Arrestaties na bedreigingen op twitter

In Engeland zijn twee mensjes gearresteerd wegens bedreigingen via Twitter. Het slachtoffer was een journaliste die zich hard maakte om een afbeelding van Jane Austen op een tien pondbiljet te krijgen.

De daders, de 23-jarige Isabella Sorley uit Newcastle en John Nimmo, 25 jaar oud en woonachtig te South Shields, hebben toegegeven inderdaad dreigende tweets naar feministe en journaliste Caroline Criado-Perez gezonden te hebben. Caroline heeft door haar campagne om schrijfster Jane Austen op een tien pondblijet te krijgen, zeker 86 minder prettige berichtjes ontvangen via twitter. Vooral de berichtjes van bovengenoemde pareltjes van de maatschappij kwamen hard aan. Volgens de aanklager is Caroline dusdanig door het verbaal geweld uit het veld geslagen, dat het waarschijnlijk een levenslang negatief psychologisch effect op haar zal hebben.

"Sterf! Nutteloos stuk stront", was een van de verfijnde uitingen van taal die Sorley twitterde. "Maak jezelf van kant" en "Ik heb net drie jaar in de lik gezeten, maar ik heb er wel wat jaartjes extra voor over om jou begraven te zien", waren ook van haar tedere hand. De heer in het gezelschap maakte toespelingen op een eventuele verkrachting en twitterde "ik weet jou te vinden ".

Sinds Elizabeth Fry ten faveure van Winston Churchill van het vijf pondbiljet verdween, werd geen enkel biljet nog opgesierd door een afbeelding van een dame. Toen de beheerder van de Bank of England voorstelde om op het tien pondbiljet Charles Darwin te vervangen voor Jane Austen, reageerde Caroline overenthousiast. Dat had ze dus blijkbaar beter niet kunnen doen.

De uitspraak volgt op 24 januari. In de tussentijd zit Sorley zoals ze gewend is achter de tralies, Nimmo heeft iemand zo gek gekregen om zijn borgtocht te betalen.