beroep aantekende tegen een in 2012 aangenomen amnestiewet. Ritfeld heeft altijd volgehouden volkomen onschuldig te zijn. Hij wilde daarom dat het Decembermoordenproces gewoon zou doorgaan, ondanks dat hij door de amnestiewet vrijuit is gegaan.

Het Hof van Justitie geeft Ritfeld nu dus zijn zin en beveelt de voortzetting van het proces voor de krijgsraad.

"Het Openbaar Ministerie (OM) is nu weer aan zet. Zij kunnen de krijgsraad nu verzoeken om door te gaan met op zijn minst het proces tegen Ritfeld", vertelde staatsrechtjurist Hugo Essed dinsdagavond op de Surinaamse radio.

Volgens Essed heeft het besluit van het hof ook gevolgen voor de andere verdachten - zoals Desi Bouterse. "Het OM kan nu ieder moment verzoeken om ook de schorsing van hun zaak nietig te doen verklaren", besluit hij.

President Desi Bouterse heeft nog niet op het onverwachte besluit van het hof gereageerd. Het Surinaamse staatshoofd brengt momenteel een bezoek aan Cuba. Zijn raadsman, advocaat Irvin Kanhai, zei tegen nieuwssite Starnieuws zich geen zorgen te maken. "Alleen de zaak tegen Ritfeld wordt voortgezet. Voor mijn cliënten blijft het Decembermoordenproces geschorst."