Jumboverpakking paracetamol uit schap drogisterij

Jumboverpakkingen paracetamol verdwijnen volgende week uit het schap van drogisterijen. Vanaf 10 januari mogen doosjes maximaal vijftig tabletten bevatten omdat steeds vaker zelfmoordpogingen worden gedaan met een overdosis paracetamol, schrijft de Volkskrant donderdag.

Op de lijst van medicijnoverdoses staat paracetamol volgens de krant al jaren op de eerste plaats. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloot daarom de verkoop van grootverpakkingen aan banden te leggen. Vanaf volgende week controleert de Inspectie voor de Gezondheidszorg of drogisterijen geen doosjes met meer dan vijftig tabletten verkopen.

Apothekers mogen nog wel grootverpakkingen aanbieden. Het staat niet vast dat er in Nederland een verband is tussen de grootte van de verpakking en het aantal vergiftigingen. Iemand die veel pillen wil kopen, kan bijvoorbeeld ook meerdere verpakkingen inslaan. In het Verenigd Koninkrijk is volgens het CBG wel aangetoond dat het aantal zelfmoordpogingen met paracetamol afnam toen de verpakkingen kleiner werden.

Ook zou met een kleinere verpakking duidelijker worden dat paracetamol is bedoeld voor tijdelijk gebruik. In 2010 stelde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) al een onderzoek in om na te gaan of de verpakking kleiner moet.

In dat jaar bleek dat het aantal paracetamolvergiftigingen sinds 2001 was verdubbeld van zo'n dertienhonderd naar 2600 per jaar. In 2011 werd het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum bijna 2800 keer door artsen geraadpleegd over een paracetamolvergiftiging.

Niet alle vergiftigingen worden overigens gemeld. Hoe vaak een vergiftiging tot de dood leidt is niet bekend.

Paracetamol wordt sinds 2007 ook in supermarkten en benzinestations verkocht. "Dat pijnstillers bij wijze van spreken op het schap liggen naast de M&M's versterkt het idee dat het om een soort snoepjes gaat en niet om een medicijn", zegt directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven Marten Hummel in de krant. Het CBG zegt echter geen aanwijzingen te zien dat het aantal vergiftigingen kan worden teruggebracht door de verkoop alleen nog in apotheken en drogisterijen toe te staan.