Moeizaam overleg EU-Rusland

Rusland en de Europese Unie hebben tijdens de topontmoeting dinsdag in Brussel niet hun onderlinge geschillen kunnen wegwerken. Wel onderstreepten ze het belang van hun strategische relatie, en de Russische president Vladimir Poetin beloofde niet te zullen ingrijpen in buurland Oekraïne.

Het was een 'open, eerlijke en zakelijke' discussie, zeiden Poetin en de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, op een gezamenlijke persconferentie.

Van Rompuy en Barroso uitten hun zorg over de situatie in Oekraïne, waar verscheidene hoge EU-functionarissen pogen te bemiddelen tussen regering en oppositie. Poetin moest niets hebben van bemoeienis van buitenaf in Oekraïne: "Wij hebben toch ook geen missie naar Athene gestuurd toen daar de eurocrisis uitbrak?"

Wel beloofde Poetin dat Rusland niet in Oekraïne zal interveniëren. Zijn aanbod aan Kiev van lagere gasprijzen en een lening van 15 miljard dollar blijft op tafel, ook na het aftreden van de Oekraïense premier Azarov, die eerder dinsdag zijn vertrek aankondigde.

Van Rompuy en Barroso herhaalden dat het Oostelijk Partnerschap, waarmee de EU haar banden met Oekraïne en andere ex-Sovjetrepublieken wil versterken, geen bedreiging voor Rusland vormt. Maar Poetin meent dat zijn land hierdoor economische schade zou lijden.

Van hun kant klaagden de EU-leiders over Russische protectionistische maatregelen, zoals de regels waarmee Rusland EU-produkten tegenhoudt. Die regels zijn 'van praktisch belang voor onze economie', aldus Poetin.

Poetin onderstreepte wel het belang van de EU-Russische handelsrelaties. Beide partijen beklemtoonden dat er geen scheidslijn door het Europese continent mag lopen.

Uiteindelijk spraken de twee kampen af dat ze verder zullen praten over het Oostelijk Partnerschap en over samenwerking tegen terrorisme.