Dodental aardbeving Guatemala loopt verder op

Het dodental als gevolg van een aardbeving voor de westkust van Guatemala is opgelopen tot 52. Gevreesd wordt dat veel van de 22 mensen die nog worden vermist de zwaarste aardbeving in het land sinds 1976 niet hebben overleefd.

De beving met een kracht van 7,4 deed zich woensdag voor en werd gevoeld tot in de hoofdstad van Mexico, bijna duizend kilometer naar het noordwesten. Zeker 1,2 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving, zei president Otto Perez Molina. Zo'n zevenhonderd mensen zijn naar opvangcentra gegaan, maar de meesten verblijven bij familie of vrienden.

"Ze hebben geen drinkwater, geen elektriciteit, geen communicatiemiddelen en lopen het risico door meer naschokken te worden getroffen", zei Perez. In de eerste 24 uur na de beving werden meer dan zeventig naschokken geregistreerd, sommige met een kracht van 4,9.

De beving deed muren instorten en veroorzaakte aardverschuivingen die snelwegen blokkeerden.

Het zwaarst getroffen werd San Marcos, waar meer dan dertig huizen instortten en minstens veertig mensen omkwamen. Perez vloog naar het gebied om de schade te inspecteren. Hij zei dat ruim tweeduizend soldaten van een nabijgelegen legerbasis zijn ingezet wegen vrij te maken en hulp te verlenen.