Asscher voelt zich gesteund door Roemenen-rapport

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) voelt zich gesteund door het rapport waarin de WRR waarschuwt voor herhaling van de problemen die zich met de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders hebben voltrokken. Asscher belooft er 'alles aan te doen' om dat te voorkomen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid luidt in een maandag verschenen rapport de noodklok over de kwetsbare positie van laagopgeleide arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. "Ik heb daarover al vaker mijn zorgen geventileerd, en ik ben blij dat zo'n deftig instituut als de WRR nu zegt dat dat terecht was", zei Asscher dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Asscher wijst erop dat hij streng optreedt tegen constructies die zijn bedoeld om de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen. Ook heeft hij in Europa aandacht gevraagd voor de schaduwkanten van arbeidsmigratie en werkt hij aan versterking van de positie van flexwerkers.

De WRR zegt ook dat de overheid meer moet investeren in de integratie van Roemenen en Bulgaren. Daarvoor ziet Asscher weinig mogelijkheden, aangezien de overheid burgers van de Europese Unie daar niet toe kan dwingen. Wel wijst hij op de 'participatiecontracten' die hij heeft ingevoerd. "Maar uiteindelijk is dat de verantwoordelijkheid van mensen zelf."

De Tweede Kamer wil dat Asscher ook nog schriftelijk reageert op het WRR-rapport, voorafgaand aan een debat over arbeidsmigratie dat voor volgende week staat gepland.