Teeven: OM is aan zet bij vrijlating Van der G.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kan voorlopig niets doen om de vrijlating van Volkert van der G. tegen te houden. Eerst moet het Openbaar Ministerie besluiten of het een verzoek bij de rechter indient of de moordenaar van Pim Fortuyn eerder mag worden vrijgelaten of niet.

Pas als duidelijk wordt wat het OM wil, ligt er de mogelijkheid voor 'politieke interventie', zei Teeven dinsdagavond tijdens het debat over het proefverlof van Van der G. Dan kan hij het OM verzoeken om alsnog aan de rechter te vragen om de voorlopige vrijlating tegen te houden. De rechter besluit daar uiteindelijk over. De voorlopige vrijlating voor Van der G. staat gepland voor 2 mei, zei Teeven.

Teeven wilde niet zeggen of hij van zijn bevoegdheid gebruik zal maken. Dat is 'volstrekt prematuur', zei hij. Eerst moet het OM een besluit nemen. "Die rol kan komen, die is er op dit moment niet." De discussie daarover zou uiterlijk in de laatste dagen van maart moeten worden gevoerd; het OM kan uiterlijk 2 april een verzoek bij de rechter indienen om de voorlopige vrijlating tegen te houden.

Teeven herinnerde de Kamerleden eraan dat de Tweede Kamer er destijds bewust voor heeft gekozen om de bewindspersonen op afstand te zetten bij een besluit over de voorwaardelijke invrijheidstelling. Het OM doet 'op dit moment' zijn werk en moet een beslissing nemen, zei de staatssecretaris.

Het OM kijkt daarbij onder meer hoe Van der G. zich heeft gedragen in de gevangenis en tijdens het proefverlof. Ook behoort een nieuwe gedragsrapportage tot de mogelijkheden, zei Teeven. Dat moet duidelijk maken of er kans bestaat dat hij opnieuw een moord pleegt.

Teeven noemde het verder toeval dat een paar uur voor het Kamerdebat bekend werd dat het OM onderzoek doet naar Van der G. De staatssecretaris bezwoer dat zijn departement het niet naar buiten heeft gebracht.

Tijdens het debat werd ook gesproken over het proefverlof van Van der G., waarvan het eerste inmiddels heeft plaatsgevonden. Teeven zei dat het niet mogelijk was om de nabestaanden van de vermoorde politicus daarover voorafgaand te informeren. De manier waarop het verlof werd uitgevoerd maakte dat niet mogelijk, zei hij. De familie is wel geïnformeerd voordat bekend werd gemaakt dat het verlof had plaatsgevonden.

De bewindsman blijft verder bij zijn besluit om het proefverlof tegen te houden, totdat de rechter anders besloot. "Ik had goede redenen om mij te verzetten tegen het verlof op dat moment. De rechter heeft anders geoordeeld. Dat moet kunnen in een rechtsstaat." Teeven vreesde onder meer voor de veiligheid van Van der G. Ook zou het kunnen leiden tot maatschappelijke onrust.

In dat opzicht zei Teeven nog dat er wordt nagedacht of Van der G. na zijn vrijlating naar het buitenland moet worden gebracht in verband met zijn veiligheid.