Aboutaleb vindt Koningslied wel tof

Het Koningslied is een mooi en eigentijds lied. Dat zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb in het Radio 1-programma Kamerbreed. Als lid van het Comité van Inhuldiging had Aboutaleb al eerder inzage in de tekst.

"Over smaak moet je geen debat hebben", zei de burgemeester. De gedachte was volgens hem om vooral gewone Nederlanders mee te laten schrijven aan de tekst. "Niet een klassieke musicus ergens drie hoog aan het werk zetten om er iets klassieks van te maken. Uiteindelijk is het geheel gecomponeerd tot dit."

Aboutaleb noemde het typisch dat er nu een nationaal debat over het lied wordt gevoerd in plaats van dat iedereen achter het lied gaat staan. Het lied, met passages als 'de W van wakker, stamppot eten', is sinds de première vrijdagochtend een geliefd doelwit van hoon en spot. De Facebookpagina 'Sorry voor het Koningslied' heeft al meer dan zestigduizend likes. Krantenrecensenten lieten zaterdagochtend ook geen spaan heel van de tekst en de uitvoering. Er is onder meer kritiek op de onlogische zinsverbanden en de vraag wie de 'ik' is die 'door de regen en de wind' naast 'je' blijft staan.