Gudde stelt nieuw stadion als doel voor 2013

Voor Feyenoord moet 2013 het jaar worden waarin besluiten worden genomen over het nieuwe stadion. Dat benadrukte algemeen directeur Eric Gudde vrijdag in zijn speech op de traditionele nieuwjaarsreceptie. Volgens Gudde is de komst van een nieuwe thuishaven een 'absolute must'. "De aartsrivaal uit Amsterdam scoort 102 miljoen omzet en Feyenoord 38 miljoen. Dat zijn pijnlijke cijfers", stelde Gudde.

Feyenoord lanceerde in september plannen om een nieuwe Kuip te laten bouwen naast het huidige stadion. Volgens Gudde is de 'business case' waarin de plannen worden ontvouwd voor negentig procent klaar. "Maar de laatste tien procent zijn niet de makkelijkste", weet Gudde. "We willen een zeer dichtgetimmerd plan presenteren, waarmee we uiteindelijk een positief antwoord voor een nieuw stadion en trainingsaccommodatie krijgen." Feyenoord hoopt in 2018 over een nieuw stadion te kunnen beschikken.

Gudde beseft dat het verlaten van de vermaarde Kuip een gevoelige kwestie onder trouwe Feyenoord-supporters is. "Zo'n huis, zo'n stadion als De Kuip ga je nooit meer krijgen. Maar als je puur naar de financiële rapportages kijkt, kunnen we het Feyenoord en de naar succes hunkerende supporters niet aandoen om hierin te blijven hangen. Als we in de toekomst weer onvergetelijke momenten willen meemaken, is de komst van een nieuw stadion cruciaal."

Gudde hoopt met het zicht op een nieuw stadion het succesjaar 2012 te overtreffen. Zowel in sportief als in financieel opzicht maakte Feyenoord grote stappen voorwaarts. Het directielid noemde de contractverlenging van trainer Ronald Koeman ?exemplarisch voor hoe 2012 beleefd werd'. "Sportief gezien zijn we teruggekeerd in de rijen der topclubs. Dat de tweede plaats geen incident was, is de afgelopen maanden wel gebleken. De huidige derde plaats is dik conform de doelstelling, zelfs een streepje daar boven."

Ook in financieel opzicht ging het de Rotterdammers voor de wind. Over de vorige voetbaljaargang werd een winst van 6,5 miljoen euro geboekt. Daarnaast werd de schuld teruggebracht tot elf miljoen euro, waar die een aantal jaar geleden nog ruim veertig miljoen bedroeg. Gudde is dan ook vol lof. "De wijze waarop het herstel vorm heeft gekregen, is typisch Rotterdams: geen woorden, maar daden."

Vanuit meerdere richtingen ontving Feyenoord financiële meevallers. Zelfs uit onverwachte hoek. "Soms word je als club wel wijzer van een talent die vroeg bij de club vertrekt. Het debuut van Nathan Aké bij Chelsea, dat slechts een minuut behelsde, heeft ons een som van honderdduizend euro opgeleverd."

De verbeterde financiële huishouding betekent niet dat Feyenoord plots de financiële slagkracht heeft om de selectie een kwaliteitsinjectie te geven. "Voor Feyenoord blijft dit zuinige beleid troef", zei Gudde, die wel verklaarde dat er ?enige ruimte' is voor een transfer. "Dat is de laatste jaren wel eens anders geweest", zag Gudde het positief in.

Gudde vertelde dat een ander belangrijk speerpunt voor 2013 het vinden van een nieuwe hoofdsponsor is. De algemeen directeur hoopt daar in het tweede kwartaal van dit jaar duidelijkheid over te kunnen verschaffen.