Griekse terrorist blijft weg na verlof

De Griekse politie heeft dinsdag een landelijke klopjacht geopend op een linkse terrorist die is verdwenen tijdens nieuwjaarsverlof.

De 55-jarige Christodoulos Xiros kwam maandag niet opdagen bij een politiebureau in Noord-Griekenland, waar hij zich dagelijks moest melden. Xiros werd in 2003 samen met twee broers tot levenslang veroordeeld voor een reeks schietpartijen en bomaanslagen gepleegd door de terreurgroep 17 November. Volgens zijn advocaat Frangiskos Ragoussis beschouwt Xiros zichzelf als een politieke gevangene en is hij niet van plan terug te keren naar de Korydallos-gevangenis in Athene.

De politie heeft een auto die vermoedelijk door Xiros is gebruikt gevonden in de noordwestelijke plaats Florina, ongeveer tweehonderd kilometer van de streek Halkidiki waar hij voor het laatst werd gezien.

De autoriteiten hebben aangekondigd het verlofsysteem voor gedetineerden die wegens terrorisme of andere zware misdrijven zijn veroordeeld te herzien. Volgens de bestaande regels kunnen levenslang gestraften een paar dagen verlof krijgen als ze minstens acht jaar hebben gezeten, mits zij niet als vluchtgevaarlijk worden beschouwd of het onwaarschijnlijk wordt geacht dat ze nieuwe misdrijven begaan. Xiros had al zes keer eerder verlof gekregen, waarvan hij telkens was teruggekeerd.

Submitter:  Bron: Novum/AP