Londen naar rechtbank om transactietaks

De Britse regering gaat in de aanval tegen de Europese financiële transactietaks. De Britse minister van Financiën, George Osborne, kondigt aan dat hij het project rond een zogenaamde tobintaks die elf EU-landen willen invoeren, gaat aanvechten voor het Europese Hof van Justitie.

De taks op financiële transacties zal niet in hele Europese Unie ingevoerd worden, enkel in de landen die het project goedkeuren. Maar de taks zou wel een wereldwijde impact hebben. Groot-Brittannië liet eerder al weten niet te zullen meedoen, maar het vreest toch voor een effect op heel wat Britse bedrijven met activiteiten in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat zou de economische groei in het land belasten, is de redenering.

"We zijn niet tegen het principe van het belasten van financiële transacties, maar we maken ons wel zorgen over de extraterritoriale effecten van het voorstel. Ik denk dat er nog landen zijn die die bezorgdheid delen", aldus Osborne.

Tot die landen behoort Nederland, zo liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zaterdag in Washington weten. ,,Ik begrijp het standpunt van de Britten, wij zijn ook bezorgd over het ontwerp van de heffing", stelde hij in de zijlijn van de voorjaarsvergadering van het IMF. "De risico's die ze zien, zijn reëel. De heffing heeft grote effecten buiten de elf landen die haar invoeren." Nederland is volgens Dijsselbloem niet van plan de Britse gang naar de rechter te volgen.

In het voorstel van de Europese Commissie zou de handel in aandelen en obligaties belast worden aan 0,1 procent en de handel in afgeleide producten aan 0,01 procent. De tobintaks zou gelden voor alle partijen die actief zijn in de elf deelnemende landen, ongeacht waar de transactie plaatsvindt. Men schat dat deze taks 30à 35 miljard euro kan opbrengen. Groot-Brittannië is vooral bezorgd over de positie van Londen als financieel centrum.

Londen gaat naar Europees Hof tegen tobintaks
Londen gaat naar Europees Hof tegen tobintaks (Foto: ANP)