Senaat onderzoekt CIA-lek Bin Laden-film

De Amerikaanse Senaat onderzoekt of de CIA geheime informatie heeft gelekt naar filmmakers Kathryn Bigelow en Mark Boal. Een commissie bekijkt de contacten die de Amerikaanse geheime dienst heeft gehad met de makers van Zero Dark Thirty over de jacht op de leider van Al-Qaida, Osama Bin Laden. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het Pentagon voert ook een dergelijk onderzoek uit.

Een aantal senatoren vermoedt dat de CIA te loslippig is geweest tegenover regisseur Bigelow en scenarist Boal over de jacht op de terrorist. Vorig jaar januari kondigde het Pentagon ook al aan de kwestie te onderzoeken. Die research wordt nu gericht op onderminister van Defensie Michael Vickers, die naar eigen zeggen alleen publieke informatie heeft gegeven.

Eerder uitten oud-presidentskandidaat John McCain en twee collega-senators hun woede over de film. De politici vinden dat de film ten onrechte het beeld schetst dat martelingen uiteindelijk leidden tot het vinden van Bin Laden. De senatoren eisten dat filmdistributeur Sony duidelijk zou vermelden dat Zero Dark Thirty niet is gebaseerd op feiten.

CIA-baas Michael Morell uitte ook kritiek op de film en maakte duidelijk dat de film feiten dramatiseert. De topman vindt dat de film de nalatenschap van in Afghanistan gestorven Amerikaanse militairen bezoedelt. Boal en Bigalow stellen dat Zero Dark Thirty aantoont dat de regering verschillende controversiële middelen gebruikte om Bin Laden te vinden.

Bin Laden werd vorig jaar mei gedood in Pakistan door Amerikaanse elitetroepen. De film draait vanaf 24 januari in Nederland en wordt al getipt voor de Oscars voor regie en beste film.