Gevangenisbewaarders willen staken

Beveiligers van het particuliere beveiligingsbedrijf G4S leggen volgende maand mogelijk het werk neer. Ze zijn het niet eens met een sociaal plan dat is opgesteld vanwege de bezuinigingen in het gevangeniswezen, melden de vakbonden dinsdag.

Vanwege de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moeten een aantal gevangenissen dicht en worden niet langer particuliere bedrijven ingehuurd. Daardoor staan bij G4S in de zomer vierhonderd mensen op straat.

Overleg over een sociaal plan tussen de bonden en het bedrijf leverde vorige maand niets op. Het eindbod werd door bijna alle leden afgekeurd. Toen de ondernemingsraad met een nog slechter plan kwam besloten de bonden tot actie over te gaan.

De bonden hebben een reeks eisen opgesteld die komende week in een ultimatum aan G4S worden voorgelegd. Als G4S daarna niet over de brug komt met een 'socialer' sociaal plan, gaan de beveiligers over op werkonderbrekingen. "In eerste instantie zijn die van korte duur maar daarna voor onbepaalde duur", zegt De Unie-bestuurder Maarten Hoelscher in een toelichting.

De beveiligers van G4S zijn onder meer actief in gevangenissen op Schiphol en in Zeist.