Iraans verbod op import toiletpapier

De Iraanse regering heeft een verbod ingesteld op 75 luxegoederen, variërend van luxe auto's tot koffie en toiletpapier. De maatregel is een reactie op het strenge sanctieregime dat tegen Teheran is ingesteld.

Er zijn in Iran veel alternatieven voor de producten die op de verboden lijst zijn geplaatst, maar veel Iraniërs geven de voorkeur aan de goederen die uit Europa, Turkije en het Midden-Oosten worden geïmporteerd, omdat de kwaliteit doorgaans beter is.

Het lijkt erop dat Teheran met het donderdag aangekondigde verbod de geldstroom in het buitenland onder controle wil krijgen, zei Iran-deskundige Mehrzad Boroujerdi, verbonden aan de Universiteit van Syracuse. "Als je een duidelijk teken zoekt van de uitwerking van de sancties tegen Iran, dan is dit een goede."

De westerse sancties hebben stevig ingehakt in de Iraanse olieverkoop. Tegelijkertijd staat Iran in de grote internationale banksystemen op de zwarte lijst. Hierdoor is de Iraanse munteenheid tot recordlaagtes gedaald en zijn kooplieden genoodzaakt goud en contant geld bij zich te dragen als zij in het buitenland, in Istanbul of in Dubai, handeldrijven. Vorige week legde Iran al de export van goud aan banden.

Ondertussen gaan er in de regering stemmen op om de verrijking van uranium - het grootste geschilpunt van het Iraanse atoomprogramma - terug te draaien in ruil voor het opheffen van een deel van de sancties.

Vorig jaar werd voor zo'n vier miljard dollar aan buitenlandse luxegoederen geïmporteerd. Een verbod op deze producten zou een behoorlijke besparing opleveren, zei een woordvoerder van het ministerie voor economische zaken. Critici denken dat het verbod vooral smokkelaars in de kaart zal spelen.