Actiegroep Groningen dreigt met harde acties

De actiegroep Schokkend Groningen dreigt met 'hardere acties' als het kabinet besluit dat de gaswinning in Groningen niet wordt teruggeschroefd. Dat blijkt uit een brandbrief die de actiegroep dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De actiegroep laat weten niet voor de gevolgen in te staan als minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) deze maand geen 'goed nieuws' heeft voor de Groningers, valt te lezen in de begeleidende e-mail aan de volksvertegenwoordigers. Schokkend Groningen houdt de Tweede Kamer verantwoordelijk voor de gevolgen.

Kamp neemt deze maand een besluit over de gaswinning in Groningen. Hij doet dat op basis van een aantal onderzoeken. Tegenstanders vrezen voor zwaardere aardbevingen wanneer de gaskraan niet wordt dichtgedraaid. Een andere actiegroep, Groningers in Opstand, roept op Facebook op tot het aftreden van Kamp. De petitie daarvoor was dinsdagmiddag zo'n zevenhonderd keer ondertekend.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren roept Kamp in een reactie op te overleggen met de provincie Groningen voordat het kabinet een besluit neemt over de gaswinning. "Kamp moet niet alleen op basis van onderzoeksresultaten een besluit over de gaswinning nemen. Het gaat niet alleen om geld maar om mensen. Mensen met wie hij nu eindelijk moet gaan overleggen." GroenLinks verzet zich eveneens tegen de gaswinning.