FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 november 2012

[Upd] OM: vrijlaten Badr Hari onbegrijpelijk

Vechtsporter Badr Hari komt per direct vrij. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag besloten. Hari zat sinds eind juli vast voor onder meer verschillende mishandelingen.

De beslissing van de rechtbank betekent dat de 27-jarige in opspraak geraakte oud-wereldkampioen K1-vechten de strafzaak tegen hem in vrijheid mag afwachten.

Update 23.42 uur
Het OM vindt de beslissing Hari in vrijheid te stellen onbegrijpelijk, schrijft AT5. Er wordt onder meer gevreesd dat de vechtsporter naar Marokko kan verkassen, en zo uit handen van justitie kan blijven. Ook is het OM bezorgd dat Hari getuigen kan beïnvloeden. Op het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel met voorbedachten rade staat maximaal twaalf jaar, aldus een woordvoerder. Ook daarom had Hari in hechtenis moeten blijven, aldus de zegsman.


AT5-verslag over de vrijlating van Badr Hari

Kanye West nog niet van sekstape af

Kanye West zit nog steeds in zijn maag met een sekstape van hem die circuleert. De rapper doet er volgens de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online alles aan om ervoor te zorgen dat de pikante video niet in verkeerde handen valt.

"Zijn mensen proberen de sekstape te kopen zodat hij het auteursrecht weer in handen krijgt en de tape nooit uitkomt", vertelt een ingewijde. "Het probleem is dat er in de seksindustrie grof geld geboden wordt voor de video, dus Kanye en zijn mensen proberen daar iets op te verzinnen."

Enkele maanden geleden kwamen berichten over de video voor het eerst naar buiten. De rapper, wiens vriendin Kim Kardashian ook al eens te zien was op een sekstape, zou in de video seks hebben met een 18-jarige lookalike van Kardashian. De video zou zijn opgenomen voor West een relatie kreeg met Kardashian.

[NBA] Los Angeles Lakers ontslaat coach Brown

Los Angeles Lakers heeft coach Mike Brown vrijdag ontslagen. Brown wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte seizoensstart. De Lakers wonnen slechts een keer in vijf wedstrijden. Assistent Bernie Bickerstaff neemt voorlopig de honneurs waar. Hij zit vrijdagavond al op de bank, tijdens het treffen met Golden State Warriors.

De formatie uit Los Angeles was met hoge verwachtingen aan het seizoen begonnen, mede door de komst van Dwight Howard en Steve Nash. Daarnaast had het onder meer Kobe Bryant en Pau Gasol al in de gelederen. De ontmoetingen met Dallas Mavericks, Portland Trail Blazers en Los Angeles Clippers werden echter verloren.

Tegen Detroit Pistons leek er even een opleving te zijn, maar woensdag gingen de Lakers tegen Utah Jazz opnieuw onderuit. "Het was een moeilijke en pijnlijke beslissing, maar we denken dat verandering het beste is voor dit team", zei algemeen directeur Mitch Kupchak. Brown was bezig aan zijn tweede seizoen bij de Lakers.

CIA-directeur weg om vreemdgaan

De baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, David Petraeus, heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Volgens persbureau AP stapt Petraeus op omdat hij zijn echtgenote heeft bedrogen met een andere vrouw.

Petraeus heeft president Barack Obama donderdag in een brief om ontslag gevraagd. Obama heeft daar vrijdag mee ingestemd.

Voordat hij in september 2011 de baas van CIA werd was Petraeus een viersterrengeneraal die onder meer aan het hoofd stond van de militaire campagnes in Irak en Afghanistan.

Acht gepakt om gewelddadige overvallen

Acht Rotterdammers zijn de afgelopen maanden aangehouden voor een reeks overvallen, berovingen en inbraken. De acht zouden de reeks misdrijven, waar vaak grof geweld en het gebruik van zware vuurwapens aan te pas kwam, in verschillende samenstellingen hebben gepleegd in hun wijk Hoogvliet. Een aantal zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan wapenhandel en -smokkel, meldt de politie vrijdag

De arrestaties vonden tussen juli en eind oktober plaats. Leden van de bende zouden onder meer in april een wasstraat aan de Nieuwe Langeweg hebben overvallen. In december was een sigarenwinkel aan de Oude Wal het doelwit. Ook zouden de mannen een aantal woningovervallen bij oudere mensen op hun geweten hebben. In totaal zou het gaan om negen overvallen en berovingen.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Geen nieuwe burgemeestersvacature Roermond

Roermond krijgt voorlopig geen nieuwe burgemeester. Dat heeft commissaris van de koningin Theo Bovens (CDA) besloten. Eigenlijk zou in januari VVD'er Ricardo Offermanns eerste burger van Roermond worden, maar die wordt ervan verdacht als kandidaat voor het burgemeesterschap informatie te hebben gekregen van de gevallen Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey.

Vanwege de kwestie stapte de VVD eind oktober uit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond. Bovens wil dat er eerst een nieuwe, stabiele coalitie is gevormd, voordat hij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat vragen opnieuw een vacature open te stellen voor het burgemeesterschap van Roermond.

Daardoor moet voor langere tijd een waarnemend burgemeester aan de slag. De huidige waarnemend burgemeester Henk van Beers (CDA) zou het stokje in januari overgeven aan Offermans. Van Beers is niet van plan langer aan te blijven. Daarom zal de gouverneur binnenkort een nieuwe waarnemend burgemeester aanwijzen. Medio februari wil Bovens kijken of het tijd is toch weer een vacature open te stellen.

Christen nieuwe leider Syrische Nationale Raad

De grootste Syrische oppositiebeweging, de Syrische Nationale Raad (SNC), heeft vrijdag een christelijke Syriër als nieuwe leider gekozen. George Sabra, een voormalig docent die tegenwoordig in Parijs woont, zei vrijdag dat zijn verkiezing een teken is dat er geen sektarische verdeling is binnen de oppositie.

Volgens Sabra wil de SNC vooral steun van de internationale gemeenschap in de vorm van wapens. Enkele steunbetuigers van de Syrische rebellen, waaronder de Verenigde Staten, willen tot dusver geen wapens leveren uit vrees dat deze in de verkeerde handen zullen belanden.

EU-overleg over begroting klapt

Het overleg tussen de Europese instellingen over de Europese begroting van dit jaar en volgend jaar is vrijdagavond geklapt. Het overleg is opgeschort tot aanstaande dinsdag, zo liet de Europese Commissie weten.

Er is een patstelling tussen de lidstaten enerzijds en de Europese Commissie en het Europarlement anderzijds. De lidstaten voelen er weinig voor het gat in de EU-gelden voor 2012 te dichten. Bovendien willen ze ook niet volgend jaar meer geld richting Europa overmaken.

Acteur Jonah Hill ruziet met CNN-journalist

Jonah Hill heeft ruzie met journalist Don Lemon. Volgens Lemon, een van de gezichten van het CNN-programma Newsroom, gedroeg de acteur zich ongemanierd en arrogant toen de twee elkaar tegenkwamen in een hotel.

De 46-jarige Lemon uitte zijn ongenoegen over het gedrag van Hill op Twitter. "Volgens mij dacht hij dat ik daar werkte", schrijft de journalist. "Ik kwam van het toilet af en jij stond me op te wachten", reageerde de 28-jarige Hill, die zijn tweets later verwijderde, volgens entertainmentsite TMZ. "Ik schudde je hand, zei hoi en moest toen weer weg. Sorry als dat onbeleefd is."

Lemon wendde zich tot zijn collega's van CNN om uitleg te geven over de vete. Daar gaf hij toe dat Hill, onder meer bekend van Superbad en 21 Jump Street, hem inderdaad een hand had gegeven. "Maar het was een 'nat handje'", vertelde hij in de show van Soledad O'Brien. "Normaal gesproken doet zoiets me niet zoveel, maar mijn moeder heeft me geleerd dat je altijd beleefd moet zijn tegen andere mensen."

Uitslag NAC Breda - FC Groningen

Vanavond stond in de Eredivisie één duel op het programma. NAC Breda nam het in eigen stadion op tegen FC Groningen en verloor met 0-1 dankzij een goal van Michael de Leeuw. De Groningers klimmen hierdoor naar een voorlopige tiende plaats, terwijl NAC dertiende blijft.

NAC Breda

0 - 1

FC Groningen

     81' De Leeuw
 
 Gele kaart: Botteghin (NAC Breda), Van Dijk, Kirm, Schet, Zeefuik (FC Groningen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.150
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Gudelj
Seuntjens (Gilissen/76)
Hadouir (Hooi/69)
Lurling (Schalk/58)
Verbeek
  Luciano
Kappelhof
Van Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld
De Leeuw (Ajilore/88)
Sparv
Schet (Texeira/90+4)
Zeefuik
Kirm (Bacuna/69)

Vrouw pleegt zelfmoord om uitzetting

Een Spaanse vrouw die niet meer in staat was haar hypotheek te betalen heeft vrijdag zelfmoord gepleegd door uit het raam te springen. Op het moment dat ze zelfmoord pleegde waren deurwaarders op weg naar boven om haar uit te zetten, aldus de autoriteiten.

Het incident had plaats in het noorden van Spanje, in een voorstad van Bilbao. De 53-jarige vrouw, wier identiteit niet is vrijgegeven, was getrouwd en had een 21-jarige dochter. Volgens een lokale rechter moeten de wetten omtrent hypotheken worden aangepast om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen.

Het is de tweede keer dan iemand in Spanje ogenschijnlijk zelfmoord pleegt vanwege een op handen zijnde uitzetting. Op 25 oktober werd de 53-jarige José Miguel Domingo dood gevonden op de binnenplaats van zijn wooncomplex, vlak nadat deurwaarders waren verschenen om hem uit te zetten.

F1-coureurs mogen niet schelden op podium

Het is voor de Formule 1-coureurs niet langer toegestaan om te schelden tijdens een podiumceremonie. Aanleiding voor dit besluit is de afgelopen Grand Prix van Abu Dhabi toen zowel racewinnaar Kimi Räikkönen als nummer drie Sebastian Vettel tijdens de vragenronde de fout in gingen.

De coureurs werden door David Coulthard ondervraagd, waarbij Räikkönen er een 'shit' uit wist te brengen en Vettel 'fuck' zei. Autosportfederatie FIA heeft bij monde van communicatiebaas Norman Howell de teams hier op aangesproken. "Dit zorgt voor negatieve publiciteit voor sponsoren, teams, de sport en de FIA. Het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat coureurs weten dat er op het podium geen plaats is voor gescheld."

De FIA heeft vanuit verschillende kanten klachten ontvangen, waardoor de organisatie zich genoodzaakt voelde om een brief de deur uit te doen. "Ik snap dat adrenaline, teleurstelling en vermoeidheid voor een gevaarlijke combinatie zorgen, maar coureurs zijn niet de enige die onder die omstandigheden geïnterviewd worden. Boxers, rugbyspelers en voetballers worden ook met grote regelmatig vlak na een wedstrijd geïnterviewd en zij slagen er ook in fatsoenlijk antwoord te geven."

Meer geld naar ziekenhuizen

De zorgkosten stijgen in 2013 met 7,3 procent, vooral doordat er een stuk meer geld naar de ziekenhuiszorg gaat. Dat blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland en Vektis, een informatiecentrum over de zorg.

De ziekenhuiszorg bepaalt nu al het leeuwendeel van de totale kosten van de zorg. Zorgverzekeraars hebben dit jaar voor 18,9 miljard euro ingekocht. De verwachting is dat daar in het komende jaar ruim 2 miljard euro bij komt, een stijging van 10,7 procent. Een nog grotere relatieve stijging van 12,2 procent is te zien bij de paramedische hulp, waar bijvoorbeeld fysiotherapeuten en logopedisten onder vallen.

Volgens de onderzoekers van Vektis komt dat vooral doordat het pakket van een verzekerde wordt uitgebreid.

Meer geld naar ziekenhuizen
Meer geld naar ziekenhuizen (Foto: ANP)

Senatoren VS willen strengere sancties tegen Iran

Twee Amerikaanse senatoren werken aan een nieuwe reeks sancties tegen Iran die ertoe moeten leiden dat de Islamitische Republiek met vrijwel niemand ter wereld meer handel kan drijven. De strafmaatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat Iran een kernwapen vervaardigt, zeiden zegslieden.

Donderdag kondigde de regering al aan sancties in te stellen tegen vier Iraanse bestuurders en vijf organisaties. De strafmaatregelen van de twee senatoren Mark Kirk en Robert Menendez gaan echter veel verder en nemen vrijwel alles wat Iraans is op de korrel. Het is daarom maar de vraag of de sancties daadwerkelijk worden ingesteld, omdat indirect ook landen zouden worden getroffen die met de Verenigde Staten op vriendschappelijke voet staan.

Al-Bashir: Israël blijft de vijand

Sudan zal nooit de banden met Israël normaliseren. Dat heeft de Sudanese president Omar al-Bashir vrijdag gezegd. Al-Bashir zei dat zijn land zich tegen eventuele Israëlische aanvallen wil bewapenen.

De Sudanese president herhaalde zijn eerdere bewering dat een explosie bij een militaire fabriek in de hoofdstad Khartoum vorige maand het werk was van Israël. Bij de aanslag vonden vier mensen de dood.

Al-Bashir noemde Israël de 'zionistische vijand' die 'de vijand zal blijven'.

'VUmc meldde dood patiënt omstreden arts niet'

Het Amsterdamse VU medisch centrum heeft de dood van een patiënt op de operatietafel van de omstreden arts Rick Paul in augustus vorig jaar niet gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt het programma Argos zaterdag op Radio 1 op basis van diverse bronnen.

De overleden patiënt had longkanker. Bij hem zou een deel van de long worden verwijderd. Tijdens de operatie ontstond echter een gat in een bloedvat dat niet op tijd kon worden gedicht. De patiënt verloor zo veel bloed dat hij uiteindelijk daaraan overleed.

De zaak is wel intern gemeld en onderzocht. Het toenmalig hoofd van de interne onderzoeksinstantie stelt dat niet alle overlijdensgevallen op operatietafels moeten worden gemeld en noemde als voorbeeld gevallen waarbij sprake is van complicaties. Oud-inspecteurs van de IGZ stellen echter dat er in dit geval vraagtekens worden geplaatst bij het overlijden van de patiënt en dat de zaak daarom had moeten worden gemeld.

Opmerkelijk is verder dat longchirurg Rick Paul degene was die de IGZ tipte over een sterfgeval op de ic van het VUmc in maart 2011 van een patiënt bij wiens behandeling de arts niet betrokken was. Deze stap van Paul is een van de redenen voor een slepende ruzie binnen het VUmc. Naar aanleiding van de dood van deze patiënt schreef de IGZ een kritisch rapport. "Het is dan toch wel buitengewoon bijzonder dat in dit geval hij zelf de behandelend arts, de chirurg is, dat hij dan opeens niet meer zo principieel is en het kennelijk niet meer nodig vindt om zich aan de wet te houden", aldus een van de oud-inspecteurs.

Eind oktober werd nog bekend dat een longpatiënt van het VUmc vorig jaar maart vermoedelijk onnodig om het leven is gekomen toen hij naar een ander ziekenhuis werd vervoerd. Dat bevestigde een woordvoerder van de IGZ na berichtgeving hierover in De Telegraaf. Het zou volgens de krant al om het negende onnodige sterfgeval gaan. De inspectie kan dat niet direct bevestigen. Er zou een onderzoek lopen naar alle gevallen.

Het VUmc staat al enkele maanden onder verscherpt toezicht vanwege conflicten op de longafdeling. Door slechte communicatie zou er een gevaar voor de patiëntveiligheid ontstaan en zouden onnodig longpatiënten zijn overleden.

Algerijns toestel neergestort in Frankrijk

Een Algerijns militair vrachtvliegtuig is in het zuiden van Frankrijk neergestort. Aan boord van het toestel bevonden zich zes personen. Dat heeft de politie gezegd. Het toestel was onderweg van Parijs naar Algerije.

Het vliegtuig stortte vrijdag neer in het stadje Trélans, zeshonderd kilometer ten zuiden van Parijs. Het lot van de inzittenden is onbekend. Een getuige zag op het moment van de crash een parachute in de lucht hangen.

Israël waarschuwt Syrië over grensincidenten

Israël weet hoe het zichzelf moet verdedigen, mocht het geweld in Syrië de grens oversteken naar Israël. Dat heeft de Israëlische vicepremier Moshe Yaalon vrijdag op Twitter gezegd.

De afgelopen week zijn mortiergranaten en kogels uit Syrië in Israël terechtgekomen. Daarnaast reden Syrische tanks zaterdag de gedemilitariseerde zone op de Golanhoogte binnen.

Israël gaat er vooralsnog vanuit dat het om ongelukken ging, en heeft niet gedreigd terug te slaan.

Nijmeijer verlaat verblijfplaats geregeld

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer komt geregeld buiten haar zwaarbewaakte verblijfplaats in Havana. Donderdagavond lokale tijd wandelde ze met onder anderen commandant Ivan Marquez over het Plaza de la Catedral in de Cubaanse hoofdstad.

Nijmeijer verscheen eerder kort op een persconferentie die belegd was op de burelen van staatsmedium Prensa Latina. Ook werd zij een keer in de oude binnenstad aangeklampt door een journalist van AFP. Behalve op de bijeenkomst bij Prensa Latina heeft de Nederlandse nog niet officieel de pers te woord gestaan.

De 34-jarige Nijmeijer is in Havana omdat zij deel uitmaakt van de onderhandelingsdelegatie van de FARC. Op 15 november worden de vredesonderhandelingen van de guerrillabeweging met de Colombiaanse regering hervat.


Nijmeijer verlaat verblijfplaats geregeld (Foto: Novum)

VS geven 34 miljoen voor VN-plan Syrië

De Verenigde Staten hebben vrijdag 34 miljoen dollar gedoneerd aan de Verenigde Naties voor de hulpverlening aan Syrische vluchtelingen. Volgens de VN is er in totaal 836 miljoen nodig.

Ondanks de donatie van de Amerikanen hebben de VN nog niet eens de helft van de benodigde fondsen gekregen van lidstaten. Het bereiken van alle 2,5 miljoen Syriërs die hulp nodig hebben wordt als een onmogelijke opgave gezien.

Erasmus Universiteit zat fout in zaak-Ramadan

De Rotterdamse Erasmus Universiteit had drie jaar geleden niet op stel en sprong afscheid mogen nemen van gasthoogleraar Tariq Ramadan. De rechtbank in Rotterdam oordeelde donderdag dat de universiteit onrechtmatig heeft gehandeld en twintigduizend euro schadevergoeding moet betalen aan de Zwitserse islamoloog.

De 50-jarige Ramadan, die ook als integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam werkte, was in opspraak geraakt toen bleek dat hij een wekelijks televisieprogramma maakte voor de Iraanse zender Press TV, die is gelieerd aan het Iraanse regime.

De kern van de uitspraak is dat de universiteit Ramadan niet in de gelegenheid heeft gesteld zijn zegje te laten doen. "Hij wist niet dat hij als hij niet zou stoppen met Press TV zou moeten vertrekken", zegt zijn advocaat Christiaan Oberman vrijdag. "Daarover waren geen afspraken gemaakt."

Ramadan is heel tevreden met het vonnis en vindt dat hem recht is gedaan, zegt Oberman. "De gevraagde schadevergoeding is volledig toegekend en er is erkenning dat de universiteit onzorgvuldig heeft gehandeld." De zaak duurde mede zo lang omdat veel getuigen moesten worden gehoord.

Nadat de kwestie rond Press TV naar buiten was gekomen zegden zowel de gemeente als de universiteit de samenwerking met Ramadan op, terwijl de Zwitser had aangegeven dat hij tijd nodig had om de situatie uit te leggen.

Een rechtszaak die Ramadan aanspande tegen de gemeente werd juist in het voordeel van de laatste beslecht. Hij had een schadevergoeding van ongeveer 75 duizend euro geëist. Ramadan zei verbaasd te zijn over de uitspraak, die hij onacceptabel noemde, en tekende in augustus 2011 beroep aan. Het gerechtshof heeft zich nog niet uitgesproken.

De moslimfilosoof was in 2007 door Rotterdam aangesteld als integratieadviseur. De rechtbank oordeelde dat er geen maatschappelijk draagvlak meer was voor de functie van Ramadan als adviseur bij de gemeente. De ontstane maatschappelijke onrust vormde volgens de rechter een goede reden voor ontslag. Zijn contract liep nog tot februari 2011.

Ramadan heeft onder meer aangevoerd dat hij zich kritisch heeft uitgelaten over het Iraanse regime en dat hij transparant is geweest over zijn activiteiten bij de Iraanse zender.


Erasmus Universiteit zat fout in zaak-Ramadan (Foto: Novum)

Estelle Cruijff onthaalt Badr met slingers

De Amsterdamse villa van Estelle Cruijff is vrijdag versierd ter ere van de vrijlating van haar vriend Badr Hari. De entree van de woning is versierd met kaarsen en slingers, blijkt uit beelden die RTL Boulevard uitzond.

"Het is niet zo dat er een groot feest gaat plaatsvinden", zei Evert Santegoeds, die op goede voet staat met het stel, in Shownieuws. Santegoeds zei Cruijff vrijdag even gesproken te hebben. "Ik denk dat ze gewoon even rust nemen." Volgens Santegoeds is Estelle 'blij dat ze hem weer ziet zonder priemende blikken van anderen'.

De rechtbank bepaalde vrijdag dat kickbokser Hari zijn proces in vrijheid mag afwachten. De vechter zat sinds eind juli vast vanwege een aantal geweldsdelicten. Estelle zat vrijdag niet zelf in de rechtszaal, haar moeder wel.

Voice-actors praten over DmC: Devil May Cry

Begin volgend jaar moet een nieuw deel uitkomen in de Devil May Cry-reeks genaamd DmC: Devil May Cry. Om iedereen vast warm te maken komen Capcom en Ninja Theory met een nieuwe video-diary waarin enkele stemacteurs te zien zijn. Zij vertellen meer over hun personages en het verhaal. 

Mundus, de bad-guy van het eerste Devil May Cry-spel, keert terug als de heerser van de onderwereld in DmC. De Demon King vormt een team met een ander personage uit het verleden, Vergil. De spelers leren meer over Dantes ouders in DmC en er zullen, na het uitspelen, meerdere 'novelty modes' beschikbaar zijn. De pc-versie van DmC draait op 60FPS, en de consoleversies zullen op 30FPS je televisie verlichten.

Halo 4: Spartan Ops Episode 2-trailer zorgt voor onrust

Volgende week mogen we aan de slag met wederom een nieuwe uitbreiding voor Halo 4, genaamd Halo 4: Spartan Ops Episode 2. Deze uitbreiding is onderdeel van een hele reeks aan gratis missies, maps en overige content. Tien weken lang mogen we nieuwe content verwachten van 343 Industries.

Hieronder is de trailer te zien van Halo 4: Spartan Ops Episode 2 waarin we zien dat een onbekende kracht voor onrust zorgt in het Halo-universum.

Updates voor Minecraft 360 onderweg

Er gaat binnenkort een update uitkomen voor de Xbox 360-versie van Minecraft. Naast flink wat bugfixes zullen er ook een aantal kleine addons beschikbaar komen. Het is voorlopig nog niet bekend wanneer de update moet uitkomen maar Microsoft geeft aan dat we deze zeer binnenkort mogen verwachten.

Onderstaand zijn de extra addons die fans van de geblokte game mogen verwachten:

  • Added an option to clear the quick select bar in the creative interface.
  • Added an option to enable or disable bedrock fog, and set to off by default.
  • Added an option to toggle the HUD off/on.
  • Added an option to turn the player hand off/on.
  • Added a crafting recipe for Golden Apples.
  • Added a crafting recipe for Pumpkin Seeds.
  • Made cakes stackable.
  • Added a How To Play page for Host and Player options.

Voor meer informatie en een lijst van de bugfixes kun je terecht bij de xbla-website.

Sinterklaas-cadeautjes kopen met Guardians of Middle-earth

Het is binnenkort weer Sinterklaas en dat betekent dat iedereen natuurlijk druk bezig is met lijstjes maken voor de surprise. Als jij iets anders wil dan de standaard Call of Duty's of FIFA's, is er nu goed nieuws. Guardians of Middle-earth komt namelijk precies op 5 december uit voor XBL.

Deze releasedatum heeft overigens niks te maken met het feit dan Gandalf veel op de oude grijzaard lijkt, dat is allemaal puur toeval. De game zal tijdens de launch twintig personages bevatten en twee verschillende mappen. Daarnaast kunnen gamers ook een Season Pass kopen voor 1200 MS waarmee ze korting krijgen voor alle content die nog uit moet komen. De PS3-fans kunnen een dag eerder aan de slag: op 4 december zal de game voor ongeveer 30 euro beschikbaar zijn.

Guardians of Middle-earth

Zware loting voetbalsters voor EK

De Nederlandse voetbalsters hebben het vrijdag niet getroffen bij de loting voor het EK van volgend jaar in Zweden. In Göteborg werd Oranje onder meer gekoppeld aan titelverdediger Duitsland. De andere tegenstanders in groep B zijn Noorwegen en IJsland.

Duitsland is al jaren toonaangevend in Europa. Van de laatste tien EK's werden er zeven gewonnen door de Duitsers, die de Europese ranglijst aanvoeren. In die periode kroonde Noorwegen zich twee keer tot kampioen. Nederland deed in 2009 voor het eerst mee aan het EK en reikte toen verrassend tot de halve finale.

De nummers een en twee en de twee beste nummers drie van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Roger Reijners speelt zijn groepswedstrijden in Växjö en Kalmar. Het toernooi wordt van 10 tot en met 28 juli gehouden.

[NK Afstanden] M. Mulder wint ook tweede 500m

Michel Mulder heeft vanavond tijdens de 500 meter op het NK Afstanden in Heerenveen ook de tweede 500 meter gewonnen. In een tijd van 34,98 hield hij Jan Smeekens (35,07) en Hein Otterspeer (35,17) achter zich

Net als in de eerste 500 meter viel Stefan Groothuis ook in de tweede 500 meter tegen. In een tijd van 35,86 eindigde de wereldkampioen afstanden van vorig jaar slechts op de tiende plaats.

Uitslag tweede 500 meter NK Afstanden:

# Naam Tijd Verschil
1. Michel Mulder 34,98  
2. Jan Smeekens 35,07 +0,09
3. Hein Otterspeer 35,14 +0,16
4. Ronald Mulder 35,14 +0,17
5. Kjeld Nuis 35,41 +0,43
6. Jesper Hospes 35,47 +0,49
7. Sjoerd de Vries 35,60 +0,62
8. Pim Schipper 35,81 +0,83
9. Allard Neijmeijr 35,84 +0,86
10. Stefan Groothuis 35,86 +0,88

Eindklassement na beide 500 meters:

# Naam Punten
1. Michel Mulder* 69,940
2. Jan Smeekens* 70,300
3. Hein Otterspeer* 70,320
4. Ronald Mulder* 70,480
5. Kjeld Nuis* 70,640
6. Jesper Hospes 71,080
7. Sjoerd de Vries 71,230
8. Stefan Groothuis 71,390
9. Allard Neijmeijr 71,650
10. Pim Schipper 71,910

* door naar eerste reeks WB-wedstrijden

Doden bij schietpartij in gevangenis Sri Lanka

Bij een schietpartij tussen gedetineerden en cipiers in een gevangenis in Sri Lanka hebben tien gevangenen het leven gelaten. Twaalf raakten gewond. Dat zei een woordvoerder van de gezondheidsdiensten.

De schietpartij brak uit nadat opstandige gedetineerden een deel van de gevangenis in de hoofdstad Colombo onder hun controle hadden gekregen. Agenten zouden door gevangenen met stenen zijn bekogeld.

Een fotograaf van Associated Press zei op het dak van de gevangenis gedetineerden te hebben zien zwaaien met geweren.

Egyptische islamisten de straat op voor sharia

Duizenden ultraconservatieve moslims zijn vrijdag in Caïro de straat opgegaan. Ze eisen dat de nieuwe grondwet van Egypte zijn wortels heeft in de sharia, de strenge islamitische wetgeving. De betogers kwamen op het Tahrirplein in de hoofdstad bijeen en zwaaiden met zwarte vlaggen. Ze scandeerden 'Allah's wet'.

De conservatieve moslims en de liberalen in Egypte zijn verwikkeld in een fel dispuut over de nieuwe grondwet die op dit moment wordt opgesteld. De rol van religie in de grondwet is kern van de ruzie. Liberalen vrezen dat een grondwet die gebaseerd is op de sharia de vrijheden van de bevolking zal inperken.

Justin Welby nieuwe aartsbisschop van Canterbury

Voormalig topman in de olie-industrie Justin Welby is vrijdag benoemd tot de nieuwe anglicaanse aartsbisschop van Canterbury. De 56-jarige Welby is nu de bisschop van Durham. Hij wordt de opvolger van Rowan Williams (62), die eind dit jaar terugtreedt. Als aartbisschop van Canterbury gaat hij leiding geven aan de Anglicaanse Kerk die wereldwijd 77 miljoen volgelingen heeft.

Welby is jurist en theoloog. Hij werd in 1993 tot priester gewijd en in oktober 2011 bisschop. Voor 1993 werkte hij onder meer elf jaar als manager in de oliewereld. Hij staat erom bekend goed conflicten te kunnen oplossen. Hij zei zich bevoorrecht te voelen en 'verrast' te zijn dat hij de kerk mag leiden in een tijd van 'spirituele honger'. "Het is iets dat ik nooit had verwacht."

De Britse premier David Cameron zei blij te zijn dat de keuze op Welby is gevallen. "De Church of England speelt een belangrijke rol in onze maatschappij, niet alleen als gevestigde kerk, maar ook omdat de kerk voorziet in onderwijs, hulp voor de nooddruftigen en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid", aldus Cameron. "Ik kijk er naar uit om samen te werken met de aartsbisschop op al deze terreinen en ik wens hem veel succes in zijn nieuwe rol."

De aartsbisschop in spe verklaarde achter de wijding van vrouwen tot het ambt te staan. Ook zijn denkbeelden over het homohuwelijk - waar hij eerst tegen was - zijn in ontwikkeling. Volgens Welby is er voor homofobe onzin geen plaats in de kerk. Hij wil naar eigen zeggen 'luisteren naar de stem van de homogemeenschap en mijn eigen denken opnieuw onder de loep nemen'.

Nog zelfs voordat Welby wordt gewijd tot aartsbisschop kan hij al met zijn eerste conflict te maken krijgen. Volgende maand vindt er een Algemene Synode plaats waar wordt gestemd over het toelaten van vrouwen tot het ambt van bisschop. Welby is hier voorstander van, maar het jongste compromis dat is voorgesteld is op fel verzet gestuit bij voor- én tegenstanders. Sommigen menen dat het compromis veel te ver gaat, terwijl anderen het juist te zwak vinden. De strijd tussen de liberale en de conservatieve facties binnen de kerk woedt al jaren en dreigt uit te lopen op een schisma.

Welby werd kortgeleden benoemd tot lid van een Lagerhuiscommissie die de bankensector tegen het licht gaat houden en gaat kijken of er hervormingen nodig zijn. Daarnaast is hij ethisch adviseur voor de Association for Corporate Treasurers.

Welby heeft de miljoenenbonussen in het bedrijfsleven afgekeurd en noemde ze 'obsceen'. De Occupy-beweging heeft volgens hem laten zien dat er 'een diepgeworteld gevoel is dat er iets mis is'. Zijn visie op de verantwoordelijkheid die bedrijven hebben komen volgens hem voort uit het werken in de winningsindustrie die vaak in ontwikkelingslanden actief is. Ethische vraagstukken komen in deze industrietak geregeld voor. Over zijn tijd in de oliewereld zei Welby dat hij 'zich realiseerde dat er een kloof was tussen wat ik dacht, geloofde en als juist ervoer in mijn persoonlijke leven en in mijn werkende leven'.

Welby's moeder was de privésecretaresse van Winston Churchill. Zijn vader vertrok tijdens de drooglegging naar de Verenigde Staten en werd daar dranksmokkelaar. Welby genoot onderwijs op Eton College en studeerde aan de Universiteit van Cambrigde. Hij is getrouwd met Caroline en heeft vijf kinderen, twee zoons en drie dochters. Hun eerste kind kwam bij een verkeersongeluk in 1983 om het leven.


Justin Welby nieuwe aartsbisschop van Canterbury (Foto: Novum)

[NK Afstanden] Wüst wint de 1500m

Ireen Wüst heeft vandaag tijdens het NK Afstanden in Heerenveen voor de vijfde keer in haar loopbaan de 1500 meter op haar naam geschreven. Ze klokte een tijd van 1.57,11 en hield daarmee Lotte van Beek achter zich. Zij eindigde verrassend tweede met een tijd van 1.57,46.

Marrit Leenstra, die in 2010 en 2012 het zilver pakte, eindigde als derde (1.58,33). In haar rit tegen Diane Valkenburg werd ze tijdens de laatste kruising gehinderd, maar had op dat moment al meer dan een halve tel achterstand op Wüst.

Uitslag 1500 meter NK Afstanden:

# Naam Tijd Verschil
1. Ireen Wüst* 1.57,11  
2. Lotte van Beek* 1.57,46 +0,33
3. Marrit Leenstra* 1.58,33 +1,22
4. Marije Joling* 1.58,68 +1,57
5. Linda de Vries* 1.59,08 +1,97
6. Laurine van Riessen 1.59,13 +2,02
7. Diane Valkenburg 1.59,18 +2,07
8. Antoinnette de Jong 1.59,36 +2,25
9. Irene Schouten 2.01,22 +3,11
10. Annouk van der Weijden 2.01,33 +3,22

* naar eerste reeks WB-wedstrijden

Alternatieve plannen zorgpremie uitgelekt

Het verhogen van de tarieven van de tweede en derde belastingschijf is een van de alternatieve plannen van VVD en PvdA om de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie te vervangen. Dat meldt RTL Nieuws, dat zegt de alternatieven van het kabinet voor de zorgpremie te hebben, vrijdagavond.

Een ander alternatief is dat de heffingskorting voor iedereen gaat gelden, ook voor mensen die niet werken. Ook zou de arbeidskorting voor lage inkomens kunnen worden verhoogd, terwijl ze voor hogere inkomens juist naar nul wordt teruggebracht.

Verder wordt overwogen de geplande daling van het toptarief voor de inkomstenbelasting van 52 naar 49 procent te schrappen. Die daling moest de beperking van de hypotheekrenteaftrek compenseren.

De twee partijen onderzoeken ook of 'iets' kan worden gerepareerd voor ouderen met een klein pensioen. Tot slot zou geld dat met de verhoging van de inkomstenbelasting wordt opgehaald naar de lagere inkomens kunnen terugvloeien, wat alsnog voor nivellering zorgt.

De opties worden nu doorberekend, zodat duidelijk wordt wat de gevolgen ervan zijn voor de koopkracht.

Laatste brieven Slauerhoff gepubliceerd

De laatste briefwisselingen van schrijver en dichter J. Slauerhoff met zijn Costa Ricaanse geliefde Caridad Rodriguez worden voor het eerst gepubliceerd. De brieven uit zijn sterfjaar, 1936, lagen lange tijd weggeborgen in een scheepskist met documenten van de schrijver.

In het boek staan ook dagboekaantekeningen over zijn zeereizen, en tientallen gedichten. De sombere beginzin 'Ik kan niet zeggen hoe ik Holland haat' van een van de gedichten roept de herinnering op aan een van Slauerhoffs beroemdste dichtregels, 'In Nederland wil ik niet leven'.

De briefwisseling verschijnt in de bundel Het Het Heele Leven Is Toch Verloren, die zaterdag wordt gepresenteerd op de eerste dag van het festival Literaire Meesters. Dat liet Het Literatuurhuis, dat de uitgave verzorgt, vrijdag weten. Het festival in Utrecht staat dit jaar in het teken staat van Slauerhoff.

Ban: superstorm noopt tot klimaatactie

Superstorm Sandy, die vorige week de oostkust van de Verenigde Staten geselde, toont de noodzaak van wereldwijde actie om klimaatverandering tegen te gaan. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, vrijdag gezegd.

Een nieuwe ronde internationale klimaatgesprekken gaan 27 november van start in Doha, in Qatar. Ban drong er bij landen op aan tegen 2015 een bindende overeenkomst te bewerkstelligen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en daarmee opwarming van de aarde tegen te gaan.

De VN ondervonden de effecten van een superstorm aan den lijve. Het VN-hoofdkantoor in New York kreeg te kampen met wateroverlast, waardoor het gebouw drie dagen de deuren gesloten hield. Ook werd schade aangericht aan het elektriciteitsnet in het gebouw en het computersysteem van de VN.

IJshockeyers winnen eerste duel op pre-OKT

De Nederlandse ijshockeymannen hebben een goede start gemaakt op het pre-Olympisch Kwalificatie Toernooi in Boedapest. De mannen wisten met 8-2 te winnen van Kroatië, mede door drie goals van Marcel Kars.

In een poule met verder Litouwen en Hongarije moeten de heren eerste worden om zich te plaatsen voor het OKT in februari. De vrouwen wisten dit niet voor elkaar te krijgen. In China wonnen ze hun tweede wedstrijd na verlenging met 4-3 van Frankrijk, maar de dames kunnen het thuisland al niet meer bijhalen.

Voortvluchtige tattookiller opgepakt in België

De voortvluchtige tattookiller Evert S., die voor een moordpoging is veroordeeld tot 12,5 jaar cel, is donderdagavond aangehouden in België. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 'intensief opsporingsonderzoek' leidde er volgens justitie toe dat S. op de openbare weg in Brussel kon worden opgepakt.

Tegen S. liep een Europees arrestatiebevel. Justitie verwacht dat België de man binnenkort overdraagt aan Nederland.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde S. in juli bij verstek tot 12,5 jaar cel voor een moordaanslag op Marlon Dalfour, die in augustus 2009 in Amsterdam achter het stuur werd beschoten. Hij werd vanuit een andere auto onder vuur genomen met een automatisch wapen.

Het slachtoffer raakte bij de aanslag zwaargewond. Drie andere tattookillers, de broers Cor en Brian P. en Jeroen S., kregen twaalf jaar gevangenisstraf voor deze poging tot moord.

De vier tattookillers worden ook verdacht van de moord op Onno Kuut, die dezelfde tekens op zijn rug had als de vier andere tattookillers. Drie tattookillers werden vorige maand in hun cel aangehouden. Het lichaam van Kuut werd op 25 maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij bleek met geweld om het leven te zijn gebracht.

De vier veroordeelden worden ook in verband gebracht met twee andere moorden uit 2009, die op de 30-jarige Boneka Belsereng en de 33-jarige Yassin Chakor. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog.

Just Dance 4 houdt Halo 4 af

Het dansspel Just Dance 4 voor Nintendo Wii heeft in zijn zesde week de koppositie ingenomen in de Nederlandse verkooptoptien. De game weet hiermee onder meer het nieuwbakken schietspel Halo 4 voor Xbox 360 en Skylanders Giants voor Wii achter zich te houden. 

De actiegame Assassin's Creed III voor PlayStation 3 heeft een flinke val gemaakt in de top tien, en daalde van de eerste naar de vierde plek. De Xbox 360-versie staat vijfde, net boven de Nintendo Wii-versie van het voetbalspel FIFA 13.

Voetbal is een veelvuldig terugkerend onderwerp in de verkooptoptien. Op de zevende plaats staat namelijk het managementspel Football Manager 2013 voor pc, gevolgd door Inazuma Eleven Striker voor Wii en FIFA 13 voor PlayStation 3.

De volledige verkooptoptien van week 45 ziet er als volgt uit:
01. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
02. Halo 4 (Xbox 360)
03. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
04. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
05. Assassin's Creed 3 (Xbox 360)
06. FIFA 13 (Nintendo Wii)
07. Football Manager 2013 (pc)
08. Inazuma Eleven Strikers (Nintendo Wii)
09. FIFA 13 (PlayStation 3)
10. Need for Speed: Most Wanted (PlayStation 3)

Hogenkamp sneuvelt in kwartfinale Benicarlo

Tennisster Richel Hogenkamp heeft in de kwartfinale van het ITF-toernooi in Benicarlo haar waterloo gevonden. De Doetinchemse boog op het Spaanse gravel met 4-6 en 1-6 van Dinah Pfizenmaier uit Duitsland. Hogenkamp was als zesde geplaatst in Benicarlo, Pfizenmaier als derde.

Hogenkamp gaat door haar kwartfinaleplaats zeer waarschijnlijk de top tweehonderd binnen op de wereldranglijst. Ze staat momenteel 206e. Vorige week won ze al het ITF-toernooi in Istanbul.

Van Ginkel kijkt uit naar ontmoeting met toppers

Marco van Ginkel kijkt ernaar uit om samen te spelen met internationale wereldtoppers. Dat zei de 19-jarige middenvelder van Vitesse vrijdag, nadat hij door bondscoach Louis van Gaal voor het eerst was geselecteerd voor het Nederlands elftal. "Dit gevoel is niet te beschrijven", jubelde hij. "Ik ga er alles aan doen om wat te betekenen voor het team."

Van Ginkel hoopt dat hij zijn debuut mag maken in de oefeninterland tegen Duitsland. "Ik ga mijn best doen om mij te bewijzen en daarnaast ga ik ook genieten van het moment. Ik ben echt benieuwd naar het hoge tempo, daar hoor je alle jongens over die voor de eerste keer erbij zijn. Ik ga mijn uiterste best doen om daarin mee te gaan."

Oranje ontvangt Duitsland woensdag in de Amsterdam Arena.

KNVB wil boete voor FC Utrecht

De KNVB wil FC Utrecht een boete van vijftienduizend euro opleggen voor misdragingen van fans. Die hadden eind september tijdens het tweederondeduel in de KNVB-beker tegen Ajax voorwerpen en vuurwerk op het veld gegooid en antisemitische spreekkoren aangeheven. Ook betrad een supporter van de domstedelingen het veld.

Behalve de boete wil de aanklager betaald voetbal van de KNVB Utrecht ook een voorwaardelijke straf van één thuiswedstrijd zonder publiek opleggen. Voor die straf zou een proeftijd van twee jaar moeten gelden.

De nummer vier van de Eredivisie beraadt zich nog op het schikkingsvoorstel, maar algemeen directeur Wilco van Schaik vreest de gevolgen van de straf. "Het spelen van een thuisduel zonder publiek betekent voor ons een financiële strop van meer dan tweehonderdduizend euro."

"Deze straf hangt de komende twee jaar als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de club", aldus Van Schaik, die laat weten dat Utrecht maatregelen neemt om een herhaling van de misdragingen te voorkomen. "Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de club en haar supporters."

Utrecht heeft tot volgende week vrijdag de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren. Als de club niet akkoord gaat, buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich over de straf. Tegen een uitspraak van dat orgaan kan de club nog een keer in beroep gaan.

[WTF] Djokovic met zege op Berdych naar laatste vier

Novak Djokovic heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van de ATP World Tour Finals in Londen. De nummer een van de wereld won in twee sets van Tomas Berdych (5): 6-2, 7-6 (6). De Serviër heeft met de zege zijn groepsduels alle drie gewonnen. Berdych is voor plaatsing afhankelijk van Andy Murray en Jo-Wilfried Tsonga, die later nog tegenover elkaar staan.

Djokovic was in de eerste set oppermachtig tegen de Tsjechische nummer zes van de wereld. Met stabiel spel vanaf de baseline wachtte hij op de fouten van Berdych. Met breaks in de derde en vijfde game had hij na ruim een halfuur de set op zak.

In het tweede bedrijf brak de Serviër voor de derde keer de service van Berdych en leek een simpele overwinning in de maak. De Tsjech toonde echter veerkracht en brak direct terug.

Beide tennissers behielden daarna hun opslag en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin waren op 6-4 twee setpunten niet aan Berdych besteed en benutte Djokovic zijn eerste wedstrijdpunt.

Zowel Berdych, Murray en Tsonga maken nog aanspraak op het tweede ticket naast de Serviër. Murray is bij een overwinning op Tsonga zeker van de laatste vier. Als Tsonga wint komen drie tennissers op twee punten en hangt het af van het aantal gewonnen en verloren sets wie er doorgaat op het prestigieuze eindejaarstoernooi.

Portal 2-DLC verschijnt volgende week

Ontwikkelaar Sixense heeft aangegeven dat de PS3-exclusieve DLC voor Portal 2 vanaf volgende week 14 november te downloaden is van het PlayStation Network.

De DLC voegt een aantal nieuwe chambers toe vol nieuwe uitdagingen. Deze chambers zijn speciaal ontworpen om gespeeld te worden met de PlayStation Move-controller. Objecten kunnen met een draai van de pols geroteerd worden. De DLC zal ook een patch bevatten welke de gehele game speelbaar maakt met de Move-controller.

De prijs van de DLC zal voor ons Nederlanders liggen op het niet geheel afgeronde bedrag van €9,99.

Portal 2Portal 2

Marokkanen vs Molukkers: werkstraf

Een 47-jarige man uit Culemborg die in juni op de vuist ging met een aantal plaatsgenoten is vrijdag veroordeeld tot honderd uur werkstraf. Justitie had 150 uur werkstraf geëist. De rechtbank in Arnhem legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van vier weken op. Een groep Marokkanen was slaags geraakt met een groep Molukkers.

Behalve de 47-jarige man stonden vrijdag nog twee verdachten voor de rechter, laat het Openbaar Ministerie in de Gelderse stad weten. Tegen een 59-jarige verdachte eiste justitie een werkstraf van negentig uur en vier weken voorwaardelijk. Daarvan bleef in het vonnis alleen dat laatste over.

Een man van 55, tegen wie honderd uur werkstraf en vier weken voorwaardelijk was geëist, werd vrijgesproken. Eerder stond al een 25-jarige Culemborger voor de rechter die had lopen zwaaien met een bijl. Deze poging tot zware mishandeling kwam hem te staan op 95 dagen gevangenisstraf plus een voorwaardelijke straf van nog eens 265 dagen.

De vechtpartij van 23 juni aan de Thijsselaan was de zoveelste uitbarsting van spanningen tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg. De politie moest alle zeilen bijzetten om de rust te herstellen. Drie jaar geleden braken in de Culemborgse wijk Terweijde rellen uit tussen de twee gemeenschappen.

[NK Afstanden] M. Mulder pakt eerste 500m

Zojuist werd de eerste 500 meter van het NK Afstanden in Heerenveen afgewerkt. Michel Mulder klokte een tijd van 34,96 seconden en was daarmee de snelste van het veld. Later vanavond wordt de tweede 500 meter verreden.

Mulder hield Hein Otterspeer (35,19) en Jan Smeekens (35,23) achter zich. Stefan Groothuis, die op dit moment niet 100% fit is, viel ietswat teleur en eindigde met 35,53 als zesde.

Uitslag eerste 500 meter NK Afstanden:

# Naam Tijd Verschil
1. Michel Mulder 34,96  
2. Hein Otterspeer 35,19 +0,23
3. Jan Smeekens 35,23 +0,27
4. Kjeld Nuis 35,23 +0,27
5. Ronald Mulder 35,33 +0,37
6. Stefan Groothuis 35,53 +0,57
7. Jesper Hospes 35,61 +0,64
8. Sjoerd de Vries 35,63 +0,67
9. Allard Neijmeijer 35,81 +0,85
10. Pim Schipper 36,10 +1,14

'Meer files door regeerakkoord'

Het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten leidt tot meer files en minder gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een analyse van de kabinetsplannen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die vrijdag is gepubliceerd.

De toename van het aantal files wordt 'vrijwel volledig' veroorzaakt, doordat de forenzentaks niet wordt ingevoerd. Dat leidt tot een toename van het autogebruik in 2020 met twee à drie procent en tot tien tot vijftien procent meer files. Dit zorgt voor een welvaartsverlies van 150 miljoen euro.

Het schrappen van de forenzentaks leidt verder weliswaar van een toename van het gebruik van het openbaar vervoer, maar die wordt weer tenietgedaan door het afschaffen van de ov-kaart voor studenten. Daardoor daalt het ov-gebruik per saldo met 3,5 procent.

Uit de analyse blijkt verder dat het mogelijk is om de groene ambities van het kabinet te realiseren met het daarvoor gereserveerde geld. Dat geldt in het bijzonder voor het inzetten op een aandeel duurzame energie van zestien procent in 2020.

Maar geld alleen is niet voldoende, stelt het PBL. Ook andere factoren spelen een rol, zoals de samenwerking met andere partijen zoals provincies en natuurorganisaties en de mate waarin het kabinet 'maatschappelijke en institutionele knelpunten' weet op te lossen. Dan gaat het bijvoorbeeld over het plaatsen van windmolens.

Het planbureau is verder te spreken over het streven naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Deze 'groene stip op de horizon' vermindert de onzekerheid voor investeerders in 'groene' technologie. Tegelijkertijd blijft het vooral bij ambitieuze doelen en blijven maatregelen vooralsnog achterwege. Zo wordt in het regeerakkoord 'nauwelijks' aandacht besteed aan het verder vergroenen van het belastingstelsel en het afschaffen van subsidies die schadelijk zijn voor het milieu, aldus het PBL.

[NK Afstanden] Kramer wint de 5000m

Het schaatsseizoen 2012-2013 is begonnen met de NK Afstanden in Heerenveen. De openingsafstand was de 5000m voor de heren. De titel ging naar Sven Kramer. Het is de vijfde keer dat hij deze afstand wint op het Nederlands kampioenschap.

Kramer liet niet merken dat hij nog last had van de rugblessure. Hij schaatste de 12,5 ronden in 6.17,46. Jan Blokhuijsen die in dezelfde dit als Kramer reed had bijna drie seconden meer nodig. Het brons gaat naar Jorrit Bergsma. 

 Naast de top drie mogen ook Bob de Jong en Ted Jan Bloemen zich opmaken voor het wereldbekerseizoen. De top5 van iedere afstand is gekwalificeerd voor het eerste deel van de wereldbekercyclus. 

# Schaatser Tijd Verschil
1 Sven Kramer 6.17,46  
2 Jan Blokhuijsen 6.20,34 2,88
3 Jorrit Bergsma 6.20,46 3,00
4 Bob de Jong 6.20,97 3,51
5 Ted Jan Bloemen 6.22,42 4,96
6 Robert Bovenhuis 6.26,11 8,65
7 Douwe de Vries 6.26,19 8,73
8 Rob Hadders 6.27,30 9,84
9 Koen Verweij 6.27,50 10,04
10 Frank Vreugdenhil 6.27,71 10,25

Bezorgdheid bij PvdA-fractie

Binnen de PvdA-fractie is bezorgdheid ontstaan over de ontstane problemen rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei fractieleider Diederik Samsom (PvdA) vrijdagmiddag na afloop van de fractievergadering.

Volgens Samsom mort de fractie niet. "Wel zijn er zorgen over het politieke probleem dat ontstaan is", zei hij. Tegelijkertijd is er 'veel aanmoediging' om het probleem op te lossen. Hij heeft goedkeuring gekregen van de fractie om samen met de VVD naar een oplossing te zoeken.

De fractieleider heeft van VVD'ers vernomen dat nivelleren niet het probleem is, maar dat ze moeite hebben met het instrument. Het kabinet gaat nu kijken hoe dit probleem binnen de kaders van het regeerakkoord kan worden opgelost. Samsom denkt dat dit niet lang meer duurt. ''We moeten nu ook een beetje snelheid maken'', liet hij weten.

Beide coalitiepartijen maakten eerder op de middag bekend dat er wordt gerekend aan alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie, die op veel verzet stuit bij de VVD. Over een oplossing wordt mogelijk maandag meer bekend.

Iran: drone VS schond Irans luchtruim

Een Amerikaans onbemand vliegtuig heeft vorige week het Iraanse luchtruim geschonden. Dat heeft een prominente Iraanse parlementariër vrijdag gezegd. Het Pentagon zei dat de drone was beschoten, maar benadrukte daarbij dat deze zich boven internationale wateren bevond.

Volgens parlementariër Mohammad Saleh Jokar hebben Iraanse gevechtsvliegtuigen de drone op de korrel genomen. "De schending van het Iraanse luchtruim was de reden dat wij de Amerikaanse drone beschoten", aldus Jokar. "Dit toont aan dat Iran klaar is om wat voor invasie dan ook het hoofd te bieden."

Brand in woning dode Bredase niet aangestoken

De brand in de Bredase woning waarin donderdagavond het stoffelijk overschot van de bewoonster werd gevonden, is niet aangestoken. De politie sluit brandstichting uit en gaat uit van een ongeval.

De brand in de woning aan het Cannaertserf werd rond 20.15 uur ontdekt door de bewoners van de bovengelegen woning. Brandweermannen moesten een raam openbreken om binnen te komen. Daar ontdekten ze het lichaam van de 62-jarige vrouw. De brand was klein en snel geblust. Waardoor de brand precies is ontstaan is niet bekend.

Mooie uil in Sinister-teaser

De thrillerfilm Sinister verschijnt volgende week in de bioscoop. Om na alle enge promotiematerialen te vergeten is hierbij tamelijk rustgevende een video van antagonist Bagul met een mooie, elegante uil en bijpassende muziek.

Horrorauteur Ellison Oswalt (Ethan Hawke) heeft een carrière kunnen opbouwen door fouten van de politie breed uit te meten. Voor zijn nieuwste project onderzoekt hij een schokkende moord in een klein dorpje, waar hij als een van de eerste bij is. Bij aankomst gebeuren er zeer vreemde gebeurtenissen die veroorzaakt lijken te zijn door een mysterieus persoon. Ellisson verhuist naar het huis waar de moord is gepleegd en gaat zelfstandig op onderzoek uit. Na enige tijd ontdekt hij een doos vol met videorollen. In vele shots is een duistere man te zien, een zogenaamde 'eter der kinderen'-demoon. Iedereen die de man ziet is zijn leven niet zeker.

Sinister verschijnt op 15 november in de bioscoop.

Wii U launch-event bij Nintendo World

18 november is voor gamend Amerika, en dan voornamelijk voor de Nintendo-fanboys, een grote dag. Die dag zal Nintendo zijn nieuwe console, Wii U, lanceren. Speciaal voor deze lancering houdt Nintendo World in New York City een launch-event.

Dit launch-event zal 17 november om 18.00 uur (lokale tijd) beginnen. Aan dit event zul je geheid nachtmerries overhouden, aangezien er levensgrote Mii's rondlopen. De fans die wachten in de lijn zullen exclusieve bonusitems krijgen. Nintendo zal op het evenement ook speciale New York-gethematiseerde Mario-shirts verkopen waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis gaat.

Terwijl de Amerikanen lekker gamen vanaf 18 november, zullen wij nog even moeten wachten. Wij kunnen vanaf 30 november aan de slag met de nieuwe console.

Miley wil tijd om te genieten van verloving

Miley Cyrus wil haar nieuwe album zo snel mogelijk klaar hebben. De zangeres, die in juni ten huwelijk werd gevraagd door acteur Liam Hemsworth, wil in alle rust van haar verloving en huwelijk kunnen genieten.

"In mijn hart en gedachten ben ik al getrouwd", zegt Cyrus. "Ik doe alles wat ik als getrouwde vrouw ook zou doen." De 19-jarige heeft nog geen datum waarop haar plaat klaar moet zijn en ook haar huwelijksdag is nog onbekend. "Ik wil dat mensen luisteren naar wat ik te vertellen heb en mijn album uitbrengen. Als ik daarna de kans heb om even vrij te nemen, kan ik in alle rust genieten van mijn huwelijk."

Cyrus is naast zangeres ook actrice, maar zet muziek op de eerste plaats. "Ik wil dat mensen zich mij herinneren om de mooie dingen die ik heb gemaakt."

Limburgse vogelvanger op heterdaad betrapt

Een man uit het Limburgse Wittem is woensdag op heterdaad betrapt bij het vangen van beschermde vogels. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. De man was van plan de vogels een valse pootring aan te meten, zodat hij ze als zogenaamd legaal gekweekt kon verkopen.

Inspecteurs van de NVWA besloten de Limburger te controleren nadat via Meld Misdaad Anoniem een melding was binnengekomen dat hij vermoedelijk in illegaal gevangen inheemse vogels handelde. De man werd op heterdaad betrapt toen hij in de weer was met een aantal zogeheten klapkooien. Het is verboden beschermde inheemse vogels te vangen en daarna in bezit te hebben.

De kooien en andere vangmiddelen zijn samen met 43 vinken, groenlingen en putters die de man in bezit had in beslag genomen. Zodra het mogelijk is worden de vogels vrijgelaten in de natuur.

Twilight-kampeerkamp voor laatste keer geopend

Net zoals voorgaande jaren organiseert filmstudio Summit Entertainment nu voor de laatste keer een fan camp rondom de Twilight-release. De eerste fans staan al met tenten en slaapspullen in de rij.

Op de eerste foto’s is te zien hoe de eerste kampeerders hun plaats op het campingterrein claimen bij LA Live voor het Nokia Theater. De fans worden hier na de release van The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 vermaakt met leuke activiteiten en evenementen, waarvan Summit het programma vandaag heeft prijsgegeven.

Dit jaar zijn er 2200 plaatsen voor het Summit-campingfeestje beschikbaar, waarmee het de grootste kampeerevent van de filmreeks is. Tijdens het weekend zijn er onder meer voorstellingen van de vorige Twilight-films, krachttrainingen, een concert en nog veel meer feestelijke evenementen.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 draait vanaf 16 november in de bioscoop.

Summit Entertainment Twilight Camp

Thursday PM - The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 screens.

Friday 10:30 AM – Jamba Juice will host a morning workout for campers on the Nokia Plaza L.A. LIVE with award-winning fitness instructors, a Twilight-themed workout, with smoothie samples. The Twilight Saga: New Moon and The Twilight Saga: clipse both screen.

Saturday 1 PM – The Twilight Fan Camp Concert presented by Time Warner Cable with performances by A Boy and His Kite, Anya Marina, Paul McDonald & Nikki Reed, and Christina Perri. The Twilight Saga:Breaking Dawn - Part 1 screens.

Sunday 10:30 AM – Fans will be treated to breakfast from The Corner Bakery sponsored by Time Warner Cable with surprise appearances from the cast.

Kamperen voor Twilight

Kamperen voor Twilight

Kamperen voor Twilight

Kamperen voor Twilight

Kamperen voor Twilight

Amsterdamse videotheek dicht na vondst wapen

De gemeente Amsterdam heeft vrijdag een videotheek gesloten omdat in het pand een vuurwapen en munitie is gevonden. Het wapen zat verstopt in een stofzuiger, meldt de gemeente.

De eigenaar van de videotheek aan de Sumatrastraat wordt daarnaast verdacht van deelname aan grootschalige drugshandel. Het wapen werd al in september gevonden bij een inval op verzoek van de Duitse autoriteiten. De man is aangehouden en overgeleverd aan Duitsland.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan leverde de aanwezigheid van een wapen ernstig gevaar op voor de openbare orde en moet de videotheek daarom dicht. De sluiting is voor onbepaalde tijd.

Politie onderschept honderden kilo's xtc-pillen

De politie in Twente heeft woensdag tijdens een controle op de A35 bij Almelo een grote drugsvangst gedaan. In een bestelbus werd enkele honderden kilo's xtc-pillen gevonden. De drugs hebben een straatwaarde van zes tot tien miljoen euro, schat de politie.

De chauffeur en zijn bijrijder, een 30-jarige Rotterdammer en een 31-jarige man uit Duitsland, zijn aangehouden. Zij worden later vrijdag aan de rechter-commissaris voorgeleid. De xtc-pillen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt waar de pillen vandaan komen en voor wie ze bestemd waren.

Passagier van vlucht naar Amsterdam overleden

Een vrouwelijke passagier van een vliegtuig dat onderweg was van Dubai naar Amsterdam is overleden. Het vliegtuig had een noodlanding gemaakt op de luchthaven Vaclav Havel in Praag.

Volgens een woordvoerster vroegen de piloten even voor het middaguur toestemming voor de noodlanding. De toegesnelde nooddiensten konden de vrouw niet meer redden.

Het toestel heeft inmiddels zijn vlucht naar Amsterdam voortgezet.

Tot vier jaar cel geëist tegen top Chemie-Pack

Justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Breda celstraffen tot vier jaar geëist tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack. De directeur, de productieleider en een veiligheidscoördinator hebben volgens het Openbaar Ministerie roekeloos gehandeld.

Tegen de directeur van het chemiebedrijf eist justitie vier jaar cel. De veiligheidscoördinator en productieleider gaan als het aan justitie ligt respectievelijk drie en twee jaar de cel in. Tegen het bedrijf eist het OM een boete van een miljoen euro.

Ook mogen de drie als het aan justitie ligt vijf jaar niet meer werken in een onderneming waarbinnen gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Dit omdat zij op de zitting niet lieten zien dat ze de gevolgen van hun gedragingen onderkennen. Het OM wil de maatschappij daarom tegen hen beschermen.

Naast het roekeloos handelen verdenkt justitie de leiding van het bedrijf onder meer van het overtreden van de milieuregels. Door het roekeloze handelen is volgens justitie zelfs sprake van opzettelijke brandstichting.

"Het was niet zozeer de vraag of het bedrijf zou afbranden, maar veeleer de vraag wanneer", aldus het OM. "Er ontstond op 5 januari 2011 letterlijk een kruitvat waar uiteindelijk de door een werknemer gebruikte gasbrander het spreekwoordelijke lont was waarmee het kruitvat is aangestoken."

Bij de grote brand in januari vorig jaar op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht. De totale kosten van de gevolgen van de brand worden geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd in augustus vorig jaar failliet verklaard.

In juli bekende een werknemer van het bedrijf dat hij de brand veroorzaakte, toen hij een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Dit zou wel vaker gebeurd zijn en de leiding zou hiervan op de hoogte zijn geweest.

De rechtbank doet naar verwachting 21 december uitspraak in de zaak.


Tot vier jaar cel geëist tegen top Chemie-Pack (Foto: Novum)

Agent 47 kijkt niet naar explosies in moordende trailer

IO Interactive wil dat je in de aankomende Hitman: Absolution écht in de schoenen van Agent 47 kruipt. 'The Ultimate Assassin' is volledig onder jouw controle. Het is aan jou om te bepalen om je hem gebruikt om voorzichtig en geruisloos je doelwitten uit te schakelen of dat je het spel speelt als een actiegame, zoals in de trailer hieronder.

Hitmal: Absolution komt op 20 november uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Van Eerd, Verbaan en Spitzenberger in Mannenharten

Georgina Verbaan en Jeroen Spitzenberger voegen zich bij de cast van de romantische komedie Mannenharten. Dat maakte distributeur Dutch Filmworks vandaag bekend.

Naast Verbaan en Spitzenberger spelen verder Daan Schuurmans en Barry Atsma de mannelijke hoofdrollen met Teun Kuilboer en Fabian Jansen. Theateracteur Jon van Eerd maakt zijn opwachting in de film als populaire volkszanger. Vrouwelijk tegenspel krijgen ze van Katja Herbers, Hadewych Minis, Liliana de Vries en Sanne Vogel

In de remake van de Duitse komedie Männerherzen draait alles om het mannenbrein en de liefde. Vijf mannen werken zich wekelijks in het zweet in de sportschool. Ze zijn allemaal op zoek naar liefde of twijfelen juist aan hun relatie.

Atsma speelt een pianospelende womanizer in de film. Hij heeft zin in de rol. "Het publiek kent me vooral van drama's en thrillers, dus een lekker luchtige romkom is een ontzettend leuke kans om eens wat anders te laten zien", zegt hij in een reactie.

Mark de Cloe neemt de regie van de komedie op zich. Hij is bekend van de jeugdfilm De Sterkste Man van Nederland en het drama Shocking Blue. De komedie moet in november volgend jaar in de bioscopen draaien.

Mannenharten
De cast van Mannenharten

Bijna honderd arrestaties voor rellen Haren

De politie heeft bijna honderd jongeren aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen in Haren eind september. De teller staat op 92, vijftien meer dan dinsdag. De politie verwacht in de komende week opnieuw arrestaties te verrichten.

Sinds een uitzending twee weken geleden van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waarin beelden van verschillende verdachten werden getoond, zijn 26 personen aangehouden. De politie kreeg in de tussentijd ruim 250 tips. De meeste tipgevers hadden een van de relschoppers op de beelden herkend.

Alle 26 verdachten zijn tussen de 15 en 25 jaar oud en komen uit Noord-Nederland, Overijssel en Gelderland. Op een 17-jarig meisje na gaat het allemaal om mannen. Van hen zijn er 23 met een dagvaarding naar huis gestuurd. Tegen een verdachte bleek onvoldoende bewijs, een ander werd doorverwezen naar een hulpverlenende instantie vanwege zijn verstandelijke beperking.

De rellen in Haren ontstonden toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waarna honderden jongeren naar het dorp afreisden.

Wii U eShop voor het eerst in beeld

Nintendo begint heel langzaam te onthullen hoe het onlinegedeelte van de Wii U gaat werken. Dat terwijl de console op het punt van lanceren staat in Amerika. We zijn zó wanhopig voor nieuws dat we nu een enkele screenshop van de Wii U eShop gaan posten.

Zo te zien word je verwelkomd door Mario en Luigi. Uiteraard is het mogelijk om de online-winkel met de GamePad te navigeren. Verder was er al aangekondigd dat games als NintendoLand en New Super Mario Bros. Wii U vanaf de eerste dag ook digitaal beschikbaar zullen zijn.

Roger Waters geëerd met Top Tour Award

The Wall Live heeft donderdagavond een Billboard Touring Award gewonnen. De tournee van de 69-jarige Roger Waters is uitgeroepen tot 'top tour'. De prijsuitreiking, die werd gepresenteerd door comédienne Sandra Bernhard, vond plaats in het Roosevelt Hotel in New York.

Bruce Springsteen ging naar huis met de Top Draw Award, voor de toer met de beste kaartverkoop. De Breakthrough Award ging naar de countrygroep Lady Antebellum.

Ook Lady Gaga viel in de prijzen, zij kreeg de Eventful Fans' Choice Award. Ook onder anderen Jeff Dunham, Neil Diamond en Kenny Chesney werden geëerd met een Billboard Touring Award.


Roger Waters geëerd met Top Tour Award (Foto: Novum)

Zweer trouw aan Ares in God of War: Ascension-trailer

Voor je andere enthousiastelingen uit elkaar kunt zagen in het multiplayergedeelte van God of War: Ascension, moet je eerst een god kiezen om te aanbidden. Welke god is dan beter dan de oorspronkelijke 'God of War', Ares?

Als je voor Ares kiest word je weliswaar kwetsbaarder, maar je krijgt er meer kracht voor terug. Verder hebben Ares-volgelingen exclusief recht op vuurkrachten. Check de trailer hieronder.

God of War: Ascension komt op 13 maar uit in Europa.

Uitslag FOK! album top 100

De jaarlijkse FOK! album top 100 allertijden is weer verkozen door de users in het muziekforum. Er zijn 63 lijsten ingeleverd, waaruit user ranja de definitieve lijst heeft samengesteld.

De nummer 1 is volgens de FOK!kers het album Funeral van Arcade Fire. Op plaats twee staat The Dark Side of the Moon van Pink FLoyd. De top drie wordt compleet gemaakt door OK Computer van Radiohead, het album dat vorig jaar nog op nummer één stond.

De volledige lijst vind je in het FOK! album top 100-topic op het forum.

Chelsea boekt eindelijk winst

Chelsea heeft voor het eerst sinds Roman Abramovich de club in 2003 overnam zwarte cijfers geschreven. Dat maakt de Londense club vrijdag bekend. De Blues boekten een winst van 1,4 miljoen pond, ongeveer 1,75 miljoen euro. Over het seizoen 2010-2011 verloor Chelsea nog 67,7 miljoen pond, een kleine 85 miljoen euro.

Chelsea haalde de winst op een omzet van 255,7 miljoen pond (ruim 320 miljoen euro). Dat bedrag is 33,4 miljoen pond hoger dan een jaar eerder. De stijging in de omzet is voor een groot deel te danken aan sportief succes, met name het winnen van de Champions League. Ook verdiende Chelsea 28,8 miljoen pond aan transfers.

In het afgelopen seizoen is er bovendien voor gezorgd dat Chelsea schuldenvrij is. Daarmee staat Chelsea er goed voor om aan de Financial Fair Play-richtlijnen van de UEFA te voldoen.


Chelsea boekt eindelijk winst (Foto: Novum)

Lijfwacht premier Zweden neergeschoten

Een bodyguard van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt is vrijdag neergeschoten terwijl hij de ambtswoning van de regeringsleider in Stockholm bewaakte. De lijfwacht raakte ernstig gewond, zo berichtten Zweedse media. De premier was niet thuis ten tijde van het misdrijf.

Volgens Säpo, de binnenlandse veiligheidsdienst van Zweden, is er waarschijnlijk geen politiek motief voor de schietpartij. 'Momenteel zien we geen verband met regerings- of parlementszaken', aldus de dienst. De zaak wordt momenteel onderzocht door de reguliere politie van Stockholm. 

Het is niet de eerste keer dat een Zweedse premier iets te maken heeft met een dergelijk incident. In 1986 kwam de toenmalige premier namelijk om bij een schietpartij. Hij werd na een bezoek aan een bioscoop in het centrum van Stockholm in zijn rug geschoten. De dader werd nooit gepakt.

Badr Hari heeft spijt

Badr Hari heeft vrijdag 'oprechte en welgemeende' excuses aangeboden voor het slaan van zakenman Koen Everink. "Dat had nooit mogen gebeuren", zei hij in de Amsterdamse rechtbank.

De vechtsporter is heel erg geschrokken over de 'volkshetze' die tegen hem is gecreëerd, zei hij. De 27-jarige Hari zei al eerder spijt te hebben willen betuigen, maar daarmee te hebben gewacht omdat hij vreesde dat anderen zijn woorden zouden verdraaien. Ook zei hij dat hij bang was voor de mensen die aangifte tegen hem hebben gedaan. "Die wilden me laten bloeden", zei hij met een sterk Amsterdams accent.

"Ik ben oprecht en eerlijk geweest vanaf dag één", zei Hari, die sinds eind juli vastzit voor de mishandeling van zakenman Koen Everink en zeven andere geweldsdelicten. "Ik heb lang en goed kunnen nadenken. Ik vraag om een laatste kans. U ziet me echt nooit meer hier", zei hij tegen de rechter. "Ik heb hiervan geleerd."

De oud-wereldkampioen K1-vechten gaf aan een sporter 'in hart en nieren te zijn' en hard te hebben gewerkt om te komen waar hij is. "Van dat voetstuk ben ik nu even afgezet. Mijn wereld staat nu op zijn kop. De gevolgen zijn groter dan de officier denkt." Zijn advocaat Bénédicte Ficq had vorige week gezegd dat hij bereid is in therapie te gaan en zich voorlopig niet meer in het uitgaansleven te storten.

Het Openbaar Ministerie wil dat de hechtenis van Hari wordt verlengd. De officier van justitie wees erop dat hij na de mishandeling van zakenman Koen Everink direct een interview aan De Telegraaf had gegeven, waarin de 27-jarige ontkende te hebben geslagen. Later bekende hij Everink een klap te hebben gegeven, omdat hij zijn vriendin Estelle Cruijff zou hebben beledigd.

De verklaring van Everink is betrouwbaar, zei de officier verder. Everink raakte zwaargewond in de skybox in de Amsterdam Arena en deed aangifte. Ficq had gesteld dat hij en andere getuigen de gebeurtenissen in hun verklaringen hebben gereconstrueerd. Justitie herhaalde dat naast de verklaringen ook het technische bewijs in de richting van de K1-vechter wijst.

Hari wordt verdacht van acht geweldsdelicten, voornamelijk in het Amsterdamse uitgaansleven. De officier van justitie zei over de reeks geweldsdelicten dat bij Hari sprake is van een 'bekend patroon' van grof geweld. Slachtoffers durven uit angst geen verklaring af te leggen, aldus justitie. Er zou kans op herhaling zijn en Hari zou getuigen kunnen beïnvloeden. Ook zou hij naar Marokko kunnen vluchten, vreest het OM.

De rechtbank beslist in de middag of Hari in de cel blijft.

Weer truck tegen viaduct A50

Een vrachtwagen heeft vrijdagmiddag een viaduct op de A50 bij knooppunt Paalgraven bij Schaijk geramd. Dezelfde brug werd begin juni ook al door een truck geraakt. Ditmaal is slechts een deel van de weg afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur op de rijbaan richting Eindhoven. De weg was korte tijd helemaal afgesloten, maar inmiddels is een rijstrook vrijgegeven.

De oplegger van de truck bleek te hoog voor het viaduct en bleef daardoor steken. De bak staat schuin tegen de brug aan op het wegdek. Volgens de Verkeersinformatiedienst is sprake van een enorme ravage. Over de staat van het viaduct kan Rijkswaterstaat nog niets zeggen.

Hobbit-filmstudios klagen The Asylum aan

Warner Bros., New Line Cinema, MGM en The Hobbit-producent Saul Zaentz klagen productiemaatschappij The Asylum aan. Reden voor de filmstudios is dat de mockbustermaker met Age of the Hobbits copyrightschending pleegt, zo is op Teletekst te lezen.

Volgens de aanklagers mag Asylum het woord 'Hobbit' niet gebruiken in de 'jatfilm'. "The Asylum probeert gewoon te profiteren van de promotie van de Hobbit-films", zo claimen de studios.

Productiebedrijf The Asylum maakt vaker zogenaamde 'mockbusters', waarmee zij een eigen versie maken van een bekend, goed verdienend verhaal. Enkele voorbeelden zijn Titanic 2, American Warships (naar Battleship), Almighty Thor (naar Thor) en Transmorphers: Fall of Man (naar Transformers: Revenge of the Fallen).

De films worden altijd direct-to-dvd uitgebracht en worden in vergelijking met de echte blockbuster maar voor een schijntje gemaakt. Qua acteerprestaties is er net zoals met het verhaal, speciale effecten en dialogen ontzettend veel mis, maar volgens fans van het productiehuis is dit juist het charme dat de films zo leuk maakt om te zien.

Silicon Knights moet spellen vernietigen

De Canadese gamestudio Silicon Knights moet een deel van zijn spellen vernietigen. Het gaat om spellen die gemaakt zijn met de Unreal Engine-software van Epic Games. Dit geldt voor het fysieke product, maar ook voor de softwarecode. Dat heeft het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat North Carolina besloten.

Silicon Knights heeft tot 10 december de tijd om de spellen Too Human, The Box/Ritualyst, The Sandman, X-Men: Destiny en Siren in the Maelstrom te vernietigen. Het bedrijf moet zelf voor de kosten opdraaien.

De twee bedrijven liggen sinds 2007 met elkaar overhoop nadat de Canadese gamestudio 58 miljoen dollar schadevergoeding had geëist omdat Epic Games zijn afspraken niet zou nakomen. In mei stelde het hooggerechtshof de Amerikaanse studio in het gelijk, waarna Silicon Knights 4,5 miljoen dollar moest betalen als onkostenvergoeding.

Volgens gametijdschrift Develop werken nog maar vijf mensen voor de Canadese gamestudio. In de afgelopen zes maanden hebben 25 werknemers hun baan opgezegd en zijn geen nieuwe werknemers aangenomen.


Silicon Knights moet spellen vernietigen 

Doden door noodweer op Sulawesi

Noodweer heeft op het Indonesische eiland Sulawesi aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt die aan zeker dertien mensen het leven hebben gekost. Twaalf mensen zijn met verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. Vier mensen worden nog vermist. Dit heeft de politie vrijdag gezegd.

Vooral het dorp Batanguru in heuvelachtig gebied in de provincie West Sulawesi is zwaar getroffen. De dorpelingen doorzoeken met hun blote handen de hopen modder, in de hoop nog vermisten levend aan te treffen. Door een aardverschuiving kwam veel aarde in een rivier terecht, die daardoor buiten zijn oevers trad en zeven huizen overspoelde.

NBA 2K13 best verkochte game in oktober in de VS

De NPD Group heeft gisteren bekendgemaakt dat NBA 2K13 de best verkochte game in de VS is.. Uit de cijfers komt naar voren dat NBA 2K13 60 procent vaker verkocht is in de Verenigde Staten dan zijn voorganger. Desondanks is de verkoop van software en hardware ten opzichte van vorig jaar oktober achteruit gegaan.

Waarschijnlijk komt dit doordat de basketbal-sim van dit jaar als nog beter gezien wordt dan de voorganger. Dit is te zien als respectabel, aangezien de game overal cijfers kreeg die boven een acht uitkwamen.

Naast NBA 2K13 kwamen ook Pokémon Black 2 and White 2 en Skylanders: Giants hoog binnen op de verkooplijst. Het laaste spel verkocht zelfs 160% meer dan zijn voorganger. De overige software zorgde voor een opbrengst van 451,8 miljoen dollar.

Qua hardware ging het ook niet echt lekker. Vergeleken met vorig jaar oktober is de verkoop in hardware zelfs voor 37% omlaag gegaan. Daarentegen scoorden Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo DS beter dan in september dit jaar. 

Het complete lijstje staat hieronder aangegeven:

Oktober opbrengst hardware/software VS (30 september - 27 oktober)

Totaal verkocht: $755.5 miljoen (-25%)
Non-PC hardware: $187.3 miljoen (-37%)
Non-PC software: $432.6 miljoen (-25%)
Accessoires: $135.6 miljoen (-5%)
Software totaal: $451.8 miljoen (-25%)

Top 10 games oktober 2012
Title (Platform) - Uitgever

1. NBA 2K13 (X360, PS3, Wii, PSP, PC) - Take-Two Interactive
2. Resident Evil 6 (Xbox 360, PS3) - Capcom
3. Pokemon Black Version 2 (DS) - Nintendo
4. Dishonored (X360, PS3, PC) - Bethesda Softworks
5. Pokemon White Version 2 (PC) - Nintendo
6. Madden NFL 13 (X360, PS3, PS Vita) - Electronic Arts
7. FIFA Soccer 13 (X360, PS3, Wii, PS Vita, 3DS, PSP) - Electronic Arts
8. Medal of Honor Warfighter (X360, PS3, PC) - Electronic Arts
9. Borderlands 2 (X360, PS3, PC) - Take-Two Interactive
10. Skylanders Giants (X360, PS3, 3DS, Wii) - Activision Blizzard

Verzakking winkelcentrum Heerlen was te voorkomen

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen was te voorkomen geweest. Dat concludeert TNO in een onderzoek naar de rol van de gemeente bij het bouwdossier van het complex. De gemeente wist dat er mogelijk een probleem was met de veiligheid van de parkeergarage en had in de periode 2002 tot 2004 bij de eigenaar harder moeten aandringen op informatie.

Het winkelcentrum in de Limburgse stad werd eind november vorig jaar gesloten toen scheuren werden ontdekt in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Een deel van het complex bleek op instorten te staan. Nadat tien winkels geheel of gedeeltelijk tegen de vlakte waren gegaan ging 't Loon in februari weer open.


Verzakking winkelcentrum Heerlen was te voorkomen (Foto: Novum)

C. Ronaldo: "Mijn imago kost me prijzen"

Cristiano Ronaldo vindt het jammer dat hij in zijn voetballoopbaan niet meer prijzen heeft gewonnen. Naar eigen zeggen zit het imago van de Portugees hem in de weg om meer trofeeën op de schoorsteenmantel te kunnen plaatsen. Spijt heeft de speler van Real Madrid niet, want hij zegt altijd eerlijk te zijn geweest.

Ronaldo sprak met CNN. "Mensen denken dat ik arrogant ben en vinden mij op het veld te serieus. Maar ik zou die mensen graag willen uitnodigen om de echte Cristiano te leren kennen." Hij kan binnenkort tot wereldvoetballer van het jaar gekroond worden, maar moet hiervoor wel afrekenen met Lionel Messi. "Het zou enorm veel voor mij betekenen om deze prijs te winnen. Ik verdien het denk ik ook. Maar ik vrees dat mijn imago toch een rol speelt. Als ik niet win, zal ik er geen traan om laten."

Hartfalen door gezamenlijke Friese voorouder

Een gen van een gezamenlijke Friese voorouder is de oorzaak van een genetische afwijking bij zo'n tien tot vijftien procent van de Nederlandse hartpatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Onderzoekers vonden bij meer dan honderd families in Nederland een identieke erfelijke aanleg voor hartspierziekten. De oorsprong daarvan ligt bij een voorouder die zes tot acht eeuwen geleden in het oosten van Friesland leefde. Het gen kan leiden tot verschillende vormen van hartfalen.

De afwijking komt nu vooral in de noordelijke provincies en Noord-Holland voor. De onderzoekers schatten dat ongeveer een op de veertienhonderd bewoners uit deze provincies de erfelijke aanleg heeft.

Door de ontdekking kunnen familieleden meteen worden geïnformeerd als een patiënt het bewuste gen heeft. Daardoor kunnen ze regelmatig worden gecontroleerd en is de kans op overlijden minder groot.

'Misdrijf in Oss: twee doden'

Er heeft zich vrijdag mogelijk een misdrijf voorgedaan in de Johan van Bijnenstraat te Oss waarbij twee doden zijn gevallen. Dit meldt Omroep Brabant op basis van een woordvoerder van de politie.

De Johan van Bijnenstraat is afgezet. Daarnaast zijn er schermen om de woning geplaatst en staat er een politiecontainer. De straat bevindt zich in de Schadewijk, gelegen in het oosten van Oss. Buurtbewoners verklaarden aan Hart van Nederland dat er een pas gescheiden vrouw met twee kinderen in het huis woont.

Breivik klaagt over gevangenisregime

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik zegt onder onmenselijke omstandigheden te worden vastgehouden. In een brief aan de gevangenisdirectie schrijft hij bovendien dat hem de mogelijkheid wordt ontzegd zijn politieke mening te uiten en dat hij niet alle brieven mag lezen die hij krijgt toegestuurd. Dat heeft de advocaat van Breivik, Tord Jordet, vrijdag gezegd.

De 33-jarige rechtsextremist Breivik werd in augustus toerekeningsvatbaar verklaard voor de bloedbaden die hij op 22 juli 2011 aanrichtte in Oslo en op het eilandje Utøya. Hij werd schuldig bevonden aan terrorisme en de moord op 77 mensen en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar - de hoogste strafmaat in Noorwegen - die keer op keer verlengd kan worden zolang hij als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd.

Arts: ter dood veroordeelde echt te dik

Een ter dood veroordeelde Amerikaan die zijn executie probeert aan te vechten met het argument dat hij te dik is om een dodelijke injectie te ontvangen kan ook geen injectie via een ader in zijn been toegediend krijgen. Dat heeft een arts gezegd in een beëdigde verklaring die donderdag bij de rechtbank werd ingediend.

Ronald Post denkt dat zijn beulen de aderen in zijn armen niet kunnen vinden, omdat hij veel te dik is. Hij weegt meer dan 180 kilo. Hierdoor vreest hij dat zijn executie, die 16 januari in de staatsgevangenis van Ohio moet plaatsvinden, zeer pijnlijk zal worden.

Een anesthesist van het medisch centrum van de staat Ohio die Post uitvoerig heeft onderzocht, Sergio Bergese, verklaarde onder ede dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat de injectie via de beenaderen kan worden toegediend. Datzelfde geldt voor de aderen in zijn handen, aldus de arts. Voorts bemoeilijken littekens op zijn onderarmen het toedienen van de dodelijke injectie.

Post zou wel hebben geprobeerd om af te vallen, maar rug- en knieproblemen maakten sporten moeilijk. Hij zou zelfs het advies hebben gekregen niet te lopen om te voorkomen dat hij valt. De gedetineerde is bovendien depressief. Hierdoor is hij niet in staat de hoeveelheid voedsel die hij tot zich neemt te beperken, aldus de bij de rechter ingediende verklaring.


Arts: ter dood veroordeelde echt te dik (Foto: Novum)

Arnie is back in The Last Stand-trailer

Arnold is terug op het witte doek. Zijn eerste hoofdrol in een paar jaar is in de film The Last Stand, waarvoor er vandaag een volledig nieuwe trailer is verschenen.

Na jaren van misdaad en geweldbestrijding, met zijn speciale politie eenheid in LA, hoopt Sherrif Owens (Arnold Schwarzenegger) van zijn oude dag te genieten in het slaapstadje Sommerton Junction. Zijn rust wordt verstoord als een beruchte drugsbaron richting het stadje rijdt om daar op spectaculaire wijze de grens van Mexico over te steken. Als een deputy van de sherrif door de handlangers van de baron wordt vermoord is het no more mister nice guy en… pay back time!

Naast Arnie zijn verder Forest Whitaker en Johnny Knoxville te zien. The Last Stand verschijnt op 7 februari 2013 in de bioscoop.

Actie tegen stinkend vleesbedrijf Wijster voorbij

De actievoerende omwonenden van een slachtafvalverwerker in Wijster hebben vrijdag rond 10.45 uur hun blokkade bij het bedrijf opgeheven. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Midden-Drenthe, waar Wijster onder valt. De omwonenden voerden sinds donderdag actie, omdat zij boos zijn over de stank die het bedrijf verspreidt.

De actievoerders vertrokken nadat burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes (VVD) had aangekondigd een geuronderzoek in te stellen. Dat was een van de eisen van de actievoerders.

Vanaf volgende week komen in de buurt elektronische 'geurneuzen' te staan die drie maanden lang dag en nacht geurafwijkingen registreren, licht een gemeentewoordvoerder toe. Waar de kastjes komen te staan wordt in overleg met de omwonenden bepaald.

De bewoners van Wijster besloten tot een blokkade omdat zij vonden dat de gemeente te weinig deed aan de 'kadaverlucht' die het bedrijf verspreidt. De stank wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het verbranden van kippenveren.

De gemeente bepaalde eerder dat slachtafvalverwerker Noblesse Proteins binnen vier weken iets aan de stank moet doen, anders krijgt het bedrijf een dwangsom van vijftigduizend euro per week opgelegd. Dat bedrag kan oplopen tot twee ton. Mocht het probleem dan nog steeds niet zijn verholpen, dan verbiedt de gemeente het bedrijf nog langer kippenveren te verbranden.

Een woordvoerder van Noblesse Proteins zei vrijdag dat de oorzaak van de stank recent is ontdekt. Volgende week legt het bedrijf het verbranden van de kippenveren stil, om aanpassingen aan de productielijn uit te voeren. Als het niet lukt het probleem binnen vier weken op te lossen, wordt het verbranden van kippenveren geheel gestaakt, liet de zegsman eerder weten.

Oud-wielrenner baalt van niet gebruiken doping

Oud-wielrenner Benoît Joachim baalt ervan dat hij nooit de toevlucht heeft gezocht tot de verboden middelen. De Luxemburger reed in de periode 1999-2006 voor de US Postalploeg van Lance Armstrong en had hierdoor toegang tot de dopingarts Michele Ferrari. Het risico om betrapt te worden weerhield hem ervan.

Joachim doet de opmerkelijke uitspraken tegenover Le Quotidien. "Ik ben in de gelegenheid gesteld met hem (Ferrari, red.) te werken. Helaas, en dat zeg ik met nadruk, heb ik het om diverse redenen niet gedaan. Vooral omdat ik bang was voor een positieve dopingtest. Ik heb spijt als ik denk aan wat ik had kunnen bereiken, qua resultaten en salaris."

Gewonde bij explosie in Rotterdam

Bij een stofexplosie in een kruiden- en specerijenfabriek in Rotterdam is vrijdagochtend een medewerker gewond geraakt. Hij is met brandwonden aan zijn handen naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het incident gebeurde rond 11.30 uur. De man was bezig met het storten van specerijen in een silo van het bedrijf aan de Giessenweg toen daar door nog onbekende oorzaak een vonkje bijkwam. De explosie die volgde richtte verder geen schade aan.

Van der Garde: "Nog geen contract bij Caterham getekend"

Giedo van der Garde wordt de laatste dagen nadrukkelijk in verband gebracht met een racestoeltje bij Caterham. Volgens Turun Sanomat zou de Nederlander snel bevestigd worden bij het Maleisische team, maar zelf zegt de coureur dat de gesprekken nog gaande zijn.

"Ik heb nog niets getekend bij Caterham voor 2013, maar ik hoop snel te tekenen. Ik ben gelukkig bij dit team, ik werk samen met een mooie groep mensen. Ik voel me hier wel thuis. Het team geeft me positieve feedback over hoe ik het doe, hoe ik me gedraag, hoe mijn attitude is en hoe ik met de engineers overweg kan, dus hopelijk kunnen we snel een akkoord bereiken en tekenen zodat ik me voor kan bereiden op volgend jaar."

De Nederlander is dit jaar derde coureur bij Caterham. Hij is tijdens de vrijdagtrainingen enkele malen in actie gekomen en zat deze week tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi twee dagen achter het stuur.

Jenny McCarthy had seks met boom

Jenny McCarthy heeft een ruige jeugd gehad. De 40-jarige seksbom heeft opgebiecht dat ze wel eens seks heeft gehad met een boom.

De actrice en Playboy-model had eens met een stel vriendinnen wat XTC geslikt op het strand van Los Angeles. De blondine werd hier zo high van, dat zij en haar vriendinnen al hun kleren uittrokken.

McCarthy stond, geheel in evakostuum, te zwalken op haar benen. Hierop besloot ze een boom op te zoeken. "Ik ontdekte dat ik een boom vasthield om steun te zoeken", onthult de milf. "De schors voelde zo fijn dat ik besloot tegen de boom op te rijden. Ik wreef mijn hoofd en borsten over elk plekje. Ik was een boom aan het neuken!"

Enkele vriendinnen gingen echter door het lint waarna een van hen voorstelde de weg op te rennen om om hulp te vragen. Jenny wist haar vriendinnen op andere gedachten te brengen. "Ik merkte op dat we geen kleren droegen. 'Laten we dat maar niet doen, we zijn naakt', antwoordde ik. Laten we teruggaan naar het strand om onze kleren te halen.'"

Jenny doet het tegenwoordig niet meer met bomen. Ze is nu helemaal in den Heere. Zo hoorde ze vroeger een stem die constant 'Bimbos in limbos' in haar nek zong. De blonde stoot zegt ervan te zijn overtuigd dat het een straf van God was.

Adler terug in Mannschaft voor Oranje

Doelman René Adler is voor het eerst in twee jaar weer eens geselecteerd voor het Duits elftal. De keeper van Hamburger SV speelde zijn laatste interland in november 2010, maar kreeg voor de oefeninterland tegen Oranje weer telefoontje van bondscoach Joachim Löw. Nederland en Duitsland spelen woensdag tegen elkaar in de Amsterdam Arena.

Löw maakte in zijn 22-koppige selectie voor het eerst plaats voor Schalke-middenvelder Roman Neustädter. Zijn ploeggenoot Julian Draxler, Borussia-spelers Mats Hummels en Ilkay Gündogan en Bayer Leverkusen-middenvelder Lars Bender keren terug in de selectie. Door blessures ontbraken zij bij de WK-kwalificatieduels tegen Ierland en Zweden.

Löw moet het tegen Oranje zonder Bayern-verdediger Holger Badstuber en Real Madrid-middenvelder Sami Khedira doen. Zij staan nu met een kwetsuur aan de kant.

Volledige selectie Duitsland

Doel: Manuel Neuer (Bayern München), René Adler (Hamburger SV)

Verdediging: Jerome Boateng (Bayern München), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Arsenal), Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund), Heiko Westermann (Hamburger SV)

Middenveld: Lars Bender (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Schalke 04), Mario Götze, Ilkay Gündogan (beiden Borussia Dortmund), Toni Kroos, Thomas Müller (beiden Bayern München), Roman Neustädter (Schalke 04), Mesut Özil (Real Madrid), Marco Reus (Borussia Dortmund), André Schürrle (Bayer Leverkusen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)

Aanval: Miroslav Klose (Lazio Roma), Lukas Podolski (Arsenal)


Adler terug in Mannschaft voor Oranje (Foto: Novum)

Twee is beter dan een in Epic Mickey 2: The Power of Two-trailer

Onder het geweld van Halo 4, Need for Speed: Most Wanted en Call of Duty: Black Ops II zou je bijna vergeten dat er nog meer games binnenkort uitkomen. In de nieuwe trailer van Epic Mickey 2: The Power of Two laat Disney zien dat Mickey en Oswald samen kunnen vechten, puzzels kunnen oplossen en kunnen kliederen.

Epic Mickey 2: The Power of Two komt 18 november uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii, Wii U, Mac en pc.

Ajax bevestigt gesprekken met Van der Sar

Ajax is dicht bij een akkoord met Edwin van der Sar over een directiepositie. Ook met zakenman Michael Kinsbergen zijn de discussies in een vergevorderd stadium, meldt de Amsterdamse club vrijdag. Ajax hoopt het tweetal volgende week te kunnen presenteren.

Eerder deze week lekte al uit dat Van der Sar kandidaat is voor het algemeen directeurschap van de Amsterdamse club. Volgens de Telegraaf is voor een constructie gekozen waarbij de oud-doelman onder de vleugels van Kinsbergen wordt klaargestoomd voor die positie.

Tom Hanks als Walt Disney in Saving Mr. Banks

De eerste afbeelding van Tom Hanks als Walt Disney in de film Saving Mr. Banks is verschenen. Weliswaar niet via de officiële filmkanalen, maar gewoon via Twitter.

Twitter-gebruiker Melissa Farley maakte de foto tijdens de opnames van de film in Disneyland. De film Saving Mr. Banks draait om de problematische productie rondom Mary Poppins, met de focus op de schrijver van het oorspronkelijke Poppins-boek genaamd P.L. Travers. Emma Thompson speelt de rol van Travers, met Colin Farrell en Paul Giamatti die een nog onbekende rol spelen.

De film Saving Mr. Banks is geregisseerd door John Lee Hancock (The Blind Side) en verschijnt in de VS op 20 december 2013. Naar verwachting zal in Nederland de film ook op of rond die datum verschijnt.

Tom Hanks als Walt Disney in Saving Mr. Banks
Tom Hanks als Walt Disney in Saving Mr. Banks

Jamie Foxx aangeklaagd om gevaarlijke stoep

Jamie Foxx heeft een aanklacht aan zijn broek hangen omdat de stoep voor zijn huis levensgevaarlijk zou zijn. Een vrouw die op het trottoir van de 44-jarige acteur ten val kwam, heeft de acteur aangeklaagd. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Catherine Jones beweert in de aanklacht dat ze vorig jaar op een feestje bij Jamie was, toen ze plotseling onderuit ging. De vrouw zou aan de val serieuze verwondingen hebben overgehouden.

Jones verwijt Foxx nalatigheid in het onderhoud van de stoep. Ze eist minstens tienduizend dollar voor de ziekenhuiskosten en als schadevergoeding.

Erben Wennemars is een lul

De situatie in Staten Island na Sandy: een moeder huilt om haar twee zonen die nog in haar auto zaten toen deze werd meegenomen in een kolkende stroom water. De lijken werden na drie dagen gevonden. Er worden nog meer doden gevonden. Meer dan twintig. Huizen zijn volledig verwoest. Mensen zitten zonder stroom en het is maar een paar graden boven nul. Mensen hebben voedsel en kleding nodig.

Actrice Will van Kralingen (61) overleden

Actrice Will van Kralingen is op 61-jarige leeftijd overleden. Ze overleed vrijdagochtend aan de gevolgen van kanker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Dit maakte haar familie vrijdag bekend.

De actrice speelde haar laatste rol in de speelfilm De Goede Dood, naar het gelijknamige bekroonde toneelstuk. Tijdens de opnamen daarvan in 2011 was Van Kralingen al ziek. Na deze draaiperiode was acteren voor haar niet langer mogelijk.

Van Kralingen speelde vijf jaar lang mee in de serie Flikken: Maastricht waar zij de rol van Ellis Flamand speelde. Andere bekende projecten van haar zijn Wilde Mosselen, Liefje en de televisieserie Hartslag.

Van Kralingen was getrouwd met toneelproducent Pim Wallis de Vries en had twee zonen uit haar eerdere huwelijk met acteur Eric Schneider. De actrice zal in besloten kring worden gecremeerd.

Actrice Will van Kralingen (61) overleden
Actrice Will van Kralingen (61) overleden (Foto: ANP)

Kristen Stewart weer in beeld voor Snow White 2

Kristen Stewart is optimistisch over een rol in het vervolg op Snow White and the Huntsman. "Niets is zeker, maar ik denk dat er een grote kans is", zegt ze over het filmproject tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Stewart was in de film, die dit jaar bijna vierhonderd miljoen dollar opleverde, te zien als Sneeuwwitje.

Eerder leken de plannen voor het vervolg op Snow White and the Huntsman radicaal te zijn omgegooid. Sneeuwwitje zou zelfs uit het scenario zijn gehaald, waardoor alle aandacht naar de jager ging. Stewart zou uit de film zijn geschreven omdat ze een te hoog salaris zou vragen. Ook was ze negatief in het nieuws door haar breed uitgemeten affaire met regisseur Rupert Sanders.

De 22-jarige Stewart stuurde haar vriendje Robert Pattinson een openbare excuusbrief vlak toen foto's van de affaire opdoken. Die mocht niet baten en de twee gingen uit elkaar. De twee maken nu weer samen reclame voor hun film The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 en lijken zelfs weer een stel te zijn.

Het is nog niet duidelijk of Sanders terugkeert voor de regie van Snow White and the Huntsman 2. De opnamen voor de avonturenfilm moeten in juli beginnen.

Veel gezang in nieuwe Les Mis-trailer

In de eerste trailer van Tom Hoopers Les Misérables hoorden wij Anne Hathaway een versie zingen van I Dreamed A Dream. In de nieuwste trailer van de film is de complete cast al zingend te horen.

De nieuwe promo voor de film lijkt op een dynamischere, emotionelere en scherpere versie van de oorspronkelijke musical. Naast Anne Hathaway en Hugh Jackman zien we ook Russell Crowe een stukje zingen als advocaat Javert.

Met overige rollen voor Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen en Samantha Barks is er op dit moment al veel online discussie of deze film misschien een Oscar in de wacht kan slepen. Op 11 januari kunnen wij het zelf beluisteren.

Van Gaal zet vier man op wachtlijst

Bondscoach Louis van Gaal heeft negentien spelers geselecteerd voor het oefenduel tegen Duitsland. Vier spelers, PSV'ers Jeremain Lens, Luciano Narsingh en Kevin Strootman en AS Roma-doelman Maarten Stekelenburg, zitten in de wachtkamer. Zij hoeven zich alleen te melden als ze dit weekend door te spelen aantonen fit te zijn.

Van Gaal vindt de vorm van spelers voor de oefenwedstrijd het belangrijkst. "Het is de taak van de bondscoach om spelers te selecteren die in vorm zijn. Ik wil ook dat mijn spelers weten dat ze fit moeten zijn", laat de keuzeheer weten.

Mede door de nadruk op de vorm is Vitesse-middenvelder Marco van Ginkel voor het eerst geselecteerd. "Hij is op dit moment de speler op die positie die het het meest verdient."

Volledige selectie Nederlands elftal

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Ajax)

Verdediging: John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Joris Mathijsen (allen Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Urby Emanuelson(AC Milan), Marco van Ginkel (Vitesse), Nigel de Jong (AC Milan), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)

Aanval: Ibrahim Afellay (Schalke 04), Eljero Elia (Werder Bremen), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München)

Tweede poster Oz vliegt binnen

Vandaag is de tweede poster van Oz: The Great And Powerful binnen komen vliegen. De kleurrijke film van Sam Raimi verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

De nieuwe Disney-film dient als een prequel voor The Wizard Of Oz. In dit nieuwe project wordt de rol van Oscar 'Oz' Diggs ingevuld door James Franco. Diggs ziet de mogelijkheid voor faam en fortuin als hij per ongeluk in het land van Oz terecht is gekomen. Al verkennend en zoekend door de nieuwe wereld ontmoet hij een trio van heksen (gespeeld door Mila Kunis, Rachel Weisz en Michelle Williams) die twijfelen aan de capaciteiten van de tovenaar.

Oz: The Great And Powerful verschijnt op 7 maart 2013 in de bioscoop.

Oz

OM: Badr Hari krijgt eerlijk proces

Badr Hari krijgt een eerlijk proces. Dat betoogde het Openbaar Ministerie vrijdag tijdens een zitting over de vechtsporter.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq had vorige week aangevoerd dat haar cliënt slachtoffer is van een mediaproces. Hij werd neergezet als monster, psychopaat en butcher, zei de raadsvrouw.

De officier van justitie wees erop dat Hari na de mishandeling van zakenman Koen Everink direct een interview aan De Telegraaf had gegeven en benadrukte het belang van vrije nieuwsgaring. "Die is belangrijk, maar kan vervelende gevolgen hebben voor een verdachte. Maar ook voor het slachtoffer." Publiciteit is onvermijdelijk, is de conclusie van justitie.

De 27-jarige ontkende in dat interview overigens. Later bekende hij Everink een klap te hebben gegeven, omdat hij zijn vriendin Estelle Cruijff zou hebben beledigd.

Het OM zei verder zeer terughoudend te zijn geweest in het vrijgeven van informatie over de zaak. De verklaring van Everink is betrouwbaar, zei de officier verder. Ficq had gesteld dat hij en andere getuigen de gebeurtenissen in hun verklaringen hebben gereconstrueerd. Justitie herhaalde dat ook het technische bewijs in de richting van de K1-vechter wijst.

De rechtbank beslist in de middag of Hari in de cel blijft. Hij zit vast sinds eind juli.

[Video] Taison imiteert Van Basten met volley

Taison, speler van Metalist Kharkiv, scoorde gisteren in de groepsfase van de Europa League wellicht de mooiste treffer van de avond. In de ontmoeting met Rosenborg schoot hij a la Marco van Basten de bal vanuit een moeilijke hoek in het doel.

Van Basten maakte in de EK-finale van 1988 tegen de Sovet-Unie een weergaloos doelpunt. De treffer van Taison heeft wel heel erg veel weg van deze treffer.

Beoordeel zelf: welk doelpunt is mooier? De treffer van Van Basten of Taison?


Taison scoort prachtig doelpunt a la  Van Basten (Bron: YouTube)

Romantische zombiefilm verschijnt met trailer

Herinner je nog het bericht dat er een romantische zombiefilm op de planning staat? Vandaag ontvingen wij de trailer voor dit opmerkelijke project met de titel Warm Bodies.

R (Nicholas Hoult) is een zombie die zich weer levend begint te voelen na verliefd te zijn geworden op Julie (Teresa Palmer), de vriendin van een van R zijn slachtoffers. Andere rollen in de film zijn weggelegd voor Robb Corddry, Analeigh Tipton en John Malkovich.

De film die is geregisseerd door Jonathan Levine verschijnt op 8 februari 2013 in de bioscoop.

Arrestaties na gijzelingsbericht teletekst

De politie heeft donderdagavond onderzoek gedaan bij een woning aan het Kortewater in Osdorp na een melding van een gijzeling op RTL Teletekst.

Op de zogenaamde knuffelmuur, een teletekstpagina van RTL waar sms-berichten naartoe kunnen worden gestuurd, stond donderdagavond een verontrustende oproep te lezen.

'John van M. aub bel politie, zit nu in Amsterdam West Osdorp straat Kortewater. Wordt gegijzeld door ene Hamza, Marokkaan. Zit onder de blauwe plekken, hij wil me laten werken. GHB in drank, werd wakker in Amsterdam. Mis je, help me, loopt fout af.'

Toen een verslaggever van AT5 een kijkje ging nemen in de straat was de politie daar inderdaad bezig om aanhoudingen te verrichten. Hoewel een woordvoerder van de politie vrijdagmorgen nog niet kan bevestigen dat de arrestaties van donderdagavond direct verband houden met de noodkreet op teletekst, wil een zegsman wel kwijt dat er in totaal vier mensen zijn aangehouden.

Het gaat om de 61-jarige bewoner van het pand, twee daar, of in de directe omgeving aanwezige mannen van 31 en 28 en een vrouw van 21 jaar. Het viertal wordt verdacht van betrokkenheid bij een gijzeling.

Ook werd er een 26-jarige vrouw aangetroffen in de woning. Verdere details ontbreken nog in de zaak. De politie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen.

'Plan zorgpremie van de baan'

Het kabinetsplan van de inkomensafhankelijke zorgpremie gaat van tafel. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van ingewijden. De door de PvdA gewenste nivellering gaat geregeld worden via de inkomstenbelasting.

Donderdagavond vond koortsachtig overleg plaats over het omstreden plan. Bij aanvang van de ministerraad wilden bewindspersonen van VVD en PvdA niets kwijt over een mogelijke oplossing voor de zorgpremie.

Toy Story-scenarist aan de slag met Star Wars

Michael Arndt gaat het scenario schrijven van Star Wars VII. De Amerikaanse Arndt is maanden geleden al door Lucasfilm benaderd om met ideeën te komen voor de nieuwe Star Wars-trilogie. Hij heeft al samenvattingen geschreven voor de drie sciencefictionfilms, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine komen in Star Wars: Episode VII een oudere Luke Skywalker, Princess Leia, en Han Solo voor. Of Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher weer terugkeren voor de rollen is nog niet bekend. Alle drie zouden wel oren hebben naar de nieuwe Star Wars-film.

Arndt won een Oscar voor de komedie Little Miss Sunshine en werd genomineerd voor het script van animatiefilm Toy Story 3. Het resultaat van Arndts werk is volgens Disney-baas Bob Iger heel uitgebreid en gedetailleerd. "Het voelt heel goed en de film is nu in wat we noemen vroeg productiestadium", voegde de Iger eraan toe.

Eind oktober werd bekend dat Disney het productiebedrijf van Star Wars-bedenker George Lucas voor ruim vier miljard dollar heeft gekocht. Daarbij werd een nieuwe trilogie aangekondigd.

Ajax kan over Enoh beschikken tegen PEC Zwolle

Eyong Enoh kan toch voor Ajax spelen als de Amsterdammers het zondag opnemen tegen PEC Zwolle. De schorsing van de Kameroense middenvelder werd vrijdag teruggebracht van twee duels naar een duel voor Jong Ajax en dat zat hij maandag al uit.

Enoh had een rode kaart gekregen in het duel Jong NAC - Jong Ajax. Door de schorsing voor twee duels van Jong Ajax, mocht Enoh tussendoor ook niet in de hoofdmacht van de landskampioen spelen. Door de strafvermindering is hij nu echter vrij om te spelen.

Ajax kon dit seizoen nog niet vaak een beroep op Enoh doen. In de thuiswedstrijd tegen Manchester City in de Champions League maakte de 25-jarige zijn eerste minuten. In de Eredivisie speelde hij pas twee minuten. Hij viel in de klassieker tegen Feyenoord vlak voor tijd in.

Frijns testte aerodynamica Red Bull

Robin Frijns testte gisteren voor de tweede maal in drie dagen tijd een Formule 1-bolide. Na zijn test van dinsdag bij Sauber mocht hij gisteren de Red Bull RB8 aan de tand voelen. Beide malen kwam de Nederlander bij de Young Driver Test in Abu Dhabi tot een vierde tijd.

De kampioen in de World Series by Renault was tevreden over zijn geleverd werk. "Het was een lange dag en we hebben veel getest voor de auto. Ik denk dat ik het goed heb gedaan Vanochtend reed ik relatief langzaam, omdat we ons bezighielden met wat aerodynamisch werk en het team wilde graag accurate data hebben. 's Middags was er vooral wat mechanisch werk en ik denk dat het team veel nuttige data heeft weten te verzamelen. Ik wil Renault en Red Bull graag bedanken voor deze test. De RB8 is momenteel de snelste auto, dus het was heel fijn om voor dit team te kunnen rijden."

Dinsdag mocht hij de Sauber C31 uitproberen. Toen reed hij meer ronden dan gisteren, maar werkte ook een ander programma af. Hij hoopt op een testzitje bij het Zwitserse team om zo zijn ultieme doel, namelijk het racen in de Formule 1 te bereiken. De 21-jarige Nederlander leunt hierbij volledig op zijn talent, omdat hij niet de financiële ondersteuning heeft zoals enkele andere rijders wel hebben. De tests leverden Frijns nog wel iets op, want hij heeft meer dan 500 kilometer met een F1-bolide gereden, genoeg voor een superlicentie.

Beatrix opent Rijksmuseum

Koningin Beatrix opent zaterdag 13 april het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

Het museum werd 9 jaar lang verbouwd, gerenoveerd en gerestaureerd. Oorspronkelijke stijlelementen in het ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers zijn in ere hersteld. De bouwwerkzaamheden zijn afgelopen zomer afgerond. Museummedewerkers zijn nog maanden bezig met de inrichting van de 80 zalen, die ruimte bieden aan 8000 kunstwerken die het verhaal vertellen van 800 jaar Nederlandse cultuur, van de middeleeuwen tot nu.

De collectie krijgt een nieuwe opstelling. Alleen de Nachtwacht van Rembrandt keert terug op zijn oorspronkelijke plaats.

Treinvertraging door neukend stelletje

Zweedse treinreizigers hebben deze week last gehad van een fikse vertraging. De machinist moest de trein bij het Zuid-Zweedse Mörrum aan de kant zetten omdat een jong stelletje flink van bil ging langs het spoor.

De machinist werd enige dagen geleden gewaarschuwd dat er vlak naast de rails een auto stond geparkeerd. "Meestal gaat het in dit soort gevallen om koperdieven of suïcidaaltjes", zo laat de Zweedse spoorwegen weten.

Na het telefoontje rukte de treinbestuurder aan de rem en liet de volle trein achter om poolshoogte te nemen. Tot zijn grote verbazing trof de beste man geen koperdief of zelfmoordenaar aan, maar een jong stel dat flink tekeer ging in de auto.

"Het waren twee personen die zeer gelukkig waren en een moment van passie deelden. De machinist vertelde hun dat ze niet echt discreet waren en sommeerde hen elders hun vrijpartij voort te zetten."  Volgens de treinmaatschappij is dit de eerste keer dat een trein door een dergelijk incident vertraging heeft opgelopen.

Beladen eerste ministerraad van start

De eerste ministerraad van het kabinet-Rutte 2 is vrijdagochtend in een beladen sfeer van start gegaan. De bewindslieden van VVD en PvdA lieten voor aanvang niets los over de mogelijke aanpassingen van het omstreden plan voor de zorgpremie. Wel zeiden de meeste bewindslieden goede hoop te hebben dat er een oplossing komt.

Donderdagavond vergaderden VVD en PvdA over de ophef die is ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Na afloop van het overleg in het Torentje lieten de betrokkenen niets los over de uitkomst. De NOS meldde vrijdagochtend dat het kabinetsplan wordt aangepast.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei voor aanvang van de ministerraad 'optimistisch' te zijn over een oplossing, maar wilde niet vooruitlopen op de inhoud daarvan. "We zijn een kabinet dat voornemens is de hele rit uit te zitten", zei ze.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), die donderdag ook bij het beraad aanwezig was, zei bij aankomst op het Binnenhof niets over de ontstane situatie. "Ik moet naar binnen, ik ben al te laat", zei hij, alvorens te beginnen aan zijn eerste ministerraad.

Boze omwonenden blokkeren bedrijf in Drenthe

Tientallen omwonenden van een slachtafvalverwerkingsbedrijf in het Drentse Wijster blokkeren sinds donderdag met tractors en karren het bedrijf. Ze zijn boos over de stankoverlast die het bedrijf geeft. Ook 's nachts ging het protest door.

De bewoners vinden dat de gemeente te weinig aan het probleem doet. Slachtafvalverwerker Noblesse Proteins moet binnen vier weken iets aan de stank doen, anders legt de gemeente het bedrijf een dwangsom van vijftigduizend euro per week op. Dat mag vier weken lang.

Burgemeester Jan Broertjes (VVD) van Midden-Drenthe zegt het protest van de bewoners te begrijpen. "Ik begrijp dat de omwonenden het zat zijn", zegt hij in een reactie tegen Radio 1. Volgens hem wordt al 'geruime tijd' gewerkt aan een oplossing. "Maar de problemen zijn nog niet opgelost. Ze krijgen nu nog vier weken de tijd, anders moeten ze betalen."

De stank wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het verbranden van kippenveren. Omwonenden omschrijven de geur tegenover RTV Drenthe als 'een kadaverlucht'. Broertjes spreekt van 'geen prettige lucht'.

Aan de omwonenden is vrijdagochtend toegezegd dat wordt gestopt met het verbranden van veren, als het stankprobleem niet binnen vier weken verholpen kan worden. Volgens een woordvoerder van Noblesse Proteins heeft de machinefabrikant recent het probleem gevonden dat de stank veroorzaakt en probeert die dat nu op te lossen. "Als dat niet lukt, gaat de verenlijn dicht." Volgens hem reageerden de omwonenden 'op zich wel goed' op het compromis.

In september wierpen omwonenden ook al een blokkade op uit protest tegen de stank van het bedrijf.

Spectaculaire trailer World War Z vrijgegeven

Na eerder deze week de teaser van World War Z te hebben gezien is vandaag de volledige trailer vrijgegeven. Pas nu is het duidelijk dat de wereld zoals deze wordt neergezet gedoemd is om ten onder te gaan.

Een VN-werknemer heeft een race tegen de klok en het lot als hij de wereld rond moet reizen om een dodelijke zombieuitbraak te stoppen. In de hoofdrollen zijn onder meer Brad Pitt, Bryan Cranston, Mireille Enos, James Badge Dale, Elyes Gabel en Julia Levy-Boeken te zien

World War Z verschijnt op 20 juni 2013 in de bioscoop.

Bekentenissen in oude moordzaak uit 1997

De twee 34-jarige verdachten die vorige maand werden opgepakt voor betrokkenheid bij een dubbele moord in 1997 in Amsterdam hebben een bekentenis afgelegd. De zaak komt hierdoor na vijftien jaar tot een ontknoping, melden politie en het Openbaar Ministerie vrijdag.

De twee verdachten werden eind vorige maand aangehouden na een tip van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Nieuw dna-onderzoek wees uit dat een van de verdachten een zwarte man moest zijn. Een familielid bleek vervolgens in de dna-bank voor te komen. Verwantschapsonderzoek leidde daarna naar een van de daders.

Nieuw dna-onderzoek was mogelijk doordat na de moord ook bloedsporen waren gevonden die niet van de slachtoffers waren. De zwaar verminkte lichamen van de vermoorde Henk Opentij en Mary Run werden op 24 november 1997 aangetroffen in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord.

Volgens justitie is nu duidelijk dat eerdere verdachten niets met de zaak te maken hebben. Zij zijn definitief van blaam gezuiverd, aldus het OM. Bovendien kunnen de nabestaanden eindelijk 'een naar hoofdstuk in hun leven afsluiten'.

Shimano langer sponsor Argos-Shimano

Fietsonderdelenfabrikant Shimano blijft ook de komende twee jaar cosponsor van Argos-Shimano. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg vrijdag bekendgemaakt. Shimano is al sinds 2005 geldschieter van de Nederlandse formatie. Eerst als hoofdsponsor en vanaf 2006 als cosponsor.

Argos-Shimano kende een uitstekend eerste seizoen sinds de naam begin dit jaar werd gewijzigd. Met name dankzij sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb werden dit jaar meer dan 25 overwinningen geboekt. Voor volgend jaar is de ploeg in de race om in de World Tour terecht te komen.

Ondanks de dopingschandalen in het wielrennen heeft Shimano niet getwijfeld om de sponsorovereenkomst te verlengen. "Het team biedt ons een platform in het profpeloton waar we onze producten kunnen testen, dat is extreem waardevol voor ons", laat directeur Marc van Rooij van de Europese tak van het Japanse bedrijf weten.


Shimano langer sponsor Argos-Shimano (Foto: Novum)

Schaatsster Wolf door tot Sochi 2014

Schaatsster Jenny Wolf wil nog tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sochi op het hoogste niveau actief blijven. De 33-jarige Duitse sprintster heeft dit gisteren bekendgemaakt. Twee jaar geleden in Vancouver won ze zilver op haar geliefde 500 meter.

Afgelopen jaar kenden Wolf een minder seizoen doordat ze kampte met een bovenbeenblessure. "Ik ben duidelijk meer gemotiveerd tijdens de training dan vorig jaar. Ik ga door. Als ik erbij ben, dan geef ik mij niet voor tachtig of negentig procent, maar altijd voor honderd procent. In Sochi hoop ik topfit te zijn."

'Inter wil af van Sneijder'

Internazionale staat niet onwelwillend tegenover een vertrek van Wesley Sneijder in de winterstop, zo bericht de Telegraaf. Het salaris van de 28-jarige middenvelder drukt zwaar op de begroting van de Italiaanse club die de broekriem aan moet halen.

Sneijder is net hersteld van een bovenbeenblessure en wil bij zijn club graag weer aan spelen toe komen. Inter zal hier waarschijnlijk in mindere mate aan meewerken om zo meer kans te hebben de Nederlander in de winterstop te verkopen. Mocht dit niet lukken dan hoopt de club het tot medio 2015 durende contract aan te passen. De 90-voudig international zou salaris in moeten leveren, maar kan in ruil hiervoor wel langer in Milaan blijven. Tot nu toe lijkt het erop dat hij met name deze laatste voorwaarde niet ziet zitten.

[NBA] Thunder in Chicago voorbij Bulls

Oklahoma City Thunder heeft Chicago Bulls de tweede nederlaag van het NBA-seizoen toegebracht. In Chicago werd het 97-91 voor de bezoekers. Beide ploegen hebben nu drie van hun vijf wedstrijden gewonnen. Kevin Durant was topscorer bij Oklahoma City met 24 punten. Russell Westbrook tekende voor zestien punten en gaf twaalf assists.

Los Angeles Clippers blijft de succesvolste ploeg uit LA dit seizoen. Het lelijke eendje uit de Californische miljoenenstad won met 103-90 bij Portland Trail Blazers en staat op vier zeges en twee verliespartijen. Stadgenoot Los Angeles Lakers won dit seizoen pas een keer en verloor al vier duels.

Vaughn in gesprek voor Star Wars: Episode VII

Volgens de eerste geruchten zou niemand minder dan Matthew Vaughn de zevende Star Wars-film regisseren. Dit schrijft Collider vandaag op haar website.

De gloednieuwe film in de bekende saga zit op dit moment in een enorme geruchtenmolen, dus neem dit nieuws echter met een flinke korrel zout. Volgens Collider hebben zij vernomen dat Vaughn in gesprek is met Lucasfilm om de film te regisseren en dit ook de reden is geweest voor zijn vertrek bij de X-Men-reeks.

Vaughn is qua regiewerk geen onbekende: hij heeft onder meer de films Layer Cake, Kick-Ass en X-Men: First Class gemaakt. Met een erg uiteenlopend portfolio zou Vaughn een goede kandidaat zijn voor de nieuwe SW-film, maar zoals eerder gezegd zit de zevende scifi-film in een circuit vol geruchten. Verwacht de aankomende tijd nog meer nieuwe namen voor Star Wars: Episode VII, die in mei 2015 verschijnt.

Wahlberg gecast voor Transformers 4

Na een lange periode van wellus-nietus omtrent Mark Wahlberg in Transformers 4 is gisteren het verlossende woord gesproken: Wahlberg speelt een rol in de aankomende actiefilm.

De afgelopen tijd was er enige discussie over de acteur. Michael Bay schrijft deze week dat hij de bromance tussen Wahlberg en hem sinds de film Pain And Gain intact wil houden. “Mark is geweldig. We hebben een geweldige tijd gehad bij de opnames van Pain And Gain en ik heb er zin in om weer met hem te werken. Een acteur van zijn kaliber is de perfecte man om de franchise opnieuw uit te vinden en de Transformers-reeks te kunnen dragen.”

Welke rol Wahlberg gaat spelen is nog onbekend. Volgens geruchten draait Transformers 4 om een nieuw jong paar: een autoracer en zijn vriendin. De opnames voor de film beginnen in de lente van 2013 en de release van de film wordt op 24 juni 2014 verwacht.

T4

Rover klaagt over monopolie NS

Reizigersvereniging Rover heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over het 'monopolistische' gedrag van de NS. De vereniging beschuldigt de vervoerder van kunstmatige prijsopdrijving voor reizigers die naar België willen.

Volgens Rover maakt de NS misbruik van zijn monopoliepositie doordat reizigers gedwongen zijn met de Fyra te rijden als volgende maand de Beneluxtrein, die nu nog elk uur tussen Amsterdam en Brussel rijdt, verdwijnt. Behalve dat de Fyra minder vaak rijdt gaan de tarieven fors omhoog. Ook biedt de NS geen abonnementen meer voor het traject.

Rover hoopt met de klacht druk te zetten achter de Tweede Kamer om in te grijpen nu het nog kan, licht een woordvoerder toe. "We hopen dat de beslissing wordt teruggedraaid." Om de klacht kracht bij te zetten heeft Rover ook geklaagd bij de Belgische spoorwegen.


Rover klaagt bij NMa over monopolie NS (Foto: Novum)

'Toeslag werken op zondag op de tocht'

Nu de regels voor zondagsopeningen voor supermarkten worden verruimd, kan de toeslag voor werken op die dag verdwijnen. Dat zegt directeur Patricia Hoogstraten van Vakcentrum Detailhandel vrijdag in het Nederlands Dagblad. De bonden vinden de suggestie voorbarig.

Hoogstraten vertegenwoordigt zelfstandige supermarktondernemers. Zij wijst erop dat de toeslag van honderd procent werd ingevoerd omdat het om werk ging op ongewone tijden. "Maar de wereld is een 24-uurseconomie geworden." Het kabinet-Rutte 2 is van plan de zondagsopening vrij te geven. Gemeenten mogen dan zelf bepalen wat ze doen.

Fedde Monsma zegt in de krant dat zijn bond CNV Dienstenbond en de FNV niet van plan zijn de toeslag ter discussie te stellen. "De toeslag staat nu in de cao. Voor wijzigingen daarvan zijn er twee partijen nodig." Monsma ziet dat grootwinkelbedrijven zoals Jumbo en Albert Heijn ook spelen met de gedachte de toeslag af te schaffen.

Monsma denkt dat het afschaffen van de toeslag de animo voor op zondag werken zal temperen. Meer werknemers zullen zich daardoor gedwongen voelen toch op zondag te werken. "Werknemers met een tijdelijk contract durven geen nee te zeggen."

Hoogstraten denkt dat van dwang geen sprake zal zijn. Ook zullen supermarkteigenaren volgens haar geen moeite krijgen om werknemers te vinden voor zondag. "Een groot deel is student of scholier. Die hebben juist op die dagen tijd om te werken."

Navy SEALs op vingers getikt vanwege videogame

In de videogame Medal of Honor Warfighter worden realistische oorlogscenario's nagespeeld en de makers hebben daarbij hulp gehad van Amerikaanse Navy SEALs. Deze zijn nu op de vingers getikt omdat ze eigenlijk helemaal niet mogen lekken.

In totaal hebben zeven van de SEALs een boze brief gekregen en krijgen ze twee maanden lang minder salaris. Eén van hen zat in het team dat Osama bin Laden doodde. Naast de zeven gepakte SEALs loopt er nog een onderzoek tegen vier anderen. 

Voordat men een Navy SEAL kan worden moet er een verklaring van geheimhouding getekend worden. Die verklaring werd gebroken toen ze informatie doorspeelden naar Electronic Arts, de makers van Medal of Honor.


'VVD en PvdA passen zorgpremie aan'

VVD en PvdA passen het omstreden plan voor de zorgpremie aan. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van bronnen binnen beide partijen.

Premier Mark Rutte (VVD) overlegde donderdagavond in het Torentje urenlang met VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom en ministers van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Na afloop wilden zij slechts kwijt dat gesproken was over de 'politieke actualiteit'.

De gesprekken zouden vooral zijn gegaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie die VVD en PvdA willen invoeren. Op dat plan uit het regeerakkoord volgde een stroom aan kritiek uit verschillende hoeken.

Aan het begin van de avond werd donderdag duidelijk dat de twee regeringspartijen hard op zoek zijn naar een oplossing voor de zorgpremie en dat daar verschillende opties voor op tafel lagen, meldt de NOS.

[Upd] Metro verwijdert omstreden column Koelman

Dagblad Metro heeft de omstreden column van Luuk Koelman van de site verwijderd. Dat is gebeurd op verzoek van de familie van Tim Ribberink. Koelman schreef donderdag onder de naam van hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Órban-de Haas een brief aan de ouders van de 20-jarige Ribberink, die vorige week zelfmoord pleegde.

"Over de inhoud van de column doet Metro geen mededelingen. Metro-columnisten schrijven op eigen titel en niet op die van de krant", staat op de website van de krant. Eerder op de dag zei een eindredacteur dat de column de grens van het fatsoen niet heeft overschreden. "Het is een satirische column. Er is ook geen enkele discussie geweest of dit stuk wel of niet zou worden geplaatst."

De column van Koelman zorgde voor veel verontwaardigde reacties, omdat veel mensen niet doorhadden dat die niet echt door Órban-de Haas was geschreven. Koelman laat Órban-de Haas het woord richten tot de ouders van Ribberink. Koelman suggereert dat Ribberink zou worstelen met homoseksuele gevoelens en dat zijn ouders daar nooit iets aan hebben gedaan. "Ik vraag mij oprecht af waarom u nooit heeft ingegrepen. Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw?"

"Maar daarvoor is het nu te laat. Aan de andere kant: nóg erger was het geweest wanneer Tim over enkele jaren met een andere homo was getrouwd", zo schrijft Koelman in de column, die wordt afgesloten met 'alle liefs van Mariska Orbán-de Haas'.

Órban-de Haas liet op Twitter weten het 'onbegrijpelijk en onfatsoenlijk' te vinden dat Metro het stuk plaatste. "In debat gaan in de media juich ik toe. Maar zoals Koelman doet over de rug van Tim Ribberink is laag en afschuwelijk."

Update, vrijdag 03.14 uur
Omroep Brabant meldt dat Mariska Órban-de Haas naar aanleiding van doodsbedreigingen is ondergedoken. De politie is op de hoogte gebracht. Luuk Koelman, die vanwege de gewraakte column ook is bedreigd, zegt dat het onderduiken van de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad hem niet veel doet. "Met alle respect, maar ik vind dit een beetje huilie huilie-gedoe. Ik denk dat dat puur effectbejag is", aldus de Metro-columnist.

Update 07.10 uur
Metro heeft vrijdag in de krant openlijk excuses aangeboden voor de column. Op pagina 2 van de gratis krant staan vandaag reacties van zowel de redactie als van columnist Luuk Koelman te lezen. De reactie laat weten te zijn geschrokken: "De redactie van Metro is zeer geschrokken van de hevigheid van de reacties op de column van Luuk Koelman van gisteren. Op www.metronieuws.nl hebben we de bijdrage van Koelman gisteren op verzoek van de familieleden van Tim Ribberink verwijderd. We bieden onze oprechte excuses aan aan al diegenen die door de column zijn gekwetst, in de eerste plaats aan de ouders van Tim."

Koelman laat weten dat zijn column eigenlijk helemaal niet op de ouders van Tim gericht is, maar op mensen als Mariska de Haas: "Wat ik doe, is al die quotes op één persoon (de moeder van Tim) projecteren, zodat de lezer duidelijk wordt wat mensen als Mariska de Haas nu werkelijk doen: homo’s pesten en buitensluiten - en waartoe dat kan leiden. De boodschap van mijn column: Mariska de Haas is in essentie geen haar beter dan de pesters van Tim - zij is enkel hun salonfähige variant die in elk tv-programma mag aanschuiven."

Ook Koelman vindt de manier waarop de column bij de moeder van Tim is aangekomen jammer:
"Ik begrijp dat de ouders van Tim nu geen behoefte hebben aan satire. Voor hen kwam de column te vroeg. Dat betreur ik." 

FOK! wat een weer...Geen verandering

Goedemorgen! Het is duidelijk te merken dat we tussen 2 seizoenen in zitten. Een echte westcirculatie ontbreekt, maar ook de invloed van een krachtig hogedrukgebied is niet aanwezig. Eigenlijk is het gewoon maar een beetje aanmodderen met ons weer. Ook vandaag zijn er weer veel wolkenvelden aanwezig en hier en daar valt er een kort buitje.

Vanavond  gaat het van het zuiden uit wat harder regenen en pas morgenmiddag lijkt het wat droger te gaan worden. Vanmiddag loopt de temperatuur net als de afgelopen dagen op naar een graad of 11 en mogelijk nog een graadje hoger, maar dit hangt af van de eventuele opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig.

Ik had het de laatste dagen al over de vele regen op de Canarische Eilanden en het is best het vermelden waard dat er daar de afgelopen 2 weken méér regen is gevallen dan dat er normaal in een heel jaar valt. Sterker nog, op een enkel weerstation viel er zelfs méér dan het dubbele.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsopkomst EemnesKlapMongeaul weet de mooiste momenten vanuit Eemnes op beeld vast te leggen! Schitterende foto!

Benzine New York op rantsoen

In New York, dat sinds de storm Sandy met een groot brandstoftekort kampt, wordt het benzine op rantsoen gesteld. Dat maakte burgemeester Michael Bloomberg donderdagavond bekend.

Vanaf vrijdagochtend 6.00 uur (lokale tijd) mogen automobilisten met een oneven kenteken alleen op oneven dagen tanken. Op even dagen zijn de mensen met een even kenteken aan de beurt. Voor ambulances, bussen en taxi’s geldt deze regeling niet.

Volgens Bloomberg zijn maar een kwart van alle tankstations in New York open.

Benzine in New York op rantsoen
Benzine in New York op rantsoen (Foto: ANP)

Condoomplicht voor pornoacteurs LA

De seksfilmindustrie in San Fernando Valley dreigt te vertrekken nu de kiezers in Los Angeles County een voorstel hebben goedgekeurd om pornoacteurs bij filmopnamen te verplichten een condoom te gebruiken. Ook willen producenten de maatregel met een beroep op de grondwet aanvechten bij de rechter.

'Measure B' werd bij de verkiezingen van dinsdag met 56 procent van de stemmen voor en 44 procent tegen aangenomen. Pornofilmproducenten worden verplicht voor het maken van seksopnames een vergunning aan te vragen bij het department voor volksgezondheid. Van de leges, elfduizend dollar per jaar, vergelijkbaar met wat tatoeage- en massagesalons moeten betalen, worden periodieke inspecties op de filmsets gefinancierd.

De AIDS Healthcare Foundation, een van de indieners van het initiatief, zegt dat de maatregel zal helpen het publiek, en de werknemers in de porno-industrie, te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Maar de filmindustrie noemt de verplichting overbodig, omdat zij zelf al heeft doorgevoerd dat de acteurs zich maandelijks op hiv of andere infecties laten controleren.

De producenten denken ook schade te zullen lijden omdat afnemers geen seksscènes met condooms zouden willen zien.


Referendum voor condoomplicht pornoacteurs LA (Foto: Novum)

Duitse neonazi aangeklaagd voor moord

Het Duitse openbaar ministerie heeft neonazi Beate Zschäpe donderdag aangeklaagd voor betrokkenheid bij moord. De extreemrechtse Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) waar Zschäpe deel van uitmaakte wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op tien mensen.

De twee vermoedelijke oprichters van de NSU, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, kwamen vorig jaar om het leven in wat op het oog een zelfmoordactie was.

Zschäpe (37) wordt ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij het oprichten van de terreurorganisatie en talloze andere misdrijven, aldus woordvoerder Marcus Köhler. Zschäpe kan tot een levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.

De NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 vermoedelijk negen Turken en Grieken en één politieagente. De leden werden destijds gezocht voor andere misdaden. Zschäpe gaf zich na de dood van de beide Uwes uit eigen beweging over.

Tegelijk met Zschäpe zijn vier mannen aangeklaagd voor het helpen van de NSU, onder meer door verschaffing van het moordwapen, aldus Köhler.


Duitse neonazi aangeklaagd voor moord (Foto: Novum)

NHG-garantie blijft bij verhuizing

Huizenbezitters met een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen bij een verhuizing na 1 januari niet met een aflossingsverplichting te maken. Ze mogen de hypotheek meenemen naar de volgende woning, heeft minister voor Wonen Stef Blok (VVD) donderdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Eerder leek het erop dat alle bestaande hypotheken met een NHG-garantie bij het oversluiten voortaan verplicht afgelost dienen te worden om in aanmerking te blijven komen voor de garantie. Het Waarborgfonds Eigen Woningen gaat op verzoek van Blok de regels echter aanpassen. "Doorstromers met NHG mogen niet slechter af zijn dan doorstromers zonder NHG", aldus Blok.

Ondertussen pleit de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor uitstel van een jaar voor het verplicht aflossen van hypotheken. In het Kunduz-akkoord is afgesproken dat huizenbezitters vanaf 2013 jaarlijks een deel van hun hypotheek moeten aflossen. Dat zou echter slecht zijn voor de woningmarkt, aldus de VEH.

"De doorstroming op de woningmarkt zal verder stagneren", vreest de belangenvereniging. "Daardoor zullen de huizenprijzen verder dalen en honderdduizenden huishoudens extra met hun hypotheek 'onder water' komen te staan."

Met 'onder water staan' wordt bedoeld dat mensen een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van hun huis. Als ze hun woning verkopen blijven ze met een restschuld zitten. Blok maakte woensdag bekend dat de rentelast op deze restschuld vijf jaar lang aftrekbaar is.

Uitstel van het verplicht aflossen kost volgens VEH vrijwel geen geld. "Uitstel legt nauwelijks budgettair beslag op de overheidsfinanciën en voorkomt allerlei uitvoeringsproblemen die worden veroorzaakt door de korte tijdspanne die voor de invoering wordt gekozen."

[WTF] Del Potro schakelt Tipsarevic uit

Juan Martin del Potro heeft op de ATP World Tour Finals in Londen zijn laatste strohalm gegrepen. De Argentijn (6) won donderdagavond in groep B met 6-0 en 6-4 van de Serviër Janko Tipsarevic (8), die door dat resultaat is uitgeschakeld. Beide spelers hadden hun eerste groepswedstrijd verloren.

Del Potro had niets te duchten van de niet al te fit ogende Tipsarevic. De verliezend finalist van 2009 leverde in de eerste set geen enkele game in. In het tweede bedrijf was het verschil iets minder groot, al kwam Del Potro op eigen service geen moment in de problemen. Eén break bleek voldoende om het verzet van Tipsarevic definitief te breken.

Del Potro moet samen met David Ferrer uitvechten wie als nummer twee van groep B naar de halve finale gaat. Del Potro speelt in zijn laatste partij tegen de al geplaatste Roger Federer. Ferrer neemt het op tegen de al uitgeschakelde Tipsarevic.


Del Potro schakelt Tipsarevic uit (Foto: Novum)

[EL] Uitslagen Groep A t/m L (09/11/2012)

Vanavond werkten de ploegen in de Europa League, waaronder PSV en FC Twente, hun vierde groepswedstrijd af. Hieronder de uitslagen, standen en programma's in de groepen A tot en met L.

Groep A

Anzhi Makhachkala (Rus) - Liverpool (Eng) 1-0
45+1' Traore 1-0

Udinese (Ita) - Young Boys (Zwi) 2-3
27' Bobadilla 0-1
47' Di Natale 1-1
65' Farnerud 1-2
73' Nuzzolo 1-3
83' Fabbrini 2-3
Bijz: Di Natale (Udinese) mist in de 45e minuut een strafschop
 
Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Anzhi Makhachkala (Rus) 4 2 1 1 7 4-2
2 Liverpool (Eng) 4 2 0 2 6 8-7
3 Young Boys (Zwi) 4 2 0 2 6 9-10
4 Udinese (Ita) 4 1 1 2 4 7-9

Programma donderdag 22 november:
Anzhi Makhachkala (Rus) - Udinese (Ita)
Liverpool (Eng) - Young Boys (Zwi)


Groep B

Académica de Coimbra (Por) - Atlético Madrid (Spa) 2-0
28' Wilson Eduardo 1-0
70' Wilson Eduardo (pen.) 2-0

Viktoria Plzen (Tsj) - Hapoel Tel-Aviv (Isr) 4-0
23' Kolar 1-0
40' Stipek 2-0
41' Djemba-Djemba (Hapoel Tel-Aviv)
76' Kolar 3-0
84' Bakos 4-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid (Spa) 4 3 0 1 9 6-3
2 Viktoria Plzen (Tsj) 4 3 0 1 9 9-3
3 Académica de Coimbra (Por) 4 1 1 2 4 5-6
4 Hapoel Tel-Aviv (Isr) 4 0 1 3 1 2-10

Programma donderdag 22 november:
Atlético Madrid (Spa) - Hapoel Tel-Aviv (Isr)
Académica de Coimbra (Por) - Viktoria Plzen (Tsj)


Groep C

Olympique Marseille (Fra) - Borussia Mönchengladbach (Dui) 2-2
20' Hanke 0-1
54' Barton 1-1
67' J. Ayew 2-1
90+3' Arango 2-2

Fenerbahçe (Tur) - AEL Limassol (Cyp) 2-0
11' Kuijt 1-0
41' Sow 2-0
69' Ouon (AEL Limassol)

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Fenerbahçe (Tur) 4 3 1 0 10 9-4
2 Borussia Mönchengladbach (Dui) 4 1 2 1 5 9-7
3 Olympique Marseille (Fra) 4 1 2 1 5 6-6
4 AEL Limassol (Cyp) 4 0 1 3 1 1-8

Programma donderdag 22 november:
Olympique Marseille (Fra) - Fenerbahçe (Tur)
Borussia Mönchengladbach (Dui) - AEL Limassol (Cyp)


Groep D

Club Brugge (Bel) - Newcastle United (Eng) 2-2
14' Trichovski 1-0
19' Jorgensen 2-0
42' Anita 2-1
43' Ameobi 2-2

Girondins Bordeaux (Fra) - CS Marítimo (Por) 1-0
16' Bellion 1-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Newcastle United (Eng) 4 2 2 0 8 6-2
2 Girondins Bordeaux (Fra) 4 2 1 1 7 6-4
3 Club Brugge (Bel) 4 1 1 2 4 4-7
4 CS Marítimo (Por) 4 0 2 2 2 1-4

Programma donderdag 22 november:
Club Brugge (Bel) - Girondins Bordeaux (Fra)
Newcastle United (Eng) - CS Marítimo (Por)


Groep E

Molde FK (Nor) - Steaua Boekarest (Roe) 1-2
21' Chipciu 0-1
37' Latovlevici 0-2
56' Chukwu 1-2

FC Kopenhagen (Den) - VfB Stuttgart (Dui) 0-2
76' Ibisevic 0-1
90+2' Harnik 0-2

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Steaua Boekarest (Roe) 4 3 1 0 10 7-3
2 VfB Stuttgart (Dui) 4 1 2 1 5 4-4
3 FC Kopenhagen (Den) 4 1 1 2 4 2-4
4 Molde FK (Noo) 4 1 0 3 3 4-6

Programma donderdag 22 november:
Steaua Boekarest (Roe) - VfB Stuttgart (Dui)
Molde FK (Nor) - FC Kopenhagen (Den)


Groep F

AIK Fotboll (Zwe) - PSV (Ned) 1-0
12' Bangura 1-0

SCC Napoli (Ita) - FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 4-2
7´ Cavani 1-0
34' Fedetskiy 1-1
52' Zuzulha 1-2
77' Cavani 2-2
88' Cavani 3-2
90+3' Cavani 4-2

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 4 3 0 1 9 10-7
2 SSC Napoli (Ita) 4 2 0 2 6 9-8
3 AIK Fotboll (Zwe) 4 1 1 2 4 4-8
4 PSV (NED) 2-0 4 1 1 2 4 4-4

Programma donderdag 22 november:
PSV (Ned) - FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek)
AIK Fotboll (Zwe) - SCC Napoli (Ita)


Groep G

FC Basel (Zwi) - Videoton (Hon) 1-0
80' Streller 1-0

Sporting Portugal (Por) - Racing Genk (Bel) 1-1
59' Schaars (Sporting Portugal/2xg)
64' Van Wolfswinkel 0-1
90+1' Plet 1-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk (Bel) 4 2 2 0 8 8-4
2 Videoton FC (Hon) 4 2 0 2 6 5-5
3 FC Basel (Zwi) 4 1 2 1 5 4-4
4 Sporting Portugal (Por) 4 0 2 2 2 2-6

Programma donderdag 22 november:
FC Basel (Zwi) - Sporting Portugal (Por)
Videoton (Hon) - Racing Genk (Bel)


Groep H

Neftci Baku PFC (Aze) - Rubin Kazan (Rus) 0-1
16' Djadoen 0-1

Partizan Belgrado (Ser) - Internazionale (Ita) 1-3
51' Palacio 0-1
75' Palacio 0-2
87' Guarin 0-3
90+1' Tomic 1-3

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Rubin Kazan (Rus)* 4 3 1 0 10 6-2
2 Internazionale (Ita)* 4 3 1 0 10 9-4
3 Neftchi Baku PFC (Aze) 4 0 1 3 1 1-5
4 Partizan Belgrado (Ser) 4 0 1 3 1 1-6

Programma donderdag 22 november:
Neftci Baku PFC (Aze) - Partizan Belgrado (Ser)
Rubin Kazan (Rus) - Internazionale (Ita)


Groep I

Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr) - Sparta Praag (Tsj) 1-1
3' Tasevski 1-0
24' Kweuke 1-1

Athletic de Bilbao (Spa) - Olympique Lyon (Fra) 2-3
22' Gomis 0-1
45+1' Gourcuff 0-2
48' Herrera 1-2
55' Áduriz (pen.) 2-2
63' Lacazette 2-3

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Olympique Lyon (Fra)* 4 4 0 0 12 11-7
2 Sparta Praag (Tsj) 4 2 1 1 7 8-5
3 Hapoel Kiryat Shmona (Isr) 4 0 2 2 2 6-9
4 Athletic Club de Bilbao (Spa) 4 0 1 3 1 5-9

Programma donderdag 22 november:
Sparta Praag (Tsj) - Olympique Lyon (Fra)
Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr) - Athletic de Bilbao (Spa)


Groep J

Lazio Roma (Ita) - Panathinaikos (Gri) 3-0
22' Kozak 1-0
40' Kozak 2-0
59' Floccari 3-0

Tottenham Hotspur (Eng) - Maribor (Slo) 3-1
22' Defoe 1-0
40' Beric 1-1
49' Defoe 2-1
77' Defoe 3-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Lazio Roma (Ita) 4 2 2 0 8 5-1
2 Tottenham Hotspur (Eng) 4 1 3 0 6 5-3
3 Maribor (Slo) 4 1 1 2 4 5-5
4 Panathinaikos (Gri) 4 0 2 2 2 2-8

Programma donderdag 22 november:
Lazio Roma (Ita) - Tottenham Hotspur (Eng)
Panathinaikos (Gri) - Maribor (Slo)


Groep K

Metalist Kharkiv (Oek) - Rosenborg (Nor) 3-1
4' Taison 1-0
42' Dockal 1-1
70' Xavier 2-1
90+3' Torres 3-1

Bayer Leverkusen (Dui) - Rapid Wien (Oos) 3-0
4' Hegeler 1-0
53' Schurrle 2-0
65' Friedrich 3-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayer Leverkusen (Dui)* 4 3 1 0 10 8-0
2 Metalist Kharkiv (Oek)* 4 3 1 0 10 7-2
3 Rosenborg (Noo) 4 1 0 3 3 4-7
4 Rapid Wien (Oos) 4 0 0 4 0 1-11


Programma donderdag 22 november:
Metalist Kharkiv (Oek) - Bayer Leverkusen (Dui)
Rosenborg (Nor) - Rapid Wien (Oos)


Groep L

Hannnover 96 (Dui) - Helsingborgs IF (Zwe) 3-2
3' Diouf 1-0
49' Diouf 2-0
58' Djurdjic 2-1
67' Bedoya 2-2
88' Atta (Helsingborgs IF)
89' Larsson (Helsingborgs IF)
90+1' Huszti (pen.) 3-2

FC Twente (Ned) - Levante (Spa) 0-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Hannover 96 (Dui)* 4 3 1 0 10 9-6
2 Levante (Spa) 4 2 1 1 7 5-2
3 FC Twente (NED) 4 0 3 1 3 4-7
4 Helsingborgs IF (Zwe) 4 0 1 3 1 5-8

Programma donderdag 22 november:
Hannover 96 (Dui) - FC Twente (Ned)
Helsingborgs IF (Zwe) - Levante (Spa)

* door naar knock-outfase

Tot 3,5 jaar cel geëist tegen makers flitspaalbom

De 33-jarige en 26-jarige man uit Voorschoten die vorig jaar een bom vastmaakten aan een flitspaal in Voorschoten, gaan als het aan justitie ligt respectievelijk drieënhalf en drie jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste die straf donderdag voor onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade.

Justitie ziet de 33-jarige man als initiatiefnemer. Hij is volgens het OM verminderd toerekeningsvatbaar. De 26-jarige man had volgens de officier van justitie een kleinere rol en werd als meeloper 'meegezogen in het plan' van zijn medeverdachte. Aan het slachtoffer dat door de bom zijn hand verloor moet een schadevergoeding van ruim twee ton betaald worden, vindt justitie.

Het tweetal bevestigde in oktober vorig jaar een vuurwerkbom aan een flitspaal aan de Voorschoterweg. Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) probeerde de bom te demonteren. Eenmaal van de paal leek het explosief veilig, maar ontplofte alsnog. De 44-jarige EOD'er verloor daarbij zijn hand en liep oogletsel op. Een collega van de EOD en een forensische opsporingsmedewerker van de politie liepen oogletsel en gehoorschade op.

Uit onderzoek en verklaringen van getuigen en verdachten blijkt dat de 33-jarige man het explosief thuis maakte, mogelijk met de hulp van zijn kompaan. Samen reden zij de bewuste zondagochtend naar de paal en maakten de bom vast. Toen de 33-jarige man daarop alleen terugkeerde om de bom aan te steken, was het explosief al ontdekt en ging hij ervandoor. In de rechtszaal gaf de 33-jarige verdachte toe al twee keer eerder te hebben geprobeerd de bewuste flitspaal te vernielen.

Volgens justitie had de zelfgemaakte bom bij explosie een kracht gehad van zo'n acht kleine handgranaten. Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde dat de ontploffing mensen in een straal van tien meter had kunnen doden of ernstig verwonden. De officier van justitie vindt dat de mannen hadden kunnen weten welk gevaar hun actie met zich meebracht. De bomruimers treft geen enkele blaam wat betreft de explosie en de gevolgen daarvan, vindt het OM.

De verdachten hebben bekend bij het incident betrokken te zijn geweest. Een derde verdachte werd eerder vrijgelaten. Het OM liet in januari nog weten het tweetal van plan te zijn het tweetal te vervolgen voor poging tot moord.

Medewerkers van de EOD werden donderdag als getuige gehoord in de rechtbank. De EOD'er die zijn hand verloor maakte gebruik van zijn spreekrecht en liet weten dat zijn leven na het incident onherstelbaar veranderd is. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld omdat over gevoelige informatie werd gesproken met betrekking tot het onschadelijk maken van bommen.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Bryan Adams wordt weer vader

Bryan Adams wordt voor de tweede keer vader. "Er is weer een baby op komst voor zanger Bryan Adams en Alicia Grimaldi", laat zijn management weten aan tijdschrift People.

"Alicia heeft te veel chocoladetaart gegeten of we krijgen weer een baby", grapt de 53-jarige rocker zelf. "Ik denk dat het een baby is."

Adams en zijn vriendin verwelkomden vorig jaar hun eerste kindje, dochter Bunny Grimaldi-Adams. Het meisje is nu achttien maanden oud.

Levenslang voor schutter Arizona

De Amerikaan die in januari 2011 zes mensen doodschoot en Congreslid Gabrielle Giffords zeer ernstig verwondde, is donderdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De man van Giffords, astronaut Mark Kelly, vertelde de 24-jarige Jared Lee Loughner hoe zijn actie hun leven heeft veranderd. "Elke dag is een continue strijd om de dingen te doen die ze eens zo goed kon."

Loughner zei niets en toonde geen enkele emotie.

"Meneer Loughner, je mag dan een kogel door haar hoofd hebben geschoten, maar je hebt haar wilskracht en haar toewijding om van de wereld een betere plek te maken niet gebroken", zei Kelly.

Loughner zal de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen, zonder kans op vervroegde vrijlating.


Levenslang voor schutter Arizona (Foto: Novum)

Dodental aardbeving Guatemala loopt verder op

Het dodental als gevolg van een aardbeving voor de westkust van Guatemala is opgelopen tot 52. Gevreesd wordt dat veel van de 22 mensen die nog worden vermist de zwaarste aardbeving in het land sinds 1976 niet hebben overleefd.

De beving met een kracht van 7,4 deed zich woensdag voor en werd gevoeld tot in de hoofdstad van Mexico, bijna duizend kilometer naar het noordwesten. Zeker 1,2 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving, zei president Otto Perez Molina. Zo'n zevenhonderd mensen zijn naar opvangcentra gegaan, maar de meesten verblijven bij familie of vrienden.

"Ze hebben geen drinkwater, geen elektriciteit, geen communicatiemiddelen en lopen het risico door meer naschokken te worden getroffen", zei Perez. In de eerste 24 uur na de beving werden meer dan zeventig naschokken geregistreerd, sommige met een kracht van 4,9.

De beving deed muren instorten en veroorzaakte aardverschuivingen die snelwegen blokkeerden.

Het zwaarst getroffen werd San Marcos, waar meer dan dertig huizen instortten en minstens veertig mensen omkwamen. Perez vloog naar het gebied om de schade te inspecteren. Hij zei dat ruim tweeduizend soldaten van een nabijgelegen legerbasis zijn ingezet wegen vrij te maken en hulp te verlenen.

Onderzoeksrapport vliegramp Libië begin 2013 klaar

Het onderzoek naar de vliegramp in Libië waarbij zeventig Nederlanders om het leven kwamen, is vermoedelijk begin volgend jaar klaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid buigt zich momenteel over een conceptversie. De Libische autoriteiten hebben vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers gevraagd te reageren, laat de raad donderdag weten.

Partijen die betrokken zijn bij dergelijke onderzoeken wordt altijd vooraf gevraagd te reageren op het vertrouwelijke onderzoek. Als Libië de reacties heeft verwerkt, kan het definitieve rapport openbaar worden gemaakt.

Het eindrapport werd al diverse keren eerder aangekondigd. Vorig jaar november lieten de Libische autoriteiten nog weten dat het onderzoek binnen een halfjaar klaar zou zijn. In april betuigde de Libische minister van transport Yousif al-Wahishi zijn spijt over de ontstane vertraging.

Bij de crash in mei 2010 stortte een toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways neer in Tripoli. In totaal kwamen 103 mensen om het leven. Een Nederlandse jongen van 9 overleefde de ramp als enige.

De meeste nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben overeenstemming bereikt met de luchtvaartmaatschappij over de schadeafwikkeling, werd in mei bekend.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) laat donderdag in een reactie weten dat Nederland zich er 'nadrukkelijk' voor heeft ingespannen het rapport te krijgen. Hij vindt het goed dat het er nu is. "Dat is heel belangrijk voor de nabestaanden."


Onderzoeksrapport vliegramp Libië begin 2013 klaar (Foto: Novum)

Dance Central 3

Sommige genres binnen games beginnen langzamerhand oververzadigd te raken waardoor je je schouders ophaalt bij een nieuwe titel. Mij is dat een beetje overkomen met de dansgames. Ik speel er elk jaar twee of drie en ik ben er een beetje klaar mee. Het trucje is bekend, je doet pasjes op bekende liedjes en dat is nog iets leuker met een paar biertjes op. Nu is er Dance Central 3, van de serie die de ‘bedenker’ is van de moderne dansgame. Zou dit dan alsnog kunnen verrassen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.