Hoogste punt van Nederland ligt verkeerd

Het hoogste punt van Nederland in Vaals ligt zestig meter verderop dan tot nu toe werd aangenomen. Landschapsarchitecten ontdekten de fout toen de plek werd vergeleken met nieuwe digitale hoogtekaarten van Nederland. Dat meldt Staatsbosbeheer dinsdag. Het paaltje dat het hoogste punt aangeeft, wordt verplaatst.

Het bureau dat de fout ontdekte werd ingehuurd door Staatsbosbeheer om een nieuw inrichtingsplan te maken voor het Drielandenpunt, dat vlak bij het hoogste punt van Nederland ligt. Anderhalf jaar geleden werden er ook plannen gemaakt, maar die werden toen door ondernemers op de Vaalserberg afgeschoten.

In de nieuwe plannen worden enkele gebouwen opgeknapt en wordt de bewegwijzering veranderd. Nu lopen bijvoorbeeld zes wandelroutes langs hetzelfde stuk.

Het hoogste punt van Nederland ligt officieel overigens niet in Zuid-Limburg, maar op het Caribische eiland Saba. Het eiland werd in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. De vulkaan Mount Scenery is 887 meter hoog en is daarmee ruim 500 meter hoger dan de Vaalserberg.