FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 januari 2014

[BDO WK] Kist klaar in Frimley Green

Darter Christian Kist heeft de eerste ronde van het WK van dartsbond BDO niet overleefd. De 27-jarige uit Overijssel ging in Frimley Green met 3-1 onderuit tegen James Wilson. Kist, in 2012 nog wereldkampioen, won de eerste set van de partij. Hij had zich via de voorronde voor het hoofdtoernooi geplaatst.

Met de uitschakeling van Kist is het aantal Nederlanders teruggebracht tot drie. Wesley Harms, Jan Dekker en Rick Hofstra plaatsten zich voor de tweede ronde van het toernooi. Harms en Hofstra komen daarin woensdag in actie. Het WK duurt nog tot en met zondag.

[Dakar] Karginov wint, De Rooy leidt

De Rus Andrej Karginov heeft dinsdag de derde etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. Hij stuurde zijn Kamaz in 3:21.09 uur over het 301 kilometer lange parcours. Daarmee bleef hij de Iveco van Gerard de Rooy 2.42 minuten voor. De Tsjech Ales Loprais werd in zijn Tatra derde op 4.54 van Karginov.

In het algemeen klassement loopt De Rooy uit. De Brabander greep gisteren al de leiding nadat hij de tijd die hij besteed had aan het helpen van Ayrat Mardeev teruggekregen had. Hij staat nu 18.49 minuten voor op Marcel van Vliet in zijn MAN. Karginov is de nummer drie, maar geeft al 39.10 minuten toe op De Rooy. Hans Stacey staat vierde op 45.36 minuten van zijn ploeggenoot De Rooy.

'Hulpverleners 9-11 veinsden klachten'

Tientallen politieagenten, brandweerlieden en gevangenbewaarders zijn door justitie in Manhattan aangeklaagd omdat zij psychische problemen veinsden of erger deden voorkomen om federale arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te krijgen. Sommigen beweerden dat hun klachten voortkwamen uit de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Vier verdachten zouden de voormalige hulpverleners hebben geleerd hoe ze symptomen van depressie en andere psychische klachten moesten beschrijven om te worden geloofd. Van uitkeringen die in sommige gevallen tot vijfhonderdduizend dollar gingen streken zij tienduizenden op aan commissie, stelt aanklager Cyrus Vance Jr.

Een van de verdachten die beweerde niet te kunnen werken was vechtsportinstructeur. Een ander die zogenaamd zijn huis niet uit durfde verdiende geld als ijscoman op een straatfestival. Weer een ander die beweerde door een depressie aan huis gekluisterd te zijn werd gefotografeerd op een jetski. Veel verdachten beweerden niet met computers te kunnen werken, maar waren wel te vinden op Facebook, Twitter en YouTube.

Stadhuis Dordrecht beschoten tijdens receptie

Het stadhuis van Dordrecht is dinsdagavond beschoten terwijl een nieuwjaarsreceptie aan de gang was. Niemand is hierbij gewond geraakt. Een kogel is in een raamkozijn terechtgekomen, meldt RTV Rijnmond. De politie laat via Twitter weten dat bij het stadhuis schoten zijn gehoord en dat hulzen zijn gevonden.

In het stadhuis vond dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur plaats. De schoten zijn volgens RTV Rijnmond afgevuurd vanaf de Groenmarkt. Daar zou de politie in elk geval vijf hulzen hebben gevonden.

Een verslaggever van RTV Rijnmond, die bij de receptie aanwezig was, stelt volgens de omroep dat met gerichte schoten zeker slachtoffers zouden zijn gevallen.

Tijdelijk demonstratieverbod in centrum Athene

De Griekse autoriteiten hebben voor woensdag tussen 06.00 uur en 24.00 uur een demonstratieverbod ingesteld in het centrum van Athene. Ze willen protesten voorkomen bij festiviteiten rond het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie. Hiervoor worden voorzitter Jose Manuel Barroso en andere leden van de Europese Commissie verwacht.

Een soortgelijk tijdelijk demonstratieverbod werd vorig jaar ook ingesteld tijdens het bezoek van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble aan Athene.

Griekenland hoopt tijdens het EU-voorzitterschap uit een zes jaar durende recessie te komen. Het is de afgelopen jaren financieel overeind gebleven met een pakket noodkredieten, in ruil waarvoor het drastische hervormingen heeft moeten doorvoeren en het mes heeft moeten zetten in de publieke sector. In het komende halfjaar wil Griekenland een nieuwe schuldenregeling treffen om de staatsschuld dragelijk te maken, zegt minister van financiën Yannis Stournaras.

Ruim tweeduizend politieagenten zijn opgetrommeld om te zorgen dat de festiviteiten ordelijk verlopen. Zeker één linkse protestgroep heeft aangekondigd zich niets van het demonstratieverbod te zullen aantrekken.

Leidse astronomen ontdekken nieuwe sterrenstelsels

Een internationaal onderzoeksteam met daarin drie Leidse astronomen hebben vier 'ongewoon' heldere en zeer jonge sterrenstelsels gevonden. Het gaat om stelsels van meer dan dertien miljard jaar oud die 'slechts' vijfhonderd miljoen jaar na de oerknal zijn ontstaan. Dat meldt de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie dinsdag.

Het team, dat onder leiding staat van Pascal Oesch van de Universiteit van Californië in Santa Cruz en de Yale-universiteit, deed de ontdekkingen met de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer. De sterrenkundigen zijn verrast door de vondst. "We zagen plotseling heldere, zware melkwegstelsels, zo snel na de oerknal. Dat was totaal onverwacht", aldus Oesch. De Leidse astronoom Rychard Bouwens noemt de vondst 'verbazingwekkend'.

De grootte van de stelsels is slechts een twintigste van de Melkweg, maar er is wel veel stervormingsactiviteit. Daardoor zijn de stelsels ook zo helder. De helderste vormt waarschijnlijk vijftig keer zo snel sterren als de Melkweg nu doet en samen bevatten de stelsels rond de een miljard sterren.

Leidenaar Ivo Labbé vertelt dat het team staat 'te popelen' om met vervolgwaarnemingen de vondst te bevestigen. De ontdekking van de sterrenstelsels is gepresenteerd tijdens een congres van de Amerikaanse Astronomische Vereniging dat sinds zondag tot en met donderdag wordt gehouden in Washington.

Vrachtvliegtuig maakt voorzorgslanding op Schiphol

Een Deens vrachtvliegtuig heeft dinsdagavond een voorzorgslanding gemaakt op Schiphol. Het toestel is veilig geland. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven.

De regionale omroep RTV Noord-Holland meldt dat het vliegtuig vanwege motorproblemen was uitgeweken naar Schiphol, maar de woordvoerder kan dit niet bevestigen. Zoals de procedures voorschrijven als een piloot aangeeft een voorzorgslanding te willen maken, stond de brandweer klaar bij de landingsbaan. Het vliegtuig vertrekt mogelijk woensdag weer.

Grote brand met veel rook in Roermond

In een voormalige kaasfabriek in Roermond heeft dinsdagavond een grote brand gewoed. Bij de brand kwam veel rook vrij. Daarom werd een daklozenopvang in de buurt korte tijd ontruimd. Ook vanuit het Laurentius Ziekenhuis in Roermond kwamen klachten binnen over rookoverlast, meldt een brandweerwoordvoerder.

De hulpdiensten werden rond 20.30 uur gewaarschuwd over de brand in het lege bedrijfsgebouw aan de Prins Bernhardstraat. De brand woedde in een container op de binnenplaats, die tegen het gebouw aanstond.

Omstreeks 21.15 uur had de brandweer het vuur onder controle en was de rook grotendeels verdwenen. De opvang, die zich in de rookpluim bevond, is weer vrijgegeven. Hoeveel mensen de opvang tijdelijk moesten verlaten, weet de zegsman niet.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Dennis Rodman uit zijn dak na kritische vraag

Voormalig NBA-basketbalster Dennis Rodman is dinsdag tegenover CNN uit zijn dak gegaan na een kritische vraag over zijn trip naar Noord-Korea en zijn plan om een demonstratiewedstrijd te spelen op de verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Rodman ontplofte toen Chris Cuomo hem vroeg of hij bij zijn vriend Kim voor de vrijlating wilde pleiten van Kenneth Bae, een Amerikaanse missionaris met gezondheidsklachten die is vastgezet wegens niet nader omschreven 'misdaden tegen de staat'.

"Begrijp je wel wat hij heeft gedaan? In dit land?" vroeg Rodman.

"Wat heeft hij dan gedaan? Vertel jij het maar", vroeg de CNN-presentator.

"Zeg jij het mij", zei Rodman. "Zeg jij het mij. Waarom wordt hij vastgehouden?"

Vervolgens ging de basketballer helemaal uit zijn dak. Hij schreeuwde over offers die door hem en zijn medespelers werden gebracht en beschuldigde Cuomo ervan helemaal niet zijn nek uit te steken. Hij zijn 'geen reet' te geven om wat de CNN-presentator ervan vindt. Toen hij na twee minuten eindelijk bedaarde liet hij de veel kalmere Charles Smith de 'niet-politieke' houding van de spelers aan Cuomo uitleggen.

"Wat wij doen is positief, maar het wordt in de schaduw gesteld door de andere omstandigheden eromheen", zei Smith later tegen persbureau AP. "Klaarblijkelijk komt onze boodschap niet goed over door de omstandigheden die veel groter zijn dan wij en ik denk dat dit komt door de politiek en de regering."

Rodman kwam maandag met zeven ex-NBA-spelers en vier straatbasketballers naar Pyongyang. De demonstratiewedstrijd zou een nieuwe mijlpaal zijn in Rodmans opmerkelijke relatie met de basketbalgekke Kim, die zelden buitenlanders ontvangt en een van de raadselachtigste leiders ter wereld is. Rodman zegt dat hij met de dood is bedreigd voor zijn herhaalde bezoeken aan Noord-Korea en Kim, die hij een 'vriend-voor-het-leven' heeft genoemd.

Rodman is de bekendste Amerikaan die Kim heeft ontmoet sinds die zijn plotseling overleden vader Kim Jong Il in december 2012 opvolgde. Hij reisde in februari voor het eerst naar Noord-Korea en was daar voor de kerst weer om spelers voor het Noord-Koreaanse basketbalteam te selecteren. Zijn plan om een demonstratiewedstrijd te spelen is fel bekritiseerd vanwege de slechte staat van de mensenrechten in Noord-Korea, de ontwikkeling van kernwapens en het geregeld door Pyongyang geuite dreigement om die in te zetten tegen Seoul en Washington.

Smith zei spijt te voelen 'voor Dennis en voor de spelers'.

"Ik voel spijt omdat wij iets positiefs proberen te doen, maar het is veel groter dan wij. Wij zijn niet naïef, wij begrijpen waarom de zaken worden voorgesteld zoals zij zijn. Wij kunnen er niets aan doen, als het wel zo was deden wij het ook. Maar wij zijn niet bekwaam op dit terrein. Zeker Dennis niet."

Timmer legt zich neer bij uitspraak in zaak-Nauta

Team Liga zal zich neerleggen bij de uitspraak van de geschillencommissie dat er geen skate-off zal plaatsvinden tussen Yvonne Nauta en Annouk van der Weijden. Dit meldde coach Marianne timmer vanavond.

''Of ik boos ben? Ik ben meer teleurgesteld. Wij hadden graag gewild dat beide schaatssters een faire kans hadden gekregen op kwalificatie voor de Spelen. Iedereen heeft kunnen zien dat Yvonne die niet gekregen heeft." aldus Timmer in een eerste reactie. Liga wilde een skate-off omdat hun rijdster Nauta tijdens het olympische kwalificatietoernooi op de 3.000 meter werd gehinderd door Linda de Vries. uiteindelijk kwam ze 0,03 seconde tekort voor kwalificatie.

De geschillencommissie stelde echter dat de schaatsbond het selectiedocument, waarin staat dat een skate-off alleen mogelijk is als schaatsers ex aequo eindigen, correct heeft toegepast en wees de vordering van Nauta daardoor van de hand. "Dat is natuurlijk teleurstellend voor ons. Ik had graag gewild dat Yvonne en Annouk het in een man-tegen-man-gevecht konden uitvechten", aldus Timmer, ''en dat de beste dan naar Sochi was gegaan. "Maar we gaan niet verder procederen. We nemen ons verlies en gaan op naar het EK allround en de Spelen. Er komen nog mooie wedstrijden aan."

Voormalig Miss Venezuela doodgeschoten

De Venezolaanse beroemdheid Monica Spear is vermoord. De 29-jarige ex-Miss Venezuela en soapactrice is maandagavond doodgeschoten nabij Puerto Cabello, toen zij en haar ex-man zich verzetten tijdens een beroving. Ook hij overleefde het niet.

Spear en haar tien jaar oudere Ierse ex, met wie ze nog goed overweg kon, werden beroofd terwijl ze met hun 5-jarige dochter na autopech aan de kant van de weg stonden te wachten op een sleepwagen. Het meisje raakte gewond, haar toestand is stabiel.

Williams blij met regelwijzigingen

Het team van Williams hoopt dit jaar een grote sprong vooruit te maken. Onder andere door het technisch leiderschap van Pat Symonds en de overstap naar motoren van Mercedes is de kans op progressie aanwezig. Ook door de ingrijpende regelwijzigingen verwacht het Britse team 2013 achter zich te kunnen laten.

"De nieuwe reglementen komen ons erg goed uit, want zonder was het stukken moeilijker geweest om flinke vooruitgang te boeken. Ik denk niet dat de pikorde drastisch zal veranderen, maar het geeft de teams die meer dan een seconde achterstand hadden wel de gelegenheid om goed te kijken naar wat ze anders kunnen doen. Dat proberen wij ook te doen. Afgelopen jaar stond volledig in het teken van het meeste uit onze middelen halen en de regels voor dit seizoen omarmen." aldus vice-teambaas Claire Williams.

Williams is ook blij met de komst van Felipe Massa: "Een van de dingen waar we enorm enthousiast over zijn is zijn gedrevenheid om te helpen bij de wederopbouw van dit team. Dat is precies wat we wilden. We verwachten van hem niet alleen dat hij op de circuits presteert, maar ook dat hij regelmatig een bezoek brengt aan de fabriek om de engineers te stimuleren en te helpen. En zo is Felipe ook. Hij wil zijn armen uit de mouwen steken en een integraal deel van het team uitmaken."

Williams is het afgelopen seizoen teleurstellend als 9e geëindigd in het kampioenschap.

Timmermans: Cubanen moeten mening kunnen uiten

Er moet meer vrijheid van meningsuiting komen in Cuba. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan het land. Hij toonde zich positief over een wet die het Cubaanse dissidenten mogelijk maakt om naar het buitenland te reizen, maar vindt dat ze ook in eigen land hun mening moeten kunnen uiten.

Ook vindt Timmermans dat de toegang tot het internet moet worden vergroot. Hij heeft daarbij Nederlandse hulp aangeboden. Verder zei de minister in een gesprek met zijn Cubaanse ambtsgenoot Bruno Rodriguez dat Cuba de politieke en economische hervormingen waaraan het is begonnen, moet doorzetten. Ook moeten er verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van mensenrechten.

Timmermans was op bezoek in Cuba om namens Nederland de banden aan te halen. Eerder dinsdag riep hij Europa op om hetzelfde te doen. "We moeten zien of we een nieuwe relatie kunnen opbouwen." Volgens de minister is het tijd dat Europa zijn positie ten opzichte van Cuba herziet. "Het is volgens mij belangrijk dat we niet alleen naar de politiek kijken, maar de menselijke contacten tussen Europa en Cuba versterken. Ik wil dat Cuba en de EU met elkaar in gesprek gaan."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besluiten begin dit jaar of en hoe met Cuba kan worden onderhandeld over een nieuw bilateraal akkoord. Timmermans heeft deze ontwikkeling ook met Rodriguez besproken.

Volgens Timmermans is Cuba begonnen aan een politiek en economisch hervormingsproces dat de aandacht verdient. Het land krijgt internationaal veel kritiek, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen. Cuba onderhoudt koele betrekkingen met de Verenigde Staten, die een embargo tegen het land hebben ingesteld. Sinds Raúl Castro de macht overnam van zijn oudere broer Fidel zou wel vooruitgang zijn geboekt.

Dinsdag was de laatste dag van het bezoek van de minister. Timmermans is de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die een bezoek heeft gebracht aan Cuba.

Ook vrouwen ruften en poepen

Het meest schokkende nieuws van de dag komt vandaag uit eigen land. Vrouwen laten namelijk ook wel eens een scheet. En tot overmaat van ramp draaien ze ook geregeld een drol.

Vrouwensite Ze.nl heeft een vragenlijst online gezet die door meer dan 750 dames van rond de 30 jaren is ingevuld. Alhoewel, dames. De meeste varkens schromen namelijk niet om een ruft te laten.

En het maakt daarbij niet uit als jij als man bij haar op de bank zit. Maar liefst vier op de tien laat hem rustig waaien als ze droog naast je gezellige verhalen vertelt over je schoonmoeder. Daarentegen geeft 38 procent van de vrouwen aan er pas eentje te laten ontsnappen als het echt niet anders kan.

Gelukkig bestaan er ook nog beschaafde vrouwen. Een kwart van hen gaat keurig even de gang op om een bout te laten. Toch laat de overgrote meerderheid, 39 procent, stiekem eentje zonder een spier te verrekken. En juist die sneaky ruften stinken het hardst.

Laten ze er toch per ongeluk eentje waaien, dan doet 71 procent van de vrouwen of haar neus bloedt. Zeven procent biecht de zonde eerlijk op terwijl vijf procent een ander de schuld geeft.

Oh ja, vrouwen blijken ook nog eens te poepen. En dan is het dit keer niet Vlaams voor neuken. Alle vrouwen maken zich hier schuldig aan, al doet 41 procent van hen dit het liefst niet bij haar schoonouders. Zeventien procent gaat niet op het werk schijten, terwijl 15 procent weigert Wijnaldum uit de selectie te zetten op een dixi tijdens een popfestival.

Bulgaarse moordverdachte gepakt in Den Bosch

Een 24-jarige Bulgaar die donderdag in zijn eigen land een vrouw zou hebben ontvoerd en vermoord, is een paar dagen later gearresteerd in Den Bosch. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam desgevraagd weten.

De man werd in de nacht van zondag op maandag door de politie opgepakt langs de A2 in Den Bosch. Hij zou de 24-jarige vrouw hebben ontvoerd in de buurt van Varna, een stad aan de Zwarte Zee.

Volgens Bulgaarse media sloeg hij de vrouw dood en dumpte hij haar lichaam in een wijngaard. Na de moord stuurde hij sms'jes waarin hij losgeld eiste naar de ouders van de vrouw, die bekende ondernemers zijn in het gebied.

De man is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en gaf aan niet te willen worden overgeleverd aan Bulgarije, dat een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd. De Amsterdamse rechtbank beslist binnen zestig dagen wat er met hem gaat gebeuren.

Platina Film voor Soof

Soof heeft meer dan vierhonderdduizend bezoekers naar de bioscopen getrokken. De vorige maand verschenen komedie met Lies Visschedijk heeft daarmee de platina status bereikt. "Heerlijk. Ik sta hier helemaal te glimmen", zei de hoofdrolspeelster bij het in ontvangst nemen van de bijbehorende Platina Film, dat dinsdag te zien was in RTL Boulevard.

Vorige maand ontstond er nog de nodige ophef bij de uitreiking van de Gouden Film, die wordt uitgedeeld bij honderdduizend bezoekers. Dat aantal was nog niet gehaald toen distributeur Independent Films de prijs toekende. Dat leidde tot heftige kritiek, waarop de distributeur door het stof ging.

In Soof zijn naast Visschedijk onder anderen Fedja van Huêt, Chantal Janzen en Dan Karaty te zien. De film is geregisseerd door Antoinette Beumer en gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. Er is volgens RTL Boulevard interesse getoond vanuit het buitenland voor een remake.

[Dakar] Roma pakt leiding bij auto's, Wevers in top tien

Nani Roma heeft de leiding gepakt bij de auto's in de Dakar-rally. De Spanjaard bleef in de ruim 300 kilometer special de Pool Krzysztof Holowczyc ruim een minuut voor en nam de leiding over van Stephane Peterhansel. De derde plaats was voor de Zuid-Afrikaan Leeroy Poulter, die ruim drie minuten toegaf.

Peterhansel kende een slechte dag in de rally. De in de Mini rijdende Fransman verloor bijna een half uur en staat nu vijfde in het klassement. Ook Carlos Sainz verloor tijd in zijn buggy. De Spanjaard kwam een kwartier na Roma binnen en staat vierde in het klassement op 12 minuten.

De Nederlanders Erik Wevers en Erik van Loon hadden een goede dag. Beide coureurs, uitkomend respectievelijk met HRX en Ford, wisten in de top tien te eindigen. Wevers, achtste in de rit, stormde ook in het klassement de top tien in. Hij staat nu op de negende plaats op een kleine drie kwartier van Roma.

[Upd] Vitesse: Wel visum Mori aangevraagd

Vitesse heeft geen visum voor Dan Mori aangevraagd om de Verenigde Arabische Emiraten binnen te komen. Dat heeft de ambassade van het Arabische land in Den Haag dinsdag bekendgemaakt. De ambassade volgt de ophef rond de Israëlische voetballer naar eigen zeggen met interesse.

Mori mocht niet mee op trainingskamp met Vitesse omdat de VAE het land Israël niet erkent. Dat kreeg de Arnhemse club zaterdag te horen terwijl de ploeg zondag af zou reizen. Daarop werd Mori thuisgelaten, wat de Arnhemmers op veel kritiek kwam te staan.

Trainer Peter Bosz noemde de situatie tegen de NOS 'verschrikkelijk'. "Iedereen is hier teleurgesteld en boos over. Maar we kunnen niet zo veel doen." Vitesse won dinsdag in Abu Dhabi met 3-2 van VfL Wolfsburg. Mike Havenaar, Lucas Piazon en Giorgi Chanturia zetten Vitesse op 3-0. Bas Dost deed met twee treffers in de slotfase nog iets terug voor de Duitsers.

Update 20.24 uur

In een reactie aan Voetbal International heeft Vitesse laten weten dat ze wel een visum hebben aangevraagd voor Dan Mori. "Op het moment dat duidelijk was dat we naar Abu Dhabi zouden gaan, hebben we bij het consulaat van de Verenigde Arabische Emiraten in Nederland een visumaanvraag gedaan voor alle spelers", aldus de club uit Arnhem. "Voor Mori zijn we doorverwezen naar lokale autoriteiten. Blijkbaar is er iets fout gegaan in de communicatie met de overheidsdiensten tussen de organiserende partijen."

'Jolie speelt keukengodin Lawson'

Angelina Jolie is getipt voor de rol als Nigella Lawson in een film over de Britse tv-kok. Dat schrijven Britse media op basis van boulevardkrant The Sun. Sinds de 54-jarige Lawson vorig jaar scheidde van haar tweede man Charles Saatchi en onlangs toegaf cocaïne te hebben gebruikt na de dood van haar eerste man John Diamond azen vele filmmakers op de rechten voor haar levensverhaal.

"Angie was eigenlijk van plan dit jaar eens rustig aan te doen, maar deze rol is wel heel verleidelijk", zegt een bron. "Net zoals heel wat anderen heeft het drama rond Nigella haar de voorbije maanden erg aangegrepen en ze vindt haar een opmerkelijke vrouw."

Ook zouden de rechtszaken die Lawson aanspande tegen twee voormalige medewerkers wegens fraude een belangrijk onderdeel vormen van het scenario. De medewerkers, die inmiddels zijn vrijgesproken, hebben toegestemd om hun verhaal te doen in het Britse ochtendprogramma This Morning, schrijft de Britse krant Daily Mirror. Hierin zou één van hen, Francesca Grillo, suggereren dat Lawson ondanks het verliezen van de rechtszaak er toch baat bij heeft gehad.

"Nigella heeft de meeste steun van het publiek gekregen", verklaart Grillo. "Zij is enorm geliefd en dat zal vast zo blijven. Ik maak me over haar geen zorgen."

Lawson is al jaren een fenomeen op de Britse tv met haar kookprogramma's, waarin ze gretig gebruik maakt van haar wulpse vormen en zwoele stem. Dat levert haar ook al vanaf het begin kritiek op, want de programma's zouden daarmee voornamelijk zelfverheerlijking zijn en niet over eten gaan. Vorig jaar maakte Lawson de overstap naar de Amerikaanse tv, en presenteerde met haar Amerikaanse collega Anthony Bourdain het programma The Taste.


'Angelina Jolie speelt keukengodin Nigella Lawson' (Foto: Novum)

Arrestaties na bedreigingen op twitter

In Engeland zijn twee mensjes gearresteerd wegens bedreigingen via Twitter. Het slachtoffer was een journaliste die zich hard maakte om een afbeelding van Jane Austen op een tien pondbiljet te krijgen.

De daders, de 23-jarige Isabella Sorley uit Newcastle en John Nimmo, 25 jaar oud en woonachtig te South Shields, hebben toegegeven inderdaad dreigende tweets naar feministe en journaliste Caroline Criado-Perez gezonden te hebben. Caroline heeft door haar campagne om schrijfster Jane Austen op een tien pondblijet te krijgen, zeker 86 minder prettige berichtjes ontvangen via twitter. Vooral de berichtjes van bovengenoemde pareltjes van de maatschappij kwamen hard aan. Volgens de aanklager is Caroline dusdanig door het verbaal geweld uit het veld geslagen, dat het waarschijnlijk een levenslang negatief psychologisch effect op haar zal hebben.

"Sterf! Nutteloos stuk stront", was een van de verfijnde uitingen van taal die Sorley twitterde. "Maak jezelf van kant" en "Ik heb net drie jaar in de lik gezeten, maar ik heb er wel wat jaartjes extra voor over om jou begraven te zien", waren ook van haar tedere hand. De heer in het gezelschap maakte toespelingen op een eventuele verkrachting en twitterde "ik weet jou te vinden ".

Sinds Elizabeth Fry ten faveure van Winston Churchill van het vijf pondbiljet verdween, werd geen enkel biljet nog opgesierd door een afbeelding van een dame. Toen de beheerder van de Bank of England voorstelde om op het tien pondbiljet Charles Darwin te vervangen voor Jane Austen, reageerde Caroline overenthousiast. Dat had ze dus blijkbaar beter niet kunnen doen.

De uitspraak volgt op 24 januari. In de tussentijd zit Sorley zoals ze gewend is achter de tralies, Nimmo heeft iemand zo gek gekregen om zijn borgtocht te betalen.

Nintendo moet betalen voor inbreuk 3D-patent

Slecht nieuws voor Nintendo. Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Nintendo wel degelijk inbreuk maakt op een patent van Tomita inzake het brilloos tonen van 3D-beelden op hun Nintendo 3DS handheld. Tomita diende het patent in 2003 in en kreeg het in 2008 toegewezen.

Volgens Tomita liet hij de techniek in 2003 al aan Nintendo zien, maar Nintendo wuift de kritiek weg. Toch moet Nintendo nu gaan betalen, en wel 1,82% van de opbrengst per verkochte Nintendo 3DS. De aanklacht tegen Nintendo werd in 2011 al ingediend.

Tomita Technologies, een bedrijf opgericht door ex-Sony medewerker Seijiro Tomita, wilde aanvankelijk een vast bedrag per 3DS. De rechter oordeelde echter dat een percentage eerlijker is vanwege het feit dat de verkoopprijzen van elektronica door de jaren heen altijd dalen en de opbrengst van Nintendo dan onevenredig terugloopt.

Leider Nusra Front maant tot eenheid

De leider van het extremistische Nusra Front heeft de Syrische rebellen opgeroepen hun onderlinge strijd te staken, omdat anders de winst die in de afgelopen maanden op de Syrische regeringsstrijdkrachten is geboekt verloren dreigt te gaan.

De boodschap van Abu Mohammed al-Golani onderstreept de ernst van de gevechten tussen een bonte verzameling van Syrische rebellengroepen en de met Al-Qaida verbonden Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

"De buitenlanders en aanhangers zullen de tol betalen als dit jihadistische strijdtoneel verloren gaat", zei Al-Golani in een geluidsopname op een website van militanten. "Het regime zal zichzelf nieuw leven inblazen, nadat het bijna was verdwenen. Het Westen en de sjiieten zullen een plek vinden om zich in deze strijd te mengen."

De gevechten braken vrijdag uit nadat de extremisten volgens bewoners een populaire arts in Aleppo hadden gemarteld en vermoord. Van de noordelijke provincie Aleppo heeft de strijd zich inmiddels verspreid naar Idlib en de oostelijke provincie Raqqa. Het zijn de ergste onderlinge gevechten tussen de opstandelingen sinds het begin van de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011.

De strijd tegen de radicale extremisten voegt een nieuwe laag van complexiteit toe aan het conflict in Syrië, minder dan drie weken voor de opening van een geplande internationale vredesconferentie.

Het Nusra Front en de ISIL zijn ideologisch sterk aan elkaar verwant; het zijn allebei extremistische islamitische groepen die trouw zijn aan Al-Qaida. Maar het Nusra Front wordt door Syriërs gedomineerd en wil in de eerste plaats Assad omverwerpen, waar ISIL zich de inrichting van een islamitische staat ten doel stelt.

Sinds maart heeft ISIL zich dieper genesteld in gebieden die door andere opstandelingen werden beheerst. De spanningen liepen langzaam op, doordat de extremisten buitenlandse journalisten, Syrische activisten, rivaliserende rebellen en anderen die kritiek hadden op hun optreden gevangenzetten. De wrevel groeide ook doordat de leiding van ISIL niet Syrisch, maar grotendeels buitenlands is.

"Het foute beleid dat ISIL voerde heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan van dit conflict", zegt Al-Golani. Geprobeerd wordt een raad te vormen die een eind moet maken aan de gevechten.

De verhevigde strijd belooft weinig goeds voor tientallen Syriërs en buitenlanders die in handen zijn van ISIL. Syrische activisten meldden dinsdag dat vier collega's die door de extremisten in de noordelijke stad Aleppo gevangen werden gehouden zijn vermoord. De vier werden maandag omgebracht tijdens gevechten rond een oogkliniek die een bolwerk was van ISIL.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn ook drie Syriërs die maanden geleden in de oostelijke stad Kafar Zeita door extremisten gevangen waren genomen gedood. Andere Syriërs die aan de extremisten in Idlib waren ontsnapt, verklaarden dat twee andere gevangenen waren onthoofd.

Willibrord Frequin maakt programma met Kim Kötter

Willibrord Frequin en Kim Kötter ontwikkelen samen een televisieprogramma. Dat vertelde de presentator dinsdag in Show Vandaag. "We zijn met Kim bezig met een programma dat zij presenteert. Dat heet Spannende Vrouwen", zei hij. Over de inhoud wilde de 72-jarge Frequin niets kwijt.

De presentator, die dit jaar na een verloving van twee jaar gaat trouwen, kwam vroeger op tv met De Week van Willibrord. De 31-jarige Kötter is voormalig Miss Nederland. De twee waren vorig jaar samen te zien in Jouw Vrouw, Mijn Vrouw VIPS, waarin ze een week lang samen moesten leven.

Ferdinand laat ziekenboeg United uitpuilen

Het houdt maar niet op voor Manchester United. Na de blessure van Rio Ferdinand puilt de lappenmand van de Engelse grootmacht uit.

De verdediger is in ieder geval twee weken uitgeschakeld vanwege een kniekwetsuur die hij opliep in de FA Cup-wedstrijd tegen Swansea City (1-2-verlies). Ferdinand viel een kwartier voor tijd uit en mist nu de wedstrijden tegen Sunderland (League Cup) en de competitieduels met Swansea City en Chelsea.

De Engelsman is dit seizoen nauwelijks fit geweest bij Manchester United. Hij kwam pas zeven wedstrijden in actie en zijn rol lijkt zo langzamerhand wel uitgespeeld. Manager David Moyes sprak onlangs wel zijn vertrouwen in de verdediger in. "Over het algemeen is Rio nog altijd een onderdeel van mijn plannen. Rio en Nemanja (Vidic, red.) zijn twee van de beste centrale verdedigers van hun generatie in de Premier League geweest. De afgelopen tien jaar waren zij geweldig."

De nieuwe blessure van Ferdinand is een tegenvaller voor Moyes, die al zoveel spelers moet missen, waaronder Robin van Persie en Wayne Rooney. Bovendien heeft hij weinig goede centrale verdedigers achter de hand. Vidic is blessuregevoelig en moet voorzichtig worden behandeld, terwijl Jonny Evans en Chris Smalling geen goede indruk hebben achtergelaten.

De defensieve zorgen zijn in de cijfers terug te zien. In twintig wedstrijden in de Premier League kreeg Manchester United 24 doelpunten tegen.

Derde dlc-pack voor WWE 2K14 onthuld

2K heeft vandaag bekendgemaakt wat er in de derde dlc voor WWE 2K14 zal zitten. Voor € 7,99 krijg je onder andere vier nieuwe personages: Bruno Sammartino, Dusty Rhodes, Rick Rude en Jake Roberts. Te zien in onderstaande screenshots.

Het complete overzicht van de dlc:

  • WWE Hall of Famers: Bruno Sammartino and “The American Dream” Dusty Rhodes;
  • Legendary WWE Superstars: “Ravishing” Rick Rude and Jake “The Snake” Roberts;
  • Playable Superstar: WWE Manager and pop culture icon Virgil;
  • Custom Superstar Heads: 14 new Superstar heads to utilize for the most creative freedom in WWE Games history

Gamers met een WWE 2K14 Season Pass kunnen de dlc gratis binnenhalen via Xbox Live of PlayStation Network.

Damrak sluit op hoogste stand sinds september 2008

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft de dag afgesloten met een forse winst, wat resulteerde in de hoogste stand sinds 8 september 2008. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 402,97 punten, terwijl de AMX 0,4 procent hoger sloot. Ook omringende beurzen noteerden in het groen en sloten in lijn met de AEX.

Op de AEX sloten negentien van de 25 fondsen hoger met als uitblinker Air France-KLM, dat 5,6 procent hoger eindigde. ING Groep volgde met een winst van 3,6 procent.

Ook PostNL en Randstad stegen flink en sloten respectievelijk 2,6 en 2,2 procent hoger. De uitzender werd door Kempen & Co getipt voor 2014. Randstad was in 2013 al de grootste stijger in de AEX.

Aegon ging met een verlies van een procent fors onderuit nadat JPMorgan Cazenove het advies voor de verzekeraar, ondanks een verhoging van het koersdoel, verlaagde naar neutraal. In 2013 was Aegon nog goed voor een koerswinst van ruim veertig procent.

In de AMX (+0,4 procent) voerde Arcadis de stijgers aan met een winst van 3,5 procent. Voorbeurs presenteerde het advies- en ingenieursbureau een opdracht in China ter waarde van meer dan 25 miljoen dollar. Verder gaf Kempen een initieel koopadvies af voor Arcadis en kwam het fonds terecht op de favorietenlijst.

Delta Lloyd volgde Arcadis met een winst van 2,1 procent nadat JPMorgan de verzekeraar op de kooplijst plaatste na een opwaartse bijstelling van de winstverwachtingen voor dit jaar en volgend jaar met dubbele cijfers.

Vopak sloot de rijen met een verlies van 1,4 procent na een negatief rapport door Kempen.

Onder de smallcaps viel Value8 op met een koerswinst van 3,0 procent nadat het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries liet weten vertrouwen te hebben in een stijging van het eigen vermogen per aandeel in 2013.

Arseus leverde 2,3 procent in nadat KBC Securities het advies verlaagde van Kopen naar Houden na de sterke koersprestatie van de afgelopen maanden. Wel stelde de Belgische bank het koersdoel opwaarts bij van 25 naar 27 euro.

Bij het sluiten van de Europese markten noteerde de Dow Jones Index 0,7 procent hoger op 16.545,32 punten. De S&P500 Index steeg 0,6 procent in en techbeurs Nasdaq won ruim 0,9 procent.

Klassieker Mario Bros. naar 3DS eShop

Nintendo heeft bekendgemaakt dat het klassieke Mario Bros. aanstaande donderdag in de eShop voor Nintendo 3DS te koop zal zijn. De Virtual Console-release gaat € 4,99 kosten en zal met twee spelers te spelen zijn.

Ook Wii U krijgt komende donderdag een Virtual Console release: Contra III, oftewel Super Probotector, zal voor € 7,99 te downloaden zijn. Deze release is de 60 Hz Amerikaanse versie.

Naast nieuwe releases zijn er ook wat tijdelijke afprijzingen:

  • Myst (3DS) kost van 9 januari t/m 31 januari slechts € 9,99 in plaats van 13,99
  • Aqua Moto Racing (3DS) gaat van 9 januari t/m 23 januari naar € 5,99 van € 7,99 


Contra III voor Wii U

[Dakar] Barreda verstevigt leidende positie

Joan Barreda Bort heeft de derde etappe gewonnen in de Dakar-rally bij de motoren. De Spanjaard, uitkomend voor Honda, was in de etappe van San Rafael naar San Juan de Fransman Cyril Despres bijna vijf minuten te snel af.

De derde plaats ging naar de Spanjaard Marc Coma, die bijna zeven minuten toe moest geven op zijn landgenoot. Barreda, ook al winnaar van de eerste etappe, verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij staat nu ruim dertien minuten voor Despres en bijna veertien op Coma.

Beste Nederlander in de etappe was Robert van Pelt op de 23e plaats. Hij kwam een uur en acht minuten na Barreda over de streep. Voor Humprey Senn van Basel is de wedstrijd voorbij. Hij heeft te veel last van zijn gebroken sleutelbeen en heeft bovendien zijn been verdraaid. In het klassement is Henk Knuiman na het uitvallen van Frans Verhoeven nu de beste Nederlander. Knuiman staat op de 22e plaats op twee uur achterstand van leider Barreda.

Bij de quads was de dagzege voor de Pool Rafal Sonik. Hij had aan de streep bijna vier minuten voorsprong op de Chileen Ignacio Casale. Sebastian Husseini deed het wederom goed met een vierde positie op bijna vijf minuten achterstand. In het klassement gaat Sonik nu aan de leiding voor Casale en Husseini die ruim zeven minuten achter de koploper ligt. De leider tot vandaag was de Argentijn Marcos Patronelli. Hij zag zijn quad in een zeker 400 meter diep ravijn verdwijnen en moest opgeven. Zelf is hij ongedeerd gebleven.

Verzoek skate-off Nauta afgewezen

Het verzoek van Yvonne Nauta en Team Liga om een skate-off voor de derde plek op de 3000 meter op de Olympische Spelen in Sochi is door de geschillencommissie van de KNSB afgewezen. Annouk van der Weijden zal gewoon naar Sochi gaan om deze afstand te rijden.

De commissie, bestaande uit onafhankelijke advocaten, is van mening dat de schaatsbond de vooraf opgestelde selectiecriteria correct heeft toegepast. Nauta werd tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) tijdens haar rit op de drie kilometer door Linda de Vries gehinderd. Uiteindelijk kwam zij driehonderdste van een seconde tekort om beslag te leggen op de derde plaats en zodoende een startbewijs voor Sochi af te dwingen.

Tijdens de sitting pleitte Floris Wubbena, advocaat van Team Liga, voor een skate-off tussen Nauta en Van der Weijden als meest sportieve oplossing. Volgens de raadsman was het OKT een soort examen. "En ze heeft geen faire kans gehad om dat examen af te leggen", zei Wubbena. "Ze werd geheel buiten haar schuld voor een voldongen feit gesteld."

Volgens KNSB behoorde een skate-off niet tot de mogelijkheden. Uitsluitend bij tijden die tot in de duizendste aan elkaar gelijk waren, hadden schaatsers het in een skate-off tegenelkaar kunnen opnemen.

De advocaat van de KNSB, Michiel van Dijk, gaf aan dat Nauta de mogelijkheid had gehad om over te rijden, via een resktate op dezelfde dag. Volgens Wubbema had een reskate geen zin. "Het overrijden is fysiek onmogelijk, dat had nooit tot een kwalificatietijd geleid."

Volgens de geschillencommissie heeft de selectiecommissie van de KNSB goed gehandeld. De geschillencommissie banadrukte dat de reglementen Nauta het recht had op een reskate, maar daar zelf vanaf zag en daarmee haar aanspraak op het derde startbewijs kwijtraakte. Ook stelde de geschillencommissie dat alle trainers, inclusief Marianne Timmer en Gianni Romme, betrokken waren bij het opstellen van het selectiedocument voor het OKT en dat bij het opstellen van de regels er geen bezwaar is gemaakt door de trainers.

Team Liga zou naar de rechter kunnen stappen om alsnog haar gelijk te halen, maar met de uitspraak van de geschillencommissie lijkt een rechtszaak kansloos.

SEGA kondigt Alien: Isolation aan

Eerder vandaag dook de game al op in de Xbox Store, maar SEGA heeft Alien: Isolation zojuist ook officieel aangekondigd. De game neemt ons terug naar de sfeer van de klassieke film uit 1979. De game wordt ontwikkeld door Creative Assembly, ook wel bekend van de Total War-serie.

Alien: Isolation vindt plaats in een buiten bedrijf genomen handelsstation, waar angst en paniek de bewoners heeft overgenomen. Volgens SEGA zullen spelers in een sfeer van constante angst moeten overleven, terwijl een onvoorspelbare, meedogenloze Xenomorph in de schaduw wacht.

“In Alien: Isolation, we have taken the series back to the roots of Ridley Scott’s 1979 movie, the original survival horror,” zo vertelt Alistair Hope, creative lead bij Creative Assembly. “Our Alien is a truly terrifying creature, as intelligent as he is hostile, relentless, brutal and unstoppable. This is the Alien game fans of the series have always wanted.”

Jeffrey Godstick, president van Twentieth Century Fox Consumer Products is ook tevreden: “Creative Assembly has created a truly incredible gaming experience, capturing perfectly the very core of what has made the Alien franchise remain relevant after 35 years. This partnership has led to the creation of a game that is simply outstanding and sets the tone for what is to come this year for the 35th anniversary of Alien.”

Alien: Isolation komt naar verwachting eind 2014 uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Alien: Isolation

Kou houdt VS in greep

Extreme kou houdt een groot deel van de Verenigde Staten in de greep. De temperatuur daalde dinsdag in 49 van de 50 staten tot beneden het vriespunt, meldde CNN. 

Op tal van plekken sneuvelden kouderecords. Zo daalde in Central Park In New York het kwik tot -15,5 graden Celsius. Een record uit 1896 voor de datum 7 januari verdween daarmee uit de boeken.

In grote delen van het noorden van de VS zorgt aanhoudend ijskoud weer er al dagen voor dat het openbare leven plat ligt. Dinsdag werden zo'n 2000 vluchten geannuleerd. Enkele honderden passagiers moesten overnachten in treinen, nadat die maandag ten westen van Chicago waren gestrand door de sneeuwmassa's.

Treinverkeer Leiden kort plat na zien vuurwapen

Het treinverkeer rond Leiden heeft dinsdagavond ongeveer twintig minuten stilgelegen nadat een treinpassagier meldde bij een medereiziger een vuurwapen te hebben gezien. Een persoon is aangehouden. Een vuurwapen is niet aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder.

Het voorval vond plaats in een trein die vanaf Den Haag onderweg was naar Leiden. De treinpassagier had de hulpdiensten gewaarschuwd, die volgens de woordvoerder besloten het zekere voor het onzekere te nemen. De trein werd daarop naar een 'veilige' plek geleid. "Dat is dus niet naar een vol perron, maar bijvoorbeeld naar de kop van een perron", legt de woordvoerder uit. Agenten gingen vervolgens de trein binnen en verrichtten de arrestatie.

Onderzocht wordt nog wat er nou precies aan de hand was. Een zegsman van de Nederlandse Spoorwegen laat even voor 19.30 uur weten dat het treinverkeer wordt hervat.

Bezwaar Nauta afgewezen door geschillencommissie

Het bezwaar dat schaatsster Yvonne Nauta aantekende tegen het mislopen van de Olympische Winterspelen op de 3000 meter is afgewezen. Dat meldt Schaatsen.nl, de officiële website van de bond. Daardoor gaat Annouk van der Weijden definitief naar Sotsji. Nauta plaatste zich wel op de 5000 meter en is in februari dus ook van de partij in Rusland.

Nauta reed tijdens het olympisch kwalificatietoernooi op de 3000 meter tegen Linda de Vries. Laat in de race hinderde De Vries de rijdster van Team Liga op de kruising. Desondanks werd ze vierde. Van der Weijden, die later reed, was drie honderdsten sneller en plaatste zich zo voor Sotsji.

Nauta verzocht de geschillencommissie van de KNSB om een skate-off tegen Van der Weijden. Die zag daar echter niets in.

PlayStation 4 staat voor op Xbox One

Op dit moment loopt PlayStation 4 qua verkoopcijfers voor op Xbox One. Sony verkocht tot nu toe 4,2 miljoen exemplaren van hun PS4 terwijl de teller bij Microsoft op 3 miljoen verkochte Xbox One-units staat. 

De strijd tussen de twee giganten lijkt niet erg spannend met 40% meer verkopen voor PlayStation 4, maar Xbox One is nog maar in 13 landen te koop waar de PlayStation 4 al bijna wereldwijd te verkrijgen is. In de komende maanden gaan we zien waar beide consoles heen gaan qua verkopen en zullen er ook steeds meer games verkrijgbaar zijn die het verschil zouden moeten gaan maken.

Nintendo heeft ondanks tegenvallende verkopen wel nog de algehele leiding in het verkoopklassement. Wii U stond eind november 2013 op 4,3 miljoen verkochte consoles wereldwijd en kende een succesvolle feestdagenperiode waarvan de cijfers nog definitief bekendgemaakt moeten worden. 

Bojan wil prijzen: "Op drie fronten actief"

Bojan Krkic is weer helemaal terug van een blessure en wil prijzen pakken met Ajax. De Spanjaard, die dit seizoen wordt gehuurd van FC Barcelona, hoopt zijn steentje bij te dragen.

"Ik baalde er uiteraard van dat ik twee keer langere tijd aan de kant heb gestaan met een blessure", zegt Bojan op de website van Ajax. "Gelukkig heb ik in december de goede vorm van de periode voor mijn blessure weer opgepakt. Hopelijk kan ik die opgaande lijn de komende maanden doortrekken, zonder dat ik gehinderd wordt door blessures."

"Ik wil vooral belangrijk zijn voor het team. Zowel met doelpunten, maar net zo goed met assists. Ik wil het maximale uit mijn periode bij Ajax halen. Ik hoop daarom zoveel mogelijk te spelen na de winterstop", aldus de spits, die sinds zijn terugkeer twee keer scoorde voor de Amsterdammers.

Bojan praat nog geregeld met Isaac Cuenca, die vorig seizoen op huurbasis actief was in de Arena. "Elke keer als ik Isaac spreek, gaat het wel even over Ajax. Hij heeft hier echt een fantastische tijd gehad. Het is mooi voor hem dat hij met Ajax kampioen is geworden. Dat wil ik uiteraard ook."

"Toch draait het niet alleen om het landskampioenschap. Vergeet niet dat we nog op drie fronten actief zijn. Ook in de beker en in de UEFA Europa League maken we kans op een prijs. Daar moeten we als team vol voor gaan. We willen zo lang mogelijk op alle fronten blijven meedoen. Hopelijk kunnen we dat dan straks in mei verzilveren", aldus de aanvaller.

Moeder diende peuter insuline toe

Een 34-jarige vrouw uit Sappemeer moet zich volgende week voor de rechtbank in Assen verantwoorden omdat zij haar gezonde zoontje in juli 2012 insuline heeft toegediend. Het destijds anderhalf jaar oude kind werd onwel. Een ambulance moest naar de woning van het gezin komen om het kind te behandelen.

De zwakbegaafde vrouw wordt poging tot zware mishandeling ten laste gelegd, zo meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Assen dinsdag. De rechtszaak dient volgende week vrijdag.

De moeder woonde op het moment van het incident met haar twee kinderen en partner in Emmen. De kinderen zijn na het voorval uit huis geplaatst. Het OM kan niet zeggen of zij nu bij een pleeggezin wonen. Ook over de partner van de vrouw kan de woordvoerder geen uitspraken doen.

De zegsvrouw vertelt dat het onderzoek naar de zaak lang heeft geduurd. Dat had onder meer te maken met het opvragen van de medische gegevens. In het gezin kwam diabetes voor, maar de peuter was kerngezond. Vooralsnog is onduidelijk waarom het kind dan toch insuline kreeg toegediend.

Bieber-fans blijven ook in Nederland weg

De film Justin Bieber: Believe heeft in de eerste week zo'n 5600 bezoekers getrokken. Volgens distributeur Dutch Film Works waren daar veel mensen bij die de film meer dan eens gingen zien. Blijkbaar weet het tieneridool ook in Nederland zijn fans niet naar de bioscoop te lokken. De bezoekcijfers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vielen ook al tegen.

De 5600 kaartjes brachten in totaal een kleine vijftigduizend euro op. Dat is doorgaans net genoeg om in de onderste regionen van de weekendtoptwintig te komen. In de VS en Groot-Brittannië kwam de film in het openingsweekend niet hoger dan de veertiende plaats.

Het matige bezoekcijfer is opvallend. Vorige maand wisten vele Beliebers, zoals Bieber-fans al jaren worden genoemd, de film nog middels een twittercampagne naar Nederland te halen. Daarvoor stond Justin Bieber: Believe niet eens op de Nederlandse bioscoopagenda.

Toch is niet gezegd dat Biebers populariteit tanende is. In april wist de zanger het Gelredome vol te krijgen. De 27 duizend stoelen waren na ruim een dag uitverkocht.

Overigens leverde zijn late aankomst, waardoor hij de schreeuwende fans bijna een uur had laten wachten, hem een flinke schadeclaim op. De organisatie verhaalde de kosten van de extra bussen waarmee de fans die hun laatste trein hadden gemist naar huis werden gebracht op het popidool, evenals de overuren van het personeel.


Bieber-fans blijven ook in Nederland weg (Foto: Novum)

Nederlandse militairen aangekomen in Mogadishu

De vijf Nederlandse militairen die tot voor kort in Uganda waren gestationeerd, zijn overgeplaatst naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. De verhuizing was gepland. "Zodra de veiligheid in Mogadishu zou toenemen, zouden de militairen worden overgeplaatst", licht een woordvoerder van het ministerie van Defensie toe.

De militairen nemen deel aan een trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM). Doel hiervan is het trainen van vooral militairen, maar ook politieagenten, om de nieuwe regering van het Afrikaanse land te ondersteunen.

Het hoofdkwartier is gestationeerd op het vliegveld van de Somalische hoofdstad. Het departement laat weten dat het daar nog niet 'honderd procent veilig is, maar dat er maatregelen zijn genomen om de risico's zo veel mogelijk te beperken'.

Naast het vijftal dat in Mogadishu verblijft, zijn ook twee militairen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gestationeerd voor dezelfde missie. Uiteindelijk worden maximaal vijftien militairen uitgezonden.

Sony kondigt streaming gamedienst aan

Sony heeft een streamingdienst voor games aangekondigd. PlayStation Now kan games streamen naar Sony's spelcomputers PS3, PS4 en de draagbare PS Vita. Dit maakte Sony bekend tijdens de elektronicabeurs CES.

De streamingdienst moet ook op tv's, tablets en smartphones werken. Sony demonstreert PlayStation Now op de beurs in Las Vegas met de game The Last Of Us. De dienst is vanaf eind januari voor een besloten groep te testen. Voor het eind van de zomer moet PlayStation Now volledig zijn gelanceerd.

Door de spellen te streamen zijn geen opslagschijven nodig en hoeven geen bestanden te worden gedownload. Gamers kunnen daardoor binnen enkele seconden beginnen met spelen. Het streamen van de spellen werkt met technologie van het bedrijf Gaikai, dat Sony eerder overnam.

Sony kondigde voor zijn PlayStation 3 en 4 ook een streaming tv-dienst met live-tv en programma's op aanvraag aan. De tv-dienst moet later dit jaar in de VS van start gaan. Volgens Sony is de PS3 al het populairste apparaat voor het kijken naar videodienst Netflix in de huiskamer.

Griekse terrorist blijft weg na verlof

De Griekse politie heeft dinsdag een landelijke klopjacht geopend op een linkse terrorist die is verdwenen tijdens nieuwjaarsverlof.

De 55-jarige Christodoulos Xiros kwam maandag niet opdagen bij een politiebureau in Noord-Griekenland, waar hij zich dagelijks moest melden. Xiros werd in 2003 samen met twee broers tot levenslang veroordeeld voor een reeks schietpartijen en bomaanslagen gepleegd door de terreurgroep 17 November. Volgens zijn advocaat Frangiskos Ragoussis beschouwt Xiros zichzelf als een politieke gevangene en is hij niet van plan terug te keren naar de Korydallos-gevangenis in Athene.

De politie heeft een auto die vermoedelijk door Xiros is gebruikt gevonden in de noordwestelijke plaats Florina, ongeveer tweehonderd kilometer van de streek Halkidiki waar hij voor het laatst werd gezien.

De autoriteiten hebben aangekondigd het verlofsysteem voor gedetineerden die wegens terrorisme of andere zware misdrijven zijn veroordeeld te herzien. Volgens de bestaande regels kunnen levenslang gestraften een paar dagen verlof krijgen als ze minstens acht jaar hebben gezeten, mits zij niet als vluchtgevaarlijk worden beschouwd of het onwaarschijnlijk wordt geacht dat ze nieuwe misdrijven begaan. Xiros had al zes keer eerder verlof gekregen, waarvan hij telkens was teruggekeerd.

Gelderse opgepakt voor pgb-fraude

Een 39-jarige vrouw uit het Gelderse Elburg heeft voor zo'n 85 duizend euro gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten. De vrouw is onlangs aangehouden. Ze heeft bekend eerder als hulpverlener in Flevoland mensen te hebben benadeeld, laat de politie dinsdag weten.

De vrouw opereerde eerst vanuit een eenmanszaak en later vanuit een stichting waarmee ze mensen zei te helpen. Dankzij een aangifte van een oud-cliënt kwam de politie haar op het spoor. Uit een inventarisatie bleek volgens de politie dat met administraties van meerdere cliënten was gefraudeerd. In totaal zijn tien aangiften tegen de vrouw gedaan. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

John de Mol in extase door kijkcijfers Utopia

John de Mol kan zijn geluk niet op over de goede start van Utopia. De eerste aflevering van de realityserie uit zijn koker trok maandagavond anderhalf miljoen kijkers naar SBS6. "Ik was echt heel heel blij, omdat ik dit echt niet verwacht had", liet De Mol dinsdagavond weten in RTL Boulevard.

De sterke start van de show verspreidt zich inmiddels als een lopend vuurtje onder Amerikaanse, Engelse Duitse en Franse tv-kopstukken. "Er zijn al een aantal landen die een bezoek hebben aangekondigd", aldus De Mol. "Die zullen zich wellicht wat bespoedigen, want dit gaat zo snel."

De mediatycoon zei eerder op de dag volgens De Telegraaf dat hij zo benieuwd was naar de kijkcijfers van Utopia dat hij de slaap niet kon vatten en daarom pillen heeft geslikt.

Limburgse koeien afgemaakt wegens botulisme

Op een melkveebedrijf in de buurt van Weert zijn eind vorig jaar 22 koeien afgemaakt wegens botulisme. Omdat de dieren niet meer konden worden afgevoerd voor de slacht en omdat de vooruitzichten 'zeer slecht' waren, werd besloten de koeien af te maken. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren dinsdag.

Een koe die na het afkalven niet meer overeind wilde komen, overleed al ruim een week eerder. Het dier had koorts en een slecht functionerend maagdarmkanaal. De koe werd na haar overlijden voor sectie overgedragen aan de gezondheidsdienst. Hieruit kwam de diagnose botulisme. In overleg met de veehouder is toen besloten het voer van de koeien te vervangen en de dieren te vaccineren.

Na een week werd het melkbedrijf opnieuw bezocht door een dierenarts van de gezondheidsdienst. Hij trof twee koeien aan die niet meer konden staan. De dieren hadden dezelfde symptonen als de eerste koe. In de wei werd een dode kip van een naburig bedrijf gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat het type botulisme dat de koeien hadden opgelopen, gerelateerd was aan pluimvee.

Toen bleek dat ook na herhaling van de vaccinatie nog steeds dieren ziek werden, is besloten het hele bedrijf te ruimen. De gezondheidsdienst raadt veehouders in de omgeving aan te overwegen hun dieren te vaccineren. In de regio komen namelijk veel pluimee en roofdieren als vossen voor.

Agüero kan in januari alweer spelen

Manchester City-manager Manuel Pellegrini verwacht spits Sergio Agüero nog deze maand terug. De spits kampt met een kuitblessure sinds de wedstrijd tegen Arsenal op 14 december.

City vreesde de Argentijn acht weken kwijt te zijn, maar volgens Pellegrini is hij eerder weer inzetbaar. "Hij is in januari terug", zegt de manager tegen BBC. "Hij werkt, hij traint. Het is erg goed nieuws. Het is altijd goed nieuws als er een speler terugkomt van een blessure, maar zeker als het een belangrijke speler als Kun is."

Agüero scoorde dit seizoen in twintig wedstrijden negentien doelpunten en zijn terugkeer zou een flinke opkikker zijn voor zijn ploeg. City staat voor moeilijke competitiewedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Chelsea en neemt het volgende maand in de Champions League op tegen FC Barcelona.

Pellegrini denkt dat ook Stevan Jovetic, die afgelopen zomer voor circa 25 miljoen euro overkwam van Fiorentina, in januari zijn rentree kan maken na blessureleed. De Montenegrijn speelde dit seizoen pas vijf keer, omdat hij worstelt met blessures en ziekte.

"Hij was de beste keuze om Kun te vervangen toen Kun geblesseerd raakte, maar je kunt er niets aan doen. We moeten optimistisch zijn over de toekomst en ik denk dat Stevan een rol zal spelen tijdens de tweede seizoenshelft", aldus Pellegrini, die met zijn ploeg toe werkt naar de halve finale in de Capital One Cup tegen West Ham van woensdag.

Vitesse gelijk op dreef tegen Wolfsburg

Vitesse heeft de vorm snel te pakken in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. De Arnhemmers wonnen de oefenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg met 3-2.

Mike Havenaar, Gio Chanturia en Lucas Piazon zorgde voor een ruime 3-0-voorsprong, maar daarmee was de wedstrijd nog niet gedaan. Ex-Heerenveen-spits Bas Dost schoot binnen drie minuten twee keer raak, waardoor het in de slotfase nog spannend werd. Vitesse hield echter stand en boekte een knappe zege op de Bundesliga-club.

AZ ging met 0-1 onderuit tegen Club Brugge. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de vijftiende minuut en werd gemaakt door Victor Vazquez. AZ kreeg zeker in de eerste helft een aantal goede kansen om terug in de wedstrijd te komen, maar de teller bleef op nul staan.

SC Heerenveen speelde twee oefenwedstrijden tegen Bayer Leverkusen en verloor beide duels. Eerder op de dag waren de Duitsers met 4-3 te sterk. Ramon Zomer, Alfred Finnbogason en Hakim Ziyech scoorden namens de Friezen. De tweede wedstrijd later op de dag ging met 2-0 verloren.

Ook ADO Den Haag wist zijn oefenwedstrijd niet in winst om te zetten. Preussen Münster was met 0-1 te sterk. Danny Holla kreeg tien minuten voor tijd een rode kaart namens de eredivisionist.

Ajax maakt goede beurt bij KNVB

Ajax heeft de maximale score gehaald in het financieel ratingsysteem van de licentiecommissie. De KNVB beloonde de Amsterdamse club op gepaste wijze.

Bij het hoofdkantoor van de landskampioen werd in de winterstop een taart bezorgd, afkomstig van de KNVB. Vanwege de perfecte score in het ratingsysteem van de licentiecommissie, meldt Ajax op de officiële website.

Het kwam sinds de invoering van de licentiecommissie nog niet voor dat een club een maximale score haalde. "Ik was in het buitenland toen ik gebeld werd door de KNVB. Dus zelf heb ik de taart niet gezien, maar het personeel heeft er van kunnen smullen", laat financieel directeur Jeroen Slop met gepaste trots weten.

"Het is prachtig dat we er op financieel gebied zo goed voorstaan. Maar dit komt voornamelijk door deelname aan de UEFA Champions League en de mooie transferresultaten", vervolgt de financiële man.

Ajax nam dit seizoen voor de vierde achtereenvolgende keer deel aan de Champions League. Daarnaast vertrokken in de laatste jaren de beste spelers van de club, maar wel voor flinke transfersommen.

Op de lauweren rusten is er echter niet bij volgens Slop. Het is nu namelijk zaak om de goede resultaten een goed gevolg te geven. "Het zou mooi zijn als we deze lijn kunnen doortrekken en dat we in dit nieuwe jaar ook op sportief gebied weer mooie resultaten kunnen bijboeken."

Genaaid door Stef Blok

Hoewel het je soms een aardige bom duiten kan opleveren, is het invullen van je belastingaangifte geen feestje. Wie het zich kan veroorloven besteedt het dan ook al gauw uit aan een belastingexpert. Op die manier blijf je bespaard van een lastige, oersaaie klus vol moeilijke termen als algemene heffingskorting, aanmerkelijk belang en eigen woningforfait. Het klinkt erg ongezellig, maar over die laatste moeten we het toch even hebben. Minister Stef Blok heeft u namelijk een smerige naaistreek geleverd, met uw eigen woningforfait.

Wijnaldum traint weer

PSV-er Georginio Wijnaldum hervat de training, al is het voorzichtig. Vandaag stond de middenvelder even op het veld tijdens het trainingskamp van de club uit Eindhoven op Gran Canaria. Hij werkte een individueel programma af.

Vanwege een rugblessure staat Wijnaldum al maanden aan de kant. De start van de tweede helft van dit seizoen komt waarschijnlijk nog te vroeg. PSV hervat het seizoen tegen Ajax.

[Dakar] Verhoeven moet opgeven

Frans Verhoeven is al op de derde dag van de Dakar Rally uitgevallen. De Nederlandse motorcoureur brak in de etappe van San Rafael naar San Juan vlak na het tweede controlepunt zijn arm, waardoor hij op moest geven. Hij lag op dat moment op een tiende plaats qua tussentijden.

Ook gisteren moesten al de nodige Nederlanders afhaken. Zo moest Johan Elfrink opgeven nadat een klep door de zuiger van de motor van zijn Mercedes-vrachtwagen was geslagen. Motorcoureur Walter van Sinten raakte verdwaald in de woestijn en plaatste vanwege uitdrogingsverschijnselen een noodoproep, waardoor hij uit de wedstrijd ligt. Dit gold nog niet voor Humphrey Senn van Basel die zijn sleutelbeen brak, maar desondanks besloot om door te rijden.

Bij de auto's vielen drie Nederlandse equipes uit. Gisteren was al duidelijk dat Peter van Merksteijn noodgedwongen huiswaarts zou moeten keren. Daar kwam Gert Huzink bij die met een kapotte oliekoeler in het zand strandde. Tot slot haalde ook Willem Kien vanwege een kapotte versnellingsbak het eind niet.

Mark van Bommel assistent bij Oranje onder 17

Mark van Bommel is per direct toegevoegd aan de trainersstaf van Oranje voor spelers onder 17 jaar. De 36-jarige Limburger wordt assistent van Maarten Stekelenburg. Van Bommel gaat zijn werkzaamheden bij het jeugdteam combineren met de trainersopleiding van de KNVB. In het kader van die cursus gaat hij tegelijkertijd ook stage lopen bij de B1 van PSV.

Van Bommel beëindigde vorig seizoen zijn professionele carrière. Zijn loopbaan bracht hem bij Fortuna Sittard, PSV, Barcelona, Bayern München, AC Milan en opnieuw PSV. In die periode won hij acht landskampioenschappen, drie keer de beker en eenmaal de Champions League. Met het Nederlands elftal speelde hij in 2010 de WK-finale tegen Spanje.

Jelle Goes, technisch manager van de voetbalbond, ziet voordeel voor beide partijen. "De KNVB kan zijn ervaring benutten bij de ontwikkeling van voetballers van deze leeftijdscategorie. Daarnaast staat Mark aan het begin van zijn trainerscarrière en dit is voor hem een goede mogelijkheid om ervaring op te doen."

Oud-ploeggenoot van Van Bommel Jürgen Dirkx is de trainer van PSV B1. De middenvelder gaat samenwerken met Ruud van Nistelrooy, die ook aan een stage bij het jeugdteam bezig is. Van Bommel begint volgens PSV al deze week aan zijn nieuwe taak.

Kobayashi verwacht deze week nieuws over toekomst

Kamui Kobayashi verwacht ergens deze week te horen of een rentree in de Formule 1 aanstaande is. De Japanner was eind vorig jaar nog te vinden in de fabriek van Caterham en geldt als een van de kandidaten voor een stoeltje bij het Maleisische team. De concurrentie is echter hevig bij Caterham: Charles Pic, Giedo van der Garde, Marcus Ericsson, Heikki Kovalainen, Alexander Rossi en Robin Frijns zijn ook in onderhandeling met het team.

"Deze week zal uitwijzen wat dit jaar mij zal brengen. Ik heb alles gedaan wat ik kon en nu kan ik alleen maar hopen. Bedankt aan al mijn fans, de climax is nu niet ver weg meer. Ik ben iedereen veel dank verschuldigd voor alle steun.", aldus Kobayashi via Twitter.

Kobayashi was het afgelopen jaar in dienst van Ferrari in het World Endurance Championship. Daarvoor was hij drie seizoenen actief in de F1 namens Sauber. Zijn debuut was in 2009 voor het Formule 1-team van Toyota.

FOK!toen: De Dik Voormekaar Show

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 41 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 7 januari 1973 dat de allereerste aflevering van de Abominabele Top 2000 werd uitgezonden op Radio Noordzee Internationaal. De Abominabele Top 2000 was de voorloper van de Dik Voormekaar Show, een radioprogramma waarmee Andre van Duin erg veel succes zou oogsten.

Radio Noordzee Internationaal
Radio Noordzee Internationaal

De vroege jaren

Voor het ontstaan van het radioprogramma moeten we terug naar 1971. Ferry de Groot, die eerder ervaring had opgedaan bij Radio Lucas, de ziekenomroep van het Sint Lucas Ziekenhuis in Amsterdam, ging werken voor Radio Noordzee Internationaal als technicus. In 1972, nog geen jaar nadat hij de rol van Toon Bulthuis had gespeeld in de televisieserie Het Meisje Met de Blauwe Hoed, werd Andre van Duin door de zeezender gevraagd om een programma te maken, voor op de zondagochtend. Radio Noordzee was in tegenstelling tot wat veel mensen dachten geen piratenzender (net als Radio Veronica). In de Nederlandse wetgeving was tot 1 september 1974 simpelweg geen rekening gehouden met zeezenders, die daardoor dus niet illegaal waren. De enige reden om vanaf internationale wateren uit te zenden was de omroepwet waarin commerciële radio niet toegestaan was.

De Abominabele Top 2000

Op 7 januari 1973 vond de allereerste uitzending van de Abominabele Top 2000 plaats. In eerste instantie werd het programma gepresenteerd door Andre van Duin en bestond, naast bandparodieën en conferences, uit de meest wazige platen uit de collectie van Van Duin. Daarnaast had het programma een vaste rubriek genaamd Het Hobbykwartier, gepresenteerd door Dik Voormekaar. Voormekaar kreeg al snel meer aanhang van Van Duin en werd zo, na een stuk of tien afleveringen van de radioshow, de vaste presentator. Ook de naam van het programma veranderde in De Dik Voormekaar Show. Naast Dik Voormekaar komen we in de Abominabele Top 2000 nog een paar bekende typetjes tegen. Zo is er Ome Joop, een ietwat chagrijnige oude man die de koffie rondbrengt. Het duurt ook niet lang voordat de sullige Meneer de Groot voor het eerst opduikt in de radioshow.

De Dik Voormekaar Show (1975)
De Dik Voormekaar Show (1975)

De Dik Voormekaar Show op RNI

Andre van Duin en Ferry de Groot waren revolutionaire radiomakers. Hun radiouitzendingen waren een heerlijke chaos. Zo maakten ze collega-radiomakers helemaal gek door te vroeg te stoppen of door de complete inhoud van een nog komend nieuwsbulletin weg te geven. De bazen van Radio Noordzee waren echter minder te spreken over het feit dat Van Duin de spot dreef met reclamespots. De zender moest bestaan van radiospots en er ontstond zo al snel spanning tussen de leidinggevenden en de komiek. Toen Dik Voormekaar op 21 oktober 1973 John de Mol sr., Tony Berk en Guus Jansen jr. vergeleek met valse honden, werd Van Duin op staande voet ontslagen. De Groot werd op non-actief gesteld. Er werd nog een afscheidsaflevering gemaakt, maar deze werd niet uitgezonden. In de aflevering, die wel onder fans van het programma circuleert, horen we Van Duin zeggen dat "Dik Voormekaar nooit verloren" zal gaan.

Dik Voormekaar bij de NCRV

Jan Rietman, Ome Joop en Andre van Duin in de zeventiger jaren (Foto: Leeuwarder Courant)
(Foto: Leeuwarder Courant)

Begin 1974 keert de Dik Voormekaar Show terug in de ether. Vanaf 2 februari was het programma op de zaterdagmiddag te horen als afsluiter van het enorm populaire muziekprogramma Los Vast bij de NCRV. Omdat de Dik Voormekaar Show nu via Hilversum 3 te ontvangen was, kreeg het programma een veel groter bereik en sloeg in als een bom. De eerste reeks van de serie zou duren tot september 1975. Dik Voormekaar was ondertussen immens populair geworden en de NCRV besloot om een aantal van de oudere afleveringen opnieuw uit te zenden. Vanaf begin 1977 volgde een nieuwe reeks van de Dik Voormekaar Show, waarbij we ook kennis mochten maken met een aantal nieuwe typetjes.

Nee Nou Wordt-ie Mooi (1977)
Nee Nou Wordt-ie Mooi (1977)

Zo kreeg Ome Joop een nieuwe stem en krijgt hij een vragenrubriek waarbij hij bij elke uitzending eindigt in een woedeaanval waarbij de halve studio afgebroken wordt. Nieuwe vaste typetjes zijn de dames Bep en Toos en de onhandige Harry Nak, die regelmatig met dienbladen met koffie loopt te smijten.

De Dik Voormekaar Show op de televisie

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 14 september 1977
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 14 september 1977

Op 6 oktober 1977 is de Dik Voormekaar Show voor het eerst bij de NCRV op de televisie te zien. In de show worden de personages uitgebeeld door handpoppen. Al snel blijkt dat de tv-serie niet de magie van de radioshow heeft. Toch kreeg de tv-serie een tweede seizoen. In Van hot naar haar met Dik Voormekaar waren de poppen vervangen door levensgrote poppen van de hoofdpersonages uit de radioshow, die op allerlei plaatsen in Nederland opdoken. Het tweede seizoen sloeg beter aan dan het eerste, maar kon niet op tegen het succes van het radioprogramma.

Dik Voormekaar en Meneer De Groot hadden ondertussen ook een tweede programma op de radio gekregen. In de VIP Show kregen ze allerlei fanclubs op bezoek die over hun artiest mochten spreken met ons illustere tweetal. In de loop van het seizoen begon het programma wel steeds meer op de Dik Voormekaar Show te lijken.

De Lach Of Ik Schiet Show

De Lach-Of-Ik-Schiet-Show (1978)
De Lach-Of-Ik-Schiet-Show (1978)

Van 1978 tot 1980 gaat de NCRV verder met de Lach Of Ik Schiet Show, de opvolger van de Dik Voormekaar Show. Het programma kent een nieuwe formule. Zo worden er geen platen meer gedraaid maar zijn er artiesten in de studio, waarbij uiteraard altijd wel iets mis gaat tijdens het optreden. Zo zien we optredens van onder meer Andre Hazes, Vader Abraham, de Zangeres Zonder Naam, Ben Cramer en vele andere Nederlandse grootheden uit die tijd.

Vanaf oktober 1980 heet het programma weer de Dik Voormekaar Show. In de nieuwe reeks van de Dik Voormekaar Show komen we ook weer nieuwe typetjes tegen zoals de louche Dikke Leo. Dikke Leo was een vriend van Ome Joop, met wie hij regelmatig 'natuurfilms' ging kijken met grotten en heuvels. Gedurende de serie werd echter al snel duidelijk dat Dikke Leo een figuur is bij wie je de meest vreemde dingen kon krijgen. Een ander opvallend stel, die ook regelmatig in de show zouden terugkeren, was (Sinter)Klaas en Witte Piet. Witte Piet was een Zwarte Piet die achtergebleven was omdat hij de verkeerde kleur had. Ook bleek Ome Joop een broer te hebben die Jaap heet, maar die precies dezelfde stem als hij had. Ook was er een vast onderdeel met een prijsvraag waar duidelijk veel animo voor is. Zo ontvangen Van Duin en De Groot soms postzakken vol met briefkaarten uit het hele land.

Uit de Leeuwarder Courant van 16 augustus 1982
Uit de Leeuwarder Courant van 16 augustus 1982

De Dik Voormekaar Show zou in deze vorm blijven bestaan tot 1985. Op 27 april 1985 lieten Andre van Duin en Ferry de Groot weten dat de Dik Voormekaar Show nooit meer terug zou keren.

Uit de Leeuwarder Courant van 28 februari 2002
Uit de Leeuwarder Courant van 28 februari 2002

De terugkeer bij de TROS

Op 18 december 1999 zijn André en Ferry te gast bij het programma Kopspijkers van Jack Spijkerman bij de VARA. Bij het interview komen veel van de nog altijd bekende stemmetjes voorbij. De chemie tussen de twee radiomakers is nog steeds springlevend en er volgt begin 2000 een proefuitzending in het radioprogramma van Edwin Evers op 3FM. Dik Voormekaar en meneer De Groot stonden ook gepland om commentaar te leveren bij het Eurovisiesongfestival van 2000, maar door de vuurwerkramp in Enschede kwam dit te vervallen.

Vanaf 7 oktober 2000 was de Dik Voormekaar Show weer elke zaterdag te beluisteren bij de TROS op 3FM. Op 31 mei 2003 werd de laatste aflevering uitgezonden. Vanaf februari 2009 was de Dik Voormekaar Show weer terug op televisie bij de TROS. Ditmaal werden er geen poppen meer gebruikt maar was het een radioprogramma in televisieformaat, waarbij we de twee helden van weleer de diverse stemmetjes horen doen. De tv-serie was een soort van vervolg op een kort optreden dat Van Duin en De Groot op verzoek van Matthijs van Nieuwkerk deden bij De Wereld Draait Door. In de nieuwe serie zagen we naast de bekende Dik Voormekaar-figuren ook bekende Van Duin-typetjes zoals Twan de Stuntman, Meneer & Mevrouw de Bok en verslaggever Jan Wijdbeens. Op 15 mei 2009 was de allerlaatste uitzending van de Dik Voormekaar Show. Sindsdien hebben we weinig meer vernomen van Dik Voormekaar en zijn vrienden.

Uit het Dagblad van het Noorden van 27 februari 2009
Uit het Dagblad van het Noorden van 27 februari 2009

Gelukkig zijn veel van de oude radioshows terug te horen via YouTube. Ook kennen we de DVM-plaza waar verzamelaars van de populaire radioshow opnames met elkaar uitwisselen en playlisten van de radioshows compleet proberen te krijgen. Vooral in de vroege jaren had Van Duin er nogal eens een handje van om behoorlijk obscure singletjes in zijn show te draaien. Het terugvinden van de titels van deze liedjes is vaak al een kunst op zich.

Stybar onzeker voor WK veldrijden

Of Zdenek Stybar zal meedoen aan het WK veldrijden, zal pas twee dagen daarvoor bekend zijn. Dat zei de Tsjechische bondscoach Stanislav Bambula. De titelstrijd is op 2 februari in Hoogerheide.

"De beslissing zal alleen door Zdenek worden genomen. Het zal afhangen van het weer en andere criteria. Hij woont op amper 6 kilometer van het circuit, in Essen," aldus Bambula op een persconferentie.

Sinds een paar jaar richt de tweevoudig wereldkampioen veldrijden zich voluit op de weg. Hij start af en toe nog wel in het veld. Op nieuwjaarsdag eindigde hij nog als tweede in de GP Sven Nys.

Stybar onzeker voor WK veldrijden (Foto: Pro Shots)

McLaren presenteert auto op 24 januari

McLaren presenteert hun nieuwe Formule 1-bolide voor het 2014-seizoen op vrijdag 24 januari. De presentatie van de nieuwe auto vindt online plaats. Het team uit Groot-Brittannië organiseerde vorig jaar nog een bijeenkomst in het McLaren Technology Centre, dit jaar kiezen ze dus voor een digitale launch. De online presentatie zal om 13:00 uur Nederlandse tijd beginnen.

Afgelopen seizoen had het team weinig succes, ze eindigden geen enkele keer op het podium en ze werden slechts vijfde in het kampioenschap. Met de nieuwe F1-bolide, die de MP4-29 gaat heten, hopen ze op betere resultaten.
Jenson Button en Kevin Magnussen zullen in 2014 de rijders zijn voor McLaren.

McLaren MP4-28Seizoen 2013, McLaren MP4-28 (Foto: Pro Shots)

Bestuurders Goodyear bevrijd uit Franse fabriek

Twee bestuurders van een Goodyear-fabriek in het Franse Amiens, die maandag werden opgesloten door hun werknemers, zijn dinsdag ontzet door de politie. De werknemers zijn boos omdat Goodyear de bandenfabriek wil sluiten en botvierden hun woede op de directeur en de chef personeelszaken van de fabriek.

Twee agenten gingen dinsdagmiddag de fabriek in om de bestuurders uit hun benarde positie te bevrijden. Een tiental andere agenten bleef buiten wachten.

De fabriek in Amiens bezorgt Goodyear al meer dan vijf jaar kopzorgen. De directie wil de fabriek het liefst sluiten of verkopen, maar stuit op veel weerstand van het personeel. Eerdere protesten liepen uit op geweld. Ook staken de arbeiders eerder autobanden in brand.

Basketballer Rodman baalt van kritiek

De Amerikaanse ex-basketballer Dennis Rodman vindt dat het bezoek van hem en zijn oude basketbalmaten aan Noord-Korea helpt om de deur van het gesloten land een beetje te openen naar de rest van de wereld. De excentrieke sportman zei dat dinsdag vanuit Pyongyang in een interview met CNN. Hij raakte geïrriteerd door de kritische vragen die de interviewer van het Amerikaanse tv-station hem stelde.

Rodman bezoekt Noord-Korea voor de vierde keer en beschouwt leider Kim Jong-un als zijn vriend. "Ik hou van mijn vriend", zei hij. De stalinistische leider wordt volgens Rodman woensdag 31 jaar. De Amerikaanse oud-topbasketballers zijn uitgenodigd om een potje basketbal te spelen op zijn verjaardag.

Basketballer Rodman baalt van kritiek
Basketballer Rodman baalt van kritiek (Foto: ANP)

Oppositieleden Bangladesh opgepakt

Drie leden van de oppositie in Bangladesh zijn dinsdag gearresteerd. Waarom ze zijn opgepakt zei de politie niet, maar de arrestaties houden waarschijnlijk verband met de gewelddadig verlopen verkiezingen van afgelopen weekeinde. Stembureaus gingen in vlammen op en achttien mensen lieten het leven. De stembusgang werd geboycot door de oppositie.

De politie arresteerde een adviseur van oppositieleider Khaleda Zia en twee andere vooraanstaande oppositieleden. Premier Sheikh Hasina zei zondag dat het geweld met 'ijzeren vuist' de kop in zal worden gedrukt.

Of de drie al in staat van beschuldiging zijn gesteld, of dat dat wellicht later gebeurt, is niet bekendgemaakt. Een aantal andere oppositieleiders zit al vast op verdenking van het aanzetten tot geweld en anarchie.

Regeringspartij Awami Liga haalde zondag een klinkende overwinning. Van de driehonderd zetels in het parlement sleepte Awami Liga er 232 binnen. Vanwege de boycot was er voor de helft van de parlementszetels echter maar een enkele kandidaat.

Opnieuw warmterecords in Nederland

Sinds het begin van de metingen in 1901 was het op 7 januari nog niet eerder ergens in Nederland zo warm in Nederland als dinsdag in Maastricht. In de Limburgse stad werd het dinsdagmiddag 13,8 graden. Dat meldt weeronline.nl.

Het oude record stond op naam van het Zeeuwse Westdorpe. Daar werd het in 2005 13,0 graden. Een landelijk dagrecord zit er niet in omdat het kwik in De Bilt bleef steken op 11,9 graden. Voor een landelijk record had het 12,6 graden moeten worden.

Het warme winterweer is wel goed voor meerdere regionale records. In Eindhoven werd het dinsdag 12,9 graden, tegenover 12,4 in 2005. In het Gelderse Deelen werd het 12,4 graden, waarmee het oude record van 12,1 in 2005 werd verbroken.

Het is ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. Tot nu toe werd het vanaf 1 december gemiddeld 6,2 graden, terwijl een gemiddelde van 3,7 normaal is. Het zachte winterweer is te danken aan een lagedrukgebied ten westen van de Britse eilanden.

Vrijdag werd al de warmste 3 januari sinds 1901 gemeten en maandag was de warmste 6 januari sinds het begin van de metingen.

Waardering kiezer voor Dijsselbloem stijgt

De kiezers zijn minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) meer gaan waarderen. In het laatste kwartaal steeg zijn populariteit van een 5,7 naar een 6,1 waarmee hij op gelijke hoogte komt met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Beide bewindslieden oogsten daarmee de meeste waardering van alle kabinetsleden, meldt onderzoeksbureau Ipsos dinsdag.

De voorzitter van de Eurogroep werd in december door de parlementaire pers al uitgeroepen tot politicus van het jaar. Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wist de laatste drie maanden van 2013 meer kiezers te enthousiasmeren: zij boog een onvoldoende (5,3) om in een krappe voldoende (5,7). Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) scoort met een 4,8 het slechtst van de ministersploeg.

Blok geniet samen met minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) de minste naamsbekendheid. Slechts 43 procent van de kiezers kent Blok; een daling van vier procent ten opzichte van september. Ploumen is de hekkensluiter met een bekendheid van 41 procent.

De meeste bekendheid geniet premier Mark Rutte (VVD) met 93 procent, gevolgd door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) met 86 procent en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), wiens naam bekend is bij 85 procent van het electoraat.

Toni: "WK-deelname zou grote eer zijn"

Luca Toni (36) wordt steeds vaker gelinkt aan een terugkeer bij de Italiaanse nationale ploeg. De routinier van Hellas Verona hoopt mee te gaan naar het WK.

Toni was de afgelopen jaren uit beeld geraakt bij het grote publiek, maar deze jaargang beleeft de ervaren spits een ware revival bij Hellas Verona. Mede dankzij negen goals én negen assists van Toni staat de promotus na achttien competitieduels op een knappe vijfde plaats in de Serie A.

In Italië wordt ondertussen druk gespeculeerd over wie aanvaller Giuseppe Rossi (Fiorentina) moet vervangen bij de nationale ploeg. Rossi raakte afgelopen weekend zwaar geblesseerd en lijkt het WK in Brazilië te moeten missen. De naam van Toni wordt vaak genoemd. De oud-speler van Fiorentina, Bayern München en Juventus voelt zich vereerd.

"Maar op dit moment wil ik alleen maar goed spelen. Het is aan bondscoach Cesare Prandelli om een beslissing te nemen. Voor mij zou het een grote eer zijn om naar het WK te gaan. We zullen zien wat er gebeurt in juni", zei Toni tegen Italiaanse media. De 47-voudig international (zestien goals) speelde in 2009 zijn laatste interland.

Toni behoorde tot de WK-selectie van 2006. In Duitsland won La Squadra Azzurra de wereldtitel door Frankrijk na strafschoppen te verslaan. Twee jaar later nam Toni ook deel aan het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Het WK in Brazilië zou de kroon op de loopbaan van de loetbloeier zijn.

Dat dat mogelijk ten koste gaat van voormalig ploeggenoot Rossi, vindt de routinier cru. "Ik vind het heel erg voor hem, want hij is een aanwinst voor het Italiaanse voetbal. Hij is een man met een geweldig karakter, een echte kampioen", besluit de voormalig topscorer van de Serie A.

[BDO WK] Adams gunt O'Shea geen leg

Martin Adams heeft in de eerste ronde eenvoudig gewonnen van de als derde geplaatste Tony O'Shea. Het werd 3-0. O'Shea heeft wel veel kansen gekregen op de dubbel, maar benutte zijn kansen niet. Na twintig minuten was de partij al afgelopen. 

Wolfie zal in de tweede ronde aantreden tegen Ross Montgomery. Stephen Bunting had dinsdagmiddag geen moeite met Jim Widmeyer. De als eerste geplaatste Engelsman won met 3-1 van de Amerikaan. Bunting treft in de tweede ronde Dave Prins of Jim Williams, deze wedstrijd wordt vanavond gespeeld.

Ook Scott Mitchell en Paul Hogan namen het tegen elkaar op. Mitchell wist pas in de verlenging af te rekenen met Hogan. De beslissende set ging met 5-3 naar de als vijftiende geplaatste Engelsman. 

Vanavond hebben de laatste wedstrijden uit de eerste ronde plaats. Naast Prins tegen Williams zijn er nog twee wedstrijden uit de eerste ronde. Christian Kist neemt het op tegen James Wilson en Glen Durrant speelt tegen Mike Day. 

UCI wil veldrijden op Winterspelen

De internationale wielerunie UCI wil dat het veldrijden deel gaat uitmaken van de Olympische Winterspelen. De UCI gaat binnenkort met het IOC om de tafel om hun plannen kenaar te maken.

Volgens de regels van het IOC moet er nu bij alle sporten óf ijs óf sneeuw aan te pas moet komen en dan kan het pas een olympische wintersport zijn. "Als ze het zinnetje 'moet worden beoefend op sneeuw en ijs als ondergrond' willen vervangen door 'moet uitsluitend beoefend worden tijdens de wintermaanden', dan is er mogelijk een opening", aldus Peter van den Abeele, lid van het UCI, tegenover Sporza.

Als het IOC de regel inderdaad aanpast, dan zou dit niet alleen eventueel goed nieuws betekenen voor het veldrijden. De internationale atletiekunie wil namelijk veldlopen toevoegen aan de Winterspelen.

Omzet App Store Apple tien miljard dollar

iPhone- en iPad-bezitters hebben vorig jaar wereldwijd voor meer dan tien miljard dollar (7,4 miljard euro) uitgegeven in de online applicatiewinkel van Apple, de App Store. Van dat bedrag werd een miljard dollar in de laatste maand van vorig jaar uitgegeven, zo maakte het Amerikaanse computerbedrijf dinsdag bekend.

De App Store beleefde daarmee de meest succesvolle maand sinds de oprichting in juli 2008. In totaal werden in december bijna drie miljoen applicaties gedownload. De online winkel biedt meer dan een miljoen applicaties aan in ruim 150 landen.

Ontevreden Zanka wil vertrekken bij PSV

Mathias Zanka Jørgensen wil weg bij PSV. De 23-jarige Deense verdediger komt onder trainer Philip Cocu niet aan de bak bij de Eindhovenaren. In gesprek met Voetbal International laat Jørgensen weten dat het voor hem beter is om te vertrekken bij PSV.

"Dat klopt. Mijn manager heeft dat bij de clubleiding aangegeven, maar we weten nog niet hoe PSV het ziet. We wachten nog op een duidelijk antwoord", aldus Zanka. Ondanks zijn vertrekwens is Zanka wel met de selectie van PSV afgereisd naar Gran Canaria.

"Tijdens het trainingskamp hebben we allemaal een individueel gesprek met de staf. Misschien dat ik daarin te horen krijg hoe de trainer mijn toekomst ziet. Mijn manager is voor me bezig, maar helaas heb je in zo’n situatie niet alles in eigen hand. Ik ben toch afhankelijk van anderen."

Anderhalf jaar geleden werd Zanka door PSV overgenomen van FC Kopenhagen en tekende hij een contract tot 2016. In zijn eerste halfjaar kwam hij amper aan spelen toe aangezien hij pas net terug was van een kruisbandblessure. "Maar de coach (toen Dick Advocaat, red.) zag het niet in me zitten. Dat kun je soms hebben."

"Onder deze trainer (Phillip Cocu, red.) voel ik me beter, maar ik zit nog steeds op de bank", vervolgt de Deen. "Ik heb een paar keer iemand mogen vervangen. In mijn ogen liet ik in die wedstrijden zien dat ik minstens zo goed ben als Bruma en Rekik, maar toch mocht ik dat niet over een langere periode laten zien."

Zanka voorspelt in de komende maanden weinig verandering. "Daar lijkt het niet op, inderdaad. Ik moet geduld hebben. De transferwindow is net open. Misschien gaat er nog iets gebeuren. PSV is een leuke club. Aardige mensen, fijne collega’s, maar twee jaar nauwelijks spelen is niet goed voor een prof."

Actiegroep Groningen dreigt met harde acties

De actiegroep Schokkend Groningen dreigt met 'hardere acties' als het kabinet besluit dat de gaswinning in Groningen niet wordt teruggeschroefd. Dat blijkt uit een brandbrief die de actiegroep dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De actiegroep laat weten niet voor de gevolgen in te staan als minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) deze maand geen 'goed nieuws' heeft voor de Groningers, valt te lezen in de begeleidende e-mail aan de volksvertegenwoordigers. Schokkend Groningen houdt de Tweede Kamer verantwoordelijk voor de gevolgen.

Kamp neemt deze maand een besluit over de gaswinning in Groningen. Hij doet dat op basis van een aantal onderzoeken. Tegenstanders vrezen voor zwaardere aardbevingen wanneer de gaskraan niet wordt dichtgedraaid. Een andere actiegroep, Groningers in Opstand, roept op Facebook op tot het aftreden van Kamp. De petitie daarvoor was dinsdagmiddag zo'n zevenhonderd keer ondertekend.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren roept Kamp in een reactie op te overleggen met de provincie Groningen voordat het kabinet een besluit neemt over de gaswinning. "Kamp moet niet alleen op basis van onderzoeksresultaten een besluit over de gaswinning nemen. Het gaat niet alleen om geld maar om mensen. Mensen met wie hij nu eindelijk moet gaan overleggen." GroenLinks verzet zich eveneens tegen de gaswinning.

'Ruim miljard Android-toestellen verkocht in 2014'

Het besturingssysteem Android passeert dit jaar de koop van een miljard apparaten per jaar. Er worden naar verwachting 1,1 miljard apparaten met het Android-systeem verkocht, meldt onderzoeksbureau Gartner dinsdag. Daarmee groeit Android met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Alleen de verkoop van Apple-apparaten groeit naar verwachting sneller: met 28 procent naar 344 miljoen.

Google profiteert maar ten dele van het succes van Android, waarschuwt Gartner in een rapport. Een flink deel van de groei vindt plaats in China, waar veel Android-toestellen zonder de applicaties en diensten van Google worden verkocht. Ook Amazons populaire tablets werken met een eigen Android-versie.

Om Google voldoende te laten groeien moeten inwoners in opkomende markten de komende jaren vaker kiezen voor mid-range toestellen in plaats van voor low-end apparaten, aldus Gartner. In 2017 komt driekwart van de Android-verkoop uit die opkomende markten.

Windows-apparaten worden volgens Gartner 360 miljoen keer verkocht, goed voor een groei van tien procent. De markt voor high-end smartphones bereikt volgens het bureau een verzadigingspunt. Het aantal verscheepte tablets stijgt nog met 53 procent, terwijl de pc-verkoop afneemt.

SBS: Streamers zijn gekkies, Utopia is écht

Utopia is écht. Niet nep. Utopia is geen doorgestoken kaart en dat moet iedereen weten.

Wat er dus niet is gebeurd (echt niet!) is dat Wilma Nanninga en de Telegraaf eerder dan de bewoners wisten dat de stiefdochter van bewoonster Andrea(geen acteur! Speelde alleen mee in Oh Oh Europa en een naaktscene in Vrouwenvleugel) euthanasie heeft gepleegd. Ook al zegt een tijdlijn van de streamers van wel.

En dat laatste moet natuurlijk even rechtgezet worden door SBS. De zender zegt hierop in een reactie tegen Spits: "Van te voren is met Andrea afgesproken dat ze niet te horen zou krijgen als haar stiefdochter is overleden. Naar aanleiding van het plaatsen van het bericht is echter besloten het haar wel te vertellen". Naar aanleiding van de streambeelden zou het bericht vervolgens zijn aangepast.

Dus... De Telegraaf en mevrouw Nanninga wisten eerder dan Andrea dat de stiefdochter is overleden. Dat is helemaal niet erg. Jullie moeten gewoon met 1,5 miljoen mensen tegelijk kijken en niet zeuren. (Zeuren mag op het FOK!forum)

Hockeymannen verslaan Duitsland in oefenduel

De Nederlandse mannen hebben dinsdagmiddag het oefenduel met Duitsland gewonnen. In het Indiase New Delhi werd het 2-1 voor Oranje. De wedstrijd werd in twee keer 25 minuten afgewerkt.

Robbert Kemperman zette Nederland op voorsprong. Na rust werd de marge verdubbeld toen Jeroen Hertzberger het eindstation was van een geslaagde strafcornervariant: 2-0. Hierna kwam Duitsland terug tot 2-1.

Woensdag staat voor Oranje het laatste oefenduel voor de start van de Hockey World League op het programma. De formatie van bondscoach Paul van Ass speelt om 15.00 uur (Nederlandse tijd) tegen India.

Top 10 best bezochte Nederlandse films 2013

De film Verliefd op Ibiza was in 2013 de best bezochte Nederlandse film in de bioscopen. Na de succesvolle film werd er ook een serie gemaakt over het leven van de karakters op het Spaanse eiland Ibiza.

Andere Nederlandse succesnummers waren De Nieuwe Wildernis en Spijt!.

De top tien meest bezochte Nederlandse films:

1. Verliefd op Ibiza (714.853 bezoekers)

2. De Nieuwe Wildernis (688.158 bezoekers)

3. Spijt! (417.857 bezoekers)

4. Mannenharten (376.038 bezoekers)

5. Soof (308.846 bezoekers)

6. Mees Kees op Kamp (307.756 bezoekers)

7. Daglicht (244.174 bezoekers)

8. Bro's before ho's (237.717 bezoekers)

9. Club van Sinterklaas en de Pietenschool (210.420 bezoekers)

10. Smoorverliefd (204.422 bezoekers)

Top 10 best bezochte Nederlandse films 2013
Top 10 best bezochte Nederlandse films 2013 (Foto: ANP)

'Camera op helm Schumacher was ingeschakeld'

De camera op de helm die Michael Schumacher tijdens zijn skiongeluk droeg, was ingeschakeld. De geschoten beelden zijn bruikbaar, zo meldde de Franse krant Le Dauphine dinsdag. Woensdag houdt de Franse politie een persconferentie over de vorderingen van het onderzoek naar het ongeval. De helm werd door het ongeluk verbrijzeld.

Schumacher viel vorige week zondag tijdens het skiën met zijn hoofd op een rots. Hij ligt nog steeds met  hersenschade in een ziekenhuis in Grenoble, maar is inmiddels buiten levensgevaar verklaard. De zevenvoudige wereldkampioen Formule 1 wordt nog wel in een kunstmatige coma gehouden. 

De beelden kunnen de politie duidelijkheid geven over de details van het ongeval. Zo zouden de snelheid, Schumachers skirichting en de zichtbaarheid van de baanverlichting een rol kunnen spelen.

PVV gepeild als grootste partij Den Haag

PvdA en VVD verliezen zetels in de Haagse gemeenteraad als nu lokale verkiezingen zouden worden gehouden. De PVV zou haar acht zetels behouden, maar wel de grootste partij worden. Dat blijkt maandag uit een opiniepeiling van Maurice de Hond onder zo'n zeshonderd Hagenaren. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van D66.

De PvdA bezet sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2010 tien van de 45 raadszetels, maar zou nu zakken naar zeven. De VVD daalt van zeven naar vijf zetels. Winnaars in Den Haag zijn SP en D66. De SP stijgt van twee naar vijf zetels en D66 van zes naar zeven. Het huidige college wordt gevormd door CDA, PvdA, VVD en D66.

Kleinere lokale partijen die zouden profiteren van de onvrede over PvdA en VVD zijn ChristenUnie/SGP, Richard de Mos-Ouderenpartij en Ouderen Politiek Actief (OPA). Deze partijen zouden een zetel krijgen in de Haagse raad.

Het zijn gevoelige klappen voor de lokale afdelingen van de regeringspartijen. Vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 zijn de verliezen zelfs fors te noemen. De PvdA had destijds nog vijftien zetels, de VVD tien.

Interne conflicten en afsplitsingen in beide fracties zorgen ervoor dat bijna driekwart van de ondervraagden minder vertrouwen heeft in de politiek. De helft vindt dat de PVV niet zou moeten deelnemen aan een volgend college. De partij van Geert Wilders doet naast Den Haag alleen mee in Almere.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 19 maart.

N.E.C. verhuurt Breuer aan Sparta

Michel Breuer maakt zo goed als zeker het lopende seizoen op huurbasis af bij Sparta Rotterdam. Dat meldde zijn huidige werkgever N.E.C. Nijmegen  dinsdag. Vorige week werd al bekend dat hij in de winterstop mocht uitkijken naar een nieuwe club. De 33-jarige verdediger kwam in de zomer van 2012 over van sc Heerenveen.

Eerder op de dag verscheen op de website van N.E.C. het bericht dat de huur definitief rond was. Dat werd echter snel verwijderd. Volgens een woordvoerder van de Nijmegenaren was dat artikel te voorbarig en is de overgang 'nog niet helemaal rond'.

Het contract van Breuer in Nijmegen loopt na het huidige seizoen af. Breuer kwam in anderhalf jaar tot 34 competitiewedstrijden en een goal voor N.E.C.. De Haastrechter was eerder vanaf 1998 zes seizoenen in Rotterdam actief bij Excelsior. In 2004 stapte hij over naar Heerenveen. Daar speelde hij in acht seizoenen 236 competitiewedstrijden, waarin hij tien keer wist te scoren.

Messi keert terug in selectie Barcelona

Lionel Messi staat na twee maanden blessureleed op het punt zijn rentree te maken voor FC Barcelona. De Argentijn is door trainer Gerardo Martino opgenomen in de selectie voor de bekerwedstrijd tegen Getafe van woensdagavond. Dat maakte de Catalaanse club dinsdag bekend. De kleine aanvaller kampte met een hamstringblessure.

Messi speelde zijn laatste wedstrijd op 10 november tegen Real Betis. De terugkeer komt op een gunstig moment voor Barcelona. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen medekoploper in de Primera Division Atletico Madrid. Zonder de sterspeler leed Barcelona, tegen Ajax en Athletic Bilbao, de enige twee nederlagen van dit seizoen.

Blunder met waterschapbelastingen in Den Bosch

Ruim tweeduizend huishoudens en bedrijven in de gemeente Den Bosch hebben sinds 2011 geen waterschapsbelasting betaald. De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) is vergeten de belastingaanslagen te versturen, zo laat het waterschap Aa en Maas dinsdag weten.

De blunder werd bij een interne controle van de administratie opgemerkt. De Bosschenaren moeten de belastingen nu alsnog betalen. De BSOB, die de lokale belastingen int, zegt het te betreuren dat deze mensen onverwachts voor extra kosten komen te staan. De betrokkenen wordt daarom een ruime betalingsregeling aangeboden.

Rampenplannen uit de kast om extreme kou VS

De koudegolf die grote delen van de Verenigde Staten en Canada in zijn greep heeft, heeft de gouverneurs van de staten Indiana en Illinois doen besluiten de rampenplannen uit de kast te halen en voorbereidingen te treffen om de federale overheid om hulp te verzoeken.

Op veel plekken worden weerrecords gebroken. In Chicago werd het in deze tijd van het jaar niet eerder zo koud, 16 graden onder nul, in de staat Indiana viel dertig centimeter sneeuw en werd de bevolking aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. In Canada was het nog kouder.

Meer dan vijfhonderd passagiers van drie Amtrak-treinen brachten de nacht noodgedwongen door in treincoupés, omdat het spoor vanwege de felle sneeuwstormen niet begaanbaar was. De treinen, onderweg vanuit Los Angeles, San Francisco en Quincy, hebben Chicago als eindbestemming.

Het koudefront verplaatst zich dinsdag van het midwesten naar het oosten en zuiden van de VS. In de staten Georgia, Alabama en Florida wordt rekening gehouden met ongekend lage temperaturen en zullen naar verwachting eveneens weerrecords sneven. Al met al worden volgens meteorologen zo'n 187 miljoen mensen getroffen door de extreme koude van de zogenoemde polaire vortex. De winterkou heeft al meerdere levens geëist.

In de Canadese provincies Saskatchewan en Manitoba daalde het kwik maandag tot 30 graden onder nul. Zo'n vijfduizend mensen in Newfoundland zater zonder stroom, maar volgens premier Kathy Dunderdale is er geen sprake van een crisis.

Hangtijd voor tv met ruim drie uur gelijk gebleven

Nederlanders keken vorig jaar nagenoeg evenveel televisie als het jaar ervoor. In vergelijking met 2012 daalde de gemiddelde kijktijd per dag met een minuut van 196 naar 195 minuten, precies drie uur en een kwartier. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De tijd dat Nederlanders voor de televisie doorbrengen is al jaren meer dan drie uur. In 2003 ging het om 187 minuten. Meestal is een stijging waar te nemen in jaren waarin een groot voetbaltoernooi of Olympische Spelen wordt georganiseerd.

Het best bekeken programma van 2013 was het Eurovisie Songfestival. Op 18 mei keken gemiddeld 4,9 miljoen mensen naar de finale.

Brabander opgepakt na ontploffing in woning

Een verwarde man uit Helmond is dinsdagochtend gearresteerd nadat een ontploffing een ravage veroorzaakte in zijn huis. Door de klap vloog het kozijn uit de voorgevel van de woning aan de Brantstraat en liepen drie geparkeerde auto's schade op, meldt de politie.

De 37-jarige man raakte lichtgewond. Hij zit voorlopig vast. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Nederlander vermoord in Egyptische badplaats

Een 53-jarige Nederlander is op oudejaarsdag vermoord in de Egyptische badplaats Hurghada. Dat schrijft Het Parool dinsdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen bevestigen dat een Nederlander in de badplaats is omgekomen.

De man zou met 25 messteken om het leven zijn gebracht. Het zou gaan om een roofmoord waarbij geld, gouden sieraden en een laptop zijn buitgemaakt.

Vorige week werden in dezelfde badplaats twee Zwitsers dood gevonden, begraven in de tuin van hun vakantiehuis. In die zaak werden twee verdachten opgepakt.

Vanwege politieke onrust raadt het ministerie reizen naar bepaalde delen van Egypte af. Op toeristische plaatsen moeten reizigers extra waakzaam zijn.

Hermitage restaureert schildering met crowdfunding

De Hermitage in Amsterdam heeft via crowdfunding ruim tienduizend euro opgehaald om een eeuwenoude muurschildering te kunnen restaureren. Daarmee kan de restauratie worden afgemaakt en van Sint-Petersburg naar Amsterdam worden vervoerd. Dat heeft de Hermitage dinsdag bekendgemaakt.

Het museum begon in november met de crowdfundingactie. In totaal hebben 66 mensen 10.395 euro geschonken. Het geld werd bij elkaar gesprokkeld via de website voordekunst.nl. Ook de Vrienden van de Hermitage hebben geld bijgelegd.

De muurschildering is 1300 jaar oud en ruim negen meter breed. Het werk werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gevonden bij de blootlegging van de verloren gewaande stad Varakhsha in Oezbekistan. Het werk, waarop een godheid in gevecht met roofdieren is te zien, komt tijdelijk naar Nederland voor de expositie tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage, die op 1 maart wordt geopend.

De Hermitage maakte maandag bekend in 2013 minder bezoekers te hebben getrokken dan het jaar ervoor. In totaal bezochten 381.000 bezoekers het museum aan de Amstel, terwijl dat er in 2012 nog 569 duizend waren. In dat jaar was ook een tijdelijke tentoonstelling van werken uit het Van Gogh Museum in de Hermitage te bezichtigen.

Vonn mist Olympische Spelen

Skister Lindsey Vonn mist de Olympische Spelen. Dat meldt de regerend olympisch kampioene op de afdaling dinsdag op haar website. De knieblessure die ze in het afgelopen jaar opliep is niet voldoende hersteld.

"Ik heb er alles aan gedaan om sterk genoeg te worden om zonder mijn kruisband verder te kunnen gaan. De realiteit is echter dat mijn knie niet stabiel genoeg is om op dit niveau mee te doen", aldus de veelvoudig World Cup-winnares. Ze geeft aan dat ze binnenkort een operatie zal ondergaan, waarna ze zich volledig zal richten op het wereldkampioenschap in februari 2015. Dit toernooi zal plaatsvinden in Vail, waar Vonn lid is van de plaatselijke skiclub. 

De Amerikaanse raakte tijdens het WK in Schladming, bijna een jaar geleden, zwaar geblesseerd aan haar knie. Ze leek op de weg terug toen ze in Lake Louise achtereenvolgens veertigste, elfde en vijfde werd tijdens de World Cup-wedstrijden. Tijdens de afdaling in het Franse Val d'Isère ging het echter opnieuw mis en moest ze halverwege de strijd staken. Zelf gaf ze aan dat het meeviel, maar inmiddels blijft de schade dus te groot te zijn.

Vonn is de meest succesvolle skister van de laatste jaren. In de laatste zes seizoenen won ze de algemene World Cup vier keer, evenals het klassement op de super-G. De World Cup in de combinatie wist ze drie keer te winnen, maar haar grootste successen vonden plaats op de afdaling. Dit onderdeel domineert ze al jaren, de vorige zes winters kon zij met overmacht het klassement hierop winnen. Ook slaagde ze er als één van de zeer weinigen in om op elk onderdeel een World Cup te winnen, totaal was ze maar liefst 59 keer de beste.

McQueen maakt geen 'films voor rechtse blanken'

Regisseur Steve McQueen is niet gevoelig voor de kritiek dat hij zijn slavernijdrama 12 Years a Slave alleen maar heeft gemaakt om rechtse blanken een schuldgevoel te geven. "Ik maak films over ons, als maatschappij. Niet voor een bepaalde groep", zegt de filmmaker enigszins verbaasd tegen de BBC. "Mijn film vertelt een Amerikaans verhaal maar ook een mondiaal verhaal."

"Ik probeer juist niet te veel mijn stempel op een verhaal te drukken", gaat de regisseur en scenarist verder. "Ik weigerde zelfs gekleurde lenzen te gebruiken, zodat ik de wereld kan laten zien zoals hij is: pervers en oneerlijk."

McQueen staat bekend om zijn zware maatschappelijke onderwerpen. 12 Years a Slave gaat over het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte Amerikaan die in 1841 wordt ontvoerd en verkocht als slaaf.

"Ik wil ook een discussie aanwakkeren", zegt McQueen. "Het gaat dan dus niet zozeer om mijn film, maar om het onderwerp en een maatschappelijk debat."

Als goed voorbeeld noemt McQueen zijn film Hunger uit 2008, over een man die in een Britse gevangeniscel sterft na 66 dagen hongerstaking. "Die film gaat over een van de vreselijkste gebeurtenissen in Groot-Brittannië van de die tijd. Pas nadat de film verscheen, wilde de Britse regering toegeven dat er wanpraktijken plaatsvinden in Britse cellen. Dat werd voordien altijd ontkend. Pas toen ontstond er een dialoog om de situatie te verbeteren."

McQueen wordt doorgaans geprezen om zijn 12 Years a Slave. Toch ziet hij zichzelf niet de overstap maken naar grote Hollywoodproducties. "Ik ben niet geïnteresseerd in geld. Het enige wat ik ooit met geld wilde doen, is onderdak regelen en elk boek kunnen kopen dat ik wilde. Dat kan ik, dus ik ben tevreden."


McQueen maakt geen 'films voor rechtse blanken' (Foto: Novum)

Bioscoopbezoek nam in 2013 iets toe

Het aantal mensen dat in 2013 een film keek in de bioscoop nam afgelopen jaar iets toe vergeleken met 2012. De bioscopen, filmtheaters en arthouses blikken met 30,8 miljoen bezoekers terug op een redelijk jaar, zo bleek dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van de film- en bioscoopbranche in Amsterdam.

Het bioscoopbezoek nam 0,8 procent toe ten opzichte van 2012, zei Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). In totaal kwamen er afgelopen jaar ruim 3000 bioscoopstoelen bij, waarmee het totaal op 137.000 komt. Hoewel de nieuw geopende bioscopen goed draaiden, zagen de meeste andere een daling van de bezoekersaantallen. De totale inkomsten uit de kaartverkoop kwamen vorig jaar uit op ruim 249 miljoen euro. Een kaartje voor de film kostte gemiddeld 8,10 euro, 10 cent meer dan in 2012.

De film die vorig jaar de meeste bezoekers trok was Despicable Me 2 (914.893). Voor de Nederlandse film was 2013 een goed jaar. In totaal bezochten bijna 6,3 miljoen mensen een Nederlandse film tegen 4,3 miljoen een jaar eerder. Van de Nederlandse producties behaalden 21 de 'gouden film'-status met meer dan 100.000 bezoekers. Verliefd op Ibiza was met bijna 715.000 bezoekers de best bezochte Nederlandse film, De Nieuwe Wildernis volgde op 2 (688.158) en Spijt! eindigde op de derde plek (417.857).

De arthouses en filmhuizen zagen een daling van 1,5 procent in het aantal bezoekers naar ruim 2,3 miljoen. Het jaar ervoor was een zeer succesvol jaar door de Franse film Intouchables. Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), riep tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst filmmakers op na te denken over het feit dat Nederlandse arthousefilms zo weinig publiek trekken. Ze complimenteerde de branche echter voor zijn ondernemingszin, waardoor weinig last wordt ondervonden van de crisis.

Bioscoopbezoek nam in 2013 iets toe
Bioscoopbezoek nam in 2013 iets toe (Foto: ANP)

BB-Ruud: 'Utopia wordt een flop'

Ruud Benard heeft geen hoge pet op van 'Utopia'. "Utopia wordt een flop", denkt de welbekende knuffelbeer uit Big Brother I. "Het is een slap aftreksel van Big Brother."

De nieuwe realitysoap, die een jaar lang te zien zal zijn bij SBS, wordt volgens Ruudje om de verkeerde redenen gemaakt. "Om de poen vooral. De deelnemers worden daarvoor gebruikt."

Utopia zal volgens John de Mol SBS6 weer nieuw leven moeten inblazen, maar volgens de Bredanaar kan de mediatycoon dat beter met iets anders doen. "Eerder had je natuurlijk al De Bus en De Gouden Kooi, maar ik denk dat dit soort programma's passé zijn in Nederland. Toch ga ik wel even kijken hoor", besluit Ruud.

Kleuter bevrijd van seksspeeltje

De politie van het Duitse Hösbach had op Oudejaarsavond een wel heel bijzondere klus. Agenten hebben een zesjarig jochie moeten bevrijden van een stel kinky handboeien. De kleuter had het seksspeeltje van zijn ouders te strak om zijn polsen gedaan.

Het gezin had zich verzameld in een appartement in het Beierse Hösbach om daar Oud en Nieuw te vieren. Het ventje verveelde zich rot en ging op onderzoek uit in de slaapkamer van zijn ouders. Al snel vond hij daar een paar fluffy handboeien, dat bij menig FOK!ker wordt ingezet tijdens kinky vastbindspelletjes.

Uit nieuwsgierigheid deed het kereltje de boeien om zijn polsen. Omdat hij deze zelf niet meer afkreeg, ging hij naar zijn ouders. Deze gingen naarstig op zoek naar de sleutel, maar konden deze uiteraard niet meer vinden.

Enigszins beschaamd gingen moederlief en oma met het kleine mannetje naar de plaatselijke politie. Met een speciaal stuk gereedschap wist de Polizei het jongetje te bevrijden. "Nieuwjaar was gered", zo laat de politie weten.

Schepen eindelijk los uit ijs Antarctica

Twee schepen uit Rusland en China die sinds eind december vast zaten in het ijs op Antarctica zijn dinsdag eindelijk losgekomen. Dat meldt de BBC. Volgens de Russische kapitein ontstond er een opening in het ijs nadat de wind was gedraaid. Het Russische onderzoeksschip Akademik Sjokalski lag sinds kerstavond vast tussen het pakijs.

De Chinese ijsbreker Xue Long (Sneeuwdraak) schoot de Russen te hulp en met behulp van een helikopter werden 52 toeristen, journalisten en onderzoekers van het Russische schip naar een Australisch schip gebracht. De Xue Long verkeek zich echter op de ongunstige wind. Die wierp drijfijs op waardoor ook de Chinezen vast kwam te zitten.

Politie vindt 720 kilo qat in Friese loods

In een loods in Heerenveen heeft de politie maandagochtend 720 kilo qat aangetroffen. Twee verdachten van 18 en 20 jaar uit Wolvega zijn aangehouden voor drugsbezit- en handel. De politie schat de straatwaarde van de aangetroffen softdrugs op zo'n 40.000 tot 45.000 euro.

Agenten zagen dat de mannen bezig waren bij de loods en vonden dat het tweetal schichtig reageerde toen ze de politie zagen. Beide mannen gingen er vervolgens vandoor. Kort daarna werden de verdachten ingerekend in het nabijgelegen Oudeschoot.

In en bij de loods aan de Industrieweg werd vervolgens de 720 kilo qat gevonden. Ook een brommer die gestolen bleek te zijn werd in beslag genomen. In de woning van verdachten werd bij een huiszoeking telefoons en een administratie meegenomen.

Meer aanhoudingen in de zaak worden niet uitgesloten. Beide verdachten worden donderdag voorgeleid.

Het bezit van qat is sinds vorig jaar is strafbaar. De stimulerende drugs waar op wordt gekauwd zijn vooral populair onder Oost-Afrikanen.

Directeuren Goodyear nog steeds vast

De directeur en hr-chef van de Goodyear-fabriek in het Noord-Franse Amiens hebben de nacht van maandag op dinsdag in de vergaderruimte van de bandenfabriek moeten doorbrengen. Ze werden maandag door boze werknemers opgesloten omdat Goodyear van plan is de fabriek te sluiten.

De deur waar de twee achter werden opgesloten werd gebarricadeerd met een enorm tractorwiel. Het 'kidnappen' van directeuren is strafbaar in Frankrijk en kan tot vijf jaar gevangenisstraf leiden en een boete van 75 duizend euro.

De fabriek in Amiens bezorgt Goodyear al meer dan vijf jaar kopzorgen. De directie wil de fabriek het liefst sluiten of verkopen, maar stuit op veel weerstand van het personeel. Eerdere protesten liepen uit op geweld. Ook staken de arbeiders eerder autobanden in brand.

Ribéry: "Ik maak een grote kans, denk ik"

Franck Ribéry hoopt volgende week maandag de Ballon d'Or te winnen. De Fransman denkt dat hij een goede kans maakt ondanks hevige concurrentie.

Ribéry (30) verblijft op dit moment met Bayern München in Doha, waar de Champions League-winnaar én Duits kampioen zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft. Komende zondag vliegt Ribéry terug naar Europa om in Zwitserland aanwezig te zijn bij de uitreiking van de FIFA Ballon d'Or 2013.

De Fransman is één van de drie kanshebbers op de titel Wereldvoetballer van het Jaar. Behalve Ribéry, die met Bayern vorig seizoen de treble won, maken ook Lionel Messi (FC Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) kans op de Gouden Bal. Messi won de prestigieuze trofee al vier keer, Ronaldo één keer.

De Portugees lijkt de grote favoriet voor de prijs, maar Ribéry is vol zelfvertrouwen. "Ik denk dat ik een grote kans maak. Het team en ik hebben in 2013 erg goed gepresteerd. Maar goed, laten we maar kijken hoe het zich ontvouwt. Ik kan nog wel het geduld opbrengen", zegt de Frans international tegen Duitse media.

"Gespannen? Nee, dat ben ik niet. Nog niet, althans", aldus Ribéry, die in het jaar 2013 met Bayern München de Champions League, landstitel, DFB Pokal en Europese Super Cup. In december won de Duitse topclub ook het WK voor clubs, maar toen was de stemming voor de Ballon d'Or al gesloten.

The Pirate Bay ontwikkelt nachtmerrie voor Tim Kuik

In afwachting van het hoger beroep van XS4ALL en Ziggo tegen de blokkades van Stichting BREIN eind januari, heeft de torrentcommunity niet stilgezeten en is een eigen decentraal torrent-internet gaan ontwikkelen, schrijft Webwereld.

Een Pirate Bay-ingewijde heeft een en ander uit de doeken gedaan over dit anti-rechtenbaasjes-project op TorrentFreak. De basis is een decentraal peer-to-peer DNS-systeem dat op de pc van de down/uploader draait en zo deels meehelpt aan het indexeren van het torrentzoeksysteem dat nu nog via centrale websites loopt die aangepakt kunnen worden.

De software, die in Chrome en Firefox als extensie geïnstalleerd kan worden, gebruikt onder andere de BitCoin om unieke DNS-sleutels te genereren. Het systeem zal niet alleen voor The Pirate Bay werken maar voor alle soortgelijke sites.

Keller: "Hoge verwachtingen Huntelaar"

Klaas-Jan Huntelaar hoopt op tijd hersteld te zijn voor de hervatting van de Bundesliga. Schalke 04-trainer Jens Keller ziet dat het goed gaat met de spits. Huntelaar (30) zou meegaan met Schalke op trainingskamp naar Qatar, maar de aanvaller bleef toch achter in Gelsenkirchen.

De Oranje-international werkt in Duitsland aan zijn herstel van een zware knieblessure, die hem al sinds half augustus aan de kant houdt. Trainer Keller hoopt op 26 januari tegen Hamburger SV weer te kunnen beschikken over Huntelaar. "Het gaat de goede kant op. Ik hoop dat hij ons de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft weer kan helpen", zei de coach van Die Königsblauen op de clubsite.

"Zijn grote kwaliteiten brengen hoge verwachtingen met zich mee. Huntelaar is een speler die onze jonge ploeg op sleeptouw kan nemen. Maar we moeten niet vergeten dat hij zeven maanden aan de kant heeft gestaan. Dan kan hij niet meteen weer op honderd procent beginnen", aldus Keller.

Sinds de blessure van Huntelaar namen Adam Szalai en Kevin-Prince Boateng de positie van Huntelaar in als centrumspits. Szalai kan zich bij een rentree van The Hunter opmaken voor een reserverol. Keller denkt echter dat de Hongaarse spits ook zware concurrentie kan gebruiken om beter te worden.

"In zijn tijd bij Mainz was Szalai het drukke schema niet gewend. De rentree van Huntelaar zal hem goed doen", verwacht Keller, die Szalai vijf keer zag scoren in de Bundesliga. Schalke gaat de tweede helft van het seizoen in als nummer zeven op de ranglijst. In de achtste finales van de Champions League wacht een ontmoeting met Real Madrid.

Jane Campion zit jury Cannes voor

Regisseur Jane Campion is dit jaar de juryvoorzitter op het filmfestival van Cannes. De 59-jarige Nieuw-Zeelandse is vooral bekend van haar film The Piano uit 1993, waarvoor ze op het festival destijds de Gouden Palm won. Ze is nog steeds de enige vrouw ooit die de prestigieuze prijs gewonnen heeft. Vorig jaar maakte Campion de zesdelige miniserie Top of the Lake.

"Vanaf het moment dat ik in 1986 met mijn korte film naar Cannes ging, heb ik het festival in Cannes van allerlei kanten kunnen bekijken en mijn bewondering is alleen maar gegroeid", liet Campion weten. "Het filmfestival van Cannes slaagt er steeds in de glamour van de showbizz en mooie stranden te combineren met een serieuze aanpak van arthousefilms en de zakelijke kant van de filmindustrie."

De laatste vrouwelijke juryvoorzitter was de Franse actrice Isabelle Huppert in 2009. Vorig jaar zat de Amerikaanse filmmaker Steven Spielberg de jury voor. Toen werd de zwarte komedie Borgman van Alex van Warmerdam toegelaten tot de selectie. Het was voor het eerst in 38 jaar dat een Nederlandse film meedong in de competitie.

Het festival vindt dit jaar voor de 67e keer plaats, van 14 tot en met 25 mei. Eind april wordt bekendgemaakt welke films genomineerd zijn voor de Gouden Palm.


Jane Campion zit jury Cannes voor (Foto: Novum)

Michael Bay voor schut tijdens reclamepraatje

Michael Bay heeft zichzelf niet van zijn sterkste kant laten zien tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Al vlak na het welkomstwoord leek de regisseur van spektakelfilms als Transformers en Armageddon helemaal de weg kwijt. Hij zou een toespraak houden over een nieuwe televisie van Samsung toen hij begon te hakkelen en van het podium liep.

"Wow, ik heb mezelf mooi voor aap gezet op de CES", blogt Bay beschaamd. "Ik zou een toespraak houden over de gebogen UHD tv van Samsung. Ik leen mijn naam zelden aan producten, maar dit is gewoon geweldig. In mijn enthousiasme sloeg ik op de autocue de introductie van de vicevoorzitter over, waarna de machine op hol sloeg. Toen ben ik maar weggelopen. Blijkbaar zijn live-uitzendingen niets voor mij."

De filmmaker laat weten dat hij de techniek nog steeds aanprijst. "Ik reis met een show de wereld rond waarin de gebogen schermtechniek van Samsung enkele beelden van Transformers 4 vertoont."

Transformers: Age of Extinction, zoals de film voluit heet, draait vanaf 10 juli in de Nederlandse bioscoop. Bay is als producent betrokken bij de film Teenage Mutant Ninja Turtles, die in augustus verschijnt.


Michael Bay voor schut tijdens reclamepraatje (Foto: Novum)

L. de Jong: "Clubs hebben geďnformeerd"

Luuk de Jong verscheen maandag 'gewoon' op de eerste training van het nieuwe jaar bij Borussia Mönchengladbach. De spits vertrekt waarschijnlijk in januari. De Jong (23) komt dit seizoen nauwelijks voor in de plannen van trainer Lucien Favre.

De aanvaller kwam in de eerste seizoenshelft dertien keer als invaller binnen de lijnen. Met name zijn laatste invalbeurt leidde tot veel onvrede bij De Jong. Tegen VfL Wolfsburg (2-2) kwam de spits drie seconden voor het einde van de wedstrijd in de ploeg.

"Dat was natuurlijk niet fraai", zei De Jong tegen Bild. De oud-speler van De Graafschap en FC Twente laat niet het achterste van zijn tong zien. "Ik probeer nog steeds om waardevol te zijn voor Borussia Mönchengladbach."

De kans is groot dat de recordaankoop van Mönchengladbach (tijdelijk) verhuist. Bij Die Fohlen krijgen spitsen Max Kruse en Raffael de voorkeur in de aanvalslinie. Met de zomeraanwinsten in de basis draait de ploeg van Favre uitstekend mee in de Bundesliga. Mönchengladbach staat na zeventien competitiewedstrijden derde.

De competitie wordt op 24 januari hervat met een thuiswedstrijd tegen koploper Bayern München. Het is nog afwachten of De Jong dan ook aanwezig is in Borussia Park. De in Zwitserland geboren aanvaller merkt dat er interesse is na de heropening van de transfermarkt.

Newcastle United en Stoke City werden al in verband gebracht met De Jong, die te duur lijkt voor Nederlandse clubs. "Ik kan alleen zeggen dat sommige clubs geïnformeerd hebben. Ik concentreer me volledig op onze voorbereiding. Maar er kan natuurlijk nog veel gebeuren tot 31 januari..", besluit de bankzitter in de Bundesliga.

[Upd] 1,5 mln kijkers acteersoap Utopia

Utopia heeft op televisie een vliegende start gemaakt. Dat blijkt uit de cijfers van Kijkonderzoek.nl

Maar liefst 1.524.000 kijkers keken naar de kickoff. In Utopia zitten 15 mensen die een jaar lang van huis en haard zijn weggegaan om beroemd te worden of iets wat daar op moet lijken. John de Mol wil uiteindelijk 800.000 vaste kijkers aan SBS binden.

Update 13.34 uur
Een aantal kijkers is inmiddels verbolgen over het feit dat de Mol vertelde dat zich onder de deelnemers geen acteurs bevinden, terwijl van ten minste twee deelnemers al duidelijk is dat zij acteerden. Billie speelde in Achter gesloten deuren en Andrea speelde ooit zelfs naaktscènes in Vrouwenvleugel en deed mee aan Oh Oh Europa.

Of de nu al tongende, roddelende, met alle winden meelullende Billie en Andrea zijn ingehuurd om de boel interessant te houden weten we niet, maar van de uitspraak dat er geen acteurs in het programma zitten, lijkt in elk geval weinig te kloppen.

Vrouw Schumacher: laat ons met rust

De vrouw van Michael Schumacher heeft de media dinsdag opgeroepen te vertrekken uit en rond het ziekenhuis in Grenoble. Corinna Schumacher wil dat de artsen en de familie met rust worden gelaten.

"Het is belangrijk dat u de artsen in ziekenhuis met rust laat. Zij moeten in alle rust hun werk kunnen doen", aldus de echtgenote van de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. "Vertrouwt u alsjeblieft op de verklaringen die worden afgegeven door het ziekenhuis en verlaat de kliniek. Laat alstublieft onze familie met rust."

Schumacher liep eind vorig jaar bij een skiongeluk zwaar hersenletsel op. De kliniek liet maandag weten dat zijn klinische toestand stabiel is. Maar zijn toestand is nog altijd kritiek.

Vrouw Schumacher: laat ons met rust
Vrouw Schumacher: laat ons met rust (Foto: ANP)

Ton boete voor illegaal verwijderen asbestplaten

Een stichting voor jeugdzorg en hulpverlening in Venlo heeft een boete van ruim honderdduizend euro gekregen voor het illegaal verwijderen van asbest. Dat heeft de Inspectie SZW dinsdag bekendgemaakt.

De platen waren vernield en door de technische dienst van de stichting verwijderd van enkele woonunits. Volgens de inspectie waren de medewerkers op de hoogte van de mogelijke aanwezigheid van asbest maar hebben ze de reparatie toch zelf uitgevoerd.

De panelen hadden eigenlijk moeten worden verwijderd door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. De stichting heeft volgens de inspectie meerdere regels overtreden. Zo is geen melding bij de inspectie gedaan, zijn er geen veiligheidsmaatregelen genomen en is het afval niet op de juiste wijze verpakt en afgevoerd.

Kaas, klompen en Hemaworst

Waar staat Nederland tegenwoordig eigenlijk bekend om? Kijk, die clichés kennen we nu wel. De hoeren uit Amsterdam, coffeeshops waar je geen koffie kan krijgen, kaas, klompen, molens. We hebben natuurlijk twee Santa Clauses in december, maar probeer dat maar uit te leggen aan een Amerikaan – dat lukt amper op één ansichtkaart als je het adres op een envelop schrijft. Er zijn gekke buitenlanders die zelf geen koningshuis kennen en dan maar Máxima en Willem sparen. En natuurlijk de Aziaten die Vincent van Gogh te gek vinden. Maar zijn we daar als Nederlanders nou trots op? We hebben toch veel meer te bieden dan de oude clichés.

Android komt naar Windows-computers

Windows-computers kunnen straks ook Android-programma's draaien. Dat hebben chipproducenten Intel en AMD en pc-fabrikant Asus dinsdag aangekondigd in Las Vegas. Consumenten kunnen Android-apps en -spelletjes die ze al kennen van smartphones en tablets straks ook op laptops en desktop-pc's gebruiken.

Zowel Intel als AMD heeft nieuwe chips geschikt gemaakt voor Android. AMD kondigde dinsdagochtend aan dat het in samenwerking met het bedrijf Bluestacks een volledige versie van Android op nieuwe Windows-pc's met zijn processors laat werken. Android-apps kunnen dan ook bij bestanden die op de computer staan. Intel presenteerde dinsdagochtend zijn 'Dual OS', waarbij Android ook binnen Windows is te starten.

De eerste laptop die zowel met Windows als Android werkt is in Las Vegas aangekondigd door Asus. De Transformer Book Duet TD300 is volgens Asus-bestuursvoorzitter Johnnie Shih een '4-in-1-apparaat'. "Het is een Windows-laptop, een Android-laptop, een Windows-tablet en een Android-tablet." Hij is vanaf maart te koop.

Microsoft is niet blij met de komst van Android binnen Windows-omgevingen, schrijft ict-site The Verge op basis van anonieme bronnen. Het betekent dat apps uit het ecosysteem van concurrent Google voortaan op machines met zijn besturingssysteem werken. Het bedrijf hoopt juist klanten te overtuigen van zijn Windows Phones in combinatie met Windows-computers. Android heeft echter een veel groter marktaandeel dan Windows Phone.

Agent krijgt taser in nek in Etten-Leur

Bij de achtervolging van een fietsendief heeft een agent in Etten-Leur een stroomstootwapen in zijn hals gedrukt gekregen. Hij kreeg echter geen stroomstoot en uiteindelijk lukte het de dader op te pakken, meldt de politie.

Agenten zagen maandagnacht rond 01.30 uur op de Bootstraat drie mannen die een verdachte interesse toonden in de auto's die daar geparkeerd stonden. Toen de agenten hen wilden controleren, zetten ze het op een lopen.

Een van de mannen liet een fiets achter waarvan het slot was opengebroken. Een agent wist hem in te halen en naar de grond te werken, waarop een worsteling ontstond. Tijdens die worsteling zette de man plotseling een stroomstootwapen op de hals van de agent. De diender raakte niet gewond, maar de verdachte zag hierdoor wel kans los te komen en te vluchten.

De politie zette onder meer een helikopter in om hem op te sporen. Een uur later werd de verdachte, een 32-jarige man uit Etten-Leur, ingerekend. Daarbij werd ook het stroomstootwapen, in de vorm van een mobieltje, gevonden. Hij bleek ook inbrekersgereedschap bij zich te hebben.

Donald Duck verliest abonnees

Donald Duck is minder in trek dan een jaar geleden. De betaalde papieren oplage van het stripblad daalde in het derde kwartaal van vorig jaar met bijna tien procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI.

In het tweede kwartaal van vorig jaar kampte Donald Duck ook al met een forse terugloop van het aantal abonnees. De betaalde oplage van het papieren tijdschrift daalde toen met zestien procent. Ondanks de daling is Donald Duck nog altijd een van de tien bestverkopende Nederlandse tijdschriften, met een oplage van ruim 250 duizend exemplaren.

Ook de tijdschriften Donald Duck Extra en Donald Duck Junior, twee spin-offs van het ruim zestig jaar oude blad, leverden vorig kwartaal aan oplage in. Het aantal betalende lezers van de Extra daalde met bijna achttien procent naar even meer dan vijftigduizend, terwijl het aantal abonnees van de Junior met bijna twintig procent daalde naar 8500 stuks.

FIFA neemt zaak Mori hoog op

De FIFA is ontstemd over de weigering van de Verenigde Arabische Emiraten om de Israëlische voetballer Dan Mori tot het land toe te laten. Alle spelers moeten in staat worden gesteld om zonder enige vorm van discriminatie overal ter wereld te kunnen voetballen, laat de bond weten in een schriftelijke verklaring aan de NOS.

Vitesse kreeg pas een dag voor het vertrek naar Dubai te horen dat Mori niet toegelaten zou worden. De club besloot desondanks het trainingskamp door te laten gaan en Mori thuis te laten. Wel kondigde Vitesse aan de zaak bij de FIFA aan te zullen kaarten.

'Warner wil Eyeworks kopen'

Mediaconcern Time Warner wil de Nederlandse productiemaatschappij Eyeworks kopen. Dat melden bronnen dinsdag aan RTL Z. Warner zou een boekenonderzoek doen bij Eyeworks. Dat zou betekenen dat de partijen een principeakkoord hebben bereikt.

Eyeworks zette vorig jaar 250 miljoen euro om en maakte bijna veertien miljoen euro winst. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door Reinout Oerlemans. Het Amerikaanse Time Warner, moederbedrijf van Warner Bros, zet jaarlijks 12,5 miljard dollar (9,16 miljard euro) om.

Joop van der Ende is met dertig procent van de aandelen naast Oerlemans grootaandeelhouder van Eyeworks. Het bedrijf heeft vestigingen in meerdere landen. Uit de Eyeworks-koker kwamen onder meer programma's als Sterren Springen en IQ-test.

In 2012 kwam Eyeworks in Nederland in opspraak omdat het bedrijf in samenwerking met het VU medisch centrum in Amsterdam camera's in het ziekenhuis had geplaatst voor een medisch realityprogramma. Eyeworks kocht vervolging af.

Mercedes presenteert auto op 28 januari

Tijdens de eerste Formule 1-wintertest in het Spaanse Jerez de la Frontera op 28 januari zal Mercedes GP hun nieuwe bolide presenteren. De zogenoemde Silberpfeil zal direct na de presentatie getest worden op het circuit.

Het Duitse F1-team heeft dus wel de auto van Lewis Hamilton en Nico Rosberg op tijd af voor de eerste test. Lotus F1-team maakte maandag nog bekend pas vanaf de tweede test, die plaatsvindt op 29 februari in Bahrein, de nieuwe bolide te presenteren.

Lewis HamiltonSeizoen 2013, Lewis Hamilton in een "Silberpfeil" (Foto: Pro Shots)

Man met 2 piemels ware internethit

Een man die is gezegend met maar liefst twee spermasperen is sinds enige dagen helemaal hot op Reddit. Op de internetcommunity vragen gebruikers de beste man het hemd van het lijf.

Een post op de bewuste site heeft inmiddels al meer dan 16.000 reacties opgeleverd. Gebruiker DoubleDickDude, die verder geheel anoniem wil blijven, geeft geduldig antwoord op alle vragen. Zo vertelt hij dat hij 24 jaar oud is en twee testikels heeft. Beide paarsgepunten lansen zijn volledig operationeel, hoewel de rechterpiemel dominant is. Deze meet in werkhouding een schamele 18 centimeter.

De rechterliefdeslans produceert tijdens het pissen een hardere straal. Ook produceert deze meer sperma dan de linker. En om de dag moet hij seks hebben of er een slinger aan geven. Komt hij namelijk niet om de dag klaar, dan krijgt hij een prostaatontsteking.

Dat om de dag neuken moet wel lukken. De mazzelpik is namelijk biseksueel. Zo heeft hij niet alleen een vaste vriendin, maar ook een vaste vriend. Of hij beiden tegelijk penetreert, wil hij helaas niet zeggen. Wel heeft hij als bewijs een foto geplaatst van zijn dubbelloops jachtgeweer.

De beste man is overigens niet de eerste met twee eenogige slangen, zo weet Bild. "Deze aandoening bestaat", zo bevestigt uroloog Axel Belz aan de Duitse krant. "Het komt echter maar zeer zelden voor. De meeste urologen komen een dergelijke patiënten nooit tegen in hun carrière." Sinds 1609 zijn er slechts honderd gevallen bekend.

Een op de 5,5 miljoen jongens wordt geboren met een tweede piemel. De twee fallussen kunnen boven elkaar hangen, maar soms ook naast elkaar, in de vorm van een Y. Meestal is de tweede lul echter niet operationeel, maar betreft het hier slechts een lullig aanhangsel.

De Boer houdt rekening met vertrek 'grote drie'

Frank de Boer houdt er serieus rekening mee dat Siem de Jong, Daley Blind en Niklas Moisander aan het einde van het seizoen vertrekken bij Ajax. Vorig jaar tijdens het trainingskamp van Ajax in het Braziliaanse Rio de Janeiro deed De Boer ook al een voorspelling.

Toen zei hij dat hij rekening hield met een vertrek van De Jong, Christian Eriksen en Toby Alderweireld. De laatste twee spelers vertrokken, De Jong bleef. "Het is natuurlijk vrijwel zeker dat Siem een stap wil maken", zegt De Boer dinsdag in De Telegraaf"En dat is ook normaal, vind ik, als je zo lang bij Ajax speelt en drie keer op rij kampioen bent geworden. Hopelijk komt er een vierde schaal achteraan. Dan is het tijd om de wijde wereld in te stappen."

Wat Blind betreft ligt het wat anders. "Daley heeft net bijgetekend, dus dat moeten we afwachten. Ik hoop dat Daley blijft. Hij kan zich op zijn nieuwe positie verder ontwikkelen. Maar als er interesse ontstaat, zullen we zien wat er gebeurt."

"En Moisander? Gezien zijn leeftijd moet het nu gebeuren. Ik gun Niklas het allerbeste. Dus als er een mooie club komt, moeten we daar goed over nadenken. Of we er mensen voor terug kunnen krijgen of dat we die al hebben. Ik denk dat we best wel aardige spelers (onder anderen Stefano Denswil, red.) achter hem hebben staan. Maar op dit moment is Niklas een heel belangrijke schakel", aldus De Boer.

Politie hervat ruimen oorlogswoning Geleen

De politie heeft dinsdagochtend het ruimen van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog uit een woning in Geleen hervat. De ruiming zou eigenlijk een dag duren, maar maandagmiddag bleek dat de operatie langer duurde dan dan gedacht.

Maandag bestond de vondst uit een beperkte hoeveelheid lichte munitie, een groot aantal lege hulzen en diverse onderdelen van vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog. Er werden geen granaten gevonden.

De politie kwam de verzameling op het spoor nadat de bewoner afgelopen weekeinde met drie granaten op zak klanten en personeel bedreigde in een café in Geleen. De granaten bleken al onschadelijk gemaakt. De politie trof later een complete oorlogsverzameling aan in de woning van de man.

Bertens en Krajicek in selectie Fed Cupteam

Captain Paul Haarhuis heeft Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek opgenomen in de voorlopige selectie voor het duel in de Fed Cup begin februari. De ploeg komt volgende maand in Boedapest in actie in groep I van de Europees/Afrikaanse Zone.

"Allen hebben eerder deelgenomen aan deze mooie competitie en voor nu zijn dit de speelsters van wie ik denk dat zij het sterkste team vormen. In Australië kijk ik verder hoe iedereen ervoor staat en volg ik de trainingen en wedstrijden. Ik heb er in ieder geval veel zin in", zei de opvolger van Manon Bollegraf over zijn eerste selectie.

Op 13 januari wordt de loting voor de vier poules verricht. Oostenrijk, Wit-Rusland, België, Bulgarije, Kroatië, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Letland, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slovenië, Turkije en Oekraïne zijn de andere deelnemende landen.

Bertens en Krajicek in selectie Fed Cupteam
Bertens en Krajicek in selectie Fed Cupteam (Foto: ANP)

Intel: geen metalen uit conflictmijnen in processor

Geen van de processoren die Intel dit jaar maakt bevatten nog metalen die afkomstig zijn uit Congolese mijnen die in handen van gewapende groepen zijn. Dat heeft de Amerikaanse chipmaker maandag gezegd.

Intel heeft vier jaar lang onderzocht waar de vier belangrijkste metalen vandaan komen die gebruikt worden in processoren. Het gaat om tantaal, wolfraam, tin en goud.

Het oosten van Congo kent een grote minerale rijkdom. In het gebied woedt echter al bijna twintig jaar een strijd tussen de regering en gewapende groepen. Er bestaan grote zorgen dat met de export van metalen naar het buitenland het conflict wordt gefinancierd. Veel deskundigen menen echter dat de metalen niet de oorzaak zijn van de strijd.

Meer mensen beëindigen uitkering

Hoewel het aantal Nederlanders dat een WW-uitkering aanvroeg in vijf jaar tijd flink is toegenomen, zijn er ook steeds meer mensen die hun uitkering beëindigden. Het aantal beëindigde uitkeringen kwam in de eerste negen maanden van vorig jaar uit op 43 duizend per maand, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

In dezelfde periode van 2008 was dat ongeveer de helft. De flinke stijging is mede het gevolg van het toegenomen aantal flexwerkers, aldus het CBS. Door de flexcontracten kunnen werknemers een baan weer snel verliezen. Ze bouwen zo relatief korte WW-rechten op en moeten hun uitkering daarom vlug weer beëindigen.

Het aantal kortlopende uitkeringen is dan ook flink gestegen, constateert het statistiekbureau. Eind vorig jaar duurde even meer dan de helft van alle WW-uitkeringen een halfjaar of minder. Omgerekend zijn dat 180 duizend uitkeringen, tegen 72 duizend eind 2008. Vooral onder mensen tot 35 jaar nam het aantal kortlopende uitkeringen toe.

Toch is de aanwas van het aantal uitkeringen nog altijd fors. Eind september hadden meer dan vierhonderdduizend Nederlanders een uitkering. In de eerste negen maanden van vorig jaar kwamen er daar maandelijks gemiddeld vijftigduizend bij. Vijf jaar eerder waren dat er nog ongeveer twintigduizend per maand.

Jay-Z haalt 12-jarige fan op podium

Jay-Z heeft tijdens een concert in North Carolina een 12-jarige fan op het podium gehaald. De jongen zat op de eerste rij in het publiek met een spandoek met de tekst 'mag ik voor je rappen'. Op het podium bracht hij vervolgens Jay-Z's stuk uit het liedje Clique, een samenwerking met Kanye West en Big Sean, ten gehore.

De jongen vroeg na afloop of hij de rapper na het concert mocht ontmoeten. De moeder van de fan vertelt aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat haar zoon en Jay-Z vijf minuten met elkaar hebben gepraat. De rapper, die dinsdag de tweede verjaardag viert van zijn dochter Blue Ivy, heeft volgens haar niet gepraat over een mogelijke rapcarrière van de jongen.

Het was niet de eerste keer dat de 12-jarige jongen probeerde op het podium te komen. De fan was zaterdag ook al bij een concert, maar zat toen op de achtste rij. Op de weg terug naar huis besloot zijn moeder ook voor zondag kaartjes te kopen om te zorgen dat Jay-Z haar zoon zou zien.

Oplage De Telegraaf fors omlaag

De Telegraaf heeft zijn betaalde papieren oplage in het derde kwartaal van vorig jaar hard onderuit zien gaan. De grootste krant van Nederland verkocht dagelijks gemiddeld een kleine 489 duizend exemplaren, wat ruim negen procent minder is dan in dezelfde periode in 2012. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI.

Ook in het tweede kwartaal van vorig jaar ging de oplage van De Telegraaf met zo'n vijftigduizend omlaag. De ochtendkrant heeft veel last van de economische crisis, waardoor de oplage al tijdlang daalt. In het derde kwartaal van 2011 gingen er dagelijks nog meer dan zeshonderdduizend kranten door de brievenbus of over de toonbank.

Naast De Telegraaf moet ook NRC Handelsblad flink aan abonnees inleveren. De krant zag zijn oplage in het derde kwartaal met 5,7 procent dalen op jaarbasis, naar ruim 170 duizend stuks. Het aantal verspreide exemplaren van het AD ging met 4,2 procent omlaag naar bijna 366 duizend in vergelijking met een jaar eerder.

De enige landelijke krant die zijn oplages noemenswaardig zag stijgen tussen juli en september vorig jaar is Het Financieele Dagblad. De zakenkrant kreeg er 1,4 procent meer abonnees bij in vergelijking met een jaar eerder en verspreidde eind derde kwartaal ruim 48 duizend exemplaren.

De oplages van De Volkskrant en Trouw beleven nagenoeg gelijk. Het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad gingen er in het derde kwartaal licht op achteruit.

Vergeetachtige Schaken irriteert Koeman

Teamgenoten bij Feyenoord konden er nog wel om lachen, maar trainer Ronald Koeman was 'not amused' nadat Ruben Schaken zijn paspoort was vergeten. Feyenoord bereidt zich in het Spaanse Marbella voor op de tweede seizoenshelft.

De Rotterdammers vlogen maandag naar Zuid-Spanje. Schaken (31) zat ook in het vliegtuig. De vleugelaanvaller was net op tijd terug van een taxirit naar huis. Schaken was namelijk zijn paspoort vergeten.

Ploeggenoten konden er om lachen, maar volgens het Algemeen Dagblad was Koeman 'not amused'. De trainer wil dat zijn spelers op weg naar de tweede seizoenshelft ook buiten het veld scherp zijn. Feyenoord staat voor de hervatting van de competitie vierde, op vier punten van koploper Ajax. De Rotterdammers beginnen de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Koeman heeft 24 spelers meegenomen naar Marbella. Onder hen A-junioren Rick Dekker en Rodney Cabral. Beide talenten deden zondag ook mee in de benefietwedstrijd tegen Excelsior (1-0 winst). "Dat ik mijn debuut mocht maken in een volle Kuip was al prachtig", zei Dekker, aanvoerder van Feyenoord A1 tegen De Telegraaf.

"Maar toen ik thuis werd gebeld dat ik ook mijn paspoort moest opzoeken, vond ik het helemaal schitterend", aldus de middenvelder. Cabral is volgens Koeman mee omdat Feyenoord achter Daryl Janmaat geen tweede rechtsback in huis heeft.

"Ik haal spelers er niet zomaar bij. Ik heb eerder de jeugd heel vroeg een kans gegeven en dat is voor die jongens niet verkeerd uitgepakt", aldus de coach van Feyenoord.

Otter na dertig jaar terug in Randstad

Voor het eerst in ruim dertig jaar is in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad, een otter waargenomen. Een camera heeft het dier bij de Nieuwkoopse Plassen vastgelegd, meldt Natuurmonumenten dinsdag. Voor zover bekend werd de laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen in 1976 doodgereden.

Natuurmonumenten stelt in een verklaring 'ontzettend blij' te zien met de waarneming. Volgens de organisatie is het 'een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren'.

De otter is al jaren bezig met een opmars. De dieren stierven 25 jaar geleden uit in Nederland, waarna ze in 2002 weer werden uitgezet in onder meer Overijssel en Friesland. Sindsdien laten ze zich op steeds meer plekken zien. Zo dook vorig jaar een otter op in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Drie jaar geleden werd al een otter gezien aan de rand van het Groene Hart.

Kat opgeblazen in Groningen

Een kat van zeven maanden oud is zondag met vuurwerk opgeblazen in Groningen. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na een verhaal hierover in het Dagblad van het Noorden. De eigenaar was in zijn huis aan de Simonsstraat in de wijk Gravenburg terwijl zijn twee jongen katten buiten waren toen hij een knal hoorde.

Daarna zag hij zijn poes, Davy, op het tuinpad liggen. Haar kopje was volgens de krant geëxplodeerd. Het vuurwerk zat waarschijnlijk in haar bek toen het ontplofte. De eigenaar had zijn katten rond de jaarwisseling juist binnen gehouden, maar is er nu alsnog een aan vuurwerk verloren.

De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek gedaan, maar er is nog geen verdachte aangehouden. "We hopen natuurlijk dat iemand iets gezien heeft", zegt een politiewoordvoerder.

In Amersfoort werden vorige week twee dode katten in verband gebracht met vuurwerk. Kat Luna zou tijdens de jaarwisseling een stuk vuurwerk in haar achterste gestoken hebben gekregen. Het dier raakte zo ernstig gewond dat het moest worden ingeslapen. Uit onderzoek van een dierenarts bleek later echter dat vuurwerk niet per se de oorzaak hoeft te zijn van de verwondingen. Het dier kan ook aangereden zijn en als vuurwerk inderdaad de oorzaak is, kan het ook om een stuk gaan dat onder de kat belandde.

Een tweede kat, Kattie, werd zondag met bloed rond de bek aangetroffen. Over deze kat gaat het gerucht dat ze is vastgebonden in een put en daarna met zwaar vuurwerk is bekogeld, maar ook hier wordt een aanrijding niet uitgesloten. De woordvoerder van de politie in Groningen zegt dat in het geval van Davy wordt uitgegaan van vuurwerk. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat er een andere oorzaak is."

Ronaldo aanwezig bij uitreiking Gouden Bal

Cristiano Ronaldo is volgende week maandag aanwezig bij de uitreiking van de Gouden Bal. Dat vertelde hij maandagavond na de 3-0 overwinning op Celta de Vigo. De 28-jarige sterspeler van Real Madrid strijdt tegen titelhouder Lionel Messi en Bayern München-middenvelder Franck Ribery om de Gouden Bal.

Eerst leek het erop dat Ronaldo het gala niet zou bijwonen na uitspraken van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Blatter sprak zijn voorkeur uit voor Messi en vergeleek Ronaldo met 'een soort commandant'. Nadat de immitatie van Blatter breed werd uitgemeten in de media excuseerde de voorzitter zich aan het adres van de voetballer.

Ronaldo gaf maandagavond aan dat hij aanstaande maandag gewoon afreist naar Zürich. "Ik ga naar het gala", zei de Portugees tegenover de verzamelde media. "Al weet ik niet of ik ga winnen. Als ik win dan zou dat geweldig zijn. Mocht het niet zo zijn dan blijf ik hard werken bij Real Madrid, zoals altijd."

Ronaldo speelde tegen Celta de Vigo niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar was wel weer trefzeker. Met die goals kwam zijn totaal aantal doelpunten op vierhonderd. "Het was voor ons zaak om te winnen", legt Ronaldo uit. "Het was een lastige wedstrijd aangezien Celta voor de goal ging hangen."

Voor de aftrap werd Eusebio herdacht. De voormalige sterspeler van Portugal overleed zondagochtend op 71-jarige leeftijd. "Ik wil al de pers bedanken voor alle herdenkingsbeelden die van hem zijn gemaakt. We zijn beiden Portugees en hebben de sympathie van Spanje en de gehele wereld gevoeld."

Ronaldo droeg beide doelpunten op aan zijn landgenoot. "Allebei mijn doelpunten zijn voor hem. Hij was een geweldig persoon en heeft me veel geholpen bij de nationale ploeg. Gisteren was een treurige dag", aldus Ronaldo.

Bosz baalt van vertrek Kakuta bij Vitesse

Gaël Kakuta heeft Vitesse afgelopen week verlaten. De huurling is teruggekeerd naar Chelsea nadat hij baalde van een gebrek aan speelminuten onder trainer Peter Bosz. De 22-jarige aanvaller kwam dit seizoen twaalf keer in actie en scoorde een keer.

Bosz had de Fransman er graag bijgehouden, maar Kakuta kon er niet mee overweg dat hij geen vaste basisplaats had. "Twee maanden voor de winterstop heb ik met Gaël gesproken", zegt Bosz tegen Voetbal International. "Hij baalde dat hij geen basisplaats had, maar zag ook dat het elftal goed speelde. Hij piekerde en wilde weg. Hij zei: Ik word nu al voor de vijfde keer verhuurd, het wordt tijd dat ik bij een club die mij onder contract heeft staan, vecht voor een basisplaats."

"We maakten de afspraak dat we in de winter naar zijn situatie zouden kijken", vervolgt Bosz. "Dat is gebeurd. Het is zonde, want Gaël had zeker zijn waarde voor Vitesse."

Kakuta maakt bij Chelsea al helemaal geen kans op een basisplaats en verwacht wordt dan ook dat hij verkocht wordt. Ook Sam Hutchinson keerde terug naar Chelsea. "De afspraak was dat Sam een half jaar zou komen. Ook hij had geen basisplaats, maar zijn doel om fit te worden geraken heeft hij wel behaald."

De 18-jarige Bertrand Traoré bewandelde de omgekeerde weg. De talentvolle aanvaller sloot deze week aan bij het trainingskamp van Vitesse in Abu Dhabi en komt de tweede seizoenshelft uit voor de nummer twee van de Eredivisie.

Van Geel: "Geen grote transfers voor WK"

De transfermarkt is sinds 1 januari weer open. Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord en zaakwaarnemer Rob Jansen verwachten niet veel spektakel. Van Geel merkt dat weinig wintertransfers veel succes opleveren.

In zijn periode bij Ajax was de huidige directeur van Feyenoord in het seizoen 2005/06 wel gelukkig met de komst van Klaas-Jan Huntelaar. De spits kwam voor negen miljoen euro over van sc Heerenveen.

"We stonden in de winterstop een straatlengte achter PSV, de koploper", zegt Van Geel tegen het Algemeen Dagblad. "Het was dramatisch, we ontbeerden duidelijk scorend vermogen en we twijfelden dat jaar of we wel Europees voetbal konden halen."

"Negen miljoen euro was veel geld, maar afgezien van het feit dat Ajax hem later doorverkocht (voor 27 miljoen euro, red.) aan Real Madrid, bereikten we dat seizoen onze doelstelling. We wonnen de play-offs, haalden Europees voetbal en veroverden de KNVB-beker, dankzij goals van Klaas-Jan", aldus de Feyenoord-directeur.

Van Geel verwacht niet veel spektakel deze maand, op transgerbied. "Grote transfers dienen zich niet aan, zeker niet met het WK in het vooruitzicht. Aan de andere kant: een club als Manchester United hoeft maar te beginnen en het balletje kan gaan rollen."

Zaakwaarnemer Rob Jansen kan zich vinden in de woorden van Van Geel. "PSV zal iets doen, maar verder blijft het stil", zegt Jansen. "Dat is anders dan in Europa, waar het eind januari wel eens een gekkenhuis kan worden. Nu al wordt met spelers geleurd, zoals Mario Balotelli. Er is minder tijd en je spreekt vaak van noodsituaties."

[AO] Gunstige loting De Bakker in kwalificatie

Thiemo de Bakker heeft het in de eerste ronde van de kwalificaties voor de Australian Open getroffen met de loting. De Westlander moet het opnemen tegen de 20-jarige thuisspeler Andrew Whittington, de nummer 370 van de wereld. De Bakker, die zelf 146e staat, moet drie wedstrijden winnen om het hoofdtoernooi te halen.

De andere Nederlandse deelnemer aan de kwalificaties, Boy Westerhof, is in de eerste ronde gekoppeld aan Rui Machado. Westerhof staat 242e, zijn Portugese tegenstander twintig plaatsen lager.

Met Robin Haase, Igor Sijsling en Jesse Huta Galung zijn drie Nederlandse tennissers rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen is alleen Kiki Bertens zeker van deelname.

[NBA] Brooklyn te sterk voor Atlanta

Brooklyn Nets heeft maandag in de NBA thuis met 91-86 gewonnen van Atlanta Hawks. Joe Johnson werd topscorer bij de basketbalploeg uit New York met 23 punten. Waar de Nets hun derde overwinning op rij boekten, was het voor de Hawks juist de derde opeenvolgende nederlaag.

Bij de Hawks maakte vooral Kyle Korver indruk door voor de 104e wedstrijd op rij een driepunter te scoren. Atlanta blijft ondanks de nederlaag op de derde plek in de Eastern Conference staan. De Nets zijn het nieuwe jaar prima begonnen met drie overwinningen, maar blijven vooralsnog op een negende plek staan.

Los Angeles Clippers wist de tweede wedstrijd zonder topspeler Chris Paul, die er naar verwachting zes weken uit ligt, wel in winst om te zetten. In Los Angeles zegevierde de thuisploeg met 101-81 tegen Orlando Magic. Darren Collison ving het verlies van Paul op door 21 punten te scoren. De Clippers blijven door de winst vierde in de Western Conference. Orlando staat voorlaatste in de oostelijke ranglijst.

In de enige andere wedstrijd op maandag in de NBA won Minnesota Timberwolves met 126-95 van Philadelphia 76'ers. De Timberwolves staan negende in de Western Conference, Philadelphia staat elfde in het oosten.

[Upd] [Dakar] De Rooy pakt dubbel

Anton Shibalov heeft verrassend de tweede etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. De Rus had met zijn Kamaz 1.49 minuten voorsprong op de Nederlander Marcel van Vliet met de MAN. Hij neemt wel de leiding over in het klassement.

De derde positie was weggelegd voor Gerard de Rooy die na een foutje ruim negen minuten inleverde. Iveco-teamgenoot Hans Stacey werd vlak hierachter vierde, voor de beste Tatra-rijder Martin Kolomny. Voor veel andere rijders was het bijltjesdag. De winnaar van gisteren Ayrat Mardeev crashte zwaar toen hij in gevecht was met Van Vliet en De Rooy, waardoor de Rus waarschijnlijk uitvaller genoemd mag worden.

Dat geldt niet voor Ales Loprais die door technische problemen vroeg in de etappe al veel tijd verloor en uiteindelijk een half uur toe zou geven. Peter Versluis heeft voor de tweede dag op rij pech en stond lange tijd in de duinen stil met elektrische problemen.

Van Vliet leidt in het klassement met bijna vijf minuten voorsprong op Shibalov. De Rooy is derde op bijna negen minuten. De winnaar van vorig jaar, Eduard Nikolaev, geeft al ruim twaalf minuten toe op de Nederlandse leider.

Update 10.16 uur
Niet Shibalov, maar Gerard de Rooy heeft de etappe uiteindelijk op zijn naam geschreven. De Nederlander zat in het kielzog van Mardeev toen deze crashte. Hij heeft de vrachtwagen van de Rus overeind gezet en hier 22 minuten mee verloren. Deze heeft hij van de organisatie van de wedstrijd teruggekregen, waardoor hij met ruim dertien minuten voorsprong de dagzege greep. In het klassement gaat De Rooy nu aan de leiding met bijna veertien minuten voorsprong op Van Vliet.

Er zit een draak in Tales of Zestiria

Gamestudio Namco Bandai heeft een eerste lading screenshots vrijgegeven voor hun aanstaande RPG Tales of Zesteria. De plaatjes tonen naast de twee hoofdpersonen Slay en Alicia en de omgevingen van de game ook een grote draak. Wat zijn rol in het geheel is blijft vooralsnog onduidelijk.

Er is nog niet veel bekend over de game. Wat we wel weten is dat Slay en Alicia de hoofdrollen gaan vertolken en dat het geheel zich afspeelt in Greenwood. Ook is al bekendgemaakt dat de gevechten in Tales of Zestiria realtime zijn en niet, zoals bij de andere Tales of-games, restricted battles.

Tales of Zestiria komt uit op PlayStation 3. Wanneer de release is is nog niet bekend.

  

  

  

  

 

 

 

Foto rechtertiet Miley Cyrus uitgelekt

Miley Cyrus heeft besloten zich ook in 2014 van haar stoutste kant te laten zien. Op internet is namelijk een foto uitgelekt van haar ontblote rechtertiet. Compleet met tepel.

Het voormalige tienersletje heeft onlangs een gewaagde fotoshoot gedaan voor het tijdschrift You. Zo is ze te bewonderen in hoge dijlaarzen en slechts een slipje en openvallende blouse.

Het is nog niet bekend of de foto's ooit zullen worden gepubliceerd. Gelukkig zijn alle 46 kiekjes al voortijdig gelekt op the interwebz.

Crosser Herlings aan de kant vanwege botbreuk

Motorcrosser Jeffrey Herlings zal voorlopig niet kunnen trainen op de motor. De huidige wereldkampioen in de MX-2 klasse heeft een blessure aan zijn been opgelopen waardoor hij vier weken aan de kant zal staan.

Volgens manager Stefan Everts is de stressfactuur aan het been van Herlings een complete botbreuk geworden. Door het hardlopen is de blessure ontstaan. Herlings kreeg eerder het advies om het wat rustiger aan te doen, maar hij ging toch trainen. "Nu zit hij met de gebakken peren," zegt Everts tegen Omroep Brabant. "Het gaat van slecht naar erger. Nog eens vier weken eruit," meldde Herlings zelf op zijn Twitter.

Het WK komt nog niet in gevaar voor de Brabander. De eerste wedstrijd van dat klassement is pas op 1 maart in Qatar. 

Timmermans wil toenadering Europa en Cuba

Europa moet zijn banden met Cuba aanhalen. "We moeten zien of we een nieuwe relatie kunnen opbouwen", zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) tijdens een bezoek aan het land, blijkt uit beelden van de NOS.

Timmermans bezocht maandag in Havana de Feyenoord Soccer Academy, een voetbalschool die is opgezet met hulp van Nederland. De minister werd vergezeld door ex-Feyenoorders Ulrich van Gobbel en Robin Nelisse.

"Het wordt tijd dat Europa zijn positie ten opzichte van Cuba herziet", zei Timmermans. "Het is volgens mij belangrijk dat we niet alleen naar de politiek kijken, maar de menselijke contacten tussen Europa en Cuba versterken." Timmermans spreekt dinsdag onder anderen met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez.

Cuba onderhoudt koele betrekkingen met de Verenigde Staten, die een embargo tegen het land hebben ingesteld. Volgens Timmermans is Cuba begonnen aan een politiek en economisch hervormingsproces dat de aandacht verdient. Het land krijgt internationaal veel kritiek, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen. Sinds Raúl Castro de macht overnam van zijn oudere broer Fidel zou wel vooruitgang zijn geboekt.

Peruaan smokkelt cocaďne in ponchoknopen

De marechaussee op Schiphol heeft vrijdag een 31-jarige man uit Peru aangehouden nadat in zijn bagage 3,5 kilo cocaïne was gevonden. De drugs was verwerkt in de knopen van een aantal poncho's.

De man was aangekomen met een vlucht uit Zuid-Amerika. Hij had in totaal 34 poncho's bij zich. Nader onderzoek bleek dat in 887 knopen cocaïne was verwerkt. De man zit voorlopig vast.

Samsung verwacht forse winstdaling

Samsung heeft vorig kwartaal voor het eerst in meer dan twee jaar zijn winst zien dalen. De elektronicagigant uit Zuid-Korea rekent op een operationele winst van 8,3 biljoen won (5,7 miljard euro) over de laatste drie maanden van vorig jaar, zo maakte Samsung dinsdag in de voorlopige kwartaalcijfers bekend.

De inkomsten na aftrek van uitvoerende kosten vielen daarmee zes procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst ligt daarmee flink lager dan analisten hadden verwacht. De marktvorsers rekenden op een bedrag tussen de 9,3 en 10 biljoen won (6,4 en 6,9 miljard euro).

Oorzaak van de winstdaling is volgens Samsung de verminderde verkoop van smartphones en tablets in de ontwikkelde landen. Bovendien had het Aziatische concern last van de recentelijk gelanceerde Apple iPhone 5s en de goedkopere toestellen van Chinese makelij.

Alien: Isolation duikt op in Xbox Store

Een gebruiker met de naam Lifelower heeft een produktpagina ontdekt in de Xbox Game Store voor de nog niet aangekondigde game Alien: Isolation. Op zijn Twitter-account heeft de gebruiker een foto van de betreffende pagina gepost.

Uit de produktbeschrijving blijkt het te gaan om een schietspel met offlinemogelijkheden voor één of twee spelers en een online multiplayer tot vier spelers. Het verhaal speelt zich volgens de beschrijving af vijftien jaar na de eerste Alien-film. De hoofdpersoon is Amanda, de dochter van Ellen Ripley uit de film.

Officieel is Alien: Isolation nog niet aangekondigd. Nu er blijkbaar al een produktpagina op de Xbox-site bestaat zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat de game ook officieel het licht ziet.

[BDO WK] Geerdink direct onderuit op Lakeside

Het wereldkampioenschap darts van de BDO houdt voor Jeroen Geerdink op in de voorronde. Hij verloor met 3-0 (3-2, 3-1 en 3-2) van Dave Prins. De Engelsman zal het nu in de eerste ronde opnemen tegen Jim Williams (Wel, 16). 

Er werden nog drie andere wedstrijden gespeeld. De enige Belgische deelnemer Geert de Vos won in de eerste ronde met 3-1 van de Letse qualifier Madars Razma. De Schot Ross Montgomery (14) was met 3-1 te serk voor de Ier Michael Meaney. Bij de dames won Julie Gore (Wel, 4) met 2-0 van Rachna David (Noo). 

Dinsdag worden de laatste wedstrijden uit de eerste ronde gespeeld. De middag wordt begonnen met de Engelse kraker Martin Adams - Tony O'Shea (3). In de avond gaat één van de wedstrijden tussen Christian Kist en James Wilson (Eng, 2). 

2K Sports stopt met honkballen

Gamestudio 2K Sports is gestopt met de honkbalserie MLB. 2K heeft aangegeven te hebben besloten de licentie voor 2014 niet te vernieuwen. De precieze reden is niet bekendgemaakt.

2K Sports zegt verder trots te zijn op de prestaties van het MLB 2K-team. De mensen achter de honkbalserie gaan zich nu verder richten op de basketbalgames NBA 2K.

Met de mededeling van het niet vernieuwen van de licentie heeft 2K Sports ook direct alle sporen van de MLB-serie gewist. De forums op de eigen website en de bijbehorende Facebook-pagina zijn inmiddels al verwijderd.

Er is eerder door Sony wel een nieuwe MLB The Show aangekondigd voor PlayStation 4, hiermee de enige honkbalgame voor next-gen en alleen voor PlayStation 4. Xbox One-eigenaren moeten dus met een andere knuppel gaan slaan.

MLB The Show 13 - Homerun

[PD] Villarreal wint doelpuntenfestijn bij Rayo

Villarreal heeft maandag de uitwedstrijd bij Rayo Vallecano met ruime cijfers in winst omgezet. In Madrid werd het 5-2 voor de nummer zes van de Primera División. Ikechukwu Uche scoorde drie doelpunten voor de bezoekers, Jérémy Perbet tekende voor de andere twee.

In Madrid liet Villarreal er geen gras over groeien tegen degradatiekandidaat Rayo. na tien minuten opende Uche de score en twee minuten later verdubbelde Perbet de marge al. De Fransman zorgde met zijn tweede treffer in de veertigste minuut voor de 3-0 ruststand.

Na de thee was het weer aan Uche. In de 57e minuut scoorde ook hij zijn tweede goal en acht minuten later voltooide hij zijn hattrick. Een minuut na de 5-0 deed Nery Castillo iets terug voor de thuisclub. De Mexicaan benutte in de blessuretijd ook nog een strafschop.

Ford gebruikt Oculus Rift bij prototypes

Autofabrikant Ford is sinds kort een samenwerking aangegaan met Oculus Rift en motion capturestudio Vicon. Ford gebruikt de virtual reallity-headset om prototypes van nieuwe modellen te bekijken en te analyseren.

Met de Oculus Rift op hun hoofd bekijken medewerkers van de fabrikant de prototypes om onder andere te bepalen of het design handig, praktisch en bruikbaar is.

Het is de eerste commerciële toepassing voor de headset, die oorspronkelijk ontworpen is voor de gamingindustrie. Oculus VR, het bedrijf achter de headset, heeft recent nog een geldinjectie ontvangen van 75 miljoen dollar om een consumentenversie te ontwikkelen van de Oculus Rift.

Wilders hoopt eurosceptici naar stembus te krijgen

De grootste uitdaging bij de Europese verkiezingen wordt om eurosceptici naar de stembus zien te krijgen. "Mensen die historisch minder snel geneigd zijn te stemmen voor het Europees Parlement dan voor de Tweede Kamer wil ik toch zo ver krijgen dat te doen", zei PVV-leider Geert Wilders in het televisieprogramma Vandaag de Dag.

Wilders zei van ieder moment gebruik te maken om te laten zien wat er op het spel staat. "We zullen in de campagne ook originele methodes moeten verzinnen." De PVV-leider hoopt met andere eurosceptische partijen een van de belangrijkste fracties in het parlement te kunnen vormen. "Al die eurofielen die het helemaal niet interesseert hoe het met Nederland gaat kunnen we dan laten zien dat er een andere wind gaat waaien in Europa, dat we ons land terugwinnen op de Europese elite."

Haase en Sijsling onderuit in Auckland

Robin Haase en Igor Sijsling zijn er dinsdag beiden niet in geslaagd de tweede ronde van het tennistoernooi in Auckland te bereiken. De als achtste geplaatste Haase ging met 4-6, 7-5 en 7-6 (4) onderuit tegen de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez.

Sijsling was in zijn eerste partij in Nieuw-Zeeland niet opgewassen tegen Lu Yen-Hsun uit Taiwan. De Amsterdammer verloor de partij met 7-5 en 7-6 (7).

Haase en Sijsling kwamen vorige week in Brisbane ook niet verder dan de eerste ronde. De twee spelen in Auckland nog wel tegen elkaar in het dubbelspel.

Haase en Sijsling onderuit in Auckland
Haase en Sijsling onderuit in Auckland (Foto: ANP)

'Stichting buit bejaarden uit'

Veelal bejaarde bewoners van tientallen serviceflats worden uitgebuit door een stichting die het beheer weet over te nemen. De Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) presenteert zich aan de bewoners als een non-profitorganisatie die problemen als leegstand kan oplossen, maar snijdt in werkelijkheid de meeste diensten weg, schrijft Trouw dinsdag.

De totale servicekosten gaan omlaag, maar voor de paar diensten die overblijven worden volgens de krant hoge prijzen in rekening gebracht. Dit zou blijken uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money in samenwerking met het NCRV-programma Altijd Wat en de krant.

Bewoners van serviceflats krijgen extra ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld maaltijden, medische zorg of nachtbewaking. Door de hoge kosten is er vaak sprake van leegstand. Het bestuur van de eigenarenverenigingen van zulke flats weet dit niet altijd op te lossen. SDS zou zich dan als redder in nood opwerpen. Maar als het eenmaal een voet tussen de deur heeft zou het de bewoners uitbuiten.

Naast goedkopere servicekosten belooft SDS volgens de krant korting bij de inkoop van gas. Uit rekeningen zou echter blijken dat er juist een flinke marge op de gasrekening werd gezet. Twee voormalig medewerkers van SDS zeggen dat het bedrag waarvoor zij gedeclareerd werden over de kop ging. "Bewoners worden willens en wetens bedonderd", zeggen zij in de krant.

Nadat het wonen door het snijden in diensten en de hogere gasrekening minder aantrekkelijk is gemaakt, zou SDS de bewoners onder druk zetten hun woning te verkopen. Daarbij zou de stichting vaak samenwerken met dezelfde vastgoedinvesteerder. Deze partijen zouden elkaar bevoordelen ten koste van de bewoners. De woningen worden volgens de krant vaak onder de taxatieprijs aangekocht. Per flat kan het voordeel voor de investeerder hierdoor in de miljoenen lopen.

SDS spreekt in de krant tegen dat sprake is van belangenverstrengeling. "We komen primair op voor de belangen van de bewoners", zegt voorzitter van de raad van bestuur Clemens Bosman.

Vrouw in Utopia, stiefdochter pleegt euthanasie

Dat mensen wel heel erg ver gaan om op de televisie te komen bewijst de 52-jarige Andrea. Terwijl ze net een week in het nieuwe reallifesoapprogramma Utopia van John de Mol zit heeft haar stiefdochter euthanasie gepleegd. Dat maakte De Telegraaf gisteren bekend.

De euthanasie was maandag toen Andrea er net een week inzat, ze was dus ook niet aanwezig toen dit gebeurde. De dochter had al een tijdje ongeneeslijke kanker en het leven was ondraaglijk. Toch vond Andrea het belangrijker om in Utopia te gaan zitten voor een jaar en niet er te zijn voor haar zieke stiefdochter en nu voor haar man, de vader van de overleden dochter.

Overigens werd de dood medegedeeld aan Andrea middels een brief. Op het moment dat ze brief kreeg stond het overlijden al op De Telegraaf, aldus deze tijdlijn van mensen die internetbeelden kijken. Ze mocht het dus pas 's avonds laat weten en pas nadat Wilma Nanninga er over schreef. Wel mag Andrea naar de begrafenis gaan van John de Mol. Zo is hij dan ook weer. 

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 

Zeldzaam sterke temperatuurdaling NY

Binnen een etmaal daalt de temperatuur in de Amerikaanse stad New York van 12 graden boven nul naar 14 graden onder het vriespunt. Zo'n sterke meteorologische verandering is daar sinds de jaren 20 niet meer voorgekomen, schrijft de New York Times maandag (plaatselijke tijd).

In grote delen van het noorden van de VS zorgt aanhoudend ijskoud weer er al enkele dagen voor dat het openbare leven plat ligt. Duizenden vliegtuigen blijven aan de grond, scholen zijn gesloten en mensen wordt aangeraden alleen naar buiten te gaan als dat echt noodzakelijk is. Wie zich wel buiten de deur waagt, riskeert onderkoeling of bevriezing van lichaamsdelen.

PvdA'ers Feijenoord vooral voor geld

Veel PvdA-raadsleden van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord zitten er vooral voor de vergoeding die ze er krijgen. Die vormt een substantieel deel van hun maandelijkse inkomen. Daarnaast zijn de PvdA-raadsleden erg gericht op het krijgen of hebben van baantjes. Daar moeten anderen ook hun inspanningen voor doen, vinden ze.

Dat staat in het vertrouwelijk rapport Koers houden in roerige tijden van de PvdA'ers Wim Cornelis en Annie Brouwer-Korf dat in bezit is van het ANP. Zij deden op verzoek van PvdA-voorzitter Hans Spekman onderzoek naar de PvdA in Feijenoord. Aanleiding is onder meer veel negatieve publiciteit over het BING-rapport waarin sprake is van onder meer vriendjespolitiek bij subsidieverstrekking. Hierdoor viel het dagelijks bestuur.

Ook minister teleurgesteld in Vitesse

Ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is ongelukkig met de beslissing van voetbalclub Vitesse om zonder de Israëlische speler Dan Mori op trainingskamp te gaan naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat bleek tijdens de uitzending maandag van Knevel& Van den Brink. "Vitesse had principieel moeten zeggen: Dit is ons team, je moet ons allemaal accepteren of we gaan niet", vindt de minister.

De Verenigde Arabische Emiraten erkennen Israël niet en op het laatste moment bleek dat de komst van Dan Mori naar de emiraten daarom op weerstand stuitte.

FOK! wat een weer... Geregeld zon

Hallo! Het lijkt erop dat de zeven té koude maanden van vorig jaar in één klap wordt gecompenseerd. Wat een temperaturen zeg! Normaal is het een graad of 5, maar gisteren deden we er ruim 9 graden bovenop. Ook vandaag lijkt het weer zeer zacht te worden en kunnen er opnieuw dagrecords breken. Echter, het is wel 1 tot 2 graden KOUDER dan gisteren.

Het weer viel op zich nog wel mee, het warmtefront was al heel snel het land uit, en zodoende bleek het toch een heel aardige dag te worden. Pas in de avond passeerde er een volgend front met enkele buien. Vandaag zijn die buien allemaal het land weer uit en blijft het verder overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind is zuidwest en is vrij krachtig tot hard. Het wordt vanmiddag wederom bloedheet met maxima van 10 tot 13 graden. Ik heb er geen problemen mee.

Toch lijkt er langzaamaan wel een kentering te komen. Aan het einde van de week zakken de temperaturen naar meer normale waarden en kan het in de nachten licht gaan vriezen. Ook komt er wat meer ruimte voor de zon en blijft het meestal droog. Of dit de aanzet is tot écht winterweer is nu nog niet helemaal duidelijk, maar goed, het echt zachte weer raken we in ieder geval wel kwijt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 PanoDJ
Een fraai plaatje van DJMO. De duisternis overvalt ons. Je kan klikken voor een grotere versie.

Vogeln1
Door het zachte weer beginnen de vogeltjes al bijna te broeden. D-tje ziet het gebeuren.

Vogeln2
Op dit plaatje verraden de bomen nog dat het winter is. D_tje kon haast zonder jas naar buiten toe.

 

 

Dennis Rodman op feestje Kim Jong Un

Voormalig basketbalster Dennis Rodman is maandag aan het hoofd van een veteranenploeg in Noord-Korea aangekomen. Rodman en zijn mede-oudgedienden uit de Amerikaanse basketbalcompetitie willen woensdag met een demonstratiewedstrijd de verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un luister bijzetten.

De flamboyante Rodman noemt zich, met een verwijzing naar de 'pingpongdiplomatie' die in de jaren zeventig de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten uit het slop trok, 'basketbaldiplomaat'. Maar de Amerikaanse regering ziet minder heil in zijn inspanningen. Washington en Pyongyang liggen overhoop over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en de volgens de VS belabberde omgang met de mensenrechten door het bewind van Kim Jong Un.

Rodman wil met het bezoek de wereld tonen dat Noord-Korea 'helemaal niet zo slecht is'. "Mensen zeggen zoveel negatieve dingen over Noord-Korea. Dit (bezoek, red.) is bedoeld om een brug te slaan tussen twee landen, om mensen te vertellen dat, tja: dat sommige landen helemaal niet zo slecht zijn, zeker Noord-Korea niet."

De Amerikaanse regering verwijt Rodman dat hij zwijgt over de schendingen van de mensenrechten in het land waarvoor hij een charmeoffensief heeft ingezet.

Kungfu-legende Run Run Shaw overleden

De legendarische Hongkongse filmproducent Run Run Shaw is op 106-jarige leeftijd overleden. Met zijn productiemaatschappij Shaw Brothers was hij één van de mensen die Chinese kungfu-films in de westerse wereld populair zouden maken.

Run Run Shaw werd op 23 november 1907 in Shanghai geboren. Samen met zijn broer Runme Shaw richtte Run Run in 1930 de Shaw Studios op, waar sindsdien bijna 1000 films door het tweetal werd geproduceerd. De films van de Shaw Brothers vormden een grote inspiratiebron voor regisseurs zoals Quentin Tarantino, die met zijn Kill Bill-films een hommage bracht aan de Aziatische filmmakers.

De Shaw Studios bleken een kweekvijver voor internationaal talent. Zo werkten regisseurs als John Woo en Wong Kar-wai voor Shaw en was ook acteur Chow Yun Fat in films van de befaamde studio te zien. Daarnaast produceerde Run Run Shaw ook hollywoodfilms zoals Meteor, Blood Beach en Blade Runner.


Het legendarische intro van de Shaw Brothers

Vliegveld Bremen gesloten vanwege ufo

Was het Gordon Shumway, E.T. of was het gewoon een ordinaire drone van Obama? Het vliegveld van Bremen is in elk geval gisteravond enkele uren afgesloten geweest vanwege een onbekend vliegend object. Op de radar was telkens kort een object te zien, maar luchtverkeersleiders in Bremen hadden geen idee wat het was. Door een politiehelikopter werd het vliegveld afgespeurd, maar daarbij werd niks opmerkelijks gevonden. Het onbekende object zou pas na drie uren weer van de radar verdwijnen.

Vanwege de ufo werden een aantal vluchten geannuleerd. Zo bleef een vlucht naar Frankfurt aan de grond staan, werd een vliegtuig uit München via Hannover omgeleid en moest een toestel uit Parijs korte tijd boven de luchthaven blijven cirkelen voordat hij alsnog in Bremen mocht landen.

Volgens een politiewoordvoerder in Duitse media gaat het mogelijk om een drone of een soort heteluchtballon. Een weerballon dan misschien?

Fabrikanten bouwen 3D-sensor Intel in computers

Grote pc-fabrikanten gaan dit jaar een nieuwe 3D-camerasensor van Intel in laptops en desktop-pc's inbouwen. De computers kunnen daarmee vingerbewegingen en gezichtsuitdrukkingen herkennen. Intel heeft hiervoor deals gesloten met onder meer HP, Acer, Asus, Dell, Fujitsu en Lenovo. Dat heeft de chipfabrikant maandag bekendgemaakt tijdens de Consument Electronics Show (CES) in Las Vegas.

De nieuwe Intel-module RealSense werkt met een dieptesensor en een full-hd kleurencamera. De werking lijkt op de Kinect-sensor in Microsofts spelcomputer Xbox. Intel kondigde aan dat meerdere softwarebedrijven toepassingen voor de nieuwe technologie ontwikkelen, waaronder Microsoft, Autodesk en DreamWorks.

Met Microsofts Skype wordt het in combinatie met RealSense mogelijk videogesprekken te voeren waarbij live een andere achtergrond achter de persoon voor de camera is plaatsen. Ook is de camerasensor te gebruiken voor het scannen van voorwerpen in 3D, waarna ze met 3D-printers zijn na te maken.

Familie meegesleurd door vloedgolf

Drie leden van een familie uit Portugal worden sinds maandagavond vermist nadat ze in Spanje door een vloedgolf werden meegesleurd. Daarover bericht de Spaanse krant El País.

Het ongeluk gebeurde tijdens hun vakantie aan de rotskust van bij Valdovino, in het noordwesten van het Iberisch schiereiland. Een man, zijn broer en een van zijn twee dochters verdwenen in de zee, mogelijk omdat ze te dicht bij de zeer hoge golven wilden komen. Zijn andere dochter kon zichzelf op het nippertje in veiligheid brengen, maar is wel opgenomen in het ziekenhuis. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het gaat om drie leden van dezelfde familie uit Porto.

Familie meegesleurd door Spaanse vloedgolf
Familie meegesleurd door Spaanse vloedgolf (Foto: ANP)

Steven Seagal heeft politieke ambities

Steven Seagal, de inmiddels flink uitgedijde actieheld bekend van meesterwerken als Under Siege en The Patriot, heeft ambitie om de politiek in te gaan.

De 61-jarige acteur en martial arts-expert heeft tijdens een gesprek over zijn reality-serie Steven Seagal - Lawman: Maricopa County aangegeven dankzij één van de hoofdrolspelers - een zekere sheriff Joe Arpaio - op het idee te zijn gekomen. Verder liet hij weten dat het een kwestie van prioriteiten zou worden of hij ook daadwerkelijk een run gaat maken.

Volgens Seagal zijn de grootste problemen van Amerika momenteel de open grenzen en de vele vormen van terrorisme die erdoor het land binnen kunnen komen.

Steven Seagal praat over politiek

Van Gijzel wil nieuwe visie staatsbestel

Het kabinet moet komen met een nieuwe samenhangende visie over de bestuurlijke en politieke inrichting van Nederland. Het huidige model maakt de overheid traag en in zichzelf gekeerd. Dat zei burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel maandag in zijn nieuwjaarsspeech.

De burgemeester was onlangs nog voorzitter van een denktank van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die de veranderende rol van de overheid onderzocht. Het huidige model is gebaseerd op een ruim anderhalve eeuw oud systeem, geeft Van Gijzel aan. "Ik zie een rijksoverheid die denkt vanuit een verticale, hiërarchische wereld en zo de aansluiting op de horizontale netwerksamenleving vrijwel volledig aan zich voorbij ziet gaan."

De keuzes die worden gemaakt over centralisatie en decentralisatie van taken tussen rijksoverheid, provincies en gemeenten laten volgens Van Gijzel zien dat het politiek Den Haag momenteel aan een duidelijke visie ontbreekt. "Ik zie een rijksoverheid die visieloos taken centraliseert en decentraliseert, samenvoegt of juist weer scheidt."

Van Gijzel waarschuwt er ook voor dat Nederland meer dan andere landen de grenzen momenteel zo veel mogelijk gesloten houdt of mensen ontmoedigt naar Nederland te komen. "Als daar geen verandering in komt zal dit, in combinatie met een kleine autonome bevolkingsaanwas, ons economisch de komende jaren ver terugwerpen."

Ook bestaat er in Nederland een heel terughoudende houding ten opzichte van innovatie, aldus Van Gijzel. "De publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn laag, en gerichte economische stimuleringsmaatregelen blijven achter."

Als op de huidige weg wordt doorgegaan zal Nederland in 2030 zijn gezakt van de achttiende naar de 32ste plaats op de ranglijst van 's werelds grootste economieën, haalt de burgemeester recente berekeningen van het Londense Centre for Economic and Business Research aan. "We zijn dan ingehaald door landen als Zwitserland en Zweden, maar bijvoorbeeld ook door Argentinië, Epypte, Nigeria en de Filipijnen. Dat is schrikken, zeker omdat we het hebben over één generatie na ons."

Kansen liggen volgens Van Gijzel in het versterken van de metropoolregio's Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. "Over zeventien jaar woont tachtig procent van de wereldbevolking in steden. De beroepsbevolking is dan drastisch gedaald, en het aantal ouderen gestegen. Per arbeidsplaats hebben we dan een hogere toegevoegde waarde nodig en die vinden we in de hoogwaardige maak- en creatieve industrie. Intensievere samenwerking tussen de drie economische regio's is daarom hard nodig."

[Dakar] Motorfiets Ullevalseter gestolen

Voor Pal Anders Ullevalseter is deze editie van de Dakar Rally op een drama uitgelopen. De Noor strandde vandaag in de tweede etappe met motorpech en raakte hierna zijn motorfiets kwijt doordat vijf mannen deze meenamen in hun pick-up.

Het voorval gebeurde rond kilometer 290 van de proef die tussen San Luis en San Rafael gehouden werd. Ullevalseter werd benaderd door vijf mannen die in ruil voor geld hem wel wilden helpen. De Noor stapte in een auto, terwijl de andere mannen zouden helpen om de motorfiets mee te nemen. Hier werd hij gescheiden van zijn motor, welke werd gestolen. Ullevalseter schat de kans dat hij zijn voertuig terugziet op vijftig procent. De organisatie van de Dakar Rally kan hem via de GPS mogelijk te hulp schieten.

Laatste reviews en specials
special
Tweakers Gaming Live [Fotoverslag]
review
CD: John Legend - A Legendary Christmas
special
Fun met Funda #126 - de jaren 60 belden...
special
Battlefield V launch event [Fotoverslag]
review
Call Of Cthulhu
review
Nothing But Thieves simpelweg groots in AFAS Live
©FOK.nl e.a.