'Syriëgangers ondergebracht in soort Holland House'

Nederlandse jihadgangers worden in de Syrische stad Aleppo ondergebracht in luxueuze villa's. Een soort Holland House, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Ouders van Syriëgangers lieten aan de krant foto's zien die ze van hun kinderen kregen opgestuurd. Daarop zijn de jongeren aan de rand van een zwembad te zien. De villa waar ze verblijven zou beschikbaar zijn gesteld door een rijke Saoediër. De ouders vermoeden dat er tientallen Nederlanders verblijven.

Op vragen van hun familie geven de strijders alleen vage antwoorden. Geld hoeven de familieleden niet op te sturen omdat ze honderd dollar salaris per maand krijgen. Voor zover bekend zijn drie jonge vrouwen afgereisd. Ze zouden door een onbekend iemand islamitisch zijn getrouwd en hun mannen in Syrië achterna zijn gereisd.

Een Syrische activist die de verschillende strijdgroepen coördineerde zegt over de telefoon tegen de krant van de villa met Nederlanders te weten. "Ze zitten in een van de duurste buitenwijken." Niet ver van de Nederlanders vandaan zijn ook andere bataljons met migranten uit onder meer Afghanistan, Tsjetsjenië en Turkije ondergebracht.

Strijders die geen Arabisch spreken worden apart van anderen ondergebracht, maar in de strijd mixen zij volgens hem met de Arabische strijders. Alle strijders leggen een eed af aan Mohammad al-Jolani, de emir van Al-Nusra.

In Nederland werd eerder gewaarschuwd dat migranten in Syrië als kanonnenvoer worden gebruikt, maar dat is volgens de voormalig coördinator niet het geval. Iedere rekruut zou eerst een maand 'keiharde training' ondergaan voordat hij het slagveld op wordt gestuurd. Voordat ze op training gaan moeten ze lijken ruimen, gewonden helpen en koken.

Veel ouders smeken hun kinderen terug te komen, maar de voormalig coördinator stelt dat de commandanten willen dat de strijders ongeveer een jaar blijven. Eenmaal binnen weten de strijders veel over de tactieken en plannen van hun brigades en daarom moeten ze eerst hun betrouwbaarheid in de strijd bewijzen. Daarna zouden ze op vakantie kunnen. "Een paar dagen weg om hun familie te zien. Dan kunnen ze natuurlijk de benen nemen."