Dennis Rodman op feestje Kim Jong Un

Voormalig basketbalster Dennis Rodman is maandag aan het hoofd van een veteranenploeg in Noord-Korea aangekomen. Rodman en zijn mede-oudgedienden uit de Amerikaanse basketbalcompetitie willen woensdag met een demonstratiewedstrijd de verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un luister bijzetten.

De flamboyante Rodman noemt zich, met een verwijzing naar de 'pingpongdiplomatie' die in de jaren zeventig de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten uit het slop trok, 'basketbaldiplomaat'. Maar de Amerikaanse regering ziet minder heil in zijn inspanningen. Washington en Pyongyang liggen overhoop over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en de volgens de VS belabberde omgang met de mensenrechten door het bewind van Kim Jong Un.

Rodman wil met het bezoek de wereld tonen dat Noord-Korea 'helemaal niet zo slecht is'. "Mensen zeggen zoveel negatieve dingen over Noord-Korea. Dit (bezoek, red.) is bedoeld om een brug te slaan tussen twee landen, om mensen te vertellen dat, tja: dat sommige landen helemaal niet zo slecht zijn, zeker Noord-Korea niet."

De Amerikaanse regering verwijt Rodman dat hij zwijgt over de schendingen van de mensenrechten in het land waarvoor hij een charmeoffensief heeft ingezet.