Kindsoldaten patrouilleren in hoofdstad CAR

Er zijn 'duidelijke bewijzen' dat gewapende groepen, die ruim drie weken geleden de macht grepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, kindsoldaten blijven rekruteren en inzetten. Dat heeft Unicef zaterdag gezegd.

Hoewel de rebellen de aantijgingen van Unicef ontkennen, zei een verslaggever van persbureau Associated Press tientallen kinderen te hebben gezien die optrekken met rebellencollectief Seleka. Ze rijden mee in pickup-trucks of lopen patrouilles in de hoofdstad Bangui. Ze staan altijd onder leiding van oudere, zwaarbewapende strijders.

Kindsoldaten werden ook ingezet in de strijd om Bangui. De kindsoldaten vielen Zuid-Afrikaanse militairen aan die de stad moesten beschermen. Bij de gevechten vonden dertien Zuid-Afrikaanse militairen de dood. "Pas toen het schieten voorbij was zagen we dat we kinderen hadden gedood. Wie zijn hier niet naar toe gekomen om kinderen te vermoorden", zei een militair tegen de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times. "Je bent er ziek van. Ze riepen om hulp, ze riepen om hun moeders."

De Zuid-Afrikaanse minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula verdedigde het optreden van de militairen. "Als een kind op je schiet, wat doe je dan? Ga je ze een handkus geven?"

De kinderen worden door de rebellen niet alleen voor gevechtstaken ingezet, maar ze worden ook gebruikt als seksslaven, kruiers en koks. Mensen die kindsoldaten jonger dan vijftien jaar rekruteren kunnen door het Internationaal Strafhof worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. "Het rekruteren van kinderen is niet alleen moreel onacceptabel, maar onder internationale wetten ook verboden", zei Souleymane Diabate, de vertegenwoordiger van Unicef in de CAR. "We hebben de nieuwe leiders in de CAR gevraagd ervoor te zorgen dat alle kinderen die bij gewapende groepen horen direct worden vrijgelaten en worden beschermd tegen verdere overtredingen."