Timmermans: Cubanen moeten mening kunnen uiten

Er moet meer vrijheid van meningsuiting komen in Cuba. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan het land. Hij toonde zich positief over een wet die het Cubaanse dissidenten mogelijk maakt om naar het buitenland te reizen, maar vindt dat ze ook in eigen land hun mening moeten kunnen uiten.

Ook vindt Timmermans dat de toegang tot het internet moet worden vergroot. Hij heeft daarbij Nederlandse hulp aangeboden. Verder zei de minister in een gesprek met zijn Cubaanse ambtsgenoot Bruno Rodriguez dat Cuba de politieke en economische hervormingen waaraan het is begonnen, moet doorzetten. Ook moeten er verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van mensenrechten.

Timmermans was op bezoek in Cuba om namens Nederland de banden aan te halen. Eerder dinsdag riep hij Europa op om hetzelfde te doen. "We moeten zien of we een nieuwe relatie kunnen opbouwen." Volgens de minister is het tijd dat Europa zijn positie ten opzichte van Cuba herziet. "Het is volgens mij belangrijk dat we niet alleen naar de politiek kijken, maar de menselijke contacten tussen Europa en Cuba versterken. Ik wil dat Cuba en de EU met elkaar in gesprek gaan."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besluiten begin dit jaar of en hoe met Cuba kan worden onderhandeld over een nieuw bilateraal akkoord. Timmermans heeft deze ontwikkeling ook met Rodriguez besproken.

Volgens Timmermans is Cuba begonnen aan een politiek en economisch hervormingsproces dat de aandacht verdient. Het land krijgt internationaal veel kritiek, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen. Cuba onderhoudt koele betrekkingen met de Verenigde Staten, die een embargo tegen het land hebben ingesteld. Sinds Raúl Castro de macht overnam van zijn oudere broer Fidel zou wel vooruitgang zijn geboekt.

Dinsdag was de laatste dag van het bezoek van de minister. Timmermans is de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die een bezoek heeft gebracht aan Cuba.