Oliebollen Friese band bevatten rijstmeelkevers

Het meel dat werd gebruikt voor de oliebollen die insecten bleken te bevatten was over de houdbaarheidsdatum heen. De aangetroffen beestjes waren rijstmeelkevers. Die zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar 'vooral onsmakelijk', meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

Een brassband uit het Friese Wirdum had de oliebollen bij een bakker gehaald om door te verkopen. De NVWA bekijkt nog welke stappen worden ondernomen tegen de bakker.

De brassband verkocht de oliebollen zaterdag. In de loop van de dag bleek dat er beestjes in zaten, waarop de band kopers opriep de oliebollen terug te brengen. Van de oliebollen zijn er een paar duizend verkocht, een aantal is uiteindelijk teruggebracht. Die zijn vernietigd.

Rijstmeelkevers zijn net zo groot als fruitvliegjes, de larve is echter twee keer zo groot. De insecten leven veelal tussen opgeslagen voorraden. Ze voeden zich met achtergebleven resten in bijvoorbeeld naden van de vloer. Rijstmeelkevers kunnen zich snel voortplanten.