Vakbond ACP boycot receptie nationale politie

Politiebond ACP heeft de receptie ter ere van de start van de nationale politie geboycot. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp ziet 'geen reden voor een feestje', omdat de vakbond en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) nog steeds overhoop liggen over de vorming van de nationale politie.

De ceremoniële start van de nationale politie vond donderdag plaats in de Ridderzaal in Den Haag. Gerard Bouman werd beëdigd als korpschef. Opstelten bezwoor dat 'een politieorganisatie Nederland daadwerkelijk veiliger gaat maken'.

De ACP is in principe voorstander van de nationale politie, maar is kritisch over de manier waarop deze wordt ingericht. "Een feest is op dit moment niet gepast voor ons als vakbond", zegt Van de Kamp. "Onze leden zouden terecht weinig begrip hebben voor onze aanwezigheid op de ceremonie."

Opstelten heeft het al lange tijd aan de stok met de politiebonden. In november schortten de bonden het overleg met de minister op. Los van enkele informele gesprekken is het overleg nog niet hervat.

Van de Kamp vindt dat in de huidige plannen te veel taken op het bordje van de agenten komen te liggen. Volgens de ACP zorgen de plannen er bovendien voor dat bij burgers torenhoge verwachtingen worden gewekt die niet kunnen worden waargemaakt.


Vakbond ACP boycot receptie nationale politie (Foto: Novum)