Dennis Rodman uit zijn dak na kritische vraag

Voormalig NBA-basketbalster Dennis Rodman is dinsdag tegenover CNN uit zijn dak gegaan na een kritische vraag over zijn trip naar Noord-Korea en zijn plan om een demonstratiewedstrijd te spelen op de verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Rodman ontplofte toen Chris Cuomo hem vroeg of hij bij zijn vriend Kim voor de vrijlating wilde pleiten van Kenneth Bae, een Amerikaanse missionaris met gezondheidsklachten die is vastgezet wegens niet nader omschreven 'misdaden tegen de staat'.

"Begrijp je wel wat hij heeft gedaan? In dit land?" vroeg Rodman.

"Wat heeft hij dan gedaan? Vertel jij het maar", vroeg de CNN-presentator.

"Zeg jij het mij", zei Rodman. "Zeg jij het mij. Waarom wordt hij vastgehouden?"

Vervolgens ging de basketballer helemaal uit zijn dak. Hij schreeuwde over offers die door hem en zijn medespelers werden gebracht en beschuldigde Cuomo ervan helemaal niet zijn nek uit te steken. Hij zijn 'geen reet' te geven om wat de CNN-presentator ervan vindt. Toen hij na twee minuten eindelijk bedaarde liet hij de veel kalmere Charles Smith de 'niet-politieke' houding van de spelers aan Cuomo uitleggen.

"Wat wij doen is positief, maar het wordt in de schaduw gesteld door de andere omstandigheden eromheen", zei Smith later tegen persbureau AP. "Klaarblijkelijk komt onze boodschap niet goed over door de omstandigheden die veel groter zijn dan wij en ik denk dat dit komt door de politiek en de regering."

Rodman kwam maandag met zeven ex-NBA-spelers en vier straatbasketballers naar Pyongyang. De demonstratiewedstrijd zou een nieuwe mijlpaal zijn in Rodmans opmerkelijke relatie met de basketbalgekke Kim, die zelden buitenlanders ontvangt en een van de raadselachtigste leiders ter wereld is. Rodman zegt dat hij met de dood is bedreigd voor zijn herhaalde bezoeken aan Noord-Korea en Kim, die hij een 'vriend-voor-het-leven' heeft genoemd.

Rodman is de bekendste Amerikaan die Kim heeft ontmoet sinds die zijn plotseling overleden vader Kim Jong Il in december 2012 opvolgde. Hij reisde in februari voor het eerst naar Noord-Korea en was daar voor de kerst weer om spelers voor het Noord-Koreaanse basketbalteam te selecteren. Zijn plan om een demonstratiewedstrijd te spelen is fel bekritiseerd vanwege de slechte staat van de mensenrechten in Noord-Korea, de ontwikkeling van kernwapens en het geregeld door Pyongyang geuite dreigement om die in te zetten tegen Seoul en Washington.

Smith zei spijt te voelen 'voor Dennis en voor de spelers'.

"Ik voel spijt omdat wij iets positiefs proberen te doen, maar het is veel groter dan wij. Wij zijn niet naïef, wij begrijpen waarom de zaken worden voorgesteld zoals zij zijn. Wij kunnen er niets aan doen, als het wel zo was deden wij het ook. Maar wij zijn niet bekwaam op dit terrein. Zeker Dennis niet."