Paragnosten roepen maar wat

Het RTL-programma Het Zesde Zintuig besteedde enige tijd geleden een volledige uitzending aan de zaak Vaatstra. In die uitzending kwamen vier paragnosten aan het woord die op mysterieuze wijze allerlei nieuwe informatie over de moord wisten te geven. Nu deze moord is opgelost en de dader is veroordeeld, is duidelijk geworden hoeveel de paragnosten destijds goed gegokt hebben.

En dat blijkt niet zo veel te zijn. Sterker nog:  de vier paragnosten blijken achteraf helemaal niets zinnigs te hebben gezegd. De aanwijzingen waarmee ze op de proppen kwamen leken vooral op de vermoedens die destijds her en der de ronde deden.

Hoewel deze uitslag prima te voorspellen was, heeft de politie destijds toch zijn medewerking aan het programma verleend. Daarmee werd de suggestie gewekt dat de politie enige waarde hecht aan de uitspraken van paragnosten. In december 2012 werden er nog Kamervragen gesteld over de inzet van paragnosten bij politieonderzoeken. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei toen dat het vooralsnog blijft toegestaan dat deze mensen de politie in ‘zeer bijzondere gevallen’ ondersteunen.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking gelooft in de bovennatuurlijke inzichten van paragnosten, waarzeggers en mediums. Uit het onderzoek God in Nederland blijkt dat 42 procent van de Nederlanders op de een of andere manier gelooft dat sommige mensen de toekomst kunnen voorspellen en 35 procent denkt dat het mogelijk is om via een medium met doden te communiceren.  

De website Kloptdatwel?, een initiatief van de stichting Skepsis, zette alle uitspraken van de paragnosten nog eens op een rij en vergeleek ze met de uitkomsten van de nu afgehandelde rechtszaak. De volledige uitzending van Het Zesde Zintuig over de moord op Marianne Vaatstra is hier terug te zien.


Dit was dan wel weer te voorspellen