FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 november 2012

Geen mededelingen na topoverleg coalitie

Het overleg donderdagavond tussen VVD en PvdA over de onrust over de inkomensafhankelijke zorgpremie is afgerond zonder dat de hoofdrolspelers na afloop mededelingen wilden doen.

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zeiden enkel dat er gesproken was over de actuele politieke situatie. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher vergezelde Samsom bij het verlaten van het ministerie van Algemene Zaken. Asscher zei dat er indringend was gesproken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zweeg na het overleg, net als VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Eerder op de avond hadden VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) het overleg al verlaten.

Tijdens het overleg is gezocht naar oplossingen om de grote onrust weg te nemen over de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens verscheidene berekeningen afgelopen week kan dat plan tot grote inkomensdalingen leiden. Met name onder VVD-kiezers is er woede en verontwaardiging.

Geen mededelingen na topoverleg coalitie
Geen mededelingen na topoverleg coalitie (Foto: ANP)

Britse ex-politica beschuldigd van bonnetjesfraude

De voormalige Britse politica Margaret Moran wordt ervan verdacht in haar tijd als Lagerhuislid namens Labour voor zestigduizend pond (bijna 75 duizend euro) aan valse declaraties te hebben ingediend. Dat heeft het Britse openbaar ministerie donderdag gezegd.

Moran gebruikte volgens aanklager Peter Wright een hele reeks trucs om belastingbetalers op te laten draaien voor haar uitgaven. Ze is aangeklaagd voor vijftien gevallen van valsheid in geschrifte en voor zes gevallen van het indienen van valse declaraties.

Moran kan vanwege haar geestelijke gesteldheid niet terecht staan. De jury zal dan ook niet worden gevraagd of Moran schuldig is of niet, maar wordt gevraagd om te beoordelen of Moran de daden waarvoor ze is aangeklaagd wel of niet heeft gepleegd.

In 2009 kwam aan het licht dat Lagerhuisleden op grote schaal de hand lichtten met declaraties. Dit leidde tot een golf van ontslagen en rechtszaken.

Ook Washington stemt voor homohuwelijk

Stemmers in de Amerikaanse staat Washington hebben voor de legalisering van het homohuwelijk gestemd, bleek donderdag. Ook in Maine en Maryland stemden kiezers dinsdag voor het homohuwelijk. De referenda werden tegelijkertijd met de presidentsverkiezingen gehouden.

De bevolking van Washington werd bij de volksraadpleging gevraagd om een wet die het homohuwelijk legaliseert goed of af te keuren. De wet was al ondertekend door gouverneur Chris Gregoire, maar de invoering was afhankelijk van de uitslag van het referendum.

Het homohuwelijk was al legaal in zes staten en in Washington D.C. Dat is echter steeds het geval op grond van een wet of een rechterlijke beslissing. Er is nu voor het eerst per referendum over het homohuwelijk gestemd.

Alles over Grand Theft Auto V

Het was een lang jaar zonder veel informatie sinds de eerste trailer van Grand Theft Auto V. Het wachten is in ieder geval voorbij, gezien de preview van Game Informer is vrijgegeven. Mocht je helemaal up to date willen zijn, neem dan ook een kijkje op het forum.

In Grand Theft Auto V krijgen we dit keer maar liefst drie hoofdpersonages, Michael, Franklin en Trevor. Michael is het brein achter de drie personages die in het rijke gedeelte van Los Santos woont. Na zijn gewelddadige jaren is het nu tijd om te genieten dankzij een getuigenbeschermingsprogramma. Michael heeft daarnaast een vrouw, een dochter en een zoon. Helaas spenderen die aardig wat geld waardoor Michael uiteindelijk toch weer aan het werk gaat als crimineel.

Trevor is een oude vriend van Michael die in een trailer woont. Samen met Michael heeft hij diverse banken beroofd en gebruikt hij regelmatig drugs. Trevor is een personage die al snel zijn wapen trekt als hij het ergens niet mee eens is. Als laatste hebben we uiteindelijk Franklin, een jongen die met zijn tijd meegaat. Hip en up to date qua fashion die in zijn vrije tijd bij een autodealer werkt. Ondanks dat het een normale jongen lijkt heeft Franklin geen probleem om de gangster uit te hangen en mensen te vermoorden.

Je kunt op elk moment kiezen tussen de personages die een eigen leven leiden in Los Santos. Stel je speelt op een moment met Michael, dan is het mogelijk dat Franklin op dat moment een aantal politieagenten lastigvalt en ervoor moet vluchten. Daarnaast heeft Rockstar aangegeven dat je geen vervelende telefoontjes meer mag verwachten met de vraag of je komt bowlen.

De drie personages hebben elk een aantal vrienden om mee af te spreken die niet zo vervelend zijn als je dikke neef, Roman. De personages zijn in ieder geval niet aan te passen qua uiterlijk, gezien het technisch niet zou werken op het gebied van animaties. Wel is het mogelijk om met de drie personages kleding te kopen en te verwisselen.

Zoals eerder was aangegeven speelt GTA V zich af in Lost Santos en omstreken waarbij de speelwereld groter moet zijn dan die van GTA San Andreas, GTA IV en Red Dead Redemption bij elkaar. Naast Los Santos is er genoeg wildernis, kleine dorpjes, een gigantische berg en onder andere een militaire basis. Ook kun je dit keer weer onderwater zwemmen waar genoeg valt te beleven.

Geld is uiteraard belangrijk in GTA V, waarvan Rockstar heeft aangegeven dat er genoeg te kopen valt in de game. Wel is aangegeven dat het niet mogelijk is om huizen of panden te kopen. Grand Theft Auto V moet in de lente van 2013 uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360. Aankomende woensdag brengt Rockstar in ieder geval een nieuwe trailer uit voor de game.

GTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTA

Bijna elfhonderd ziektegevallen door besmette zalm

Het aantal mensen dat een salmonellabesmetting heeft opgelopen door zalm van het Harderwijkse bedrijf Foppen is afgelopen week met 31 patiënten gestegen. De dalende trend in het aantal aangetoonde besmettingen, die twee weken geleden al werd ingezet, zet hiermee door, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Vorige week werden 37 nieuwe gevallen aangetoond. In totaal zijn nu 1094 mensen ziek geworden door de uit de handel genomen gerooktezalmproducten. Vier mensen zijn overleden door de salmonella-uitbraak.

Letselschadespecialist Yme Drost meldde eerder deze week nog dat een vijfde persoon die met salmonella besmette zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen heeft gegeten, is overleden, maar het RIVM weet hier niets van. Onderzoek naar een recent overleden oudere patiënt heeft uitgewezen dat hierbij geen sprake is van een salmonellabesmetting, meldt het instituut.

Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk overigens nog hoger. Voor dit type infectie bestaat in Nederland geen meldingsplicht. De cijfers van het RIVM hebben alleen betrekking op het aantal mensen waarbij een besmetting is aangetoond.

Brazilië lanceert alfabetiseringscampagne

Brazilië gaat omgerekend ruim één miljard euro investeren in een landelijk programma dat ervoor moet zorgen dat alle Braziliaanse schoolkinderen kunnen lezen en schrijven als ze 8 zijn.

Het geld zal de komende twee jaar worden geïnvesteerd in de training van 360 duizenden leerkrachten die bijna acht miljoen kinderen in meer dan honderdduizend scholen moeten leren lezen en schrijven.

Daarnaast leren de kinderen gedurende de eerste drie jaar op school eenvoudige rekensommen maken, zei minister van onderwijs Aloizio Mercadante. "Zonder deze gereedschappen heeft een kind geen toekomst op school of later op de arbeidsmarkt."

Volgens het ministerie van onderwijs wordt 15,2 procent van de Braziliaanse kinderen 8 zonder te kunnen lezen of schrijven.

Zwaargewonde door ongeluk met duikfles

Een 53-jarige eigenaresse van een duikwinkel in Kerkrade is donderdagmiddag zwaargewond geraakt door een ongeval met een duikfles. De vrouw was bezig de duikfles te vullen, meldt de politie.

Het voorval vond rond 16.45 uur plaats in de winkel aan de Kerkstraat. Vermoedelijk is de vulslang met grote kracht van de fles afgeblazen.

De vrouw liep onder meer breuken aan haar linkerarm en bovenlichaam op. Ze is naar een ziekenhuis gebracht. Behalve de vrouw raakte niemand gewond. De winkel raakte niet beschadigd.

Bewoners asbestflat voorlopig nog niet terug

Bewoners van de flat aan de Stanleylaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar deze zomer asbest werd ontdekt, mogen voorlopig nog niet naar huis. Ze krijgen een urgentieverklaring waarmee ze sneller een vervangende woning kunnen krijgen, laat woningcorporatie Mitros donderdag weten.

Bewoners van de Stanleylaan 17-135 mogen al sinds de asbestvondst in juli hun huizen niet in. De kankerverwekkende deeltjes zijn nog altijd niet verwijderd, omdat nog onderzocht moest worden hoe het asbest het best verwijderd kan worden. Omdat de bewoners lang in onzekerheid zitten heeft Mitros in overleg met de gemeente besloten hen tegemoet te komen in de vorm van een urgentieverklaring.

Volgende week moet meer duidelijk worden over de planning van de saneringswerkzaamheden aan de dakrand, de bron van de asbestbesmetting. Dan kan ook iets gezegd worden over de datum van terugkeer.

Volgende maand wordt een rapport verwacht van een onafhankelijke onderzoekscommissie die de kwestie in opdracht van de gemeente onderzoekt.

Motoragent schiet op achtervolgde auto

Een motoragent heeft donderdagavond in Rotterdam geschoten, nadat een auto op hem was ingereden. De agent kwam hierdoor ten val. De motoragent is niet gewond geraakt. Ook is niemand gewond geraakt door de geloste schoten. In een nabijgelegen straat is een verdachte aangehouden, meldt de politie.

De politie had de bestuurder van de betreffende auto in het centrum van Rotterdam een stopteken gegeven, omdat de kentekenplaat van de wagen in opsporingssystemen voorkwam. De bestuurder reed echter weg, waarna de politie een achtervolging inzette.

Op de Binnenrotte stopte de auto en zette de bestuurder de wagen in zijn achteruit. Daarbij werd de motoragent geraakt. Of de motoragent waarschuwingsschoten heeft gelost of gericht op het voertuig heeft geschoten, is nog onbekend. De motoragent is volgens de zegsman erg overstuur. In een nabijgelegen straat werd de verdachte aangehouden.

Utrechtse huisbaas opgepakt voor wangedrag

Een Utrechtse huisbaas is donderdag opgepakt voor het stelen van inboedels uit woningen die hij verhuurde. Ook zou hij brieven van een huurster open hebben gemaakt, meldt de politie. De man wordt verder verdacht van een reeks mishandelingen, beledigingen en bedreigingen van huurders en ambtenaren van de gemeente Utrecht.

De verhuurder beging zijn daden tussen februari vorig jaar en oktober dit jaar. In februari 2011 bedreigde de man schriftelijk gemeentemedewerkers die toezicht houden op de woningmarkt. Vervolgens stal de man in juni vorig jaar een deel van de inboedel van een woning in Utrecht die hij verhuurde.

Vorig jaar oktober deed een vrouw aangifte van het schenden van het briefgeheim, aangezien de verdachte haar post zonder haar toestemming zou hebben geopend. Een jaar geleden bedreigde de man andere huurders van hem. Ook bij hen zou hij de inboedel hebben ontvreemd.

In mei dit jaar mishandelde de huisbaas een medewerker van de gemeente die de staat van een woning controleerde, om in oktober opnieuw huurders te bedreigen. Ook deze slachtoffers zou de man hebben mishandeld.

De huisbaas wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dode vrouw gevonden in brandende woning

In een brandende woning in Breda is donderdagavond het stoffelijk overschot gevonden van een vrouw. Hoe de vrouw om het leven is gekomen en wie zij is, wordt nog onderzocht, meldt een politiewoordvoerder.

Rond 21.15 uur werden de hulpdiensten gewaarschuwd dat rook uit de woning aan de Cannaertserf kwam. De woning bleek afgesloten en de brandweer brak een raam open om binnen te komen. Daar troffen brandweermannen het lichaam aan.

De brand was snel geblust. Volgens de zegsvrouw kwam vooral rook vrij. Waar de brand woedde, weet ze niet.

[EL] Uitslag FC Twente - Levante

In Enschede werd het Europa League gespeeld tussen FC Twente en Levante UD. In een traag duel werd er niet gescoord. Voor Twente zijn de kansen om te overwinteren heel klein geworden.

Het eerste deel van de eerste helft kenmerkte zich door een laag tempo en twente met het meeste balbezit. Dit resulteerde in schoten van Luc Castaignos en Jerson Cabral. Willem Janssen kopte een bal naast op een voorzet van Robbert Schilder.  De eerste helft kabbelde verder voort. Levante leek tevreden met een punt en de club uit Enschede kwam er niet doorheen. 

Begin tweede helft leek FC Twente een opleving te hebben, maar ze vielen al snel terug in het patroon van de eerste helft. Na meer dan een uur spelen werd Schilder vervangen door Bulykin. Twente creeërde nog wel kansen. De grootste kans kwam op naam van Douglas, die schoot de bal naast na een corner van Tadic. 

In blessuretijd kreeg Barkero namens Leveante nog een goede kans, maar Mihaylov tikte de bal uit de hoek. Levante wilde niet en Twente kon het niet. Het bleef 0-0. Twente heeft nu drie punten uit vier duels. Levante heeft zeven punten. 

FC Twente

0 - 0

Levante UD 

 Gele kaart: Tadic (FC Twente), Michel, Ballesteros, Diop(Levante)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 19.500
Arbiter: Chapron (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Bengtsson
Douglas
Braafheid
Janssen
Brama
Schilder(Bulykin/62)
Cabral  (Gutiérrez/76)
Castaignos
Tadic
  Navas
Lell
Rodas
Ballesteros
Karabelas
Ríos
Iborra
Míchel (Barkero/ 85)
Diop
Garcia(Juanlu/77)
Gekas(Ángel/75)

Iwema in zee met raceteam Waninge

Jaspeer Iwema zal ook komend seizoen actief zijn in de Moto3 klasse. Hij zal dan uitkomen voor het Nederlandse grandprixteam van Roelof Waninge.  Het is voor Iwema het vijfde seizoen dat hij actief is als vaste GP-rijder.

iwema kwam afgelopen seizoen uit voor Tsjechische FGR-team. Het enige lichtpuntje was de zevende plaats in de GP van Frankrijk. "Om al begin november, voordat het seizoen helemaal klaar is, te mogen tekenen bij een team als dit voelt als een groot voorrecht", aldus de coureur.

Voor het team van Waninge verliep dit seizoen wel succesvol. Met de Spanjaard Luis Salom werden al enkele races gewonnen en hij staat tweede in de wereldkampioenschap. Hij zal na dit seizoen echter vertrekken naar het fabrieksteam van KTM. "Het is een topteam, met topmateriaal en toppersoneel. Dat het bovendien een Drents team is, maakt het helemaal bijzonder", zegt Iwema.

'Nijmeijer moet politiek in kunnen'

Tanja Nijmeijer zou politica voor de FARC moeten kunnen worden als de vredesonderhandelingen tussen de guerrilla en de Colomiaanse regering succesvol worden afgesloten. Dat zegt een hoge afgevaardigde van de FARC in Havana donderdag tegen Novum Nieuws.

De FARC acht het goed mogelijk dat als er vrede wordt gesloten de beweging een politieke partij wordt. Op de vraag of de 34-jarige Nijmeijer deel uit zou kunnen maken van deze partij, zegt hij dat dat 'zeer zeker' het geval is. Aangezien de Nederlandse al tien jaar bij de guerrillabeweging, en nog langer in Colombia, is, vindt hij dat zij dan tot Colombiaanse staatsburger genationaliseerd moet worden.

Een akkoord in de onderhandelingen kan volgens de woordvoerder alleen worden bereikt als de regering genoeg veranderingen doorvoert die op de agenda van de FARC staan.

Nijmeijer bevindt zich met de rest van de onderhandelingsdelegatie van de FARC in een zwaar bewaakt complex in de Cubaanse hoofdstad Havana.

De besprekingen die in Oslo van start gingen, worden volgende week donderdag voortgezet in Havana.


'Nijmeijer moet politiek in kunnen' (Foto: Novum)

Doutzen Kroes struikelt over jurk Rihanna

Doutzen Kroes raakte woensdagavond even met haar voet verstrikt in de jurk van Rihanna tijdens de Victoria's Secret Show in New York. Het topmodel herstelde zich snel door de hand van de zingende Rihanna vast te pakken en liep samen met haar over de catwalk.

Doutzen benutte elke mogelijkheid om haar billen te showen en draaide haar achterwerk veelvuldig naar de camera's, blijkt uit foto's van verschillende media. Volgens sommige journalisten verdiende Doutzen zelfs een award voor het beste achterwerk. De Friezin ging onder meer gekleed in een wit kanten setje en had zwarte veren op haar rug.

De modeshow, waarin naast de 27-jarige Doutzen ook modellen als Miranda Kerr en Candice Swanepoel te zien waren, wordt 4 december door CBS uitgezonden in de Verenigde Staten. Naast Rihanna traden onder anderen Justin Bieber en Bruno Mars op.

Bradley Manning biedt schuldbekentenis aan

De Amerikaanse militair Bradley Manning, die wordt beschuldigd van het lekken van honderdduizenden geheime diplomatieke documenten naar Wikileaks, heeft aangeboden gedeeltelijk schuld te bekennen. Deskundigen op het gebied van militair recht noemen de stap ongebruikelijk en waarschijnlijk zinloos.

Als het eenzijdige bod door de militaire rechter wordt aanvaard, dan nog kan de Amerikaanse regering Manning op de oorspronkelijke 22 aanklachten vervolgen. Onder die aanklachten is het bieden van hulp aan de vijand, wat met een levenslange gevangenisstraf kan worden bestraft.

De aanklagers zouden ervoor kunnen kiezen om hem op bepaalde aanklachten niet te vervolgen, maar dat is onwaarschijnlijk. "De regering heeft heel lang de tijd gehad om uitgebreid onderzoek te doen en heeft haar bewijs waarschijnlijk klaarliggen", zegt Eugene Fidell, docent militair recht aan Yale University.

Manning zou erkennen dat hij geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan naar klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft gelekt, maar hij zou geen schuld bekennen aan het helpen van de vijand of het schenden van federale spionage- en computerwetgeving.

Mannings zes weken durende proces begint op 4 februari. Hij wordt dan door een militaire rechter berecht. Mogelijk hoopt Manning met de bekentenis op een milder vonnis. Voor de mensen die hem steunen is de 24-jarige militair een dappere klokkenluider, die oorlogsmisdaden en Amerikaanse hypocrisie aan de kaak heeft gesteld.


Militair biedt schuldbekentenis Wikileaks-zaak aan (Foto: Novum)

Mertens baalt van veld maar ziet nog kansen

Dries Mertens wijt de 1-0 nederlaag die PSV tegen AIK opliep vooral aan de staat van het veld. "Dit is het slechtste veld waar ik ooit op heb gevoetbald."

PSV verloor met 1-0 in Zweden op een veld, waarover volgens Mertens niet naar huis viel te schrijven. "Heel moeilijk. Ik denk dat iedereen het heeft gezien: elke keer als je wil wegdraaien, glijd je helemaal weg. Jammer dat zo'n veld wordt goedgekeurd", aldus de Belg tegenover Eredivisie Live.

"Ja, we hebben het geprobeerd met lange ballen. In de eerste helft speel je nog goed voetbal maar als je dan één-tegen-één komt, is het onmogelijk om weg te draaien of een actie te maken. We zijn meer lange ballen gaan spelen, maar helaas vielen die niet juist."

De bal keurig van voet tot voet laten gaan was dus onmogelijk volgens Mertens. "Dit is het ergste veld waar ik ooit op heb gespeeld, ik denk zelfs dat ik in de jeugd nog nooit zo'n slecht veld heb gehad." Ondanks de vierde plek is PSV nog niet klaar in Europa, denkt Mertens "We moeten twee keer winnen, heel makkelijk."

Met Napoli en Dnipro Dnipropetrovsk zal dat zo simpel nog niet gaan. "Tja het zal moeilijk worden, maar we weten wat ons te doen staat", aldus de aanvaller.

Tim Robbins regisseert Michelle Pfeiffer in komedie

Tim Robbins gaat de zwarte komedie Man Under regisseren en zelf een hoofdrol spelen. Michelle Pfeiffer en Chloë Moretz hebben ook getekend voor de film, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De twee actrices waren dit jaar als moeder en dochter te zien in Tim Burtons vampierkomedie Dark Shadows.

Man Under gaat over een disfunctioneel gezin in New York. Het leven van alle gezinsleden verandert abrupt als een foto van hen terechtkomt in het Museum of Modern Art in New York en ze wereldberoemd worden. Over de rolverdeling is nog niets bekend.

Tim Robbins is vooral bekend als acteur en debuteerde in 1992 als regisseur. Zijn bekendste regieproject is het drama Dead Man Walking. De 54-jarige Robbins regisseerde onlangs een aantal afleveringen van de dramaserie Treme, waarin ook Nederlander Michiel Huisman een rol heeft.


Tim Robbins regisseert Michelle Pfeiffer in komedie (Foto: Novum)

Derde rookietestdag Abu Dhabi (8/11/2012)

Davide Valsecchi heeft tijdens de laatste rookietestdag op het circuit van Abu Dhabi de snelste tijd op de klokken gezet. De GP2-kampioen was in de Lotus anderhalf tiende sneller dan Kevin Magnussen in de McLaren. Esteban Guitèrrez zette de derde tijd op de klokken met zijn Sauber-bolide.

Ook Robin Frijns kwam vandaag weer in actie. Dinsdag reed hij in de Sauber, vandaag mocht hij zijn rondjes rijden in de Red Bull als beloning voor het winnen van de World Series by Renault. Hij hield zich vandaag vooral bezig met het testen van aerodynamica voor het Oostenrijkse team, en zette geen echt snelle tijden neer.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Valsecchi Lotus 1:42.677 -.--- 86
2 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:42.827 +0.150 51
3 E. Gutiérrez Sauber 1:43.093 +0.416 80
4 R. Frijns Red Bull Racing 1:43.233 +0.556 53
5 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:43.604 +0.927 44
6 L. Razia Toro Rosso 1:45.286 +2.609 68
7 A. Rossi Caterham 1:46.485 +3.808 86

Gecombineerde tijden testweek:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:42.651 -.--- 91
2 D. Valsecchi Lotus 1:42.677 +0.026 86
3 A. Félix da Costa Red Bull Racing 1:42.679 +0.028 140
4 E. Gutiérrez Sauber 1:43.093 +0.442 174
5 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:43.176 +0.525 106
6 R. Frijns Red Bull Racing 1:43.233 +0.582 131
7 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:43.407 +0.756 85
8 E. Mortara Lotus 1:43.418 +0.767 75
9 N. Prost Lotus 1:44.194 +1.543 55
10 J. Cecotto Jr. Toro Rosso 1:44.569 +1.918 76
11 L. Razia Toro Rosso 1:44.691 +2.040 135
12 G. van der Garde Caterham 1:45.106 +2.455 129
13 A. Rossi Caterham 1:46.485 +3.834 86

'Psychopatenkop' maakt man Kim van Kooten verdacht

Kim van Kooten gelooft meteen dat haar man Jacob Derwig ooit is opgepakt op verdenking van een bankoverval. "Hij heeft natuurlijk wel zo'n linke psychopatenkop, dat snap ik wel", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. De twee spelen samen in de film Het Diner, die is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Herman Koch.

In het boek staan geheimen tussen familieleden centraal. Hoewel Derwig nooit met ook maar een woord over de arrestatie tegen zijn vrouw heeft gerept, verbaast het haar eigenlijk niets. Van Kooten merkt wel vaker dat haar man wordt aangezien voor crimineel. "Op vakantie wordt hij er ook altijd uitgevist door de douane. Dan worden die koffers weer opengesneden."

"Ik leek op een verdachte en werd zo van de straat geplukt en in een politiewagen gesleurd", legt de acteur uit, waarop hij tot twee keer toe ontkende dat hij het heeft gedaan. "Maar die man zei natuurlijk: dat zeggen ze allemaal." De 43-jarige Derwig wist de politie er uiteindelijk van te overtuigen dat hij niks met de overval van doen had.

Thekla Reuten, die in Het Diner de vrouw van Derwigs personage speelt, heeft wel eens terecht een nacht doorgebracht in een cel. "Ik heb wel eens per ongeluk een gestolen fiets gekocht. Dat bleek dus heling te zijn." De actrice heeft het relaas meteen opgebiecht.

In Het Diner komen twee echtparen samen in een chic restaurant om een gruwelijke misdaad van hun zoons te bespreken. Van Kooten speelt met Daan Schuurmans het andere echtpaar. De vier zitten met het morele dilemma of ze de misdaad van hun kinderen naar buiten moeten brengen of juist verdoezelen. De film moet volgend jaar oktober in de bioscopen draaien.


'Psychopatenkop' maakt man Kim van Kooten verdacht (Foto: Novum)

Sony-president Schaaff stopt ermee

Minder nieuws uit de Sony-hoek: vandaag heeft de CEO van Sony Network Entertainment International Tim Schaaff aangekondigd met pensioen te gaan. De nieuwe baas voor het bedrijf zal Andrew House worden, die momenteel Sony Computer Entertainment runt. Schaaff zal wel lid blijven van de Sony Network Entertainment International-directie.

Schaaff begon zes jaar geleden nadat hij was vertrokken bij Apple. Zijn taak was om de online diensten van Sony te verbeteren. Schaaff heeft moeilijke tijden gekend waaronder het schandaal in 2011 waarbij miljoenen creditcard-gegevens op straat kwamen te liggen. Het lek van PSN werd gedicht en Schaaff kon zich weer druk maken om de diensten te verbeteren. Schaaff noemde de periode een 'great experience' die hij liever niet had willen meemaken. 

We zullen zien of de nieuwe man de online diensten van Sony nog beter kan maken dan Schaaff voor elkaar heeft gebokst. Wij van FOK!games wensen hem in ieder geval veel succes.

NOS steunt Mulder omtrent Zagreb-uitspraken

De NOS schaart zich achter voetbalanalist Youri Mulder inzake het relletje dat hij veroorzaakte met uitspraken over Dinamo Zagreb.

Mulder opperde dinsdagavond tijdens de nabeschouwing rondom de Champions League-wedstrijden dat 'de Kroaten collectief weer naar een wedkantoortje in Zagreb zijn gegaan'. Zagreb werd vorig jaar na de 7-1 nederlaag tegen Olympique Lyon (die tot uitschakeling van Ajax leidde) verdacht van omkoping.

Hoofdredacteur Maarten Nooter noemt de uitspraken van Mulder ironie. "Het was een ironische uitleg van merkwaardige verdedigende acties", liet Nooter donderdag weten in een reactie. Dinamo Zagreb verloor dinsdag met 4-0 van Paris Saint-Germain in de Champions League. De manier waarop de club goals weggaf, verleidde Mulder een link te leggen met de uitschakeling van Ajax, vorig seizoen.

"Hij heeft dat met enige ironie gezegd, maar het komt natuurlijk wel ergens vandaan. Namelijk die 7-1 van vorig jaar tegen Olympique Lyon. Daar heeft hij in een samenspraakje aan gerefereerd. Dat zij dat dan heel letterlijk nemen, is voor hun rekening", stelt Nooter.

De clubleiding van de Kroatische topclub dreigt met juridische stappen tegen Mulder en de NOS. Nooter doet dat af als 'overdreven' en 'niet actueel'. "Wij hebben niets uit Kroatië gehoord."

Kittens kopen om Sandy-slachtoffers te helpen

We hebben het de laatste tijd allemaal meegekregen: bewoners van de oostkust van Amerika (het continent, niet alleen het land van de US of A) hebben het de laatste tijd niet getroffen. Normaliter vindt niemand het erg als een natte vrouw genaamd Sandy op bezoek komt; maar zodra het een orkaan betreft, wordt het een heel ander verhaal.

Om de slachtoffers van Sandy tegemoet te komen gaat Blizzard een actie starten. In de cash shop van World of Warcraft kun je de komende tijd een kitten kopen, net zoals ten tijde van de aardbeving in Japan. De kitten moet ongeveer tien dollar gaat kosten en Blizzard wil 100% van dat bedrag (tien dollar voor de rekenwonders) spenderen aan de slachtoffers. Het schattige beessie is nog niet beschikbaar maar zal binnen korte tijd in huis genomen kunnen worden.

wowkat

Call of Duty Elite verlengd voor trouwe fans

Fans van de Call of Duty-reeks die sinds het begin van de Elite-service lid zijn, krijgen goed nieuws. Hun lidmaatschap, dat normaliter een jaar duurt, gaat verlengd worden met drie maanden. Hiermee wil Activision zich verontschuldigen voor de downtime tijdens het uitbrengen van Modern Warfare 3.

Eigenlijk zouden de Founders zoals deze groep heet maar één maand extra krijgen, maar dat is dus met twee maanden uitgebreid. Dat is natuurlijk goed nieuws, want over enkele dagen komt Black Ops 2 uit en dan wil iedereen natuurlijk wel hun Elite-embleen kunnen tonen aan de vriendengroep. 

Wat doe jij met je Elite-abo? Verlengen? Of is één jaar wel genoeg geweest?

Iraans verbod op import toiletpapier

De Iraanse regering heeft een verbod ingesteld op 75 luxegoederen, variërend van luxe auto's tot koffie en toiletpapier. De maatregel is een reactie op het strenge sanctieregime dat tegen Teheran is ingesteld.

Er zijn in Iran veel alternatieven voor de producten die op de verboden lijst zijn geplaatst, maar veel Iraniërs geven de voorkeur aan de goederen die uit Europa, Turkije en het Midden-Oosten worden geïmporteerd, omdat de kwaliteit doorgaans beter is.

Het lijkt erop dat Teheran met het donderdag aangekondigde verbod de geldstroom in het buitenland onder controle wil krijgen, zei Iran-deskundige Mehrzad Boroujerdi, verbonden aan de Universiteit van Syracuse. "Als je een duidelijk teken zoekt van de uitwerking van de sancties tegen Iran, dan is dit een goede."

De westerse sancties hebben stevig ingehakt in de Iraanse olieverkoop. Tegelijkertijd staat Iran in de grote internationale banksystemen op de zwarte lijst. Hierdoor is de Iraanse munteenheid tot recordlaagtes gedaald en zijn kooplieden genoodzaakt goud en contant geld bij zich te dragen als zij in het buitenland, in Istanbul of in Dubai, handeldrijven. Vorige week legde Iran al de export van goud aan banden.

Ondertussen gaan er in de regering stemmen op om de verrijking van uranium - het grootste geschilpunt van het Iraanse atoomprogramma - terug te draaien in ruil voor het opheffen van een deel van de sancties.

Vorig jaar werd voor zo'n vier miljard dollar aan buitenlandse luxegoederen geïmporteerd. Een verbod op deze producten zou een behoorlijke besparing opleveren, zei een woordvoerder van het ministerie voor economische zaken. Critici denken dat het verbod vooral smokkelaars in de kaart zal spelen.

Eerste plannen voor Mass Effect 4 onderweg

Mass Effect 4 gaat er dan alsnog komen, aldus Biowares Casey Hudson. Eerder waren al geruchten dat er een nieuw vervolg zou komen met een geheel nieuwe protagonist. Vandaag heeft Bioware dan eindelijk aangegeven dat er een nieuw deel aan zal komen. Het is niet bekend of deze uitkomt voor de huidige generatie consoles of de next-gen.

In de tweet stond: "We're in early stages of designing a completely new Mass Effect game. What would you want to see in it?" Dit betekent waarschijnlijk dat de plannen voor een nieuw deel alleen op papier staan en er nog nog niks in development is. In maart van dit jaar kwamen de eerste tekens van een nieuw deel toen medeoprichter Ray Muzyka vertelden dat er nieuwe delen in het Mass Effect-universum aan zaten te komen. Dit nieuwe deel moet meer duidelijkheid geven over de gebeurtenissen in het veel besproken Mass Effect 3.

Argo

Toen Bill Clinton president was in 1997, werden de details van supergeheime operatie Argo van de CIA uit 1980 openbaar gemaakt. De Amerikaanse bevolking was allang op de hoogte van de uitkomst van deze reddingsactie, zes landgenoten werden gered uit de woning van het Canadese ambassadeursechtpaar Kenneth en Patricia Taylor in Teheran, echter bleef de ware toedracht zeventien jaar in nevelen gehuld. De Iraniers waren woedend op de Amerikanen vanwege het onderdak verlenen aan de gevluchte sjah Pahlavi, diens vrouw Farah Diba en hun kinderen. Ayatollah Khomeini zwaaide inmiddels de scepter over Iran en uit zijn leiderschap vloeide de bestorming van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad voort. Zes medewerkers wisten uit de ambassade te vluchten, naar wat officieel Canadees grondgebied was. Al zaten ze daar ook ‘gevangen’. 

Rojer sneuvelt op Tour Finals na tweede verlies

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft bij de ATP World Tour Finals in Londen geen zicht meer op een plaats in de halve finale. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisam-ul-Haq Qureshi verloor de Nederlander van Curaçaose afkomst donderdag ook zijn tweede groepsduel. Het succesvolste dubbelduo aller tijden, de gebroeders Bob en Michael Bryan (1) waren met 7-5 en 6-4 te sterk. Dinsdag hadden Rojer en Qureshi ook al het eerste duel verloren van Leander Paes en Radek Stepanek.

Het Nederlands-Pakistaanse dubbel bood niet eens onaardig tegenstand. Rojer en Qureshi hadden alleen de pech dat hun Amerikaanse opponenten zich ronduit efficiënt toonden. De gebroeders Bryan benutten zowel in de eerste als tweede set hun enige breekkans. Door de nederlaag kunnen Rojer en Qureshi niet meer bij de eerste twee in de poule eindigen. De laatste groepswedstrijd tegen de Spanjaarden Marc Lopez en Marcel Granollers gaat daarom slechts om de eer.

Crisisoverleg over zorgpremie

Premier Mark Rutte (VVD) praat donderdagavond op het ministerie van Algemene Zaken met onder anderen de fractieleiders van de VVD en PvdA over de zorgpremie. De NOS meldt op basis van bronnen dat verschillende opties voor de zorgpremie op tafel liggen.

De afgelopen dagen ontstond een storm van kritiek op met name de inkomensafhankelijke zorgpremie die de coalitiepartners willen invoeren. Vooral binnen de VVD wordt over de kwestie gemord.

Volgens de NOS kwam donderdagavond een groot deel van de VVD-fractie bijeen om Kamerleden de gelegenheid te geven stoom af te blazen na alle commotie. Die ging ook over koopkrachtverlies.

Naast VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom zouden ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deelnemen aan het overleg bij Rutte.

[EL] Uitslag AIK Solna - PSV

PSV had het twee weken geleden al erg lastig tegen AIK Solna, maar vandaag deed de knollentuin van de Zweedse ploeg de Eindhovenaren de das om. Na 90 minuten wedstrijd stond er 1-0 op het scorebord.

Het veld was ook precies hetgeen waar PSV gedurende de hele wedstrijd last van had. Bovendien werd de voorste linie amper bereikt en begon vooral Jetro Willems matig aan het duel met de Zweedse ploeg.

In de twaalfde minuut werd de international van het Nederlands elftal namelijk in gepasseerd door Bangura, die de bal vervolgens in de verre hoek schoot. PSV kwam na de tegengoal wat beter in het spel en legde zelfs enkele aanvallen op de mat. Het manco zat hem echter in de eindpass, die telkens precisie miste.

Na de thee werd het spel van PSV niet veel beter en aangezien AIK Solna had wat het wilde, de voorsprong, viel er bar weinig te genieten. De grootste kans van de tweede 45 minuten was bovendien voor Daníelsson, die met een prima schot de lat schampte.

De komst van Jürgen Locadia zorgde uiteindelijk voor wat meer dreiging in het spel. De bal kwam vaker in het Zweedse strafschopgebied terecht. Dit leverde echter niets op. Tien minuten voor tijd kreeg PSV de grootste kans van het duel. Mertens kreeg de bal na een kluts voor zijn voeten, maar stuitte vervolgens op doelman Turina.

Door de nederlaag tegen AIK Solna staat PSV op dit moment gedeeld derde in de groep.


AIK Solna

1 - 0

PSV

 12' Bangura    
 
 Gele kaart: Quaison (AIK Solna)
 
Stadion: Råsunda stadion, Solna
Toeschouwers: 12.360
Arbiter: Layushkin (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Turina
Lorentzson
Karlsson
Backman
Johansson
Gustavsson (Tjernström/75)
Daníelsson
Moro
Quasion (Lundberg/69)
Bangura
Borges
  Waterman
Manolev (Depay/75)
Derijck
Marcelo
Willems
Engelaar
Wijnaldum
Hutchinson
Narsingh (Locadia/65)
Matavz
Mertens

Tom Hanks voor tonnen opgelicht

Tom Hanks is voor tonnen opgelicht door een verzekeringsagent. De man bedonderde zijn vier slachtoffers, onder wie ook gitarist Andy Summers, in totaal voor achthonderdduizend dollar.

De fraudeur, Jerry B. Goldman, werd gearresteerd, maar ontkende woensdag de aantijgingen. Hij werd vrijgelaten toen zijn vrouw een borgsom van 25 duizend dollar betaalde. Op 18 december moet hij voor de rechter verschijnen.

Volgens de aanklacht heeft Goldman tussen 1998 en vorig jaar vier mensen opgelicht door veel te hoge bedragen in rekening te brengen voor verzekeringspolissen. Het is niet bekend wie naast Hanks en Summers nog meer ten prooi zijn gevallen aan Goldman.

Management breekt met Estelle Cruijff

Estelle Cruijff moet op zoek naar een nieuw management. "We hebben de samenwerking beëindigd. Dat is van onze kant gekomen", bevestigt manager en goede vriend Mike Dobbinga donderdagavond. Hij wil niet ingaan op vragen over de reden van de breuk.

Volgens RTL Boulevard kreeg Dobbinga steeds minder te doen. "Hij zegt: ze krijgt eigenlijk niet zo veel klussen meer binnen. Het werk stopt een beetje voor Estelle, dus is er voor mij ook niet zo heel veel meer te doen", zei presentator Froukje de Both in het programma. "En de hele situatie draait nu toch wel heel erg om de Badr Hari-commotie en dat is niet wat ik wil op dit moment, dus ik neem daar afstand van."

Cruijffs vriend Hari zit sinds juli in de gevangenis op verdenking van een serie mishandelingen. Hij krijgt vrijdag te horen of hij het proces al dan niet in vrijheid mag afwachten.

[NK] Kramer tegen Blokhuijsen op 5000 meter

Sven Kramer is vrijdag op het NK afstanden in de laatste rit op de 5000 meter gekoppeld aan Jan Blokhuijsen. Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. Kramer twijfelde na een val van een schommel lange tijd over zijn deelname. Tegen zijn ploeggenoot van TVM kan hij vrijdag laten zien of hij voldoende is hersteld.

In de rit voorafgaand aan Kramer en Blokhuijsen betreden Jorrit Bergsma en Bob de Jong het ijs. Bergsma verdedigt in Thialf zijn titel, De Jong werd vorig jaar tweede. Kramer moest zich destijds tevreden stellen met brons.

De mannen werken vrijdag ook de 500 meter af. Titelverdediger Jan Smeekens schaatst in de twaalfde en laatste rit tegen Hein Otterspeer. Wereldkampioen sprint Stefan Groothuis treedt in de negende rit aan tegen Sjoerd de Vries. Vrijdagavond staat ook nog de tweede 500 meter op het programma.

De vrouwen schaatsen op de openingsdag alleen de 1500 meter. Margot Boer en Marije Joling sluiten de afstand in de twaalfde rit af. Ireen Wüst, de winnares van vorig jaar, komt twee ritten eerder in actie tegen Annouk van der Weijden. Het NK afstanden duurt tot en met zondag.

Weekeinde lang onderwaterfilms

Een filmfestival waarin het leven onder water centraal staat. Dat is het North Sea Film Festival dat vrijdag tot en met zondag plaats heeft in LantaarnVenster in Rotterdam.

Op deze jubileumeditie staan 60 films uit 15 landen op het programma. Het gaat in hoofdzaak om documentaires die de kijker meevoeren naar onderwatermilieus waar ook ter wereld. De films zijn verdeeld in thema's, zoals wrakken, haaien, bijzondere expedities en het kleinste leven in de wereldzeeën.

De 60 films dingen allemaal mee naar festivalprijs The Wave.

Het programma is te vinden op www.northseafilmfestival.com.

Weekeinde lang onderwaterfilms
Weekeinde lang onderwaterfilms (Foto: ANP)

Angry Birds Star Wars gelanceerd

Angry Birds Star Wars is vanaf vandaag te downloaden voor iPhone, Android en Windows Phone 8. De game kent weer de bekende boze vogels maar dit keer is het thema natuurlijk helemaal gebaseerd op de wereldberoemde films.

Angry Birds Star Wars heeft verschillende prijzen voor verschillende platformen:

iPhone 0.99
iPad 2.99
Android Gratis
Android HD 2.99
Windows Phone 8 0.99 
Kindle Fire 2.99
Mac 4.99
PC 4.99

In de onderstaande video kun je de cinematische trailer bekijken en zie je de vogels en varkens verkleed als bekende personages. Herken jij ze allemaal?

Familielid betrokken bij overval

Bij een gewelddadige overval op een 72-jarige man maandagavond in het Friese Wolvega was ook een familielid van het slachtoffer betrokken. De politie gaat ervan uit dat het familielid wist wat er in de woning was te halen en spreekt donderdag van een "gerichte overval".

De man was maandag alleen thuis toen twee personen zijn woning binnendrongen. Hij werd geslagen en vastgebonden. De overvallers namen een aanzienlijk geldbedrag, sieraden en de auto van de man mee. Die kon even later alarm slaan met de mobiele telefoon van een voorbijganger op straat.

Al snel daarna werd de auto gesignaleerd. Die reed op de A32 (Meppel-Leeuwarden) en werd bestuurd door een 21-jarige vrouw uit Zevenhuizen. Zij is aangehouden. Vervolgens werden dinsdag een 41-jarige vrouw uit Opende en woensdagavond een 28-jarige man uit Beilen en een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gearresteerd. Ze zitten allen nog vast.

De 72-jarige man raakte tijdens de overval ernstig gewond aan zijn hoofd, maar is inmiddels wel weer thuis. Volgens de politie is hij zeer aangeslagen, ook omdat een familielid bij de overval is betrokken.

Franse voetbalbond schorst M'Vila tot juni 2014

De Franse voetbalbond weert Yann M'Vila uit het nationale team tot eind juni 2014. De 22-jarige middenvelder is donderdag tot die tijd geschorst vanwege een avondje stappen. M'Vila trok er half oktober met vier ploeggenoten op uit tussen twee belangrijke kwalificatieduels van Jong Frankrijk door. De 22-voudig international kan nu een streep zetten door het WK 2014 in Brazilië.

M'Vila was een vaste waarde in het Franse nationale team. Voor het belangrijke tweeluik met Noorwegen, waarin plaatsing voor het EK 2013 in Israël verdiend kon worden, werd hij echter overgeheveld naar Jong Frankrijk. De Fransen wonnen het eerste duel met 1-0, maar gingen na het avondje uit in een Parijse nachtclub vervolgens in Noorwegen met 5-3 onderuit.

Het is voor M'Vila zijn tweede schorsing in korte tijd. Hij werd in de zomer al voor een duel geschorst. De speler van Rennes weigerde na zijn wissel in de verloren kwartfinale van het Europees Kampioenschap tegen Spanje vervanger Olivier Giroud en bondscoach Laurent Blanc de hand te schudden.

Wiggins alweer ontslagen uit ziekenhuis

Bradley Wiggins is donderdagmiddag ontslagen uit het ziekenhuis. De verwondingen van de 32-jarige Brit als gevolg van een aanrijding vallen mee. Tourwinnaar Wiggins liep woensdag een gekneusde hand en ribben op. Volgens artsen zal hij een 'snel en volledig herstel' maken.

Wiggins werd woensdag in Wrightington aangereden, in de buurt van Wigan. Een automobiliste zag hem bij het verlaten van een tankstation over het hoofd. Wiggins werd per ambulance naar het Royal Preston Hospital gebracht, waar duidelijk werd dat zijn verwondingen meevielen. Niettemin moest Wiggins daar uit voorzorg een nacht doorbrengen.

Opmerkelijk genoeg was een etmaal later ook Wiggins coach Shane Sutton slachtoffer van een aanrijding. De Australiër werd met blauwe plekken en hoofdletsel opgenomen in een ziekenhuis. De verwachting is dat Sutton daar een aantal dagen moet blijven.

Stijging WW-aanvragen vraagt om extra personeel UWV

Het UWV heeft tijdelijk tweehonderd extra mensen ingezet om het groeiende aantal WW-aanvragen te verwerken. Ook zijn driehonderd extra medewerkers ingezet om werkzoekenden te begeleiden. De uitkeringsinstantie heeft voor het extra personeel geld gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen bij het UVW achttien procent meer WW-aanvragen binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Eind augustus ontvingen 304 duizend mensen een WW-uitkering, een stijging van 34 duizend, blijkt uit het donderdag gepubliceerde achtmaandenverslag van de instantie.

De uitkeringsinstantie hielp in de eerste acht maanden van dit jaar ruim 168 duizend mensen aan een baan. Van hen hadden er 154.500 een WW-uitkering. Verder vonden vierduizend Wajongers en 7500 55-plussers werk via het UWV.

'Wolfsburg wil Allofs van Werder overnemen'

Klaus Allofs staat voor een opmerkelijke transfer. Volgens het Duitse Kicker vertrekt de huidige technisch directeur van Werder Bremen naar VfL Wolfsburg. De 55-jarige oud-prof zou tot de winterstop als interim-trainer aan de slag gaan. Na de komst van een nieuwe coach wil Wolfsburg Allofs naar zijn vertrouwde positie van technische man doorschuiven.

De positie van trainer is bij de Wolfsburgers vacant sinds de club twee weken geleden Felix Magath de laan uit stuurde vanwege teleurstellende prestaties. Onder meer oud-bondscoach van Oranje Bert van Marwijk werd vervolgens in verband gebracht met de huidige nummer zestien van Duitsland.

Allofs zou een belangrijke stem krijgen in het aanstellen van een nieuwe coach. Volgens Kicker liggen daardoor de namen van Thomas Schaaf en Mirko Slomka, de huidige trainers van Werder Bremen en Hannover '96, voor de hand.

Bij Wolfsburg staat de Nederlander Bas Dost onder contract. De lange spits werd vorig seizoen in dienst van Heerenveen topscorer van de Eredivisie.

Lafeber laat speelkaart Amerikaanse Tour schieten

Golfer Maarten Lafeber laat de kans schieten om een speelkaart op de Amerikaanse PGA Tour te bemachtigen. De geboren Eindhovenaar geeft de voorkeur aan het SA Open Championship in Zuid-Afrika, het laatste reguliere toernooi van de Europese Tour dit jaar.

Lafeber was eigenlijk al uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi uit de eerste fase, maar door een late diskwalificatie van een andere speler schoof hij door naar de gedeelde 18e plaats. Die plek geeft recht op deelname aan de tweede fase in de qualifying school voor de PGA Tour. "Het was een lastige beslissing, maar ik zal niet spelen in de tweede fase en naar Zuid-Afrika gaan", twitterde de routinier.

Ruim twintig nepvuurwapens in woning Eindhoven

In een woning in Eindhoven zijn woensdagavond ruim twintig namaakvuurwapens gevonden. De politie was die op het spoor gekomen nadat surveillerende agenten een auto met een valse Belgische kentekenplaats hadden zien rijden.

De agenten zagen de auto rond 20.00 uur rijden op de Botenlaan. De wagen parkeerde in de wijk Strijp voor een woning, waar de bestuurder naar binnen ging. De agenten gingen ook naar binnen, maar troffen niemand meer aan.

Wel zagen ze zestien automatische vuurwapens en vijf pistolen liggen, die allemaal nep bleken te zijn. De namaakwapens zijn in beslag genomen. De auto, die in België bleek te zijn gestolen, is ook geconfisqueerd. Niemand is nog aangehouden.

Anarchy Reigns: Day One Edition onthuld

Uitgever Sega heeft de Anarchy Reigns: Day One Edition onthuld. Spelers die deze editie pre-orderen krijgen toegang tot twee extra online modi en de bevallige Bayonetta als speelbaar personage. Anarchy Reigns verschijnt in Europa voor Xbox 360 en PlayStation 3 aan een prijs van €29,99.

Hieronder volgt de officiële uitleg van Sega over de twee online modi:

In Mad Survival, a team of 3 players duke it out against waves of enemies, much as in the normal survival mode. However, these enemies now take the form of the other playable characters in Anarchy Reigns, leading to a far tougher series of battles that require serious tactical thinking to outsmart your foes.

Dogfight sees players hanging from helicopters -pelting eachother with bullets until their opponents fall out of the sky.As well as being a surreal new spin on this multiplayer brawler this aerial-based game mode is an entertaining change of pace from land-based conflict, also offering gamers a new way to explore the locations found in-game.

Anarchy Reigns Day One EditionMcDonald's verkoopt minder voor het eerst in jaren

De omzet van restaurants van McDonald's die een jaar of langer open zijn, is vorige maand voor het eerst sinds 2003 gedaald. Wereldwijd daalden de verkopen met 1,8 procent, maakte de fastfoodketen donderdag bekend.

In de Verenigde Staten en Europa daalde de omzet in oktober met 2,2 procent. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika ging het om een daling van 2,4 procent. Volgens de hamburgerketen zijn de cijfers een belangrijke indicator, omdat recent geopende of gesloten restaurants buiten beschouwing zijn gelaten.

McDonald's wist de concurrentie de afgelopen jaren steeds voor te blijven, maar ziet zijn verkopen de laatste tijd afnemen vanwege toenemende concurrentie en een aanhoudend zwakke economie.

Thieme boos over jachtmiddag met Kamerpersoneel

De Partij van de Dieren is verontwaardigd over een uitje dat de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) heeft georganiseerd voor het keukenpersoneel in de Tweede Kamer. Partijleider Marianne Thieme vindt het niet kies dat Kamerpersoneel wordt bestookt met lobbyactiviteiten en gaat het presidium van de Kamer om opheldering vragen.

Koks, bediening en managers van de restaurants in het Kamergebouw werden dit najaar uitgenodigd om onder leiding van een jagermeester deel te nemen aan een 'kleinwildjacht'. Bij de drijfjacht werden drie hazen, twee konijnen en twee duiven geschoten, zo meldt de KNJV in haar magazine.

De KNJV schrijft dat de middag werd georganiseerd 'om wild eten onder de aandacht te brengen van onze volksvertegenwoordiging, aangezien in de Tweede Kamer wordt beslist of ook in de toekomst de Nederlander een stukje duurzaam geoogst wild van eigen bodem kan genieten'.

Thieme vindt dat deze manier van lobbyen niet door de beugel kan. "Dat doe je niet via het Kamerpersoneel. Fêteren doe je mijns inziens sowieso niet, maar zeker niet op zo'n manier. En al helemaal niet als het gaat om zo'n controversieel onderwerp als de plezierjacht."


Thieme boos over jachtmiddag met Kamerpersoneel (Foto: Novum)

Lieve moeders van Nederland

Lieve moeders van Nederland,

Mijn naam is Robert de Jonge, columnist voor FOK!. U kent mij vast niet. Ik verbaas me regelmatig over de domheid in Nederland en het gemak waarmee ongenuanceerde meningen de wereld in worden geslingerd. Zoals vandaag, met de column van Luuk Koelman in Metro, waarop achterlijk werd gereageerd. Mensen zijn het niet eens met de vorm of inhoud en roepen dan dat de schrijver van zo’n stuk dood moet. Zij zijn tegen deze manier van schrijven, maar voor het roepen dat de auteur daarvan dood moet. Ik vind dat raar. Dan is zoiets roepen toch hypocriet?

Eerste gameplaybeelden The Elder Scrolls Online

Bethesda heeft een negen minuten lange video vrijgegeven waarin we de eerste gameplaybeelden van The Elder Scrolls Online kunnen bewonderen. Gameplay- en landschapsbeelden worden afgewisseld met commentaar van ontwikkelaar Zenimax Online. 

Er worden verschillende thema's aangehaald, waaronder real-time combat, clans, de mega server, content op level 50, wapenuitrustingen en Player versus Player. Ook kaart de ontwikkelaar de keuze voor de artstyle aan, die door vele fans als te 'cartoony' wordt bestempeld.

The Elder Scrolls Online verschijnt in de loop van 2013 voor pc.

'Gepensioneerde gangster in hoofdrol GTA V'

Volgens Eurogamer heeft het magazine ShortList een van de hoofdrolspelers in Grand Theft Auto V bekendgemaakt. Het magazine uit het Verenigd Koninkrijk meldde dit in een feature over de game, naar aanleiding van de onthulling in Game Informer. Het zou gaan om een gangster op rust die terugkeert naar het crimineel milieu. 

De nog onbekende gangster, geboren en getogen aan de East Coast, zou naar Los Santos verhuisd zijn om een nieuw leven te beginnen. Hij kan de verleidingen van zijn vorig bestaan echter niet weerstaan en keert al gauw terug naar de wereld van de maffia. 

In een ander nieuwtje heeft de Amerikaanse rapper The Game dan weer onthuld dat Mark "B-Dup" Wayne een rol speelt in de nieuwste telg in de serie. The Game gaf al eerder gestalte aan het personage in Grand Theft Auto: San Andreas.

"They [Rockstar] called man, and we did a little bit of work with them," vertelde The Game hier"Once you in a video game, you struck gold, man."

Verder is er nog een nieuwe afbeelding uit Grand Theft Auto V op het internet verschenen, dit keer van een man op een jetski. De man in kwestie verscheen al in eerdere afbeeldingen maar zijn rol in de game is nog onbekend. 

Grand Theft Auto V

[WTF] Federer plaatst zich voor halve finale

Roger Federer heeft donderdag ook zijn tweede duel op de ATP World Tour Finals in Londen winnend afgesloten. De titelverdediger was met 6-4 en 7-6 (5) te sterk voor David Ferrer (4). Eerder versloeg de nummer twee van de wereld al de Serviër Janko Tipsarevic. Door de zege is de 31-jarige Zwitser zeker van een plek in de halve finale van het prestigieuze eindejaarstoernooi.

De zesvoudig winnaar begon scherp in de O2 Arena en wist als eerste de opslag van zijn opponent te breken. Ferrer, die vorige week nog het masterstoernooi van Parijs op zijn naam schreef, wist met agressief spel de break ongedaan te maken. Serviceverlies in de negende game kostte de nummer vijf van de wereld echter alsnog de set.

In het tweede bedrijf waren de twee opnieuw aan elkaar gewaagd, maar was Federer op de beslissende momenten net de betere. Tot 6-6 verliep de set op service. In de tiebreak maakte de service van de Zwitser het verschil. Met de zege schaart de zeventienvoudig grandslamwinnaar zich voor de tiende keer in zijn carrière bij de laatste vier.

Later donderdag staat in groep B nog het duel tussen Tipsarevic en de Argentijn Juan Martin del Potro op het programma. Beiden verloren hun eerste duel van respectievelijk Federer en Ferrer.


Federer plaatst zich voor halve finale Tour Finals (Foto: Novum)

Whitmarsh erkent risico met Perez

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh erkent dat hij met het vastleggen van Sergio Perez risico genomen heeft. De Mexicaan behaalde dit jaar met de Sauber enkele podiumplaatsen, maar pakte sinds hij bij McLaren getekend heeft door fouten en crashes geen enkel punt meer.

Het heeft Whitmarsh wat aan het twijfelen gebracht. "Met zijn 22 jaar is hij even oud als Hamilton, toen hij in 2007 bij McLaren debuteerde. Ik denk dat Sergio heel getalenteerd is, maar eerlijk gezegd weet ik niet waar hij toe in staat is. We hadden hem natuurlijk niet in huis gehaald als we niet het vertrouwen hadden dat hij door kan groeien. We weten het alleen nog niet."

Dat Perez nog veel moet leren staat vast. "Hij heeft nog nooit de druk ervaren waarmee Hamilton en Button te maken krijgen. Je rijdt een McLaren en als je niet vooraan staat komt de druk er vol op te staan. Jenson en Lewis zijn er mee bekend. Ze hebben het ervaren, leven ermee en zetten het om in iets goeds. Ik weet dondersgoed dat we een risico met Sergio nemen. We hadden dat risico echter nooit genomen als we mogelijkheden zien. Het is een kwestie van afwachten."

Dinamo Zagreb woest op Mulder en NOS

Dinamo Zagreb overweegt juridische stappen te ondernemen tegen Youri Mulder en de NOS. De Nederlandse oud-spits, als analist werkzaam bij de omroep, had zijn bedenkingen over de nederlaag van de Kroaten tegen Paris Saint-Germain van dinsdagavond. Zagreb verloor het Champions Leagueduel in Parijs kansloos met 4-0.

"Ik vermoed dat ze collectief naar een wedkantoortje zijn gegaan. En ze morgen weer gaan", zei Mulder over de spelers van Dinamo Zagreb. De club kon er de humor niet van inzien en kwam donderdag op de eigen website met een reactie.

"Hoe is het mogelijk dat een commentator of sportverslaggever dit presenteert als een feit? Waar is de maatschappelijke verantwoordelijkheid?", stelt Zagreb. "Dinamo neemt alle nodige maatregelen om opzoek te gaan naar passende sancties tegen de commentator, die ook de assistent-coach is van FC Twente, en de omroep, die de gewraakte woorden uitzond op televisie."

Dinamo Zagreb heeft een bedenkelijke reputatie in Europa. Vorig jaar verloor de ploeg met 7-1 van Olympique Lyon, waardoor de Fransen ten koste van Ajax verdergingen in de Champions League.


Dinamo Zagreb woest op Mulder en NOS (Foto: Novum)

Nieuwe eurobankbiljetten in voorjaar

De Europese Centrale Bank (ECB) brengt in het voorjaar nieuwe eurobiljetten in omloop. Het gaat in eerste instantie alleen om het vijfeurobiljet. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt. Hoe de biljetten eruitzien is nog niet onthuld, maar op de briefjes staat in ieder geval een portret van de Griekse mythologische prinses Europa.

Volgens de ECB zijn de nieuwe biljetten veiliger, omdat de echtheidskenmerken zijn verbeterd. Bovendien zijn er drie toegevoegd.

De nieuwe biljetten moeten de oude op den duur vervangen. Wanneer de oude biljetten niet meer als wettig betaalmiddel gelden is nog niet bekend. Dat wordt volgens de ECB ruim van tevoren aangekondigd. De nieuwe en de oude briefjes zijn volgens de bank gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Op 10 januari wordt het vijfeurobiljet gepresenteerd, waarna de banken de biljetten in mei in omloop brengen. De andere bankbiljetten worden de komende jaren geleidelijk ingevoerd.

Thomas Berge wordt vader

Thomas Berge en zijn vriendin Myrthe Mylius krijgen een kind. "De twaalf weken zijn voorbij, eindelijk", twittert de 22-jarige zanger. "Nu kunnen we jullie eindelijk vertellen dat we in blijde verwachting zijn van een kindje!"

Berge, die eigenlijk Chiel Ottink heet, heeft sinds het voorjaar een relatie met de vijf jaar oudere Mylius. De blondine, bekend van de realityserie Nederlandse Hollywood Vrouwen, was een tijdje getrouwd toen ze in de Verenigde Staten woonde.

In augustus vertelde Mylius nog aan Novum Nieuws dat ze wilde wachten met het plannen van een toekomst met Berge. "Laten we eerst maar het eerste halfjaar doorkomen samen", zei ze voor de camera. "Nu zijn we supergelukkig met elkaar en genieten we daar gewoon van, maar ik ga niet vooruitplannen en vooruitkijken."

Jongens proberen agent te beroven

Drie jongens hebben woensdag in Amsterdam geprobeerd een agent in burger te beroven. De twee 16-jarigen en een 17-jarige probeerden de telefoon van de surveillerende agent te pakken te krijgen. Het trio is aangehouden, meldt de politie donderdag.

Het voorval vond rond 20.30 uur plaats in de buurt van station Holendrecht. De agent zat op zijn fiets en had zijn telefoon in zijn hand toen het jeugdige drietal met capuchons over hun hoofd op hem af kwam. De agent stopte daarop zijn mobiele telefoon in zijn broekzak en schakelde met zijn portofoon onopvallend een collega in de buurt in.

De drie jongens vroegen de agent of ze even met zijn telefoon mochten bellen, omdat ze zelf geen telefoon bij zich zouden hebben. De agent weigerde, waarop de jongens begonnen te schreeuwen en steeds dichter tegen het slachtoffer gingen staan, terwijl ze met hun armen gebaren maakten.

Op dat moment arriveerde de eerder gewaarschuwde collega. De agent legitimeerde zich daarop en hield samen met zijn collega het drietal aan voor poging tot diefstal met geweld. De jongens moeten zich vrijdag verantwoorden voor de rechter-commissaris.

Dispuut geschorst om naaktlopers

Een ontgroeningsstunt is het dispuut Sjap Eisjedies van de Leidse studentenvereniging Quintus duur komen te staan. De vereniging heeft het voltallige dispuut namelijk geschorst, meldt het Leidsch Dagblad.

Vorige week dinsdag renden vier nieuwe leden van het herengezelschap door de Haarlemmerstraat. Zij waren daarbij slechts gekleed in een dispuutsstropdas. Quintus kon deze stunt echter niet waarderen.

Voorzitter Stijn van den Wijngaard van de vereniging is van mening dat de actie uitermate schadelijk is voor het imago van vereniging, universiteit en de studentenwereld in het algemeen. Daarom is besloten de 25 leden van Sjap Eisjedies de komende vier maanden de toegang tot het verenigingsgebouw te ontzeggen. Ook krijgt het dispuut een boete. Deze bedraagt 1000 euro.

The Old Republic volgende week free to play

De Duitse website Gamona heeft eerder vandaag een interview gehouden over de MMO Star Wars: The Old Republic. In het interview heeft blijkbaar de datum gestaan wanneer de Free to Play versie van SWTOR uitkomt. Inmiddels is de datum weggehaald door Gamona.

Gamers kunnen in de F2P-optie gratis alle class-verhaallijnen volgen tot level 50, wat nog steeds de huidige level cap is. Gamers die een betaald-lidmaatschap hebben, krijgen een bepaald aantal Cartel Coins tot hun beschikking. De hoeveelheid Cartel Coins verschilt per account hoelang je al actief staat ingeschreven. Wil je weten hoeveel Cartel Coins je krijgt? Log dan hier in. Met deze Cartel Coins kun je naar de Cartel Market gaan in SWTOR waar je verschillende beloningen kan aanschaffen.   

De release van SWTOR F2P-optie komt in alle landen tegelijkertijd uit waar de game beschikbaar is.   

SWTOR2

Meer dan een op de vier Grieken werkloos

De Griekse werkloosheid is in augustus gestegen tot een recordhoogte van 25,4 procent. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Griekse statistiekbureau. In juli was nog 24,8 procent van de beroepsbevolking werkloos.

In augustus vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 18,4 procent. Voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 stond de Griekse werkloosheid nog op een bodemniveau van 7,5 procent.

Griekenland behoort samen met Spanje tot de eurolanden met de hoogste werkloosheid. Volgens cijfers van Eurostat, die een andere werkloosheidsdefinitie hanteert dan nationale statistiekbureaus, bedroeg de Griekse werkloosheid in juli 25,1 procent. De Spaanse werkloosheid bedroeg die maand 25,3 procent, maar inmiddels is dit gestegen tot 25,8 procent in september.

Griekenland verkeert in een diepe economische depressie, waardoor het bruto binnenlands product sinds 2008 met ongeveer een vijfde is gedaald. Volgens de laatste ramingen van de Europese Commissie groeit de Griekse economie op zijn vroegst weer in 2014. Dan is de economie waarschijnlijk al met een kwart gekrompen.

Utrecht-speler Sarota kampt met knieblessure

FC Utrecht-speler Adam Sarota moet de oefeninterland van Australië in en tegen Zuid-Korea aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder kampt met lichte klachten aan zijn rechterknie, laat de Eredivisieclub donderdag weten. Hij ontbreekt ook in de selectie van Utrecht voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk zaterdag.

De 23-jarige Sarota had dit seizoen nog geen competitieduel van Utrecht gemist. De ploeg van trainer Jan Wouters presteert momenteel sterk en bezet na elf speelronden de vierde plaats. Sarota's ploeggenoot Tommy Oar is wel van de partij bij Australië.

'Parfum' ruikt naar jongensanus

Aan het toch al niet erg standaard repertoire van Japanse seksattributen is sinds kort een nieuw fenomeen toegevoegd. Het bedrijf Tamatoys brengt een parfum op de markt met 'de geur van een jongensanus'. Een gat in de markt, in het land waar je de ongewassen slipjes van schoolmeisjes uit de automaat kan trekken.

'The Smell of a Boy's Anus' is het derde product in een lijn bijzondere 'parfums'. Eerder kwam het bedrijf dat seksspeeltjes en aanverwante artikelen aan de man (m/v) brengt al met de geurtjes van 'schoolmeisjesurine' en schoolmeisjesoksels'. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het bedrijf schrijft op haar website dat de nieuwste 'parfum' een geparfumeerde olie is, die 'het feromoon bevat dat verspreid wordt door de aars van een leuke jongen'. Volgens de fabrikant ruikt het goedje heus niet onaangenaam. "Het gaat om een sterk muskusachtig parfum, met een zweem van een scherpe geur."


Een impressie van de mogelijke reacties

'Charlie Sheen bedreigde man met gruwelijke dood'

De politie van Los Angeles onderzoekt een vermeende doodsbedreiging afkomstig van Charlie Sheen. Een man heeft aangifte gedaan omdat de acteur hij hem zou willen doodschieten met een semiautomatisch geweer, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De man, die zegt een voormalige zakenpartner van Sheen te zijn, beweert een geschil met hem te hebben gehad. "Ik schiet zijn kop eraf met mijn Super 90", zou de acteur vervolgens hebben laten weten in een sms aan een wederzijdse vriend. De man beweert nu doodsbang voor hem te zijn.

Een bron stelt dat de man een 'ontslagen militair' is met 'meerdere proeftijdovertredingen'. Hij zou uit zijn op geld. De politie hoopt Sheen binnenkort te spreken over de kwestie.

Bokito weer vader geworden

Bokito is opnieuw vader geworden. De gorilla, die ruim vijf jaar geleden wist te ontsnappen en een van zijn vaste bezoekers mishandelde, verwekte eerder al vier dochters en het lijkt er sterk op dat het vijfde jong opnieuw een meisje is. Dat meldt Diergaarde Blijdorp donderdag.

Zowel met moeder Tamani als met de babygorilla gaat het goed. Bokito zorgt er, zoals het een goede gorillavader betaamt, voor dat de kersverse moeder niet te veel wordt lastig gevallen door andere familieleden.

Behalve de gorilla's mocht ook een andere apenfamilie in de dierentuin, de witkruinmangabeys, een jong verwelkomen. Ook andere dierensoorten zijn aardig bezig. Zaterdag werd al een babyneushoorn geboren en binnenkort verwacht de Rotterdamse dierentuin ook nog een giraffe.

Aangifte tegen Bram Moszkowicz

Een vroegere cliënt van Bram Moszkowicz heeft aangifte gedaan tegen de advocaat. Moszkowicz heeft zich volgens de man schuldig gemaakt aan verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Advocaat Meindert Doornbos, die de man nu bijstaat, heeft dit bevestigd aan AT5.

De voormalige cliënt is een veroordeelde drugshandelaar en zit vast in de gevangenis in Veenhuizen. Een vriend van de klager zou namens hem zestigduizend euro betaald hebben aan Moszkowicz, die nooit een kwitantie uitschreef. De strafpleiter stond hem bij in 2008.

Moszkowicz werd in oktober levenslang geschorst door de Raad voor Discipline. Een van de klagers was de man die nu aangifte heeft gedaan. Moszkowicz is in beroep gegaan tegen de schorsing.

Bram Moszkowicz (Novum)
Bram Moszkowicz (Foto: Novum)

Rusland hoopt op flexibele VS voor raketschild

Rusland verwacht dat de Amerikaanse president Barack Obama, nu hij is herkozen, zich flexibeler gaat opstellen ten aanzien van het omstreden raketschild dat de VS in Europa willen plaatsen. Dat heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin donderdag gezegd. Door de controverse rondom het raketschild zijn de betrekkingen tussen Moskou en Washington onder druk komen te staan.

De VS hebben Rusland verzekerd dat het schild bedoeld is om de dreiging van raketten uit Iran het hoofd te kunnen bieden. Moskou heeft hier echter weinig vertrouwen in en meent dat de afschrikwekkende werking van zijn kernwapenarsenaal erdoor wordt ondermijnd.

In maart zei Obama tegen toenmalig president Dmitri Medvedev, zonder te weten dat de microfoon open stond: "Na mijn herverkiezing heb ik meer manoeuvreerruimte." Rogozin leek Obama donderdag aan deze belofte te willen herinneren door de hoop uit te spreken dat Obama rekening houdt met de zorgen van Rusland.

Rusland heeft de VS om garanties gevraagd dat het raketschild niet tegen Rusland gericht is. Als er geen overeenkomst wordt bereikt dan dreigt Moskou met acties tegen het raketschild. Volgens onderminister van buitenlandse zaken Sergej Riabkov is het niet voldoende om details over het schild te delen. Hij benadrukte dat Moskou blijft aandringen op stevige garanties van Washington.

Carly Rae Jepsen beschuldigd van plagiaat

Een Oekraïense zangeres beschuldigt Carly Rae Jepsen van plagiaat. Aza zegt haar kerstnummer Hunky Santa te herkennen in Jepsens wereldhit Call Me Maybe. Omdat daar nooit toestemming voor is gevraagd stapt ze naar de rechter.

"Toen ik het nummer voor het eerst hoorde op de radio zat ik achter het stuur en veroorzaakte ik bijna een ongeluk. Ik kon niet geloven wat ik hoorde", zegt Aza tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De zangeres eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding, maar Jepsens manager maakt zich niet druk. "Dit is volstrekt onjuist. Carly's advocaten gaan dit afhandelen", zegt hij. "Iedereen weet dat Carly een songwriter is en niet veel tijd besteedt aan het luisteren naar de Oekraïense radio."


Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe


Aza - Hunky Santa

Tien nieuwe Kamerleden geïnstalleerd

Tien nieuwe Kamerleden zijn donderdag geïnstalleerd. Omdat zes VVD'ers en vier PvdA'ers die in de Kamer zaten door zijn geschoven naar het kabinet kwam er plaats vrij voor mensen die bij de verkiezingen te laag stonden op de kandidatenlijsten om direct in de Kamer plaats te mogen nemen.

Namens de VVD werden Roald van der Linde, Johan Houwers, Joost Taverne, Aukje de Vries, Ronald Vuijk en Sjoerd Potters geïnstalleerd. Houwers en Taverne zaten overigens al eerder in de Kamer. Namens de PvdA hebben Selcuk Öztürk, Grace Tanamal, Duco Hoogland en Sultan Günal-Gezer een Kamerzetel ingenomen.

VVD'ers Mark Rutte, Stef Blok, Jeanine Hennis, Edith Schippers, Fred Teeven, Frans Weekers en PvdA'ers Jeroen Dijsselbloem, Jette Klijnsma, Ronald Plasterk en Frans Timmermans zijn maandag beëdigd als minister of staatssecretaris in het nieuwe kabinet. De overige bewindslieden stonden bij de verkiezingen niet op de lijst en zijn na 12 september dan ook geen Kamerlid geworden.

Wilshere na lange tijd terug in Engelse selectie

Jack Wilshere is voor het eerst sinds lange tijd weer opgeroepen voor het Engelse elftal. Bondscoach Roy Hodgson selecteerde de 20-jarige middenvelder van Arsenal donderdag voor de vriendschappelijke interland in en tegen Zweden van volgende week woensdag. Wilshere speelde door lang blessureleed vorig jaar juni zijn laatste interland.

Hodgson heeft de 31-jarige Everton-middenvelder Leon Osman voor het eerst in zijn selectie opgenomen. Aanvallers Jermain Defoe en Andy Carroll zijn daarentegen niet opgeroepen. Aanvoerder Steven Gerrard gaat tegen de Scandinaviërs op voor zijn honderdste interland.

Frauderapport Stapel eind november afgerond

Het onderzoek naar de grote fraudezaak rond oud-hoogleraar Diederik Stapel is eind november klaar. Op 28 november wordt het eindrapport overhandigd aan de rectores magnifici van de betrokken universiteiten van Tilburg, Groningen en Amsterdam.

De commissies-Levelt, -Noort en -Drenth die het werk van Stapel de afgelopen maanden onder de loep namen, maken dan ook hun conclusies en aanbevelingen bekend, zegt een woordvoerder donderdag. In tussentijdse rapporten werd al duidelijk dat in zeker 55 van de onderzochte werken sprake is van fraude.

Sociaal-psycholoog Stapel werd in september vorig jaar in Tilburg op non-actief gesteld toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Zowel de Universiteit van Tilburg, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam stelden een onderzoek in.

Volendam is drugswalhalla

Het op het oog onschuldige vissersdorp Volendam blijkt in werkelijkheid een van de grootste concentraties drugsgebruikers van Europa te huisvesten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit cijfers van het KWR Watercycle Institute.

In het Noord-Hollandse dorp worden meer coke en xtc gebruikt dan in de meeste grote Europese steden. Het drugsgebruik per inwoner in Volendam ligt hoger dan in steden als Parijs, Londen en Milaan.

Het xtc-gebruik in Volendam is goed voor een derde plaats in Europa. Alleen in Amsterdam en Eindhoven worden volgens het onderzoek meer pillen geslikt. Ook het gebruik van cocaïne ligt hoog in het vissersdorp. In het rioolwater bij de zuiveringsinstallatie in Katwoude werden dagelijks de restanten van gemiddeld 1,23 gram pure cocaïne per duizend inwoners gevonden. Dat betekent dat er in het 44.000 inwoners tellende gebied rond Volendam elke dag 1100 lijntjes worden gesnoven.

Sinds drie jaar doet het KWR Watercycle Research Institute onderzoek naar de concentraties drugs in het rioolwater van diverse plaatsen. Volendam is in dat onderzoek meegenomen in opdracht van omroep BNN. De uitkomsten worden zondag besproken in het programma Spuiten en Slikken.

Tsjechië zet in op meer kernenergie

De Tsjechische regering zet haar plan door om de elektriciteitsopwekking door middel van kernenergie drastisch op te voeren, heeft premier Petr Necas donderdag gezegd.

Volgens het plan moeten er minstens twee reactoren worden bijgebouwd bij de kerncentrale van Temelin en een bij die van Dukovany. Beide centrales staan dicht bij de grens met Oostenrijk, dat zelf kernenergie heeft afgezworen en gezegd heeft er alles aan te zullen doen om nieuwbouw bij Temelin tegen te houden.

Tsjechië beschikt nu over zes kernreactoren, die samen goed zijn voor een derde van de elektriciteitsproductie. Premier Necas zei donderdag dat deze productie naar minstens vijftig procent moet.

Het Amerikaanse Westinghouse Electric en een consortium onder leiding van het Russische Atomstrojeksport zijn in de race om de geplande nieuwe reactoren te bouwen.

[Upd] Grote explosie bij elektriciteitscentrale Nijmegen

Bij een elektriciteitscentrale in het westen van Nijmegen heeft zich donderdag een zeer zware explosie voorgedaan. Er is een continu geruis in de wijde omgeving van de centrale aan de Weurtseweg te horen, meldt De Gelderlander. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Rond het dak van de centrale hangt een grijszwarte rookwolk. Het lijkt er volgens de krant op dat oververhitte stoom via explosieluiken in het dak ontsnapt. Het geraas dat dit geeft zou tot in Nijmegen-oost te horen zijn. De omgeving is afgezet. Het lawaai zou te vergelijken zijn met een straaljager die op enkele meters afstand start.

Update 08.10 uur:
Volgens Omroep Gelderland zouden er vijf tot zeven mensen vermist gaan. Het lijkt erop dat het daarbij om medewerkers van de centrale gaat.
 

Update 08.30 uur:
De politie verzoekt omwonenden om ramen en deuren dicht te houden in afwachting van meer informatie over eventuele gevaarlijke stoffen. 

Een woordvoerder van Electrabel liet aan het Radio 1-journaal weten dat de stoom die normaal voor de energieopwekking onder hoge druk een gat heeft geslagen in een van de stoomketels. Ook is er een gat geslagen in de gevel van het gebouw, waar onder hoge druk stoom door ontsnapt. Dit laatste zorgt voor het suizende geluid.

Update 9.12 uur:
De politie laat weten dat er geen vermisten en gewonden zijn. Tevens is bekend gemaakt dat hoewel deuren en ramen nog altijd gesloten dienen te blijven, men wel veilig naar buiten kan om bijvoorbeeld naar het werk te gaan. Enkele bedrijven in de buurt van de centrale worden wel ontruimd. Isolatiemateriaal is de wijde omgeving ingeslingerd door de explosie, mensen wordt afgeraden hierop te gaan staan. Het materiaal kan gevaarlijke stoffen bevatten. Ondertussen komen bij Omroep Gelderland meer meldingen binnen over het geluid, zelfs vanuit Groesbeek en Zevenaar.

Update 9.45 uur:
Burgemeester Bruls van Nijmegen laat weten dat de waarschuwing voor het gesloten houden van deuren en ramen is ingetrokken. Er is geen gevaar voor de omgeving. Tevens laat de burgemeester weten blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen.

Update 14.30 uur:
Inmiddels is het ontsnappen van stoom uit de centrale gestopt en is de omgeving weer vrijgegeven. Het lijkt er niet op dat er gevaarlijke stoffen in de rondgeslingerde brokstukken aanwezig zijn. In 1997 is er ook al een ontploffing van het zelfde kaliber in de energiecentrale geweest. De centrale heeft destijds een half jaar stil gelegen. Een medewerker van de centrale geeft aan dat dat nu ook wel even zal duren. Hij durfde er zelfs voorzichtig op te speculeren dat de kans aanwezig is dat na vandaag de centrale voorgoed dicht gaat. Ironisch, want juist voor vanavond stond er een medewerkersbijeenkomst in de centrale op het programma waarin de toekomst van het bedrijf besproken moest worden.

Er wordt uiteraard wel nog gezocht naar de oorzaak van deze explosie. De uitkomst hiervan zal waarschijnlijk enige tijd op zich laten wachten. 


Video: René Buuts

Opstelten: wiet kopen met alleen id kwetsbaar

Het vervangen van de wietpas door een systeem waarbij bezoekers van coffeeshops alleen een identiteitsbewijs moeten laten zien, is 'onwenselijk en juridisch kwetsbaar'. Dat blijkt uit een advies dat minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) tijdens de formatie heeft gegeven aan de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. Dat advies werd deze week vrijgegeven samen met de andere stukken die op de formatietafel belandden.

VVD en PvdA besloten in het regeerakkoord om de wietpas af te schaffen en te vervangen door een systeem waarbij bezoekers zowel een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning als een uittreksel uit het bevolkingsregister moeten tonen. Dat betekent dat toeristen geweerd worden aangezien de coffeeshops alleen toegankelijk zijn voor inwoners van Nederland, het zogeheten ingezetenencriterium.

De paragraaf uit het regeerakkoord laat echter de ruimte open voor maatwerk. De handhaving van dit ingezetenencriterium geschiedt namelijk 'in overleg met de betrokken gemeenten en zo nodig gefaseerd', staat er. Daarbij wordt aangesloten bij het lokale coffeeshopbeleid, 'zodat sprake is van lokaal maatwerk'.

Gemeenten als Amsterdam en Utrecht grijpen deze clausule aan om de coffeeshops toegankelijk te houden voor toeristen. Dat zou betekenen dat toeristen geen uittreksel hoeven te tonen. Die constructie kan volgens Opstelten niet door de beugel, omdat het discriminatie naar nationaliteit in de hand werkt. Een Pool die in Nederland woont voldoet wel aan het ingezetenencriterium, maar zou op grond van zijn paspoort worden geweigerd.

Opstelten vindt bovendien dat geen ruimte mogelijk is voor lokaal maatwerk. "Het ingezetenencriterium kan alleen landelijk worden toegepast", schreef hij in zijn hoedanigheid als minister in het vorige kabinet. "Met andere woorden: er is geen keuzevrijheid voor gemeenten op dit punt."

Abiteboul nieuwe teambaas Caterham

Cyril Abiteboul is donderdag aangesteld als nieuwe teambaas van Formule 1-team Caterham. De 35-jarige Fransman neemt per direct de taken over van Tony Fernandes, die woensdag zijn vertrek bekendmaakte. "Ik wil Tony bedanken voor de kans die ik krijg om dit team verder te ontwikkelen", laat Abiteboul weten.

Fernandes trok zich terug om zich te gaan richten op de productie van sportauto's, waarvoor Caterham een samenwerking is aangegaan met Renault. Bij de Maleisische renstal staat de Nederlander Giedo van der Garde onder contract als test- en reserverijder.

Assad wil 'leven en sterven' in Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft herhaald dat hij niet van plan is zijn land te verlaten. In een donderdag uitgezonden interview met de Russische televisie zegt Assad dat hij zal 'leven en sterven' in Syrië.

De Britse premier David Cameron suggereerde eerder deze week dat Assad een vrijgeleide zou kunnen krijgen als met zijn vertrek een einde zou komen aan de burgeroorlog in Syrië.

In het interview zegt Assad dat hij geen marionet is van het Westen. "Ik ben Syrisch, made in Syria en ik zal wonen en sterven in Syrië", zegt hij.

Openbaar vervoer Amsterdam op de schop

Amsterdam gaat het openbaar vervoer in de stad moderniseren. Het netwerk wordt beter aangesloten op het treinverkeer. Ook gaan trams, metro's en bussen vaker en sneller rijden. Dat staat in de Mobiliteitsaanpak Amsterdam 2025 die donderdag is gepresenteerd door verkeerswethouder Eric Wiebes.

Het stedelijk openbaar vervoer moet zich meer richten op de behoeften van de reiziger en meer rekening houden met verschillen in vraag in spits- en daluren. Het treinverkeer moet daar ook beter op inspelen. Het is de bedoeling dat niet iedereen via Amsterdam Centraal reist, maar een van de vijf andere stations. Wiebes overlegt hierover met het ministerie van Infrastructuur, de NS en ProRail.

De plannen moeten werkelijkheid worden door efficiënter te werken, ook met het onderhoud, waardoor geld zou overblijven voor kwaliteitsverbetering en snelheidsverhoging.

In de hoofdstad reizen dagelijks een half miljoen mensen in het openbaar vervoer. De gemeente verwacht dat dat aantal de komende jaren verder toeneemt. Het aantal huishoudens stijgt tot 2040 met zo'n 270.000.

Eerder werd al duidelijk dat de gemeente investeert in het fiets- en autoverkeer in de stad. Zo komen er 38.000 nieuwe fietsparkeerplekken bij en vijfduizend inpandige autoparkeerplaatsen.


Openbaar vervoer Amsterdam op de schop (Foto: Novum)

Californië handhaaft doodstraf ondanks hoge kosten

De inwoners van de Amerikaanse staat Californië hebben zich dinsdag uitgesproken tegen het afschaffen van de doodstraf. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, blijkt dat 52 procent van de kiezers wil dat de doodstraf gehandhaafd blijft. Wel kan worden geconcludeerd dat ze tevens vinden dat er hervormingen moeten komen.

In peilingen die kortgeleden werden gehouden zeiden de inwoners van Californië zich zorgen te maken over de hoge kosten die het terechtstellen van mensen met zich meebrengt en het zeer beperkte resultaat dat ermee wordt geboekt.

Sinds in 1978 de doodstraf opnieuw werd ingevoerd zijn in Californië dertien executies uitgevoerd. Maar liefst 726 gevangenen wachten nog altijd op de voltrekking van hun doodvonnis. Sinds 1978 heeft Californië vier miljard dollar (3,1 miljard euro) uitgegeven, aan die dertien executies en aan bijkomende kosten.

De kiezers 'zijn gefrustreerd over de inefficiëntie en de buitensporige kosten van het huidige systeem', meent Michael Rushford, voorzitter van de conservatieve Criminal Defense Legal Foundation. Volgens hem willen de inwoners van Californië dat het beroepsproces wordt gestroomlijnd, dat meer gekwalificeerde juristen worden aangesteld die met deze zaken kunnen omgaan en dat doodvonnissen voortaan worden voltrokken door middel van een injectie met één dodelijk medicijn in plaats van een cocktail van drie dodelijke medicijnen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei dat het aantal mensen dat voor afschaffing van de doodstraf heeft gestemd veel hoger ligt dan in 1978. Toen was slechts 29 procent van de kiezers tegen de doodstaf, nu was dat 48 procent. "Californië is nu diep verdeeld met betrekking tot de doodstraf", stelde Amnesty vast.

Bay wil Wahlberg in Trans4mers

Michael Bay heeft zijn mening over acteur Mark Wahlberg helemaal bijgesteld. Onlangs ontkrachtte hij nog geruchten dat hij de acteur overwoog voor een rol in Transformers 4, officieus Trans4mers genoemd. Nu schrijft hij op zijn blog dat hij eigenlijk een rol voor Wahlberg in het scenario wil schrijven.

"Ik heb een geweldige tijd met Mark gehad op de set van Pain and Gain", schrijft Bay op zijn website. "Laten we zeggen dat het geroezemoes op internet me heeft geïnspireerd. We zijn bezig het script van T4 te schrijven en mijn scenarist en ik komen op allerlei leuke ideeën. Dus ik wil bij dezen het internet graag bedanken."

De officieel nog titelloze Tranformers 4 staat gepland voor 2014. Over het scenario is nog vrijwel niets bekend, behalve dat Bay het over een heel andere boeg wil gooien en geen van de oude castleden laat terugkeren. Pain and Gain, met Wahlberg en Dwayne Johnson en een bijrolletje van Yolanthe Cabau-Sneijder, verschijnt in mei.

Michael Bay vindt Transformers 4 intimiderend (Novum)

School Valkenswaard dicht

Particuliere school Agnus Dei in Valkenswaard die in opspraak is vanwege een zedenzaak, is dicht. Het schoolbestuur heeft dat laten weten aan de Onderwijsinspectie. Een woordvoerder van de inspectie heeft dat donderdag gezegd.

De aanleiding voor de sluiting is niet bekend, aldus de woordvoerder. Omdat het gaat om een particulier onderwijs hoeft de school niet te voldoen aan een minimum aantal lesuren. De inspectie zegt wel dat de kwaliteit van het onderwijs in gevaar komt als de school langer dan 2 weken dicht is.

Agnus Dei verzorgt onderwijs aan kwetsbare kinderen (8 tot 18 jaar) die bijvoorbeeld hoogbegaafd of autistisch zijn. De 48-jarige directeur van de school wordt verdacht van ontucht met een leerling en zit vast. Ook een 34-jarige medewerker zit vast voor 'grensoverschrijdend zedengerelateerd gedrag'.

School Valkenswaard dicht
School Valkenswaard dicht (Foto: ANP)

Man of Steel naar 3D

De Superman-film Man of Steel wordt omgebouwd naar 3D. Dat laat regisseur Zack Snyder weten, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De nabewerking van 2D-opnames naar 3D wordt alom gezien als inferieur aan opnames in 3D. Snyder is er echter van overtuigd dat het publiek met zijn opgekrikte versie wegloopt.

"Vooruitlopend op hoe het moderne filmpubliek 3D omarmt, hebben we de film opgenomen zodat hij goed overkomt in zowel 2D als 3D", vertelt Snyder. "Het verhaal staat op de eerste plek, 3D is slechts bedoeld als extraatje."

Toch rijst de vraag wat de invloed is van coscenarist en -producent Christopher Nolan op de film. Hij werd na het immense succes met zijn Batman-reeks gezien als degene die de kwakkelende Superman-films weer vlot kan trekken, maar hij heeft zich altijd verre van 3D gehouden. Snyder staat juist bekend als iemand die vooral kiest voor de mooie plaatjes en niet altijd evenveel aandacht besteedt aan het verhaal.

Hoe dan ook kan Man of Steel vertrouwen op een indrukwekkende cast, bestaande uit onder anderen Henry Cavill, Amy Adams, Kevin Costner, Diane Lane, Laurence Fishburne en Russell Crowe. De film verschijnt 20 juni in de Nederlandse bioscopen.


Man of Steel wordt omgebouwd naar 3D (Foto: Novum)

Katholiek Nieuwsblad woedend over column in Metro

Het Katholiek Nieuwsblad is woedend over een column in dagblad Metro. Columnist Luuk Koelman schreef onder de naam van hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Órban-de Haas een brief aan de ouders van Tim Ribberink, die zelfmoord pleegde. 'Smakeloos', vindt de krant. Metro laat weten dat Koelman als columnist de vrijheid geniet om te schrijven wat hij wil.

In de column richt Koelman namens Órban-de Haas het woord tot de ouders van Ribberink. De 20-jarige jongen maakte een week geleden een eind aan zijn leven omdat hij werd gepest. Koelman suggereert dat Ribberink zou worstelen met homoseksuele gevoelens en dat zijn ouders daar nooit iets aan hebben gedaan. "Ik vraag mij oprecht af waarom u nooit heeft ingegrepen. Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw?"

Ook wordt verwezen naar de jaren vijftig, 'toen minderjarige rooms-katholieke jongens nog werden gecastreerd om ze van hun homoseksuele gedrag af te helpen'. "Maar daarvoor is het nu te laat. Aan de andere kant: nóg erger was het geweest wanneer Tim over enkele jaren met een andere homo was getrouwd", zo schrijft Koelman in de column, die wordt afgesloten met 'alle liefs van Mariska Orbán-de Haas'.

Het Katholiek Nieuwsblad laat weten zich volledig te distantiëren de nepbrief 'die in zijn smakeloze geheel voor rekening komt van columnist Koelman en voor Metro'. "Ons medeleven gaat uit naar Tims nabestaanden, die dit boven op hun verdriet te verwerken krijgen."

Marije van 't Hoog, eindredacteur bij Metro, laat weten dat Koelman in zijn columns 'de vrijheid heeft om alles te schrijven binnen de grenzen van de wet'. Ze vindt niet dat in de column de grenzen van het fatsoen worden overschreden. "Het is een satirische column. Er is ook geen enkele discussie geweest of dit stuk wel of niet zou worden geplaatst."

Op Twitter is grote verontwaardiging ontstaan over de column. Het is veel mensen niet duidelijk dat de brief niet echt is geschreven door Órban-de Haas, die eerder controverse opriep vanwege haar conservatieve denkbeelden ten aanzien van abortus en homoseksualiteit.. Koelman vergrootte de verwarring nog eens door donderdagochtend te twitteren: "Voor mij geen Metro-column vandaag. In plaats daarvan Mariska de Haas met open brief aan de moeder van Tim Ribberink."

De ouders van Ribberink laten weten dat ieder woord dat aan de column van Koelman gespendeerd wordt, er een te veel is. Verder willen ze er niet op ingaan. Wel bedanken ze in een donderdag verstuurde verklaring de media voor de 'respectvolle wijze' waarop is omgegaan met de situatie rondom de dood van hun zoon. "Het is goed te merken dat het thema pesten de aandacht krijgt die het verdient", schrijven zij.

Hoffenheim zes weken zonder Vestergaard

TSG Hoffenheim moet het de komende zes weken stellen zonder verdediger Jannik Vestergaard. De Deense jeugdinternational heeft tijdens de training een scheurtje opgelopen in de enkelband van zijn rechtervoet. Dat wees onderzoek in een ziekenhuis donderdag uit, meldt Hoffenheim.

De 20-jarige Vestergaard had de laatste weken een basisplaats in de ploeg van trainer Markus Babbel. Hoffenheim, dat dertiende staat in de Bundesliga, kan onder anderen al niet beschikken over verdedigers Matthieu Delpierre en Chris.

Harry Potter-regisseur pakt Tarzan aan

David Yates heeft zijn volgende project aangekondigd. De regisseur achter vier van de acht Harry Potter-films gaat een film over Tarzan maken. Hij gaat zich baseren op het oorspronkelijke boek van Edgar Rice Burroughs, schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

Over de cast is nog niets bevestigd, maar volgens bronnen heeft Yates de komende dagen afspraken met aanstormende acteurs als Henry Cavill uit de Superman-film Man of Steel, Alexander Skarsgård uit de vampierserie True Blood en Charlie Hunnam uit de nog te verschijnen sciencefictionfilm Pacific Rim. Ook een grote naam als Tom Hardy zou in beeld zijn.

Filmstudio Warner Bros hoopt met het binnenhalen van Yates de film eindelijk van de grond te krijgen. Het project is al jaren in ontwikkeling en had meest recent Craig Brewer als beoogd regisseur. Na zijn megaflop John Carter, dat Disney dit jaar een verlies van maar liefst tweehonderd miljoen dollar opleverde, is hij echter uit beeld.


Harry Potter-regisseur pakt Tarzan aan (Foto: Novum)

Hogenkamp naar kwartfinale in Benicarlo

Richel Hogenkamp heeft donderdag de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Spaanse Benicarlo bereikt. De Nederlandse tennisster was in de tweede ronde met 6-2, 6-3 te sterk voor de Roemeense Alexandra Dulgheru. Hogenkamp, de mondiale nummer 206, staat 32 plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Dulgheru.

De 20-jarige Doetinchemse, als zesde geplaatst, stuit in haar volgende partij op de Duitse Dinah Pfizenmaier (3) of de Spaanse Arantxa Parra Santonja. Vorige week schreef Hogenkamp het toernooi in Istanbul op haar naam.

Levenslange schorsing dreigt voor Pishchalnikova

De Russische wereldkampioene discuswerpen Darya Pishchalnikova dreigt voor het leven te worden geschorst na een positieve dopingtest. Dat heeft de baas van het Russische antidopingbureau(RUSADA) Nikita Kamayev gezegd.

Op verzoek van het wereldantidopingbureau WADA is Pishchalnikova door het Russische bureau getest en de uitslag hiervan was positief. "Er zijn sporen van anabole steroïden aangetroffen. We moeten nu afwachten, maar het ziet er niet goed uit", aldus Kamayev.

De atlete was van juli 2008 tot met april 2011 ook al geschorst vanwege doping. In de zomer van 2011 pakte ze de wereldtitel tijdens het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu. Tijdens de Olympische Spelen in Londen pakte ze de zilveren medaille. 

World of Warcraft krabbelt weer iets op

Het aantal spelers van World of Warcraft ligt weer boven de tien miljoen. Dat is grofweg een miljoen meer dan het dieptepunt drie maanden geleden. Blizzard Entertainment maakte de cijfers woensdagnacht bekend. Eind 2010 werd het spel nog gespeeld door twaalf miljoen abonnees.

Enkele maanden na de release van World of Warcraft: Cataclysm, eind 2010, zakte het aantal abonnees snel in. In augustus rapporteerde het Amerikaanse gamebedrijf het laagste aantal abonnees in vijf jaar, namelijk 9,1 miljoen leden. Het uitgeven van een nieuwe uitbreiding zorgt doorgaans juist voor een groei in het aantal abonnees.

De vierde uitbreiding voor World of Warcraft, World of Warcraft: Mists of Pandaria, is sinds eind september verkrijgbaar voor de pc en Mac. De game is binnen een week 2,7 miljoen keer verkocht.


World of Warcraft krabbelt weer iets op (Foto: Novum)

Zege Bayern levert recordregen op

De 6-1 zege in de Champions League van Bayern München op Lille heeft bij de Duitse club voor veel records gezorgd. Claudio Pizarro zorgde met zijn drie treffers voor de mijlpalen.

De eerste treffer die Pizarro gisteravond maakte was de 2-0. Dit doelpunt was de 500e van Bayern in de Europa Cup 1/Champions League. Ook de 4-0 kwam van de spits die hiermee zorgde voor de 750e Europese goal van Bayern. Tussendoor had Arjen Robben voor de 3-0 gezorgd. Ook de 5-0 van Pizarro leverde een record op, want nooit eerder stond een club in de Champions League bij rust met 5-0 voor. Ook was deze goal de 300e in Europees thuisverband voor de Duitsers.

Luiten opent met par in Singapore

Joost Luiten sluit de eerste dag van de Singapore Open af met par. Hij had 71 slagen nodig en belannde na dag één voorlopig op een 38ste plek. De Singapore Open is een wedstrijd van de Europese Tour.

De Nederlandse golfer produceerde vier bogeys en vier birdies. Door hevig onweer konden vele spelers hun eerste ronde niet voltooien. De Deen Thomas Björn gaat met een score van 66 slagen vooralsnog aan kop.

Tweede Starcraft 2 uiterlijk in juni

Het strategiespel Starcraft 2: Heart of the Swarm ligt volgend jaar uiterlijk in het tweede kwartaal in de winkel. Dat heeft Blizzard Entertainment woensdagnacht bekendgemaakt. Het strategiespel is het tweede deel in een drieluik. Van het eerste deel, Starcraft 2: Wings of Liberty, zijn wereldwijd ruim zes miljoen exemplaren verkocht.

Op dit moment zit Starcraft 2: Heart of the Swarm in een testfase. Niet alleen moet het spel een nieuw verhaal vertellen, ook worden aanpassingen doorgevoerd voor de online functies van het spel.

Heart of the Swarm draait om de Zerg, een alles vernietigend insectachtig, buitenaards ras. Het spel speelt zich af twee jaar na Wings of Liberty en wordt gespeeld vanuit het perspectief van Sarah Kerrigan, de koningin van de Zerg.


Tweede Starcraft 2 uiterlijk in juni

Tweeling Muda op nieuwe olympische toer

De roeiers Tycho en Vincent Muda slaan een nieuwe weg in op weg naar de Spelen van 2016. De tweeling stapt over van de lichte vier zonder naar de lichte twee zonder. Dat melden de 24-jarige broers donderdag op hun website. In Londen werden ze samen met Roeland Lievens en Tim Heijbrock nog zesde in de lichte vier zonder.

Het duo gaat met de overstap terug naar de boot waar ze hun roeicarrière in begonnen, met als hoogtepunt in 2010 de wereldtitel op het WK onder 23 jaar. Er is echter een belangrijk verschil tussen beide boten. In de lichte twee zonder moeten ze met twee riemen roeien in plaats van met een. "Het wordt dus weer even wennen", laten de broers weten.

Aziatische Spelen in 2019 naar Hanoi

Hanoi is in 2019 de gastheer van de Aziatische Spelen. Dat heeft de olympische council van Azië donderdag bekendgemaakt. De hoofdstad van Vietnam kreeg de voorkeur boven het Indonesische Surabaya en Dubai.

Vlak voor de stemming trok Dubai zich op het laatste moment terug als kandidaat. Het evenement wordt gezien als de Olympische Spelen voor de landen in Azië. De komende editie is in 2014 in het Zuid-Koreaanse Incheon. Eerder was al besloten het evenement te verplaatsen naar één jaar voor de echte Olympische Spelen.  

Activision Blizzard maakt 226 miljoen dollar winst

Activision Blizzard heeft vorig kwartaal 226 miljoen dollar winst gemaakt. Dat is 78 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte het gamebedrijf woensdagnacht bekend. Het bedrijf schrijft de winst voor een groot deel toe aan de verkoop van downloadbare spellen en virtuele voorwerpen.

De omzet uit downloadbare producten bedroeg in het derde kwartaal 430 miljoen dollar. Dat is volgens Activision Blizzard 51 procent van de totale omzet. Onder meer de vierde uitbreiding voor World of Warcraft vond onder gamers gretig aftrek.

Behalve World of Warcraft verdiende Activision Blizzard ook goed aan oudere spellen. Het actierollenspel Diablo III bleef goed verkopen en ook het kinderavontuur Skylanders Spyro's Adventure liet de kassa rinkelen. Deze maand komt de uitgever met het schietspel Call of Duty: Black Ops II.


Activision Blizzard maakt 226 miljoen dollar winst

Ontsnapping uit gevangenis dankzij boerka

Misschien toch niet zo'n gek idee, een boerkaverbod. Een Indonesische gevangene die een straf van zes jaar uitzat wegens zijn betrokkenheid bij een radicale islamitische beweging, is woensdag namelijk ontsnapt door een dergelijke XXL-vaatdoek over zich heen te gooien. Dit heeft de politie donderdag laten weten.

Roki Aprisdianto (29) liep samen met een groep vrouwen die ook in boerka's waren gehuld uit het zwaarbeveiligde cellencomplex. Men vermoedt dat een van die vrouwen twee boerka's droeg bij binnenkomst, waarna ze een ervan aan de gevangene heeft gegeven.

Aprisdianto werd vorig jaar veroordeeld omdat hij leden had verworven voor een kleine militante groep in Centraal-Java, die enkele aanslagen op kerken en politiebureaus op hun conto zou hebben geschreven. Geen van die acties had overigens ernstige gevolgen.

Het is niet de eerste keer dat iemand uit een gevangenis ontsnapt met behulp van een boerka. De Britse krant The Times meldde maandag al dat een van terrorisme verdachte man een gevangenis in Engeland uitliep, gesluierd in een boerka. De man werd enkele dagen later wel opgepakt.

'Plannen zorgpremie strijdig met EU-regels'

Het is de vraag of de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie volgens de Europese Unie door de beugel kunnen. "Straks komt 85 procent van de inkomsten van zorgverzekeraars uit belastingen. Ik denk dat ze dat in Brussel heel snel staatssteun zullen noemen", zei voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet donderdag op Radio 1.

Het kabinet en de Tweede Kamer zouden er goed aan doen eerst juridisch te toetsen of de plannen wel mogelijk zijn. Zorgverzekeraars Nederland gaat dat ook doen. "Ik zou willen voorkomen dat we een heel ingewikkeld traject in gaan met het parlement, daar een jaar mee bezig zijn met veel gedoe over de inkomenspolitieke gevolgen en dan aan het eind van de rit ontdekken dat het Europees niet kan", betoogt Rouvoet. "Het lijkt me verstandiger die toets vooraf aan te leggen."

Nu komt de helft van de inkomsten van zorgverzekeraars uit belastingen. Bij de invoering daarvan in 2006 was Rouvoet nog Kamerlid voor de ChristenUnie. "Toen werd ons verteld dat dit nog nét kon."

Een ander nadeel van het nieuwe stelsel is volgens Rouvoet dat de lagere inkomens straks kunnen denken dat de zorg goedkoper is geworden. Hij wees erop dat ze nu nog honderd euro per maand betalen en dat dit straks twintig euro wordt. "Ze zien niet zo snel dat de rest op een nieuwe manier wordt verrekend."

Brussel zou ook kritiek kunnen hebben op het afschaffen van de keuzevrijheid bij het basispakket. Wie meer betaalde, kon hierdoor tegen een gedeeltelijke vergoeding terecht bij een zorgverlener naar eigen keuze. "Dit is een maatregel die fors ingrijpt in de huishouding van de zorgverzekeraars.

Rouvoet geeft met zijn uitspraken een nadere reactie op de eerste bevindingen van Zorgverzekeraars Nederland. Vorige week zette de brancheorganisatie de eerste vraagtekens bij de verenigbaarheid van de plannen met Europees recht.

Wii U datatransfer gaat via SD-kaart

Na de unboxing video van de Wii U rees de vraag hoe de gebruikergegevens van de Wii naar de Wii U kan worden overgezet. In de handleiding van de Wii U is te lezen dat hiervoor een SD-kaart nodig is van minimaal 512 MB en dat het proces niet omkeerbaar is .

In de handleiding is te lezen dat je een aparte SD-kaart nodig is om de gegevens over te zetten. Eerst moet deze geprepareerd worden door de ‘Transfer Application’ op de Wii U zelf. Nadat de Wii U ermee klaar is, moet deze in de Wii  gestopt worden. Op de Wii moet de Transfer-app worden gedownload via de Shop Channel  die dan de gegevens van de Wii op de SD-kaart zet. De laatste stap is dat de gebruiker de SD-kaart weer terug in de Wii U stopt om het af te maken.

Deze methode zet zowel je savegames, WiiWare en Virtual Console date en savegames, je DLC, je Wii Shop Account en je resterende Wii Points (tot 10.000 punten!) over . Beide consoles moeten wel verbonden zijn met het internet en voor elke console heb je een aparte controller nodig. Mocht je besluiten dat je toch alle gegevens weer terug op je Wii wil, dan heb je pech, want dat kan niet. Tevens kan je niet kiezen wat mee gaat en wat niet, het is alles of niets.

Wii U

John Cusack geïnspireerd door zware criminelen

John Cusack heeft voor zijn rol in de thriller The Paperboy ter dood veroordeelde criminelen bezocht. "Ze zijn net zo gewoon als iedereen, maar sommigen zijn anders", vertelt de acteur aan Novum Nieuws. Cusack liet zich voor zijn rol als ter dood veroordeelde crimineel Hillary Van Wetter inspireren door de zware jongens.

"Sommige criminelen hadden een grote onderdrukte woede, zelfs zo erg dat je echt de gewelddadige gedachten kon voelen", vertelt de Amerikaan over zijn ervaringen in de bak. "Bij hen kon ik echt geen mededogen vinden. Ze hadden iets reptielachtigs in hun ogen. Maar de meesten zijn gewoon net als wij."

Nicole Kidman speelt in The Paperboy een volkse vrouw die na zijn veroordeling voor een moord verliefd is geworden op het personage van Cusack. "Ik heb een crimineel ontmoet die vastzat voor verkrachting", aldus Cusack. "Één van de vrouwen die hij had verkracht stalkte hem in de gevangenis. Hij vertelde me heel emotieloos hoe hij haar had verkracht."

Cusack gebruikte zijn ervaringen met de criminelen voor zijn rol in de thriller. "Het was bizar, maar ik heb er wel veel aan gehad."

The Paperboy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Pete Dexter en speelt zich af in 1969. Matthew McConaughey speelt een journalist die de moordzaak van Van Wetter uitzoekt. Zac Efron is te zien als zijn jongere broertje en zangeres Macy Gray als hun huishoudster. De film die zich afspeelt in de jaren zestig draait vanaf 8 november in de bioscopen.

John Cusack vervangt Ethan Hawke in actiefilm (Novum)

Völler baalt van Oranje

Oud-international Rudi Völler vindt het belachelijk dat Duitsland komende woensdag opnieuw een oefeninterland tegen Oranje speelt. "Ook in voetbal geldt: teveel is teveel'', aldus de technisch directeur van Bayer Leverkusen.

"Waarom moet Nederland nu weer de tegenstander zijn? Het kan toch ook een ander land zijn waartegen onze bondscoach spelers kan opstellen die minder zwaar worden belast?", aldus Völler. Duitsland won vorig jaar november met 3-0 van Nederland in Hamburg. In Amsterdam wil bondscoach Joachim Löw weer zijn sterkst mogelijke formatie samenstellen. Hij zal vrijdag, net als collega Louis van Gaal, zijn selectie bekend maken.

Volgens Völler is het onzinnig om in deze drukke tijd vol competitievoetbal en verplichtingen in Europa de vaste internationals ook nog met een oefenwedstrijd van de nationale ploeg op te zadelen. "Een onbelangrijk, maar desondanks beladen duel", oordeelde de oud-aanvaller over de ontmoeting met Oranje.

'Inspectie ouderenzorg faalt'

Het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de ouderenzorg is ondermaats. Dat meldt het consumentenprogramma Meldpunt op basis van eigen onderzoek. De inspectie herkent zich niet in het geschetste beeld, laat een woordvoerder in een reactie weten.

De inspectie rapporteerde in de eerste tien maanden van dit jaar over 2,7 procent van de 2656 locaties van verzorgings- en verpleeghuizen, aldus Meldpunt. De twintig inspectiemedewerkers die belast zijn met ouderenzorg zouden tot november 'slechts' honderd rapporten hebben uitgebracht, terwijl er vijf keer meer waren toegezegd.

Bovendien liet de kwaliteit van de inspecties volgens het programma van Omroep MAX veel te wensen over. Ongeveer acht op de tien inspectiebezoeken werden aangekondigd.

De IGZ schetst een ander beeld. In 2010 werden ruim driehonderd inspectiebezoeken afgelegd en vorig jaar een kleine 350, aldus de zegsvrouw. In 2012 zijn dat er over het hele jaar geteld ruim 450, zegt de woordvoerder. "Dus de doelstelling halen we."

"We hebben in 2011 gezegd alle organisaties te gaan bezoeken en de inspecties te intensiveren", memoreert de woordvoerder. Voor die tijd gebeurde dat 'risicogestuurd'. "We spreken ook met medewerkers, bewoners en familie. Met elke klacht die we krijgen gaan we aan de gang en trekken we aan de bel bij de betreffende instelling."

De inspectie krijgt veel meldingen binnen, die munitie geven om gericht te kijken, gesprekken aan te gaan en te vragen wat eraan gedaan wordt. Er is ook telefonisch contact.

Bij Meldpunt komen meldingen binnen over gebrek aan gekwalificeerd personeel in de ouderenzorg, slechte hygiëne en onzorgvuldige medicatieverstrekking. Bij vakbond Abvakabo FNV aangesloten personeelsleden zouden soortgelijke geluiden laten horen en directies van ouderenzorginstellingen bevestigen dit beeld, meldt het programma.

Het programma Meldpunt wordt donderdagavond uitgezonden. Bijzonder hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein hekelt daarin de kwaliteit van de inspectie van de ouderenzorg. Volgens hem worden veel inspecties administratief afgedaan en houden die vaak niet meer in dan gesprekken in de directiekamer. "Als je de gewenste antwoorden geeft, dan word je niet nader onderzocht. En dat kan je lang volhouden."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weigert deel te nemen aan de live-uitzending, maar heeft wel uitgebreid gesproken met het programma. Later deze maand worden twee externe onderzoeken over het functioneren van de IGZ gepubliceerd. Tot die tijd wil de inspectie niets zeggen, maar voor het corrigeren van feitelijke onjuistheden is wel ruimte.

Vier zelfverbrandingen Tibetanen op één dag

Aan de vooravond van het congres van de Chinese Communistische Partij hebben woensdag drie jonge Tibetaanse monniken en een vrouw zichzelf uit protest tegen de Chinese overheersing in brand gestoken. De 23-jarige vrouw en een 15-jarige monnik overleden, de twee andere monniken, allebei 16, werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Dat hebben activisten donderdag gemeld.

De drie jonge monniken staken zichzelf in brand voor een politiebureau in de provincie Sichuan. Zij riepen om vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama, liet de organisatie Free Tibet weten. De vrouw pleegde haar protestdaad bij Tongren in de provincie Qinghai; zij laat een zoontje van 5 achter.

Sinds maart 2011 hebben zich tientallen gevallen van zelfverbranding door etnische Tibetanen voorgedaan. De Chinese autoriteiten ontkennen dat de Tibetanen worden onderdrukt en beschuldigen aanhangers van de Dalai Lama ervan mensen tot de zelfverbrandingen aan te zetten. De Dalai Lama en vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering-in-ballingschap in India zeggen dat zij tegen alle geweld zijn.

Mogelijk lijk in tuin burgemeester Terneuzen

De Belgische politie zoekt donderdag naar het lichaam van een vermiste Vlaamse in de tuin van de burgemeester van Terneuzen Jan Lonink in het Zeeuwse Philippine. Dat hebben het Openbaar Ministerie en de gemeente Terneuzen donderdag bekendgemaakt. De woning van de PvdA'er was in de jaren negentig eigendom van de verdachte in de zaak.

De 30-jarige Vera Van Laer wordt sinds 1996 vermist. Ze zou destijds met de 57-jarige verdachte, Marc De D., samenwonen in het huis. De zaak is kort geleden heropend toen de verdachte opnieuw werd aangehouden.

In het huis wordt gezocht naar sporen en ander bewijsmateriaal. Naar verwachting duurt dat enkele dagen. De straat is zolang het onderzoek duurt afgezet.

Lonink kocht het huis in 2005 van de vorige eigenaar. Die had het eind jaren negentig op zijn beurt van De D. overgenomen. De gemeente benadrukt dat de burgemeester 'dan ook geen enkele persoonlijke of zakelijke relatie' met de verdachte heeft.

De burgemeester zegt in een reactie 'zeer verrast' te zijn. "Het is ingrijpend als de plek waar je woont in relatie wordt gebracht met zo'n zwaar feit uit het verleden, nog uit een periode van vóór de vorige eigenaar", aldus Lonink. Hij zegt de politie alle ruimte voor het onderzoek te geven.

'Lasagne Bertolli verre van traditioneel'

De Lasagne Tradizionale van Bertolli bevat middelen met een laxerende werking, afval uit de zuivelindustrie, te veel zout en suikers. Dat stelt Foodwatch donderdag. Daarmee is de lasagne volgens de consumentenorganisatie verre van traditioneel, zoals producent Unilever met de naam en in reclamespotjes wil doen vermoeden.

In het pakketje zit onder meer een pakje 'besciamella', maar dat bevat volgens de organisatie vijftien ingrediënten die niet in bechamelsaus horen. Het gaat onder meer om wei-eiwit, een afvalproduct uit de zuivelindustrie. De aardappelzetmeel in het pakje zou werken als een 'superzweller'. Twee van de zes E-nummers, xantaangom en calciumsulfaat, hebben volgens Foodwatch een laxerende werking.

Lasagneliefhebbers zouden er beter aan doen om de bechamel gewoon zelf van boter, bloem en melk te maken. De organisatie wijst er verder op dat voedsel waarin Italiaanse tomaten zijn verwerkt een keurmerk hebben. Dat keurmerk staat niet op de verpakking van deze lasagne.

Een portie zou ruim drie gram zout bevatten, de helft van wat een mens per dag binnen mag krijgen. Aan de zogenaamde bechamelsaus en de tomatensaus zijn verschillende suikers toegevoegd. Daar kunnen volgens Foodwatch verschillende redenen voor zijn.

Zo kan suiker nodig zijn om een vreemde bijsmaak van andere bewerkte producten weg te werken of om het voedsel langer houdbaar te houden. "Hoe dan ook, suiker in lasagne is praktisch voor de Unilever-fabriek, maar niet puur, eenvoudig of authentiek." de organisatie spreekt dan ook van 'Lasagne Artificiale'.

Unilever kon donderdagochtend niet direct reageren.

McClaren ontsnapt aan schorsing

FC Twente-trainer Steve McClaren wordt niet geschorst voor het bekijken van televisiebeelden tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch. De Engelsman stormde tijdens het verloren duel naar de catacomben om een herhaling te zien. Eerder dit jaar deed McClaren hetzelfde en werd hij berispt door de voetbalbond.

De aanklager betaald voetbal startte na de wedstrijd tegen Den Bosch een onderzoek, maar kwam tot de conclusie dat de coach niet gestraft kan worden.  "In de huidige instructie voor de arbitrage staat helaas onvoldoende duidelijk opgenomen dat in dergelijke gevallen de coach weggestuurd moet worden", laat de KNVB weten aan De Telegraaf. "De aanklager kan dan ook geen verdere stappen ondernemen. We zullen de arbitrage hierover aanvullend informeren, waarbij we de instructie op dit thema aanscherpen. Een vervelende situatie die in de toekomst niet meer voor zal komen."

De aanklager heeft McClaren een brief gestuurd waarin het aangeeft geen actie te ondernemen en waarin de coach opnieuw wordt gewezen op de richtlijn.

'Van der Garde en Pic racen voor Caterham in 2013'

Volgens de Finse krant Turun Sanomat is de kans groot dat Giedo van der Garde in het Formule 1-seizoen 2013 zal gaan racen voor Caterham. Momenteel is de Nederlander derde rijder bij het Maleisische team. Marussia-coureur Charles Pic zou zijn teamgenoot moeten gaan worden.

Momenteel worden de stoeltjes bezet door Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov. Laatstgenoemde liet al doorschemeren dat hij door een gebrek aan sponsorgeld volgend seizoen waarschijnlijk niet meer in de Formule 1 actief zou zijn. Ook Kovalainen heeft een aflopend contract, maar betaalt in tegenstelling tot Petrov niet voor zijn zitje. Dit lijkt hem nu op te gaan breken. Van der Garde kan via zijn aanstaande schoonvader Marcel Boekhoorn geld meebrengen, terwijl Pic van steun uit Frankrijk kan genieten.

Verder onthulde Turun Sanomat dat Cyril Abiteboul waarschijnlijk de nieuwe teambaas bij Caterham zal gaan worden. De Fransman moet de opvolger gaan worden van Tony Fernandes die aankondigde zich op het automerk Caterham te gaan richten. Abiteboul verruilde in september zijn baan bij Renault voor die van hoogste baas bij Caterham F1. De positie van teambaas zou hier volgens het Finse medium nu bij gaan komen.

Los Angeles Lakers onderuit bij Utah Jazz

Los Angeles Lakers heeft het lek nog niet boven in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De formatie uit Californië verloor woensdag zijn vierde duel van het seizoen. Utah Jazz was in Salt Lake City met 95-86 te sterk. Al Jefferson en Randy Foye waren op schot voor de thuisploeg met respectievelijk achttien en zeventien punten.

Voor de Lakers was Kobe Bryant topscorer met 29 punten, maar hij kon zijn team daarmee niet aan de tweede overwinning in vijf duels helpen. Het sterrenensemble boekte maandag pas zijn eerste zege.

In tegenstelling tot de basketballers uit Los Angeles is Miami Heat wel overtuigend begonnen aan het anderhalve week oude seizoen. De titelhouder was voor eigen publiek duidelijk een maatje te groot voor Brooklyn Nets: 103-73. Dwyane Wade was het meest trefzeker in Miami met 22 punten. LeBron James maakte twintig punten.

San Antonio Spurs liep tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. De viervoudig kampioen ging bij Los Angeles Clippers met 106-84 onderuit. Blake Griffin was topscorer met 22 punten.

Boston Celtics behaalde een zwaarbevochten zege op Washington Wizards. Na verlenging trok de thuisploeg met 100-94 aan het langste eind.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Phoenix Suns 110-117
Indiana Pacers - Atlanta Hawks 86-89
Milwaukee Bucks - Memphis Grizzlies 90-108
New Orleans Hornets - Philadelphia 76ers 62-77
Denver Nuggets - Houston Rockets 93-87
Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 75-90
Dallas Mavericks - Toronto Raptors 109-104
Sacramento Kings - Destroit Pistons 105-103
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 106-96


Los Angeles Lakers onderuit bij Utah Jazz (Foto: Novum)

Jan Bos terug in schaatswereld

Jan Bos keert na anderhalf jaar afwezigheid terug in de schaatswereld. De wereldkampioen sprint van 1998 zal de kleine ploeg Project 2018 van coach Jan de Wit gaan helpen.

"Het team heeft mijn sympathie. Ik geloof dat je ook met een kleine groep en met beperkte middelen de top kunt halen. Het draait gelukkig niet alleen om geld, maar ook om kennis en talent." Bos zal hierbij niet alleen meehelpen bij de trainingen, maar ook de oranisatorische en marketingzaken op zich nemen. "Wat het schaatsen zelf betreft, ga ik meekijken naar de schema’s en de programmering, maar ook naar de techniek en het materiaal van de schaatsers. Ik denk dat op alle gebieden winst valt te behalen."

Bij de ploeg staan de schaatsers Thom van Beek, Jos de Vos, Frank Hermans, Lucas van Alphen, Mariska Huisman en Irene Schouten onder contract. Het doel is jonge talenten op te leiden voor de toekomst.

Lennon: "Een monumentale prestatie"

Gisteren zorgde Celtic in de groepsronde van de Champions League voor een enorme stunt door op eigen veld FC Barcelona met 2-1 te kloppen. Heel Parkhead barstte uit zijn voegen voor de formatie van coach Neil Lennon die het team hartstochtelijk naar de zege schreeuwde.

"Een monumentale prestatie van het hele team. Ze hebben de beste ploeg van de wereld verslagen. En dat tijdens de viering van het 125-jarige bestaan van de club. Dit is een onvergetelijke avond." Lennon prees de sfeer in het stadion. "Toen ik bij Celtic aan de slag ging, heb ik gezegd dat ik de donder terug wilde krijgen in het stadion. Wat ik na de wedstrijd hoorde aan kabaal heb ik nog nooit meegemaakt. Celtic is helemaal terug. En dit is nog niet het eindpunt. Er zit nog veel meer rek in dit team."

Celtic heeft door de zege op Barcelona plotseling alle kansen om in ieder geval Europees te overwinteren. De ploeg staat in Groep G nu met zeven punten uit vier duels tweede achter Barcelona dat twee punten meer heeft. Benfica is derde met vier punten, terwijl Spartak Moskou met een puntje minder de rij sluit.

Oude E-Plaza's worden Budget-winkels

Blokker Holding is deze week gestart met nieuwe tijdelijke koopjeswinkels onder de naam Budget. Dat schrijft Het Financiële Dagblad donderdag. De eerste vestigingen, die de concurrentie moeten aangaan met Action-winkels, zijn geopend in Lelystad, Purmerend, Etten-Leur en Maarssen.

Na de eerste vier vestigingen volgen er nog 'enkele tientallen', schrijft de krant. Budget richt zich net als Action op de verkoop van verzorgings- en decoratieartikelen, snoepgoed, voedsel en dierbenodigdheden. De tijdelijke pop-upwinkels worden gevestigd in de winkelpanden van de recent opgeheven fysieke gamewinkels E-plaza, ook van Blokker.

Volgens een zegsman van de holding - waaronder ook Xenos, Bart Smit en Intertoys vallen - wil Blokker met Budget de leegstand van winkels tegengaan. Ook kunnen de voormalige medewerkers van E-plaza op deze manier in dienst blijven. Bij de 58 vestigingen van de gamewinkel werkten ongeveer honderd mensen in vaste dienst.


Blokker start nieuwe budgetketen (Foto: Novum)

Dopingautoriteit wil meer bevoegdheden

De Nederlandse Dopingautoriteit wil meer mogelijkheden om dopingzondaars op te sporen. Volgens directeur Herman Ram blijven dopingzaken nu onopgemerkt door capaciteitsproblemen en een gebrek aan samenwerking met opsporingsdiensten van de overheid. Ram pleit in Trouw ook voor meer geld.

"Als je het puur beleidsmatig bekijkt, is het wel frustrerend. Op dit moment kunnen we de zwaarste dopingovertreders niet te pakken krijgen en de minder zware wel. Dat heeft met geld te maken. Maar ook met bevoegdheden", laat Ram donderdag weten.

"Om verder te komen is de toegang tot andere overheidsinformatie noodzakelijk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan politie, justitie, douane en de FIOD. Het echt georganiseerde gebruik kunnen wij op dit moment niet boven tafel krijgen."

Ram stelt dat de Dopingautoriteit geregeld concrete vermoedens heeft van dopinggebruik door topsporters, maar die kunnen door een gebrek aan bevoegdheden niet hardgemaakt worden. Toch is het dopingprobleem in Nederland niet heel groot, zegt Ram. "Maar daar waar de problemen wel zitten, willen we in kunnen grijpen. Dat kan nu niet."

'Corporal Jones' uit Dad's Army overleden

De Britse acteur Clive Dunn is dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dunn stierf eerder deze week aan complicaties na een operatie. Het is niet bekend waaraan hij werd geopereerd, zo meldden Britse media woensdag.

Dunn is vooral bekend als de klungelige Lance-Corporal Jack Jones uit de comedyserie Dad's Army. De populaire televisiereeks werd van 1968 tot 1977 uitgezonden.

De acteur speelde van 1960 tot en met 1984 mee in diverse televisieseries zoals Bootsie and Snudge, Grandad en Dad's Army. Als personage Lance-Corporal Jack Jones stond hij bekend om de zinnetjes "Don't panic!" en "They don't like it up 'em". Naast televisieoptredens speelde Dunn verder mee in fimls zoals The Fast Lady, Boys Will Be Boys, Crooks and Coronets en de filmversie van Dad's Army.

In 1971 had de acteur ook faam als zanger met de hitsingle Grandad, waarmee hij meerdere malen heeft opgetreden bij Top of the Pops. Dunn is 92 jaar oud geworden en laat zijn vrouw Priscilla Morgan en twee dochters, Jessica en Polly, achter.

'Corporal Jones' uit Dad's Army overleden
'Corporal Jones' uit Dad's Army overleden (Foto: ANP)

Jermaine Jackson wil andere achternaam

Jermaine Jackson wil zijn achternaam veranderen. De broer van Michael Jackson wil vanwege 'artistieke redenen' voortaan als Jermaine Jacksun door het leven gaan.

De 57-jarige Jermaine heeft dinsdag een verzoek ingediend bij het hooggerechtshof in Los Angeles. Op 22 februari buigt een rechter zich tijdens een hoorzitting over de zaak. Jermaine is momenteel aan het toeren met The Jacksons. Daarnaast is hij de afgelopen tijd druk geweest met de promotie van zijn boek You Are Not Alone, over zijn broer Michael.

Wii U titels van Tecmo Koei digitaal en goedkoper

De gamers onder ons die wel van een online aanschaf houden, en daarnaast helemaal dol zijn op Tecmo Koei-titels kunnen in hun handjes klappen. Zojuist is namelijk bekend gemaakt dat alle Tecmo Koei-games die op de launchdag geplanned staan ook als digitale download beschikbaar zullen zijn.

Daarnaast is er ook nog een leuke extra voor de gamers die besluiten de games digitaal aan te schaffen. De spellen van Tecmo Koei die je via de Wii U-eShop aanschaft zullen iets goedkoper zijn.

Warriors Orochi 3 Hyper kost in de winkel 7140 Yen en in de eShop  6300 Yen, Romance of the Three Kingdoms XIII kost in de winkel 9240 Yen en in de eShop 8000 Yen en Ninja Gaiden 3: Razors Edge kost in de winkel 7140 Yen en in de eShop 6300 Yen.

Efteling opent 28e sprookje

De Efteling laat vanaf donderdag een nieuw sprookje zien in het sprookjesbos. Het gaat om de klassieker De nieuwe Kleren van de Keizer. Het is het 28e sprookje in het jubilerende attractiepark in Kaatsheuvel.

Het verhaal van Hans Christian Andersen gaat over een ijdele en verwaande keizer die door kleermakers voor de gek wordt gehouden en een kleed krijgt aangemeten dat alleen slimme mensen kunnen zien.

Voor het sprookje zijn het theehuis en de paleistuin van de keizer in het park gebouwd.

Efteling opent 28e sprookje
Efteling opent 28e sprookje (Foto: ANP)

Wiggins in ziekenhuis na aanrijding

Bradley Wiggins is tijdens zijn training aangereden door een auto. De winnaar van de Tour de France is direct per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, vermoedelijk met enkele gebroken ribben. Team Sky laat op de website weten dat het niet lijkt te gaan om ernstige verwondingen.

Het ongeluk gebeurde in Wrightington, in de buurt van Wigan. Een automobiliste zag bij het verlaten van een tankstation haar beroemde landgenoot over het hoofd. Wiggins raakte niet buiten bewustzijn en liet volgens ooggetuigen weten pijn aan zijn ribben te hebben. Hij heeft ook verwondingen aan zijn handen en polsen opgelopen.


Wiggins in ziekenhuis na aanrijding (Foto: Novum)

Nieuwe storm teistert oostkust VS

Het noordoosten van de Verenigde Staten heeft opnieuw te kampen met een zware storm. In de staten New Jersey, New York en Connecticut is op verschillende plekken de stroom uitgevallen. Veel van die gebieden zaten nog steeds zonder elektriciteit sinds superstorm Sandy vorige week een spoor van vernieling trok.

Hoewel deze storm minder zwaar is dan Sandy, zorgt ook het huidige noodweer voor grote problemen door harde wind, regen en sneeuwval. Meer dan 1200 vluchten van en naar de regio zijn geannuleerd. Uit voorzorg werden dinsdag al delen van New York geëvacueerd. Ook de parken en stranden in de stad werden gesloten.

Deze week in première (week 45)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week zijn de nieuwkomers op het witte doek: Argo, House at the End of the Street, Milo, The Paperboy, L'Enfant d'en Haut, Atmen en Crulic - Drumul Spre Dincolo.

Argo
 
Argo is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In november 1979 wordt de Amerikaanse ambassade in Teheran bestormt en worden 52 Amerikanen in gijzeling genomen. Een zestal Amerikanen weet in de chaos te ontsnappen naar het huis van de Canadese ambassadeur. CIA-specialist Tony Mendez (Affleck) moet een plan bedenken om de mensen veilig het land uit te krijgen voordat ze ontdekt en gedood zullen worden door de Iraanse revolutionairen.


Na Gone Baby Gone (2007) en The Town (2010) weer een prima film
van regisseur en hoofdrolspeler Ben Affleck.

House at the End of the Street

Elissa (Jennifer Lawrence) is een tienermeisje die samen met haar moeder naar een nieuwe stad is verhuist. Al snel ontdekt ze dat er in het huis van de buren ooit een dubbele moord is gepleegd. Als Elissa bevriend raakt met Ryan (Max Thieriot), de enige overlevende van het bloedbad, gebeuren er allerlei vreemde dingen.


Een lekkere horrorfilm van Mark Tonderai, die eerder naam maakte met de thriller Hush.

Milo

Milo is een 10-jarige jongen met een zeldzame afwijking, maar is daar zelf niet van bewust. Zijn neurotische ouders proberen hem echter koste wat het kost van de buitenwereld te verbergen. Een mislukte kidnapping, een bijzondere vriendschap en een gewelddadige confrontatie, dwingen Milo en zijn ouders om de tekortkomingen in hun levens te accepteren.


Een bijzondere debuutfilm van de gebroeders Berend en Roel Boorsma.

The Paperboy

Ward Jansen (Matthew McConaughey) is een verslaggever die terugkeert naar Florida om onderzoek te doen naar de mogelijk onterechte veroordeling van een man in de dodencel. Hij krijgt hierbij hulp van zijn jongere broer Jack (Zac Efron), die als krantenjongen de omgeving kent als zijn broekzak. Maar dan wordt Jack verliefd op Charlotte Bless (Nicole Kidman), de vrouw waar de voor moord veroordeelde Hillary Van Wetter (John Cusack) een romantische correspondentie mee onderhoudt.


Een bijzondere thriller van Lee Daniels, die ons eerder wist te verrassen
met Shadowboxer (2005) en Precious (2009).

L'Enfant d'en Haut (Sister)

Een deprimerend dal aan de voet van de Zwitserse Alpen is de woonomgeving van de 12-jarige Simon (Kacey Mottet Klein). Simon steelt in het skioord van de rijke toeristen, om te voorkomen dat hij en zijn werkloze zus van de honer omkomen. Het gaat helemaal verkeerd wanneer hij gaat samenwerken met een Britse seizoensarbeider en hierdoor ruzie krijgt met zijn zus.


L'Enfant d'en Haut was de winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn.

Atmen (Breathing)

De 18-jarige Roman Kogler zit een straf uit in de jeugdgevangenis. Nadat hij de helft van zijn straf heeft uitgezeten krijgt Kogler de kans om voorwaardelijk vrij te komen. Kogler gaat aan het werk bij het gemeentelijke mortuarium in Wenen. Op zekere dag wordt hij geconfronteerd met een dode vrouw die zijn familienaam draagt. Alhoewel al snel blijkt dat het niet zijn moeder is, begint hij voor het eerst over zijn verleden na te denken en gaat op zoek naar zijn moeder.


Alweer een sterk regiedebuut, ditmaal van de Oostenrijkse Karl Markovics,
die eveneens het scenario voor de film schreef.

Crulic - Drumul Spre Dincolo

Crulic is een 33-jarige Roemeen die wordt beschuldigd van een misdaad nadat een jonge Poolse rechter is beroofd. Hij wordt naar de gevangenis van Krakau gebracht waar hij een hongerstaking begint. Crulic zegt dat hij op de dag van de diefstal in Italië was en eist een ontmoeting met het Roemeense consulaat en een andere advocaat.


Een indrukwekkende zwartgallige animatiefilm van Anca Damian.

FOK! wat een weer...Af en toe zon

Goedemorgen! Na al het spektakel dat we gehad hebben de laatste weken zullen we het deze week met wat minder bijzonder weer moeten doen. De komende dagen zullen we vrijwel hetzelfde weerbeeld hebben dat we vandaag ook zullen krijgen. In eerste instantie is het overwegend bewolkt, maar in de middag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Er kan vandaag ook af en toe wat regen vallen.

In de ochtend zal dat meer gemiezer zijn, terwijl het in de middag wat meer lossere buitjes zullen zijn en deze zijn iets actiever dan de neerslag in de ochtend. Toch zullen de hoeveelheden regen niet erg groot worden. Het zal vandaag net zo hard gaan waaien als gisteren, dat wil zeggen met windkracht 4 tot 6 uit het westen-tot zuidwesten. Vanmiddag zal het ongeveer 11 graden gaan worden. De komende dagen zal er niet zoveel veranderen en zullen wolkenvelden, af en toe wat zon en een enkele bui elkaar gaan afwisselen. Dit alles bij een graad of 10.

De Canarische Eilanden en het zuiden van Spanje zijn de laatste dagen getrakteerd op enorme hoeveelheden regen. In een week tijd viel er op sommige plaatsen soms een paar honderd millimeter regen. Met name rondom Tenerife was dat zeer opvallend en deze regens trokken vervolgens naar de Costa Del Sol. Inmiddels begint het weer daar nu flink op te knappen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonsopkomstKlapMongeaul was getuige van een schitterende zonsopkomst en maakte deze hele mooie foto.

De sensei spreekt in Kareteka-trailer

Liquid Entertainment heeft een trailer uitgebracht voor hun vechtspel Karateka. In de video zien we de leraar van de hoofdpersoon uitleggen over het verhaal. Daarnaast is ook duidelijk te zien hoe deze remake een duidelijke upgrade heeft gehad sinds het originele spel uit 1984.

Karateka komt 14 november uit op iOS, PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Later volgt nog een release op Wii U.

Mijn kleine

Ik kijk hoe hij het ritme slaat op zijn gitaar en knik het tempo mee met mijn hoofd. We hebben het thuis samen maar twee keer geoefend en nu spelen we het voor publiek. Alleen voor dit lied is hij de gastgitarist. Hij heeft zijn gitaar verbonden met mijn synthesizer. Ik laat een oscillator op zijn riff los en gooi er zo'n steeds aanzwellende en afzwakkende golf van brilliance en resonance overheen, waardoor het lijkt of hij een wah-wah-effect heeft, maar toch ook weer niet. Ik werp een blik in het publiek en zowaar, ik zie meetikkende voeten en knikkende hoofden. Dan loop ik vanachter mijn instrumenten naar voren, pak de microfoon en begin te zingen.

Tanja Nijmeijer spreekt namens FARC op Cuba

Tanja Nijmeijer heeft dinsdag voor het eerst tegen enkele media gesproken over de vredesonderhandelingen van de FARC met de Colombiaanse regering. De geboren Denekampse was onder andere te zien op beelden van de Venezolaanse tv. Ze vertelde op een persconferentie over wat vrede betekent voor de FARC.

De 34-jarige Nijmeijer kwam maandag aan op Cuba voor de vredesonderhandelingen tussen beide partijen. Die beginnen officieel pas op 15 november. Contact is moeilijk te leggen met Nijmeijer. Het huis waar ze verblijft wordt streng bewaakt en de FARC is selectief in het benaderen van de media.

Tanja Nijmeijer spreekt namens FARC op Cuba
Tanja Nijmeijer spreekt namens FARC op Cuba (Foto: ANP)

[WTF] Berdych neemt revanche op Tsonga

Tomas Berdych heeft bij de ATP World Tour Finals in Londen zijn groepswedstrijd tegen Jo-Wilfried Tsonga gewonnen. De als vijfde geplaatste Tsjech klopte de twee plaatsen lager ingeschaalde Fransman met 7-5, 3-6 en 6-1. Vorig jaar werd Berdych in de halve finale van het eindejaarstoernooi nog door Tsonga verslagen.

Berdych had in de eerste set aan één break voldoende, maar in de tweede set waren de rollen omgekeerd. In het beslissende bedrijf nam de Tsjech snel een ruime voorsprong, waarna hij de verliezend finalist van vorig jaar niet meer terug in de wedstrijd liet komen.

Door zijn overwinning staat Berdych in groep A samen met Andy Murray op een gedeelde tweede plaats. Novak Djokovic gaat soeverein aan kop. De nog puntloze Tsonga heeft een klein wonder nodig om nog de laatste vier te bereiken.


Berdych neemt revanche op Tsonga in Londen (Foto: Novum)

Directrices basisscholen betrapt op fraude

De directrices van twee basisscholen in het Overijsselse Fleringen en het Gelderse Zelhem zijn betrapt op fraude. De directrice van de school in Zelhem is deze week op staande voet ontslagen, de directrice van de school in Fleringen nam deze zomer zelf ontslag omdat mogelijk sprake was van fraude, melden regionale media.

Volgens RTV Oost zou de voormalige directrice van de basisschool in Fleringen de afgelopen drie jaar voor enkele duizenden euro's aan onderwijsgeld hebben verduisterd. De fraude zou dit voorjaar zijn ontdekt door het Onderwijsbureau Twente, dat de administratie doet voor onder meer de betreffende school. De directie van de overkoepelende schoolorganisatie heeft er in juni aangifte van gedaan. De oud-directrice zou inmiddels elders weer aan het werk zijn.

Tegen de directrice van de Zelhemse Jan Ligthartschool is nog geen aangifte gedaan, meldt De Gelderlander. Scholenstichting IJsselgraaf, waaronder deze school valt, zou de zaak nog op een rij aan het zetten zijn. Aan de fraude ligt vermoedelijk een persoonlijk drama ten grondslag, heeft een woordvoerder van de stichting tegen de krant gezegd.

Rebellen beschieten paleis Assad

Syrische opstandelingen hebben woensdag mortiergranaten afgeschoten naar een van de twee paleizen van president Bashar Assad in Damascus. Of Assad op dat moment in het Paleis Muhajireen in centraal Damascus verbleef is niet bekend, maar de projectielen misten hun doel. Volgens Bassam al-Dada, een adviseur van de commandant van het Vrije Syrische Leger Riad al-Assad was het 'een zeer speciale operatie die al enige tijd was gepland'.

Voor het begin van de opstand verbleef Assad de meeste tijd in het Muhajireen. Zijn andere verblijf, het Volkspaleis op de berg Qasioun, gebruikte hij voornamelijk om hoogwaardigheidsbekleders te ontvangen.

In voorsteden van Damascus woedden woensdag felle gevechten tussen regeringstroepen en oprukkende opstandelingen. De zwaarste strijd werd geleverd in Ghouta en Harasta, ten oosten van de hoofdstad. Bij tank- en mortierbeschietingen door het regeringsleger op Beit Saham vielen minstens achttien doden en dertig gewonden, melden activisten.

Rebellen hebben volgens Thaer al-Dimashqi delen van de zuidelijke buitenwijk Tadamon in handen gekregen. "De toestand in het gebied is rampzalig", zei hij. "De reactie van het regime is bruut met intense beschietingen."

Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde de gevechten in Tadamon. Hij zei dat opstandelingen mortiergranaten afschoten naar het nabijgelegen Palestijnse kamp Yarmouk, waar zij het PFLP-GC van Ahmed Jibril wilden treffen. Na zich in het conflict in Syrië lang afzijdig te hebben gehouden hebben veel Palestijnen zich in de afgelopen maanden bij de opstand aangesloten, maar de groep van Jibril is trouw gebleven aan Assad.

De door het PFLP-GC geleide Volkscomités in Yarmouk meldden dat twee van hun leden door de granaten waren gedood. Zij riepen de Palestijnen in een verklaring op de rijen te sluiten met het oog op het 'terrorisme, dat de veiligheid van het Palestijnse volk bedreigt en botst met de Palestijnse zaak'. Volgens de verklaring proberen 'gewapende terroristische groepen' in het kamp te infiltreren.

Griekse parlement stemt in met bezuinigingen

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft woensdag ingestemd met een pakket van 13,5 miljard euro aan bezuinigingen, waardoor het is aangenomen. De stemming was de zwaarste test tot nu toe voor de fragiele, vier maanden oude coalitieregering.

Voor premier Antonis Samaras was het duidelijk. "Vandaag moeten we de nieuwe geloofwaardigheid van Griekenland bevestigen", zei hij eerder woensdag. "We kiezen of we in de eurozone willen blijven of naar de drachme willen terugkeren. Dat is de keuze." Als het pakket niet was aangenomen en Griekenland daardoor internationale noodlening was misgelopen, zou het land op 16 november geen geld meer hebben.

Eerder raakten honderden Grieken slaags met de oproerpolitie. Ze gooiden met brandbommen en stenen om hun woede over de bezuinigingen te uiten.

Lady Gaga doneert miljoen voor herstel New York

Lady Gaga tast diep in de buidel voor het herstel van New York na de superstorm Sandy. De zangeres heeft via haar blog bekendgemaakt dat ze een miljoen dollar aan New York en het Rode Kruis doneert.

Gaga schrijft dat ze zonder New York, een stad die zwaar beschadigd raakte door de storm, niet de vrouw zou zijn geworden die ze nu is. "New York is genadeloze ambitie, een drijfveer om te slagen."

De excentrieke zangeres bedankte New York voor de levenskracht die de stad haar heeft gegeven. "Ik help nu die van jou weer op te bouwen."

Angry Birds Bad Piggies' eierrecepten

De Angry Birds-franchise is nog steeds gigantisch populair en Rovio is nog lang niet van plan om te stoppen met het uitmelken van de naam. Naast de welbekende smartphone-games zijn er knuffels, speelgoed én nu ook kookboeken. FOK! doet lekker mee met de hype en bekijkt het kookboek dat zich uiteraard richt op recepten met eieren: Angry Birds Bad Piggies' eierrecepten.

Leader: http://i.fokzine.net/upload/12/11/121101_38849_badpiggies_leader.jpg

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.