'Schaf dwarse Eerste Kamer af'

De Eerste Kamer moet worden opgedoekt als ze om politieke redenen het kabinet steeds dwarsboomt. De senaat heeft dan geen toegevoegde waarde meer, stelt fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra in een interview met De Telegraaf.

"Als de Eerste Kamer het politiek primaat van de Tweede Kamer continu gaat ondermijnen, dan krijg je een dubbeling van rollen. Dan heeft de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde", aldus Zijlstra. Volgens hem is de Eerste Kamer bedoeld om de kwaliteit van wetgeving te toetsen. Als wetsvoorstellen voldoen en ze toch worden weggestemd, kan de senaat beter worden afgeschaft.

Zijlstra stelt dat je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie moet vormen van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer. "En als je dat hebt, zijn er over twee jaar provinciale verkiezingen, treedt er vervolgens een nieuwe senaat aan, en moet je weer gaan schuiven", gaat de VVD'er verder. "Ik ga er nog steeds van uit dat de senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie."

Momenteel heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Update 12:44
Het idee van VVD-leider Halbe Zijlstra om de Eerste Kamer op te heffen is door andere partijen smalend ontvangen. Zijlstra stelde vrijdagochtend in De Telegraaf dat als de senaat om politieke redenen het kabinet dwarsboomt de toegevoegde waarde van het orgaan verdwijnt. Dan zou de Eerste Kamer, waar het huidige kabinet van VVD en PvdA een meerderheid ontbeert, beter kunnen worden opgedoekt.

"Zou een ceremoniële senaat een idee zijn voor Halbe Zijlstra?", twittert D66-leider Alexander Pechtold cynisch. Zijn partij wil ook af van de Eerste Kamer. "Wij heten deze late bekeerling van harte welkom!", schrijft Pechtold aan Zijlstra.

"Lag in de tandartsstoel en hoor via de radio dat Halbe Zijlstra de Eerste Kamer nog een keer waarschuwt. Schrikken!", grapt ChristenUnie-leider Arie Slob op Twitter. Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zijn de opmerkingen van Zijlstra niet meer dan een proefballonnetje. "Als Zijlstra tegen zijn eigen programma in de Eerste Kamer wil afschaffen kost hem dat twee termijnen. Het gaat om een grondwetswijziging."

Volgens SP-leider Emile Roemer is Zijlstra een 'slechte verliezer'. "Hij wil de Eerste Kamer afschaffen als hij daar niet zijn zin krijgt. Een kinderachtig voorstel als vervolg op een overhaaste kabinetsformatie." Sybrand van Haersma Buma, leider van het CDA, noemt het voorstel vrijdag op BNR 'bizar'.

Update 00:02
Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat de Eerste Kamer moet worden opgeheven, maar vindt wel dat de senaat zich bij zijn leest moet houden. Dat zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij reageerde desgevraagd op uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die in De Telegraaf zei dat als de Eerste Kamer te politiek wordt deze beter kan worden opgeheven.

"Wat Zijlstra heeft gezegd, en dat ben ik erg met hem eens, is dat de Eerste Kamer zijn eigen rol moet spelen in het democratisch staatsbestel." Het primaat van de politiek moet bij de Tweede Kamer liggen, de senaat moet wetten toetsen op kwaliteit, legde Rutte uit. "De eerste reacties uit de Eerste Kamer laten zien dat de meeste senatoren het met Zijlstra eens zijn", zei Rutte.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde vrijdag niet reageren op het pleidooi van Zijlstra. "Het past mij niet om daar een mening over te hebben", zei Plasterk na afloop van de ministerraad. "Het is de Kamer die beoordeelt of de minister het goed doet en niet omgekeerd."


Zijlstra schaft dwarse Eerste Kamer liever af (Foto: Novum)