Onderzoeksrapport vliegramp Libië begin 2013 klaar

Het onderzoek naar de vliegramp in Libië waarbij zeventig Nederlanders om het leven kwamen, is vermoedelijk begin volgend jaar klaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid buigt zich momenteel over een conceptversie. De Libische autoriteiten hebben vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers gevraagd te reageren, laat de raad donderdag weten.

Partijen die betrokken zijn bij dergelijke onderzoeken wordt altijd vooraf gevraagd te reageren op het vertrouwelijke onderzoek. Als Libië de reacties heeft verwerkt, kan het definitieve rapport openbaar worden gemaakt.

Het eindrapport werd al diverse keren eerder aangekondigd. Vorig jaar november lieten de Libische autoriteiten nog weten dat het onderzoek binnen een halfjaar klaar zou zijn. In april betuigde de Libische minister van transport Yousif al-Wahishi zijn spijt over de ontstane vertraging.

Bij de crash in mei 2010 stortte een toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways neer in Tripoli. In totaal kwamen 103 mensen om het leven. Een Nederlandse jongen van 9 overleefde de ramp als enige.

De meeste nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben overeenstemming bereikt met de luchtvaartmaatschappij over de schadeafwikkeling, werd in mei bekend.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) laat donderdag in een reactie weten dat Nederland zich er 'nadrukkelijk' voor heeft ingespannen het rapport te krijgen. Hij vindt het goed dat het er nu is. "Dat is heel belangrijk voor de nabestaanden."


Onderzoeksrapport vliegramp Libië begin 2013 klaar (Foto: Novum)