Lieve moeders van Nederland

Lieve moeders van Nederland,

Mijn naam is Robert de Jonge, columnist voor FOK!. U kent mij vast niet. Ik verbaas me regelmatig over de domheid in Nederland en het gemak waarmee ongenuanceerde meningen de wereld in worden geslingerd. Zoals vandaag, met de column van Luuk Koelman in Metro, waarop achterlijk werd gereageerd. Mensen zijn het niet eens met de vorm of inhoud en roepen dan dat de schrijver van zo’n stuk dood moet. Zij zijn tegen deze manier van schrijven, maar voor het roepen dat de auteur daarvan dood moet. Ik vind dat raar. Dan is zoiets roepen toch hypocriet?

Daarom, lieve moeders van Nederland, vraag ik u om uw kinderen wat zaken bij te brengen. Nuance, om eens ergens te beginnen. En humor, in al haar schitterende vormen, van simpele moppen tot aan satire. Ik heb geen kinderen, maar als het er ooit van komt, weet ik zeker dat ik ze zo ga opvoeden. Mochten ze dan tóch achterlijk, kansloos, en ongenuanceerd worden, dan zou ik mijzelf dat als ouder heel erg verwijten.

Maar daar is een oplossing voor. Ik noem het zelf een verfrissende kijk op abortus: laten we de limiet voor abortus verlengen van 24 naar 10.000 weken. Wanneer iemand in zijn of haar eerste 10.000 weken een overtrokken, ongenuanceerde, achterlijke reactie geeft op de mening van iemand anders, is de oplossing simpel: abortus. Of, omdat dat dan niet meer het juiste woord is: preventief ruimen. Preventief ruimen, voordat ze behalve domme dingen roepen als ‘opknopen aan de hoogste boom’ ook daadwerkelijk zoiets gaan uitvoeren.

Daarnaast, lieve moeders, wil ik u vragen om uw zonen en dochters te waarschuwen voordat ze besluiten BN’er te willen worden. Kort onderzoek op Twitter wijst namelijk uit dat deze groep mensen vaker dan de ‘gewone mens’ domme dingen roept. Bovendien lijkt dit invloed te hebben op de volgers van deze BN’ers. Het lijkt mij dan ook een goede zaak om het preventief ruimen bij BN’ers te starten.

Ach, leefden wij maar in een Nederland zonder zulke mensen. Een land waarin je origineel kunt schrijven over allerlei onderwerpen, zonder daarvoor met de dood te worden bedreigd. Een Nederland waarin zelfmoord enkel nog voorkomt onder mensen die het, terechte, preventief ruimen voor willen zijn, en niet omdat ze gepest worden.

Eigenlijk hoor ik het niet te verklappen, maar omdat het preventief ruimen nog niet is begonnen vrees ik dat ik wel zal moeten. Dus, lieve moeders, en de nog niet geruimde kinderen: dit is een column, dit is satire. Dat moeten benoemen is natuurlijk een doodzonde.

Alle liefs van Robert de Jonge