Bijna elfhonderd ziektegevallen door besmette zalm

Het aantal mensen dat een salmonellabesmetting heeft opgelopen door zalm van het Harderwijkse bedrijf Foppen is afgelopen week met 31 patiënten gestegen. De dalende trend in het aantal aangetoonde besmettingen, die twee weken geleden al werd ingezet, zet hiermee door, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Vorige week werden 37 nieuwe gevallen aangetoond. In totaal zijn nu 1094 mensen ziek geworden door de uit de handel genomen gerooktezalmproducten. Vier mensen zijn overleden door de salmonella-uitbraak.

Letselschadespecialist Yme Drost meldde eerder deze week nog dat een vijfde persoon die met salmonella besmette zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen heeft gegeten, is overleden, maar het RIVM weet hier niets van. Onderzoek naar een recent overleden oudere patiënt heeft uitgewezen dat hierbij geen sprake is van een salmonellabesmetting, meldt het instituut.

Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk overigens nog hoger. Voor dit type infectie bestaat in Nederland geen meldingsplicht. De cijfers van het RIVM hebben alleen betrekking op het aantal mensen waarbij een besmetting is aangetoond.