Toni: "WK-deelname zou grote eer zijn"

Luca Toni (36) wordt steeds vaker gelinkt aan een terugkeer bij de Italiaanse nationale ploeg. De routinier van Hellas Verona hoopt mee te gaan naar het WK.

Toni was de afgelopen jaren uit beeld geraakt bij het grote publiek, maar deze jaargang beleeft de ervaren spits een ware revival bij Hellas Verona. Mede dankzij negen goals én negen assists van Toni staat de promotus na achttien competitieduels op een knappe vijfde plaats in de Serie A.

In Italië wordt ondertussen druk gespeculeerd over wie aanvaller Giuseppe Rossi (Fiorentina) moet vervangen bij de nationale ploeg. Rossi raakte afgelopen weekend zwaar geblesseerd en lijkt het WK in Brazilië te moeten missen. De naam van Toni wordt vaak genoemd. De oud-speler van Fiorentina, Bayern München en Juventus voelt zich vereerd.

"Maar op dit moment wil ik alleen maar goed spelen. Het is aan bondscoach Cesare Prandelli om een beslissing te nemen. Voor mij zou het een grote eer zijn om naar het WK te gaan. We zullen zien wat er gebeurt in juni", zei Toni tegen Italiaanse media. De 47-voudig international (zestien goals) speelde in 2009 zijn laatste interland.

Toni behoorde tot de WK-selectie van 2006. In Duitsland won La Squadra Azzurra de wereldtitel door Frankrijk na strafschoppen te verslaan. Twee jaar later nam Toni ook deel aan het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Het WK in Brazilië zou de kroon op de loopbaan van de loetbloeier zijn.

Dat dat mogelijk ten koste gaat van voormalig ploeggenoot Rossi, vindt de routinier cru. "Ik vind het heel erg voor hem, want hij is een aanwinst voor het Italiaanse voetbal. Hij is een man met een geweldig karakter, een echte kampioen", besluit de voormalig topscorer van de Serie A.