Meer vrouwen in top politie

Bij de nieuwe Nationale Politie is 37 procent van de topfuncties ingevuld door een vrouw. In 2011 was dat nog maar twintig procent, schrijft de Volkskrant donderdag.

De nieuwe top wordt donderdag beëdigd door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Van de 54 mensen die worden benoemd zijn er twintig vrouw. Het gaat om drie van de tien regiochefs en om functies als hoofd operatiën en hoofd bedrijfsvoering.

Bij anderere overheidsinstanties blijft het aantal vrouwelijke topmanagers al jaren steken op 26 procent, becijferde de krant vorig jaar. Toch is bij de politie geen sprake van een voorkeursbeleid voor vrouwen, zegt een woordvoerder van Opstelten in de krant. "Bij de benoemingen is gekeken naar kwaliteit en draagvlak."

Een politiewoordvoerder zegt in de krant dat bewust is gezocht naar een mix van ervaren en nieuwe mensen. Voor vrouwen zou dit goed hebben uitgepakt. De doorstroom van allochtonen vlot minder.

In 2007 werd nog maar tien procent van de topfuncties door vrouwen bezet. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) stelde dat er een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen was dat moest worden doorbroken. Enkele keren blokkeerde ze de aanstelling van een blanke man, wat tot kritiek leidde.

Het percentage vrouwen steeg geleidelijk. Begin 2011 was twintig procent van de hoogste functionarissen vrouw. Onder het kabinet-Rutte 1 verdween het onderwerp naar de achtergrond.

Hoofd bedrijfsvoering in Midden-Nederland Petra Bosman zegt in de krant dat het beleid van Ter Horst ertoe heeft geleid dat er meer vrouwelijke zijinstromers in de top kwamen. Hoofd operatiën in Den Haag Nicole Bogers zegt persoonlijk nooit iets van het beleid te hebben gemerkt. Volgens Bosman is de verandering in de jaren negentig al ingezet toen in Utrecht drie vrouwen in de top werden benoemd.