Waardering kiezer voor Dijsselbloem stijgt

De kiezers zijn minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) meer gaan waarderen. In het laatste kwartaal steeg zijn populariteit van een 5,7 naar een 6,1 waarmee hij op gelijke hoogte komt met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Beide bewindslieden oogsten daarmee de meeste waardering van alle kabinetsleden, meldt onderzoeksbureau Ipsos dinsdag.

De voorzitter van de Eurogroep werd in december door de parlementaire pers al uitgeroepen tot politicus van het jaar. Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wist de laatste drie maanden van 2013 meer kiezers te enthousiasmeren: zij boog een onvoldoende (5,3) om in een krappe voldoende (5,7). Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) scoort met een 4,8 het slechtst van de ministersploeg.

Blok geniet samen met minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) de minste naamsbekendheid. Slechts 43 procent van de kiezers kent Blok; een daling van vier procent ten opzichte van september. Ploumen is de hekkensluiter met een bekendheid van 41 procent.

De meeste bekendheid geniet premier Mark Rutte (VVD) met 93 procent, gevolgd door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) met 86 procent en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), wiens naam bekend is bij 85 procent van het electoraat.