Meer mensen beëindigen uitkering

Hoewel het aantal Nederlanders dat een WW-uitkering aanvroeg in vijf jaar tijd flink is toegenomen, zijn er ook steeds meer mensen die hun uitkering beëindigden. Het aantal beëindigde uitkeringen kwam in de eerste negen maanden van vorig jaar uit op 43 duizend per maand, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

In dezelfde periode van 2008 was dat ongeveer de helft. De flinke stijging is mede het gevolg van het toegenomen aantal flexwerkers, aldus het CBS. Door de flexcontracten kunnen werknemers een baan weer snel verliezen. Ze bouwen zo relatief korte WW-rechten op en moeten hun uitkering daarom vlug weer beëindigen.

Het aantal kortlopende uitkeringen is dan ook flink gestegen, constateert het statistiekbureau. Eind vorig jaar duurde even meer dan de helft van alle WW-uitkeringen een halfjaar of minder. Omgerekend zijn dat 180 duizend uitkeringen, tegen 72 duizend eind 2008. Vooral onder mensen tot 35 jaar nam het aantal kortlopende uitkeringen toe.

Toch is de aanwas van het aantal uitkeringen nog altijd fors. Eind september hadden meer dan vierhonderdduizend Nederlanders een uitkering. In de eerste negen maanden van vorig jaar kwamen er daar maandelijks gemiddeld vijftigduizend bij. Vijf jaar eerder waren dat er nog ongeveer twintigduizend per maand.