Tot 3,5 jaar cel geëist tegen makers flitspaalbom

De 33-jarige en 26-jarige man uit Voorschoten die vorig jaar een bom vastmaakten aan een flitspaal in Voorschoten, gaan als het aan justitie ligt respectievelijk drieënhalf en drie jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste die straf donderdag voor onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade.

Justitie ziet de 33-jarige man als initiatiefnemer. Hij is volgens het OM verminderd toerekeningsvatbaar. De 26-jarige man had volgens de officier van justitie een kleinere rol en werd als meeloper 'meegezogen in het plan' van zijn medeverdachte. Aan het slachtoffer dat door de bom zijn hand verloor moet een schadevergoeding van ruim twee ton betaald worden, vindt justitie.

Het tweetal bevestigde in oktober vorig jaar een vuurwerkbom aan een flitspaal aan de Voorschoterweg. Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) probeerde de bom te demonteren. Eenmaal van de paal leek het explosief veilig, maar ontplofte alsnog. De 44-jarige EOD'er verloor daarbij zijn hand en liep oogletsel op. Een collega van de EOD en een forensische opsporingsmedewerker van de politie liepen oogletsel en gehoorschade op.

Uit onderzoek en verklaringen van getuigen en verdachten blijkt dat de 33-jarige man het explosief thuis maakte, mogelijk met de hulp van zijn kompaan. Samen reden zij de bewuste zondagochtend naar de paal en maakten de bom vast. Toen de 33-jarige man daarop alleen terugkeerde om de bom aan te steken, was het explosief al ontdekt en ging hij ervandoor. In de rechtszaal gaf de 33-jarige verdachte toe al twee keer eerder te hebben geprobeerd de bewuste flitspaal te vernielen.

Volgens justitie had de zelfgemaakte bom bij explosie een kracht gehad van zo'n acht kleine handgranaten. Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde dat de ontploffing mensen in een straal van tien meter had kunnen doden of ernstig verwonden. De officier van justitie vindt dat de mannen hadden kunnen weten welk gevaar hun actie met zich meebracht. De bomruimers treft geen enkele blaam wat betreft de explosie en de gevolgen daarvan, vindt het OM.

De verdachten hebben bekend bij het incident betrokken te zijn geweest. Een derde verdachte werd eerder vrijgelaten. Het OM liet in januari nog weten het tweetal van plan te zijn het tweetal te vervolgen voor poging tot moord.

Medewerkers van de EOD werden donderdag als getuige gehoord in de rechtbank. De EOD'er die zijn hand verloor maakte gebruik van zijn spreekrecht en liet weten dat zijn leven na het incident onherstelbaar veranderd is. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld omdat over gevoelige informatie werd gesproken met betrekking tot het onschadelijk maken van bommen.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.