FOK!filmtips van de dag: The Untouchables

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Nicolas heeft een zorgeloos leventje. Hij heeft ouders die van hem houden en leuke vrienden waar hij veel plezier mee heeft. Hij heeft dus geen behoefte aan veranderingen. Op een dag hoort Nicolas een gesprek tussen zijn ouders. Door dit gesprek gelooft hij dat zijn moeder zwanger is. Hij raakt in paniek omdat hij bang is dat er een klein broertje komt dat al de aandacht van zijn ouders vraagt.

Le petit Nicolas is een Franse kinderfilm gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Goscinny & Sempé. De film was de openingsfilm voor het Cinekid festival van 2009. Te zien om 14.05 uur op Één.

Een groep voormalige studievrienden uit het hedendaagse Iran brengt een weekendje door in een huurvilla aan de Kaspische zee. Sepideh, die de vakantie heeft georganiseerd, heeft ook Elly uitgenodigd, de schooljuf van haar dochter, in de hoop dat die zal vallen voor de charmes van hun pas gescheiden vriend Ahmad. De stemming zit erin, totdat Elly plotseling vermist wordt. Haar mysterieuze verdwijning leidt tot paniek en verwarring, want wat weten de vrienden eigenlijk over Elly en wie heeft haar voor het laatst gezien? Darbareye Elly (About Elly) is te zien om 15.52 uur op CANVAS.

Mirte is schoonmaakster in het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven Schiphol. Wie als vluchteling Nederland binnenkomt, verblijft maximaal tien dagen in dit met stapelbedden ingerichte voorportaal van het beloofde land - een plaats en periode die buiten het gewone leven lijken te staan. Dit niemandsland is een plek die past bij Mirte. Zij is een door het leven beschadigde vrouw, bits en defensief, die houvast zoekt in de routine van de zwabber en zelfs haar zoontje op afstand houdt. Maar als de West-Afrikaanse Luc opduikt, moet ze haar schild laten zakken. Luc krabt haar emotioneel open. Een voorzichtige liefde bloeit op, waarna het afscheid des te schrijnender is.

Mirte en Luc worden gespeeld door Bianca Krijgsman (van Plien) en Isaka Sawadogo. De Nieuwe Wereld is te zien om 20.20 uur op Nederland 2.

Filmposter De Nieuwe Wereld

De misdaadfilm The Untouchables, begin jaren zestig al een populaire televisieserie, wordt over het algemeen gezien als één van de beste films van Brian De Palma, met grote namen als Robert De Niro, Sean Connery, Kevin Costner en Andy Garcia in de hoofdrollen. De shoot-out scène met een kinderwagen die over de brede trappen van het treinstation naar beneden dendert - een hommage aan Eisensteins Potemkin - behoort tot de klassiekers. Voor de Schotse acteur Sean Connery (die zich voor de gelegenheid een Iers accent aangemeten had) vormde The Untouchables de bekroning op een toen al imposante carrière. Connery mocht de Oscar in ontvangst nemen voor de Beste Mannelijke Bijrol.

Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig, wordt Chicago geteisterd door de terreur van de legendarische gangsterbaas Al Capone. Niemand is er in geslaagd zijn handel in illegale drank en macht over de georganiseerde misdaad in te perken, maar deze taak is nu weggelegd voor rechercheur Eliot Ness. Om zijn loodzware opdracht tot een goed einde  te brengen heeft de bescheiden Ness bondgenoten nodig. Hij krijgt hulp van de eigenzinnige Ierse politieofficier Malone, agent en accountant Oscar Wallace en de onstuimige jongeling Stone. Te zien om 23.30 uur op RTL7.

 

Air Bud, RV, Alexander, Norbit, Wrong Turn 2: Dead End, Unbreakable, I Love You Phillip Morris, Cellular, Lilja 4-ever, Le Temps du Loup (The Time of the Wolf) Concrete Canyons en Black Eagle zijn ook te zien op de televisie vandaag.