'Verdachte Boston opgepakt'

De Amerikaanse politie is in Watertown, een voorstad van Boston, bezig met een grote operatie die mogelijk verband houdt met de bomaanslagen in Boston, eerder deze week. Er zijn meldingen van explosies en geweervuur en de politie heeft journalisten opgedragen hun mobiele telefoons uit te zetten.

In alle vroegte maanden agenten een persoon op de grond te gaan liggen en zijn handen in de lucht te steken. Journalisten moeten op afstand blijven. "Als je wilt blijven leven, zet je je telefoon uit", zei een agent tegen een verslaggever.

Donderdagavond vond een agent de dood bij een schietpartij op de campus van het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, een buurtstad van Boston.

Update 08.53 uur:
De Amerikaanse politie heeft een man gearresteerd die in verband gebracht wordt met de bomaanslagen in Boston, eerder deze week. Dat heeft de krant Boston Globe vrijdag op zijn website gemeld. Een tweede verdachte is nog op vrije voeten.

Een grote politieoperatie in Watertown, een voorstad van Boston, zou verband houden met de aanslagen in Boston en een schietpartij donderdagavond op de campus van de universiteit MIT in Cambridge, waarbij een agent de dood vond.

Na een wilde achtervolging in Watertown werden explosies gehoord in het stadje. Ook de FBI zou in Watertown aanwezig zijn. Het onderzoeksbureau gaf donderdag foto's vrij van twee verdachten.

Update 10:53 uur:
Een verdachte van de bomaanslag bij de marathon van Boston is dood, de andere is nog op vrije voeten. Dat heeft politiecommissaris van Boston Edward Davis via Twitter bekendgemaakt.

De verdachte met de "witte pet" is volgens Davis op vrije voeten. De videobeelden van de verdachten van de aanslag in Boston tonen een verdachte met een zwarte pet en eentje met een witte pet.

Update 12:27 uur:
De Amerikaanse autoriteiten hebben het openbare leven in de wijde omgeving van Watertown platgelegd. Dat is gebeurd in verband met de massale klopjacht naar een tweede verdachte van de aanslag bij de marathon van Boston. Het openbaar vervoer in de regio is platgelegd.

De politie heeft bovendien gevraagd mensen binnen te blijven in onder meer Watertown, Belmont en Cambridge.
Mensen is ook gevraagd hun winkels niet te openen en niet samen te komen.

Update 13:52 uur:
De verdachten van de aanslag bij de marathon van Boston zijn broers van 19 en 20 en zijn immigranten uit de regio Tsjetsjenië. Dat meldt NBC News. De twee zouden zeker een jaar in de VS hebben geleefd, meldden andere media.

Een van de verdachten is vrijdag gedood in Watertown, een voorstad van Boston. De ander is nog voortvluchtig.

Update 22:30 uur:
De oom van de voortvluchtige verdachte van de bomaanslag in Boston heeft zijn neef vrijdag opgeroepen zich over te geven. "Dzjochar, als je nog leeft, geef jezelf aan en vraag om vergiffenis", zei Ruslan Tsarni uit Montgomery Village bij Washington.

Ook twee vrienden van de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev riepen hem op geen verdere slachtoffers te maken en zich aan te geven. Ashraf Rahman en Essah Chisholm zaten met hem op de Cambridge Rindge & Latin School.

Dzjochar Tsarnajev wist te ontsnappen na een hevig vuurgevecht met de politie waarin zijn 26-jarige broer Tamerlan het leven liet. De broers, etnische Tsjetsjenen, waren in het nauw gekomen nadat de FBI foto's van hen had verspreid waarop ze met rugzakken langs het publiek bij de eindstreep van de marathon liepen. Volgens de politie was op beelden te zien hoe 'Verdachte nummer 2' - de man met de witte baseballpet achterstevoren op zijn hoofd - een tas achterliet op een van de twee plekken waar later een bom ontplofte. Door de explosies vielen drie doden en meer dan 170 gewonden.

De autoriteiten zetten vrijdag een grote klopjacht op naar Dzjochar. Terwijl de bijna een miljoen inwoners van Boston en enkele voorsteden de raad kregen binnenshuis te blijven, het openbaar vervoer werd stilgelegd en bedrijven werd gevraagd dicht te blijven, kondigde de politie aan de stad van straat tot straat te zullen uitkammen.

Van Watertown tot Cambridge stonden arrestatieteams van de politie, scherpschutters en FBI-agenten met pantserwagens bij gebouwen opgesteld, terwijl politiehelikopters rondcirkelden. De politie gaf geen bijzonderheden over hoe Dzjochar Tsarnajev wist te ontsnappen, maar zei dat hij mogelijk gebruik heeft gemaakt van een Honda CRV die later in Boston werd aangetroffen.

Update 02:01 uur:
Grote aantallen zwaarbewapende agenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) een buitenwijk van Boston binnengetrokken. Het Amerikaanse televisiestation CBS meldde dat de politie vermoedelijk de dader heeft omsingeld van de aanslag op de marathon in Boston. Getuigen zeggen tientallen schoten gehoord te hebben.

Update 02:43 uur:
Volgens diverse bronnen is de verdachte inmiddels (levend) opgepakt door de politie. Op live-beelden is een juichende menigte te zien. 

Update 03:33 uur:
Inmiddels is er in de staten van Boston een groot feest uitgebroken. De vele honderden politieauto's die de plaats-delict verlaten worden stuk voor stuk toegejuicht door de bewoners van het gebied. Volgens AP is de verdachte inmiddels hevig bloedend naar het ziekenhuis vervoerd. De verdachte is opgepakt naar aanleiding van een tip van een bewoner die een bloedspoor naar een bootje zag lopen. In die boot heeft de verdachte zich verschanst alvorens te worden opgepakt.

Update 03:35 uur: 
De politie bevestigde zojuist in een persconferentie dat de verdachte inderdaad is opgepakt. Ze bedankten daarbij de bevolking van Boston en Watertown voor hun oplettendheid en behulpzaamheid bij het oplossen van deze zaak. Ook geven ze aan dat hoewel alles opgelost lijkt, het onderzoek nu natuurlijk pas echt begint. 

'Verdachten Boston uit regio Tjetsjenië'