Morsi: ik ben president van Egypte

De tweede rechtszaak tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is dinsdag meteen na aanvang voor bijna een maand verdaagd. Morsi schikte zich tijdens de openingszitting opnieuw niet gedwee onder het gezag van de rechter.

De afgezette Egyptische president stond dinsdag alleen in een wit gevangenisuniform in een geluidsdichte kooi van metaal en glas. Daar schreeuwde en gebaarde hij boos naar de rechter: "Wie ben jij? Vertel het me!" "Ik ben het hoofd van het Egyptische strafhof!", antwoordde rechter Shabaan el-Shami. Morsi zei volgens een televisieverslaggever tegen de rechter dat hij de legitieme leider van Egypte is en blijft.

Andere aangeklaagden riepen tijdens de rechtszitting dat hun rechtszaak 'onrechtmatig' is. Zij gingen met hun rug naar het hof staan uit protest tegen hun vervolging. De Egyptische staatstelevisie zond sommige delen van de rechtszaak niet uit. Morsi stond met 129 anderen terecht, onder wie leden en leiders van de Egyptische Moslimbroederschap, de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamasbeweging. De aanklachten hadden allemaal betrekking op een gevangenisuitbraak tijdens de opstand tegen het regime van Morsi's voorganger Hosni Mubarak. Toen ontsnapten meer dan 20 duizend gevangenen tijdens de meest gewelddadige periode van de revolutie tegen Mubaraks bewind.

Volgens Egyptische autoriteiten was de gevangenisuitbraak onderdeel van een georganiseerde poging om het land te destabiliseren. Morsi zou met buitenlandse groeperingen hebben samengewerkt om de Egyptische staat te ondermijnen.

Mensenrechtenorganisaties roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar deze chaotische gebeurtenissen. Een advocaat voor de Moslimbroederschap stelde dat de rechtszaak slechts leek te zijn aangespannen om Morsi en de Moslimbroederschap te 'belasteren'.

Morsi werd in juli vorig jaar afgezet en gearresteerd. Hij staat ook terecht in drie andere rechtszaken. In sommige hiervan kan hij de doodstraf krijgen. In de rechtszaak van dinsdag wordt een levenslange gevangenisstraf geëist. Dinsdag raakten aanhangers van Morsi in Caïro slaags met de politie. Een medewerker van het ministerie van binnenlandse zaken kwam bij een beschieting om het leven. De Egyptische autoriteiten schroeven de veiligheid op in de hoofdstad en verwachten later vandaag meer gewelddadige incidenten.