Otter komt om in muskusrattenklem

Een muskusrattenbestrijder heeft maandag een otter in een van zijn klemmen in het Overijsselse Mastenbroek gevonden. Het gaat om een jong vrouwtje, meldt waterschap Groot Salland dinsdag.

De klemmen van de muskusrattenbestrijder bevinden zich onder water in de ingangen van een muskusrattenhol. Het is volgens het waterschap in het gebied niet eerder voorgekomen dat een otter in een muskusrattenklem belandde.

De muskusrat wordt door alle waterschappen bestreden omdat die gangen graaft in waterkeringen en kades. Dat kan tot overstromingen leiden. Ondanks maatregelen om te voorkomen dat andere dieren in de klemmen belanden, is er toch een otter in een val beland.

Ondanks deze tegenslag lijkt de otter in Nederland vooruit te gaan. Twee weken geleden werd de otter voor het eerst in vijftig jaar weer gezien in de Gelderse Poort, een natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen. Eerder deze maand werd bekend dat de otter is gezien in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans. Ze werden toen ze in verschillende regio's uitgezet.