'Wachtwoorden half miljoen wifirouters te kraken'

De wachtwoorden van zeker een half miljoen wifirouters, waaronder van KPN, Ziggo en UPC, zijn makkelijk te kraken. Dat stelt de Consumentenbond donderdag na eigen onderzoek. Volgens de consumentenorganisatie wordt het lek veroorzaakt door een snelle manier om een wachtwoord aan te maken, de Wifi Protected Setup (WPS).

WPS kan makkelijk worden gekraakt, waarna de hacker de instellingen van de router kan wijzigen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewakingscamera's worden uitgezet of via de verbinding illegale bestanden worden geüpload.

De fout met WPS werd een jaar geleden ontdekt door de Amerikaanse veiligheidswaakhond US-CERT en is op te lossen met een software-update of door WPS uit te zetten. De Consumentenbond is verontwaardigd dat een jaar na de ontdekking nog steeds routers worden verkocht of geleverd met de fout.

De bond heeft de betreffende bedrijven, waaronder behalve de internetproviders ook fabrikanten zoals Linksys, gewaarschuwd. Die zouden werken aan een oplossing. Consumenten wordt aangeraden contact te zoeken met hun provider voor meer informatie.

Ziggo spreekt in een reactie niet van een lek, maar van een 'mogelijk kwetsbare situatie'. Volgens de provider zijn er geen incidenten bekend dat ook daadwerkelijk is ingebroken in de router. Samen met de fabrikant wordt binnen twee maanden een update doorgevoerd waardoor het probleem moet zijn opgelost, stelt Ziggo.